Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Maia Sandu vinner presidentvalet i Moldavien

DELA MED SIG:

publicerade

on

Efter att ha bearbetat mer än 99% av uppgifterna, Maia Sandu (avbildad) fick mer än 57 % av rösterna i Moldavien. I diasporan fick Action and Solidarity Partys (PAS) kandidat över 92 % av rösterna, skriver Cristian Gherasim.

Republiken Moldaviens centrala valkommission bekräftade att i flera vallokaler utomlands, inklusive Frankfurt och London, var valsedlarna uttömda innan de stängdes officiella. I många europeiska städer har det bildats mycket långa köer framför vallokalerna.

Den första omröstningen, som ägde rum den 1 november, vanns av Maia Sandu med 36.16 % av rösterna. President Igor Dodon hade fått 32.61 %.

Maia Sandu is perceived as the pro-EU candidate who won against Putin’s pick Igor Dodon, incumbent president.

Diasporan röstade för att behålla den pro EU-kandidaten med första chansen att vinna presidentposten efter att ha förlorat 1. Detta representerar en stor hasch i regionen, då Republiken Moldavien är inklämd mellan öst och väst.

Sandu, 48, has three degrees in economics and public administration, one from Harvard. Between 2010 and 2012, she was an advisor to one of the World Bank’s executive directors. However, she chose to leave Washington, where she earned $ 10,000 a month and returned to Moldova.

Sandu har varit involverad i politik över hela Prut sedan 2012 och förlitade sig på en anti-korruptionsplattform i valkampanjen och lovade att lyfta landet ur fattigdom, hålla myndigheterna ansvariga och stärka banden med Europeiska unionen.

Annons

Sandu ställde också upp i presidentvalet 2016, men besegrades i andra omgången av den pro-ryska kandidaten Igor Dodon, som fick 52.11 % av rösterna.

Den 8 juni 2019 utsågs hon till premiärminister i Republiken Moldavien, men samma dag ogiltigförklarade författningsdomstolen hennes utnämning som grundlagsstridig, vilket utlöste en politisk kris i Prut. Hennes regering avsattes genom misstroendevotum den 12 november 2019.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend