Anslut dig till vårt nätverk!

EU

President von der Leyen och kommissionär Johansson deltar i interparlamentariska konferensen om migration och asyl i Europa

publicerade

on

Idag (19 november) deltar Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och kommissionär för inrikes frågor Ylva Johansson i Interparlamentarisk konferens om migration och asyl i Europa. Konferensen inleddes med anförande tal från Europaparlamentets president, David Sassoli, president von der Leyen, det tyska parlamentets presidenter, Wolfgang Schäuble, det portugisiska parlamentet, Eduardo Ferro Rodrigues och det slovenska parlamentet, Igor Zorčič.

En paneldiskussion om 'Hantera asyl och migration tillsammans"kommer att följa med bidrag från presidenterna Sassoli, von der Leyen och Schäuble samt International Organization for Migration (IOM) generaldirektör António Vitorino. Kommissionär Johansson kommer att delta i en rundabordssamtal med den tyska inrikes-, byggnads- och gemenskapens federala minister Horst Seehofer om ”Förhållandet mellan solidaritet och ansvar i migration och asylhantering”. Konferensen kommer att vara en möjlighet för parlamentsledamöter och nationella parlamentsledamöter att nästan samlas för att diskutera hur man hanterar migration och asyl i Europa.

cancer

EAPM: Håll koll på lungcancer och kommissionens läkemedelsstrategi

publicerade

on

God dag, och välkomna, hälsokollegor, till veckans första uppdatering av European Alliance for Personalized Medicine (EAPM). Vi har fler nyheter om det kommande EAPM-rundbordet om lungcancer, liksom alla vanliga hälso-och sjukvårdsuppdateringar, skriver European Alliance for Personalized Medicine, verkställande direktör Denis Horgan.

Screening av lungcancer och europeisk slagcancerplan

Ja, vi är alla medvetna om att det absolut bästa sättet att minska antalet lungcancerpatienter är att övertala rökare att sluta. Även om inte alla drabbade är eller någonsin har varit rökare. Högriskgrupper finns naturligtvis och tidig diagnos är avgörande. För närvarande ligger fem års överlevnadsnivå på bara 13% i Europa och 16% i Amerika. Detta kommer att diskuteras i vårt kommande evenemang den 10 december. 

Det är den vanligaste cancercancer hos män och lungcancer hos kvinnor representeras av en ”oroande uppgång” enligt Världshälsoorganisationen. Cirka en miljard människor på planeten är vanliga rökare. Och siffror visar att lungcancer orsakar nästan 1.6 miljoner dödsfall varje år över hela världen, vilket motsvarar nästan en femtedel av alla dödsfall i cancer. 

European Respiratory Society och European Society of Radiology (också en anhängare av evenemanget, liksom European Cancer Patient Coalition - ECPC), har föreningarna rekommenderat screening för lungcancer under följande omständigheter: ”I omfattande, kvalitetssäkrad, longitudinella program inom en klinisk prövning eller i rutinmässig klinisk praxis vid certifierade tvärvetenskapliga medicinska centra. ”

NELSON och seger?

NELSON-studien på CT-screening av lungcancer visade att sådan screening minskar lungcancerdödligheten av 26% hos högrisk-asymptomatiska män.  Resultaten visade också att resultaten med screening kunde bli ännu bättre hos kvinnor.

För att screening ska bli kostnadseffektiv måste den tillämpas på den riskpopulation. För lungcancer är detta inte bara baserat på ålder och kön, eftersom det är i majoriteten av screening av bröst- eller koloncancer. Europa måste involvera alla nyckelgrupper i att utveckla rekommendationer och riktlinjer för genomförande, anpassade efter hälso- och sjukvårdsområdet i enskilda länder. 

Olika medlemsländer har redan visat en vilja att gå vidare i screening av lungcancer och företrädare för flera länder kommer att delta i evenemanget.

Alliansen och dess intressenter inser att bland annat vad som krävs i Europa är: kontinuerlig screeningövervakning med regelbundna rapporter; säkerställd konsistens och förbättrad kvalitet på kommenterade data för screeningrapporterna; referensstandarder för kvalitets- och processindikatorer bör utvecklas och antas. 

Allt ovanstående kommer att diskuteras vid lungcancerundersökningsevenemanget och det planeras att en samordnad plan kommer att dyka upp som kommer att ta sig till kommissionens och parlamentets politiska beslutsfattare och medlemsstaternas chefer för hälsosystemet.

Du kan kolla in dagordningen för konferensen den 10 december häroch registrera här.

EU: s läkemedelsstrategi i horisonten 

Prisvärdhet, tillgänglighet och hållbarhet är de viktigaste fokuspunkterna i EU: s nya läkemedelsstrategi, som kommer att publiceras i morgon (25 november). Kommer i kölvattnet av COVID-19-pandemin syftar EU: s läkemedelsstrategi till att "framtidssäkra" den europeiska hälsovårdssektorn. Den nya strategin, som kommer att presenteras på onsdagen, är utformad för att förbättra och påskynda patienternas tillgång till säkra och prisvärda läkemedel samtidigt som det stöder innovation inom EU: s läkemedelsindustri. 

Hälsokommissionär Stella Kyriakides har tidigare beskrivit strategin som en ”hörnsten” i hälsopolitiken under de närmaste fem åren. Det anses vara en nyckelpelare i kommissionens vision att bygga en starkare hälsounion, som president von der Leyen redogjorde för i sitt anförande om tillståndet i unionen 2020. Det kommer också att informera det nyligen föreslagna EU4Health-programmet och anpassa sig till Horizon Europe-programmet för forskning och innovation, samt bidra till Europas plan för att slå cancer. 

Och Europeiska kommissionen har presenterat de första byggstenarna i ett bredare hälsopaket som syftar till att öka utbudet av beredskapsverktyg för att svara på framtida gränsöverskridande hälsorisker. Patientorienterat tillvägagångssätt En första del av strategin understryker att ”forskningsprioriteringar bör anpassas till patienternas och hälsosystemens behov.” 

Därför bör hela EU-systemet med läkemedelsincitament omorienteras för att stimulera innovation inom områden med oförutsedda medicinska behov, såsom neurodegenerativa och sällsynta sjukdomar samt barncancer. Ett exempel på ouppfyllda medicinska behov som nämns i dokumentet är antimikrobiell resistens (AMR), vilket minskar en läkares förmåga att behandla infektionssjukdomar och utföra rutinoperationer. Fram till 2022 kommer kommissionen att undersöka nya typer av incitament för innovativa antimikrobiella medel samt åtgärder för att begränsa och optimera användningen av antimikrobiella läkemedel.

COVID 'mabs'

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA (Food and Drug Administration) har just utfärdat ett tillstånd för akut användning (EUA) för behandling av mild till måttlig intensitet COVID-19 hos vuxna och barn som de inte har varit på sjukhus. Terapin, som fortfarande undersöks, baseras på monoklonala antikroppar och går under namnet bamlanivimab. Detta terapeutiska medel, utvecklat av läkemedelsföretaget Eli Lilly, är en monoklonal antikropp (mab) som liknar de som ingick i cocktailen av läkemedel för COVID-19 som administrerades till Donald Trump. 

Börjar EU: s hälsounion

Europeiska kommissionen börjar bygga den nya europeiska hälsounionen för att stärka EU: s ram för hälsosäkerhet och för att stärka krisberedskapen och insatsrollen för viktiga EU-organ. Inrättandet av Europeiska hälsounionen tillkännagavs av Europeiska kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, i hennes tal om unionsstaten. Kommissionen lägger fram en uppsättning förslag för att stärka Europas hälsoram, eftersom mer samordning behövs på EU-nivå för att öka kampen mot COVID-19-pandemin och framtida hälsokriser. 

Skydd av de europeiska medborgarnas hälsa

Förslagen fokuserar på att modernisera den befintliga rättsliga ramen för allvarliga gränsöverskridande hot mot hälsan samt stärka krisberedskapen och insatsrollen för viktiga EU-organ såsom Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) och Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA). Europeiska kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, sade: ”Vårt mål är att skydda alla europeiska medborgares hälsa. 

Coronaviruspandemin har framhävt behovet av mer samordning inom EU, mer motståndskraftiga hälsosystem och bättre förberedelser inför framtida kriser. Vi förändrar vårt sätt att hantera gränsöverskridande hälsohot. Idag börjar vi bygga en europeisk hälsounion för att skydda medborgare med högkvalitativ vård i en kris och utrusta unionen och dess medlemsstater för att förebygga och hantera hälsokriser som påverkar hela Europa. ” 

Von der Leyen uppmanar till gradvis upphävande av låsning av koronavirus

Europeiska regeringar bör gradvis upphäva blockeringar av koronavirus och andra sociala begränsningar för att förhindra en tredje infektionsvåg, enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Europa har kämpat med en andra kraftig ökning av Covid-19-infektioner sedan september, vilket har lett till återinförande av låsning i vissa länder och en övergripande förstärkning av restriktionerna i hela regionen. 

Trots en nedgång i fall i vissa länder de senaste dagarna är siffrorna fortfarande höga och visar ännu inga tydliga tecken på en krönning. Under tiden funderar européer på om de kommer att kunna samlas med sina familjer under semestern.

Vaccinhopp

Nyheter om att AstraZeneca / Oxford-vaccinet är effektivt och kan ha upp till 90% effekt möttes med stor glädje på måndagen (23 november). "Vi förväntar oss att COVID-19-vacciner utvecklas till en betydande marknad när nya produkter får godkännande och börjar möta den höga efterfrågan på skydd mot sjukdomen", enligt en kort analys av Fitch Solutions. Den noterar att med fler produkter som sannolikt kommer att klara regleringshinder, ”kommer dessa produkter att hjälpa till att utveckla COVID-19-vacciner till en kommersiell möjlighet på flera miljarder dollar”. 

"Priserna förväntas stiga på kort sikt när länderna ser till att säkra åtkomst i ljuset av positiva fas 3-försöksresultat, men på lång sikt förväntas de falla tillbaka när nya produkter kommer in på marknaden, tillägger briefingen. "Företagen kommer snart att kunna dra nytta av framgång i fas III-studier genom att beordra höga priser för vacciner", säger analysen.

Extra plenarsession mellan jul och nyårsafton

Europaparlamentet förbereder sig för en extra plenarsession mellan jul och nyårsafton för att ge sitt samtycke till ett eventuellt handelsavtal efter Storbritannien efter Storbritannien, enligt flera EU-tjänstemän och diplomater. Det kommer sannolikt att hållas den 28 december för att ge EU-regeringarna möjlighet att få det sista ordet, som blockets förfaranden förutsätter, innan slutet av Storbritanniens Brexit-övergångsperiod den 31 december.

Privata grekiska sjukhus tvingades ta COVID-19-patienter

Den grekiska regeringen tog över två privata sjukhus i Thessaloniki den 19 november där överföring av koronavirus har varit särskilt utbredd. Beslutet nåddes efter att de privata klinikerna inte frivilligt tillhandahöll 200 sängar för COVID-19-patienter trots överklaganden från hälsovårdsministeriet. Offentliga sjukhus i Thessaloniki och andra delar av norra Grekland har kämpat för att klara inflödet av coronaviruspatienter, lagt till sängar från andra avdelningar och upprättat isoleringstält efter att ha nått sin officiella kapacitet. .

Och det är allt från EAPM för tillfället, håll ögonen öppna under veckan för ytterligare uppdateringar om alla hälsorelaterade frågor, håll dig säker och kom ihåg att kolla in agendan för EAPM: s rundabord om lungcancer den 10 december häroch registrera här.

Fortsätt läsa

EU

Rättegången mot ex-franska presidenten Nicolas Sarkozy börjar

publicerade

on

Nicolas Sarkozy har varit under utredning i flera år. Han fick smeknamnet "bling-bling" president för vad många i Frankrike såg som hans överdådiga smak - men nu Nicolas Sarkozy (avbildad) står inför den starka verkligheten i en själlös rättssal. Han har gått till rättegång anklagad för korruption och inflytande, för att ha påstått försöka muta en domare i utbyte mot information om en utredning om hans partis ekonomi.

Sarkozy är den första ex-presidenten i det moderna Frankrike som dyker upp i kajen. Han ledde Frankrike från 2007 till 2012. Hans första domstolsutseende var dock kort. Sessionen avbröts efter 30 minuter - fram till torsdag - eftersom en nyckelperson i ärendet, före detta seniordomare Gilbert Azibert, måste ha en läkarundersökning. Han är 73 och kom inte i bryggan med sin medanklagda - Sarkozy, 65, och ex-presidentens tidigare advokat Thierry Herzog. Det finns ett frågetecken över domstolsprocesserna på grund av den allmänna störningen i koronavirus. Rättegången är inställd till den 10 december.

Om Sarkozy konstateras skyldig kan han få 10 års fängelsestraff och 1 miljon euro (889,000 2011 £) böter. En annan före detta högerpresident, Jacques Chirac, fick ett tvåårigt fängelsestraff XNUMX för att avleda offentliga medel och missbruka allmänhetens förtroende. Brotten går tillbaka till hans tid som borgmästare i Paris. Men han kom inte i domstol på grund av ohälsa. Han förnekade fel. Franska magistrater har tillbringat flera år på att utreda anklagelser om korruption med anor från Sarkozys valkampanjer och mandatperiod.

Detta fall är kopplat till en långvarig utredning om högerpolitikerens misstänkta användning av hemliga donationer för att finansiera presidentkampanjen 2007. Åklagaren hävdar att Sarkozy och advokat Thierry Herzog försökte muta Gilbert Azibert med ett prestigefyllt jobb i Monaco i utbyte mot information om den utredningen.

Det är känt som "avlyssningsärendet" i Frankrike, eftersom telefonsamtal mellan Sarkozy och Herzog avlyssnades 2013-2014, där Sarkozy använde aliaset "Paul Bismuth" och de diskuterade domare Azibert. Franska medier rapporterar att Sarkozy hördes säga till Herzog "Jag får honom befordrad, jag hjälper honom."

Sarkozy förnekar något fel - och han påpekar att domare Azibert inte fick Monacos ställning. "Gilbert Azibert fick ingenting, jag gjorde inget tillvägagångssätt [på hans vägnar] och jag har avvisats av kassationsdomstolen," sa Sarkozy 2014 och hänvisade till sin kamp för att rensa sitt namn. I oktober 2013 släppte domare honom från sin utredning om påståenden om att han hade accepterat olagliga betalningar från L'Oreal-arvinge Liliane Bettencourt för sin presidentkampanj 2007.

Fortsätt läsa

afghanistan

EU bekräftar stödet för Afghanistan vid Genèvekonferensen 2020

publicerade

on

Europeiska unionen bekräftade idag (24 november) sin långvariga solidaritet och sitt partnerskap med folket i Afghanistan och lovade stöd på 1.2 miljarder euro under perioden 2021–2025 i både långtids- och nödhjälp vid Afghanistankonferensens fred 2020. Välstånd och självförtroende.

EU: s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik / vice ordförande Josep Borrell, talar vid öppningssessionen från konferensen sade: ”När intra-afghanska fredsförhandlingar har börjat, men fruktansvärt våld som fortfarande orsakar stort lidande för det afghanska folket, står Afghanistan vid en korsning. Det afghanska folket kan lita på att Europeiska unionen stöder en framgångsrik och fredlig framtid för sitt land, men vårt stöd är beroende av att demokrati, mänskliga rättigheter och sociala framsteg skyddas. ”

Internationella partnerskapskommissionären Jutta Urpilainen, som tillkännagav EU: s löfte på konferensen och deltog i en sidohändelse om antikorruption, sade: ”Ett löfte om 1.2 miljarder euro för de kommande fyra åren illustrerar vårt engagemang för det afghanska folket. Vårt stöd kommer att stödja de afghanska myndigheternas agenda för demokratisk, hållbar utveckling och modernisering, hjälpa till att lyfta människor ur fattigdom, förbättra styrelseformer, minska korruption och förbättra det afghanska folkets dagliga liv. ”

Kommissionär för krishantering Janez Lenarčič, som var värd för en sidoevenemang om hållbar fredsbyggnad, såväl som a högt möte om internationell humanitär rätt och skydd av civila i Afghanistan före konferensen sa: ”Vi ökar vårt humanitära bistånd för att hjälpa de mest i nöd. Även om det aldrig får bli ett politiskt instrument, måste humanitärt bistånd, internationell humanitär lag och skydd av civila vara centrala i de pågående afghanska fredsprocessförhandlingarna. Skyddet av civila liv och respekten för internationell humanitär rätt i konflikt kan inte vänta på att fredsförhandlingarna är slut. Det måste börja nu. ”

Betydande men villkorligt stöd

Det betydande ekonomiska åtagandet visar att EU är orubbligt i sin beslutsamhet att främja ett fredligt, demokratiskt, suveränt och välmående Afghanistan, förtjänat och efterlängtat av sitt folk, och klargör att EU: s utvecklingsbistånd bygger på tydliga villkor och principer.

Dessa villkor anges i a papper medförfattare av EU och andra viktiga internationella partner i landet, som tillsammans tillhandahåller 80% av det internationella biståndet till Afghanistan. Som upprepades av den höga representanten / vice ordföranden Borrell och kommissionär Urpilainen vid konferensen är EU: s stöd till Afghanistan villkorat av en inkluderande, afghanskägd, afghansk ledd fredsprocess som bygger på de politiska och sociala prestationerna under de senaste 19 åren. . Att bevara demokratisk pluralism, den konstitutionella ordningen, institutionell öppenhet och ansvarsskyldighet samt rättsstatsprincipen, som ytterligare främjar mänskliga rättigheter och grundläggande friheter, särskilt för kvinnor, barn och minoriteter, inklusive mediefrihet, och strävar efter hållbar fred, utveckling och välstånd. viktigt för Afghanistans framtid.

Många av principerna för EU-stöd och internationellt stöd återspeglas iGemensam politisk kommunikation och den Partnerskapsramen för Afghanistan, som antogs vid konferensen.

EU: s utvecklingsbistånd är föremål för antagande av nästa EU: s fleråriga ekonomiska ram enligt de förslag som Europeiska kommissionen föreslog den 2 juni. Detta stöd kommer att stödja genomförandet av det andra Afghanistan National Peace och Development Framework som täcker perioden 2021-2025. EU: s stöd kommer också att bidra till att ta itu med växande fattigdomsnivåer i Afghanistan efter COVID-19-pandemin.

Förutom utvecklingsstöd kommer EU också att fortsätta att tillhandahålla opartisk, livräddande humanitär hjälp, öka koronavirusresponsen samt bistå offer för konflikter och tvångsförflyttningar, inklusive livsmedelsförsörjning, skyddstjänster för att hantera könsbaserat våld, utbildning av barn, samt förespråkande för respekt för internationell humanitär rätt från alla parter i konflikten.

Bakgrund

År 2016 lovade EU Afghanistan 1.2 miljarder euro under en fyraårsperiod. De faktiska betalningarna 2016–2020 översteg 1.75 miljarder euro. Under åren 2002–2020 har Europeiska unionen totalt förbundit mer än 5.1 miljarder euro till Afghanistan. Afghanistan är den största mottagaren av EU: s utvecklingsbistånd i världen. EU-stöd syftar till att bevara de politiska och utvecklingsresultaten under de senaste 19 åren och styrs av starka demokratiska och mänskliga rättighetsprinciper.

EU har varit en av de mest generösa humanitära givarna till Afghanistan. EU: s totala humanitära bistånd i landet sedan 1994 uppgår till nästan 1 miljard euro.

Mer

Webbplats för Afghanistan-konferensen 2020

Tal av hög representant / vice ordförande Josep Borrell vid öppningssessionen för Afghanistan-konferensen 2020

Ingripande av kommissionär Jutta Urpilainen vid Afghanistan-konferensen 2020

Gemensam politisk kommunikation under Afghanistan-konferensen 2020

Partnerskapsramen för Afghanistan 2020

Paper: Nyckelelement för bestående internationellt stöd till fred och utveckling i Afghanistan

Sidomöte: ”Stöd till fred och välstånd genom offentlig-privata partnerskap i viktiga infrastrukturinvesteringar”

Webbsändning av högnivåmöte om internationell humanitär rätt och skydd av civila i Afghanistan

Faktablad om förbindelserna mellan EU och Afghanistan

Webbplats för Europeiska unionens delegation till Afghanistan

 

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend