Anslut dig till vårt nätverk!

EU

George Soros: Europa måste stå emot Ungern och Polen

publicerade

on

I nya a Projekt Syndicate artikel argumenterar George Soros för att Viktor Orbán använder COVID-19 för att ändra konstitutionen och vallagen och förankra sig själv som premiärminister för livet.  

Ungerns och Polens vetorätt mot EU: s budget och koronavirusåterhämtningsplanen kan kringgås, enligt finansiären och filantropen George Soros. I en artikel som publicerades idag på Project Syndicate-webbplatsen, Europa måste stå emot Ungern och Polen, hävdar han att om det inte finns någon överenskommelse om en ny EU-budget, skulle den gamla budgeten som löper ut i slutet av 2020 kunna förlängas årligen. I det här scenariot riskerar Polen och Ungern att inte ta emot några betalningar enligt nya rättsregler som överenskommits i juli.

Soros stöder också Guy Verhofstadt parlamentsledamots förslag om att återvinningsfonden på 750 miljarder euro skulle kunna genomföras med hjälp av ett "förbättrat samarbetsförfarande". Men "frågan är om EU, med förbundskansler Merkel kanske leder vägen, kan samla den politiska viljan". Han hävdar att EU "inte har råd att kompromissa med bestämmelserna om rättsstatsprincipen". Hur det svarar på Orbán och Kaczyński ”kommer att avgöra om det överlever som ett öppet samhälle som är troget de värderingar som det grundades på”.

Han betecknar budgetvetoret som ”en desperat satsning av två serieöverträdare” - ett försök av Viktor Orbán och ”i mindre utsträckning” Jaroslaw Kaczyński att motsätta EU: s försök att sätta ”en praktisk gräns för personlig och politisk korruption”.

Soros hävdar att Viktor Orbán ”har konstruerat ett utarbetat kleptokratiskt system för att råna landet blindt”. Detta inkluderar överföring av ”stora summor offentliga pengar till privata stiftelser som han indirekt kontrollerar”. I ett ”smart konstitutionellt knep” har dessa enheter tagits bort från det offentliga området ”eftersom det skulle ta 2/3 parlamentarisk majoritet att återlämna dem till det ungerska folket”.

Dessutom har det skett "bedrägliga transaktioner", hävdar han, där företag nära Orbán köpte över 16,000 1 ventilatorer på uppdrag av Ungern för mer än 19 miljard dollar, "långt över antalet intensivvårdssängar och medicinsk personal som skulle kunna driva ventilatorerna ”. Ungern betalade mer än något annat EU-land för ventilatorer från Kina - över femtio gånger mer än vad Tyskland betalade. Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (OLAF) bör undersöka om EU bedrägerier, säger Soros. Han kräver också att kontraktet undersöks enligt vilket Ungern kommer att bli det första landet som använder det ryska Covid-XNUMX-vaccinet.

Soros skriver att, som en filantrop av "ungerskt judiskt" ursprung som har varit aktiv i Ungern i mer än trettio år, är han särskilt bekymrad över situationen i landet, vilket är en "tragedi" för dess folk. Han hävdar att "Orbán använder den nya vågen av COVID-19 för att ändra den ungerska konstitutionen och vallagen och för att förankra sig själv som premiärminister för livet med konstitutionella medel". Han är fast besluten att ”undvika en upprepning av lokalvalet 2019 där Fidesz tappade kontrollen över den lokala regeringen i Budapest och andra större städer”.

Det finns nu "praktiskt taget inget sätt att oppositionen kan segra" varnar Soros, eftersom Orbán "utövar nästan total kontroll över landsbygden där majoriteten av befolkningen bor". I många byar argumenterar han för att "rösta är inte hemligt" och Orbán kontrollerar informationen de får.

EU-medel måste avledas från den ungerska regeringen och kanaliseras till lokala myndigheter i landet, menar han, där "till skillnad från på nationell nivå fortfarande finns en" fungerande demokrati ". Staden Budapest har, liksom andra städer under oppositionskontroll, avsiktligt berövats ekonomiska resurser av Orbán, vilket skapat ett underskott på 290 miljoner dollar i stadens 2021-budget. Stadens försök att låna från Europeiska investeringsbanken för att köpa ny masstransportutrustning som är lämplig för social distansering förordades av Orban, hävdar Soros.

George Soros är ordförande för Soros Fund Management och Open Society Foundations. Han är författare till många böcker, inklusive Finansernas alkemiDet nya paradigmet för finansmarknader: Kreditkrisen 2008 och vad det betyderoch Europeiska unionens tragedi: upplösning eller väckelse? Hans senaste bok är Till försvar för det öppna samhället (Public Affairs, 2019). 

afghanistan

Afghanistan-konferensen 2020: Hållbar fred, antikorruption och biståndseffektivitet på dagordningen

publicerade

on

2020-konferensen i Afghanistan börjar idag (23 november) med EU som samorganiserar och deltar i ett antal evenemang som äger rum före morgondagens (24 november) plenarsession. Kommissionär för krishantering Janez Lenarčič kommer att vara ordförande tillsammans med Afghanistans utrikesminister Mohammad Haneef Atmar för ett evenemang om hållbar fred (liveström tillgänglig), med fokus på att främja mänskliga rättigheter och stärka kvinnor, och även på flyktingar och återvändande.

Internationella partnerskapskommissionären Jutta Urpilainen kommer att hålla ett anförande vid ett evenemang om antikorruption och gott styre och kommer därigenom att betona EU: s förväntningar att den afghanska regeringen håller på sin reformagenda. EU-tjänstemän kommer också att delta i ett tredje evenemang som äger rum före konferensen om biståndseffektivitet.

I morgon håller EU: s höga representant / vice ordförande Josep Borrell ett tal vid konferensens inledande session, när han kommer att redogöra för EU: s ståndpunkt om de pågående intra-afghanska fredsförhandlingarna, samt villkoren för EU: s stöd, som var presenterades i ett nyligen papper medförfattare med viktiga internationella givare.

Senare kommer kommissionär Urpilainen att leverera EU: s ekonomiska stödlöfte vid konferensen. Båda insatserna kommer att vara tillgänglig på EbS. Mer information om förbindelserna mellan EU och Afghanistan finns i a dedikerade faktablad och om hemsida EU-delegationen i Kabul.

Fortsätt läsa

EU

Stoppa våld mot kvinnor: Uttalande från Europeiska kommissionen och den höga representanten

publicerade

on

Inför den internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor den 25 november, Europeiska kommissionen och den höga representanten / vice presidenten Josep Borrell (avbildad) utfärde följande uttalande: ”Våld mot kvinnor och flickor är ett brott mot mänskliga rättigheter och har ingen plats i Europeiska unionen eller någon annanstans i världen. Problemets omfattning är fortfarande alarmerande: en av tre kvinnor i Europeiska unionen har upplevt fysiskt och / eller sexuellt våld. Våld mot kvinnor finns i alla länder, kulturer och samhällen.

"COVID-19-pandemin har återigen visat att för vissa kvinnor inte ens deras hem är en säker plats. Förändring är möjlig, men det kräver handling, engagemang och beslutsamhet. EU är fast beslutet att fortsätta att arbeta outtröttligt med sina partner för att utreda och straffa våldshandlingar, säkerställa stöd till offren och samtidigt ta itu med de grundläggande orsakerna och förstärka den rättsliga ramen.

"Genom vårt Spotlight-initiativ bekämpar vi redan våld mot kvinnor och flickor i 26 länder över hela världen. Den här veckan kommer vi att presentera en ny handlingsplan för jämställdhet mellan kvinnor och flickor i våra yttre åtgärder. Vi uppmanar också medlemsstaterna att ratificera Istanbulkonventionen - det första rättsligt bindande instrumentet på internationell nivå för att bekämpa våld mot kvinnor och våld i hemmet. Vårt mål är mycket tydligt: ​​att avsluta alla former av våld mot kvinnor och flickor. Vi är skyldiga alla offren. ”

Vårt fullt uttalande och den faktablad finns tillgängliga online.

Fortsätt läsa

coronavirus

Coronavirus: Kommissionen ska tillhandahålla 200 desinfektionsrobotar till europeiska sjukhus

publicerade

on

Som ett led i sina fortsatta ansträngningar för att ta itu med spridningen av koronavirus och förse medlemsstaterna med nödvändig utrustning lanserade kommissionen inköpet av 200 desinfektionsrobotar som kommer att levereras till sjukhus i hela Europa. Sammantaget finns en särskild budget på upp till 12 miljoner euro tillgänglig från Nödstöd (ESI). Sjukhus från de flesta medlemsstater uttryckte ett behov och intresse av att ta emot dessa robotar, som kan desinficera vanliga patientrum med ultraviolett ljus på så snabbt som 15 minuter och därmed bidra till att förebygga och minska spridningen av viruset. Processen styrs av en operatör, som kommer att lokaliseras utanför det utrymme som ska desinficeras, för att undvika exponering för UV-ljus.

Vice verkställande direktör Margrethe Vestager sa: ”Utveckling av teknik kan skapa förändringskrafter och vi ser ett bra exempel på detta i desinfektionsrobotarna. Jag välkomnar den här åtgärden för att hjälpa våra sjukhus i Europa att minska risken för infektion - ett viktigt steg för att begränsa spridningen av koronavirus. ” Kommissionär för den inre marknaden, Thierry Breton, tillade: ”Europa har förblivit motståndskraftigt och solidariskt under den aktuella krisen. Från att återvända till EU-medborgare som är strandsatta utomlands till att öka produktionen av masker och se till att medicinsk utrustning når dem som behöver den inom den inre marknaden, vi agerar för att skydda våra medborgare. Nu använder vi desinfektionsrobotar på sjukhus så att våra medborgare kan dra nytta av denna potentiellt livräddande teknik. ”

Robotarna förväntas levereras under de kommande veckorna.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend