Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Europeiska dubbelmedborgare och iransk gisseldiplomati

publicerade

on

Sedan starten har Islamiska republiken behandlat dubbelmedborgare och utländska medborgare som förhandlingschips i sina förhandlingar med västvärlden och fängslat individer på falska anklagelser medan de använt deras förvar som diplomatisk hävstång. skriver United Against Nuclear Iran.

Teheran vägrar att erkänna dubbelt medborgarskap, och erkänner istället endast den iranska identiteten för individerna i fråga. Som sådan nekas dubbelmedborgare regelbundet konsulär hjälp från deras alternativa hemland. I verkligheten är den iranska regimen inte alls blind för dubbelt medborgarskap. Snarare riktas dessa olyckliga individer av regimen just på grund av deras dubbla medborgarskap, vilket ses som något som kan användas som ett förhandlingschip i förhandlingar med västländer.

Det internationella svaret på Irans systematiska användning av gisslan diplomati skiljer sig från land till land, även från internerad till internerad.

Men trots att Irans kvarhållande av dubbelmedborgare inte är något nytt är det medvetna beslutet från vissa europeiska regeringar och institutioner att titta åt andra hållet både nytt och oroande.

I det följande tar vi en titt på hur olika europeiska regeringar och icke-statliga organ har svarat på fängelset för sina medborgare och kollegor.

Där vissa länder presterar bra, försvarar sina medborgare och vidtar proaktiva åtgärder för att säkerställa deras frisläppande, är andra oskydligt tysta i frågan. I vissa fall har icke-statliga organ vidtagit mycket mer avgörande åtgärder än regeringen i samma land.

Tack och lov finns det några tecken på att de europeiska makterna för sent tar slut på tålamod med Iran.

I september 2020 kallade Frankrike, Tyskland och Storbritannien, gemensamt känt som E3, sina respektive iranska ambassadörer till en samordnad diplomatisk protest mot Teherans kvarhållande av dubbla medborgare och dess behandling av politiska fångar. Som den första samordnade aktionen från de europeiska makterna mot Irans systematiska missbruk av dubbelmedborgare var detta en mycket lovande utveckling.

Vad vår jämförande analys tydliggör är dock att tills europeiska stater och EU antar en gemensam och kollektiv strategi för att hantera Irans gisseldiplomati finns det inget hopp om att Teheran kommer att ändra sitt beteende.

Iakttagandet av de grundläggande normerna för internationell diplomati och mänskliga rättigheter måste vara förutsättningen för europeiskt engagemang med Iran, inte dess långsiktiga mål.

Det är dags för europeiska ledare att sätta sina värderingar och sina medborgare inför sitt blinda åtagande att upprätthålla en dialog med ett moraliskt bankrättsligt system.

Belgien / Sverige

Fång (ar): Ahmad Reza Djalali

Mening: Död

Motivering för fängelse: Spionage på uppdrag av en fientlig regering (Israel) och "korruption på jorden".

Dr Ahmad Djalali, en svensk-iransk expert på katastrofmedicin som undervisade vid universitet i Belgien och Sverige, dömdes till döden på anklagelser om ''samarbete med en fientlig regering' efter en uppenbart orättvis rättegång i oktober 2017. Han är kvar i fängelse och står inför avrättningen.

Skillnaden mellan hur Belgien och den svenska akademin har svarat på Dr. Djalalis situation kunde inte vara mer skarp.

I Belgien har varje universitet i den holländsspråkiga regionen Flandern upphört med allt akademiskt samarbete med iranska universitet för att visa sitt stöd för Dr. Djalali och signalera avsky för deras kollegas misshandel. Caroline Pauwels, rektor vid Bryssels fria universitet, noterade att beslutet att avbryta banden med den iranska akademin hade "helhjärtat stöd från det akademiska samfundet i Belgien".

Ingen sådan moralisk motreaktion erhållen i svenska akademier.

Samma månad som det flamländska rådet avkände Dr Djalalis övergrepp genomförde sex svenska universitet (Boras, Halmstad, KTH-universitetet, Linné, Lund och Malmö) en tour av Iran för att diskutera akademiskt samarbete. Delegationen "välkomnade" Irans förslag om en "Dag för Iran och Sveriges vetenskap" som ska äga rum året därpå.

I december 2018, University of Boras signerad ett avtal med universitetet i Mazandaran i norra Iran. I januari 2019 skrev den svenska ambassadören i Teheran enligt uppgift ett MOU med presidenten för Sharif University of Technology för att lyft ”Akademiskt och industriellt samarbete” mellan svenska och iranska universitet.

Sveriges politiska ledare speglar landets universitet i deras apatiska svar på Dr. Djalalis öde. På nästan fem år sedan hans första arrestering har Sverige inte lyckats säkra konsulärt stöd för Dr Djalali. Inte utan anledning tror Dr. Djalali att den svenska regeringen har övergivit honom. Under tiden hävdar hans syster att hon fått den kalla axeln från utrikesministeriet, ett argument som stöds av oppositionsledaren Lars Adaktusson, som har hävdat att Sverige överger Djalali genom att fortsätta att behandla regimen med barnhandskar.

Under tiden försökte den belgiska regeringen faktiskt rädda forskarens liv. I januari 2018 uppmanade den belgiska utrikesministern Didier Reynders att hans iranska motsvarighet Mohammad Javad Zarif skulle upphäva dr Djalalis straff.

Sveriges tystnad är desto mer anmärkningsvärt när man anser att Dr. Djalalis prövningar regelbundet framhävs på sociala medier av ledande humanitära organisationer, inklusive Amnesty International, kommittén för bekymrade forskare och forskare i riskzonen.

Österrike

Fångar: Kamran Ghaderi & Massud Mossaheb

Mening: 10 år vardera

Motivering för fängelse: Spionage på uppdrag av en fientlig regering

Kamran Ghaderi, VD för ett Österrike-baserat IT-lednings- och konsultföretag, häktades under en affärsresa till Iran i januari 2016. Massud Mossaheb, en äldre iransk-österrikisk dubbelmedborgare som tidigare hade grundat det iransk-österrikiska vänskapsföreningen (ÖIG) 1991 arresterades i januari 2019 och reser till Iran med en delegation från MedAustron, ett österrikiskt strålterapi- och forskningsföretag som vill etablera ett centrum i Iran.

Österrikisk-iranska medborgare, både Ghaderi och Mossaheb, hålls för närvarande i Irans ökända Evin-fängelse, där de har genomgått otaliga svårigheter och lidande sedan de första gripandena.

Ghaderis fysiska och mentala hälsa har försämrats kraftigt under hela sitt förvar. Han nekades lämplig medicinsk behandling trots att han hade en tumör i benet. Ghaderis ”bekännelse” extraherades genom tortyr och hotelser, inklusive att felaktigt informerades om att hans mor och bror också fängslades och att hans samarbete skulle säkerställa deras frigivning. Under nästan ett halvt decennium sedan hans arrestering har den österrikiska regeringen misslyckats med att ge Ghaderi konsulärt stöd.

På samma sätt har Mossahebs höga ålder gjort sin tid i Evins fängelse obehaglig. Han har placerats i isolering i flera veckor i taget. Det internationella observatoriet för mänskliga rättigheter, Mossaheb, tror att han är ganska sjuk och i stort behov av läkarvård. Den österrikiska regeringen är i kontakt med Mossahebs familj och har försökt använda "tyst diplomati" för att få Mossaheb släppt, till ingen nytta. Han har ännu inte fått österrikisk konsulär hjälp. FN har konsekvent efterlyst båda männen frisläppande, med hänvisning till deras speciella sårbarhet för Covid-19, som tros vara utbredd i Irans fängelsessystem.

Till skillnad från den svenska regeringen verkar österrikiska ledare göra rätt steg.

I juli 2019 kontaktade Österrikes utrikesminister Alexander Schallenberg sin iranska motsvarighet förmodligen måttlig Mohammad Javad Zarif, som söker sin hjälp för att befria Mossaheb, medan samma månad, en österrikisk talesman för utrikesministeriet sade hans regering hade - utan framgång - insisterat på att Teheran skulle släppa Mossaheb på grundval av humanitärism och hans ålder. President Alexander Van der Bellen förde också samtal med Irans president Rohani om frisläppandet av båda fångarna.

Trots dessa betydande ingripanden har den österrikiska regeringen inte varit mer framgångsrik än andra regeringar när det gäller att pressa Iran att släppa sina medborgare.

Frankrike

Land: Frankrike

Fång (ar): Fariba Adelkhah & Roland Marchal

Mening: 6 år

Motivering för fängelse: spionage

Fariba Adelkhah, en fransk-iransk antropolog och akademiker anställd av Sciences Po, arresterades på trumfade anklagelser om "propaganda mot systemet" och "samarbete för att begå handlingar mot nationell säkerhet" i juli 2019. Strax efter Adelkhahs arrestering, hennes kollega och partner Roland Marchal anklagades för att "ha samarbetat för att begå handlingar mot nationell säkerhet" och på liknande sätt hålls kvar.

Efter att ha fått nyheter om gripandena genomförde Sciences Po omedelbart en serie åtgärder i nära samarbete med kris- och supportcentret från det franska ministeriet för Europa och utrikesministeriet (MEAE).

Fångarnas hemuniversitet arbetade tillsammans med det franska utrikesministeriet för att tillhandahålla juridisk hjälp och tillämpa politiskt tryck. Med hjälp av MEAE såg universitetet till att både Adelkhah och Marchal fick hjälp av en mycket erfaren iransk advokat. Advokaten godkändes av de iranska rättsliga myndigheterna, vilket är långt ifrån vanligt, vilket säkerställde att båda fångarna fick ett försvar som var både vattentätt och officiellt godkänt.

Även om Marchal därefter släpptes, förblir Adelkhah i Evin-fängelset och har ännu inte fått något fransk konsulärt bistånd. De många protester som har ägt rum vid Science Po över Adelkhahs fortsatta kvarhållande intygar att det pågående intresset i hennes fall och den utbredda avsky som kollegor har haft vid hennes behandling.

Medan Emmanuel Macron har efterlyst Adelkhahs frisläppande och har kallat sitt förvar som ”oacceptabelt”, vägrar den franska presidenten resolut att väga Irans behandling av franska medborgare i samma skala som den som dikterar hans pågående stöd för JCPOA.

Enligt hennes advokat fick Fariba tillfälligt släppas i början av oktober på grund av sitt medicinska tillstånd. Hon är för närvarande i Teheran med sin familj och är skyldig att bära ett elektroniskt armband.

Storbritannien

Fång (ar): Nazanin Zaghari-Ratcliffe

Mening: 5 år (för närvarande i husarrest)

Motivering för fängelse: "för påstådd planering för att störta den iranska regimen" och för "att genomföra en BBC-kurs i persisk onlinejournalistik som syftade till att rekrytera och utbilda människor att sprida propaganda mot Iran"

Möjligen Irans mest uppmärksammade dubbla nationella fånge, den brittisk-iranska Nazanin Zaghari-Ratcliffe, fängslades i fem år 2016. Även om hon fick tillfällig längd på grund av Covid-19, är hon fortfarande kvar i husarrest i sina föräldrars hem i Teheran, där hon tvingas bära en elektronisk tagg och är föremål för oplanerade besök av IRC-officerare.

Zaghari-Ratcliffes familj har outtröttligt kämpat för vänlighet från regimen, särskilt eftersom hennes hälsa snabbt försämrades under livets belastning i Evin-fängelset.

Trots att hon har mindre än ett år av sin straff kvar, ökande hälsoproblem och tryck från den brittiska regeringen, fortsätter Islamiska republiken att tillåta en tidig frigivning för Zaghari-Ratcliffe.

Precis när hon närmar sig frihet har regimen lagt in en andra uppsättning anklagelser mot Zaghari-Ratcliffe i september. Måndagen den 2 november utsattes hon för ännu ett tvivelaktigt domstolsutseende, som fick omfattande tvärpartikritik i Storbritannien. Hennes rättegång har skjutits upp på obestämd tid och hennes frihet är fortfarande helt beroende av regimens infall.

Efter detta har hennes parlamentsledamot, Labour's Tulip Siddiq, varnat för att "att begrava våra huvuden i sanden kostar min väljare hennes liv".

Zaghari-Ratcliffes frisättning är enligt uppgift beroende av en £ 450 miljoner skuld, som går tillbaka till Shahens dagar, för en annullerad vapenavtal. Tidigare har den brittiska regeringen vägrat att erkänna denna skuld. I september 2020 förklarade emellertid försvarsminister Ben Wallace formellt att han aktivt försökte betala skulden till Iran för att säkra frisläppandet av dubbelmedborgare, inklusive Nazanin Zaghari-Ratcliffe.

Detta är en otrolig utveckling från Storbritannien, som inte bara har erkänt sin skuld till Iran utan är villiga att delta i gisslanförhandlingar med regimen.

Men den här veckan noterade Labour's Shadow Foreign Secretary att ingen i parlamentet godtog "legitimiteten för någon direkt koppling mellan skulden och det godtyckliga kvarhållandet av dubbelmedborgare". Dessutom, medan Storbritannien fortsätter att undersöka alternativ för att lösa vapenskulden, har en domstolsförhandling om den påstådda skulden skjutits upp till 2021, uppenbarligen på Irans begäran.

Den brittiska regeringen har faktiskt gjort ett antal ovanliga drag i ett försök att säkra Zaghari-Ratcliffes frisläppande, inte alltid i hennes bästa intresse.

I november 2017 gjorde då utrikesminister Boris Johnson en dålig kommentar i Underhuset att Nazanin "helt enkelt lär folk journalistik", ett påstående som uppenbart förnekas av hennes arbetsgivare, Thomson Reuters Foundation. Nazanin återvände till domstolen efter Johnsons kommentarer och uttalandet citerades i bevis mot henne.

Medan Johnson har bett om ursäkt för sina kommentarer, är skadan utan tvekan gjort.

I en mer lovande utveckling tog den tidigare utrikesministern Jeremy Hunt i mars 2019 det mycket ovanliga steget att bevilja Zaghari-Ratcliffe diplomatiskt skydd - ett steg som lyfter hennes fall från en konsulär fråga till nivån på en tvist mellan de två staterna.

Till skillnad från andra europeiska länder förstår den brittiska regeringen faktiskt den fara som Iran utgör för sina dubbelmedborgare. I maj 2019 uppgraderade Storbritannien sina reseråd till brittisk-iranska dubbla medborgare, för första gången att rekommendera alla resor till Iran. Rådet uppmanade också iranska medborgare som bor i Storbritannien att vara försiktiga om de bestämmer sig för att resa till Iran.

Förenat mot kärnkrafts Iran är en ideell, transatlantisk förespråksgrupp som grundades 2008 och syftar till att öka medvetenheten om den risk som den iranska regimen utgör för världen.

Det leds av en rådgivande styrelse med framstående siffror som representerar alla sektorer i USA och EU, inklusive före detta ambassadör för FN Mark D. Wallace, Mellanöstern-expertambassadör Dennis Ross och tidigare chef för Storbritanniens MI6 Sir Richard Dearlove.

UANI arbetar för att säkerställa ekonomisk och diplomatisk isolering av den iranska regimen för att tvinga Iran att överge sitt olagliga kärnvapenprogram, stöd för terrorism och kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

coronavirus

EU uppmanar AstraZeneca att påskynda leveranser av vacciner mitt i "leveranschock"

publicerade

on

Europeiska unionen har uppmanat AstraZeneca att hitta sätt att snabbt leverera vacciner efter att företaget tillkännagav en stor nedskärning av leveransen av sitt COVID-19-skott till blocket, eftersom nyheten framkom att läkemedelsproducenten också mötte leveransproblem någon annanstans skriva och

I ett tecken på EU: s frustration - efter att Pfizer också meddelade förseningar i leveransen tidigare i januari - sa en högre EU-tjänsteman till Reuters att blocket under de kommande dagarna skulle kräva att läkemedelsföretag registrerar COVID-19-vaccinexport.

AstraZeneca, som utvecklade sitt skott med Oxford University, berättade för EU på fredag ​​att det inte kunde nå överenskomna leveransmål fram till slutet av mars, med en EU-tjänsteman inblandad i samtalen som berättade för Reuters att det innebar en nedskärning på 60% till 31 miljoner doser.

”Vi förväntar oss att företaget kommer att hitta lösningar och att utnyttja alla möjliga flexibiliteter för att snabbt kunna leverera,” sade en talesman för EU-kommissionen och tillade chefen för EU: s verkställande direktör Ursula von der Leyen hade ett samtal tidigare på måndagen med AstraZenecas chef Pascal Soriot för att påminna honom av företagets åtaganden.

En talesman för AstraZeneca sa att Soriot sa till von der Leyen att företaget gjorde allt för att få sitt vaccin till miljoner européer så snart som möjligt.

Nyheter framkom på måndagen att företaget står inför bredare leveransproblem.

Australiens hälsovårdsminister Greg Hunt berättade för journalister att AstraZeneca hade underrättat landet att det hade upplevt ”en betydande försörjningschock”, vilket skulle minska leveranserna i mars under vad man kom överens om. Han gav inte siffror.

Thailands hälsovårdsminister Anutin Charnvirakul sa att AstraZeneca skulle tillhandahålla 150,000 200,000 doser istället för de 1 XNUMX planerade, och mycket mindre än de XNUMX miljon skott som landet ursprungligen hade begärt.

AstraZeneca avböjde att kommentera globala leveransfrågor.

EU: s ledande tjänsteman sa att blocket hade en avtalsenlig rätt att kontrollera företagets böcker för att bedöma produktion och leveranser, ett drag som kan innebära att EU fruktar att doser avleds från Europa till andra köpare utanför blocket.

AstraZeneca har fått en förskottsbetalning på 336 miljoner euro (409 miljoner dollar) från EU, sa en annan tjänsteman till Reuters när 27-nationsblocket slutade en leveransavtal med företaget i augusti för minst 300 miljoner doser - den första undertecknad av EU för att säkra COVID-19-skott ..

Under förhandsköpsavtal som stängts under pandemin, gör EU utbetalningar till företag för att säkra doser, och pengarna förväntas främst användas för att utöka produktionskapaciteten.

"Initialvolymerna kommer att vara lägre än ursprungligen förväntat på grund av minskade avkastningar på en tillverkningsanläggning inom vår europeiska leverantörskedja", sa AstraZeneca på fredag.

Webbplatsen är en viralvektorfabrik i Belgien som drivs av läkemedelsproducentens partner Novasep.

Virusvektorer produceras i genetiskt modifierade levande celler som måste vårdas i bioreaktorer. Det komplexa förfarandet kräver finjustering av olika ingångar och variabler för att nå konstant höga avkastningar.

"Den tunna motivationen att det finns svårigheter i EU: s försörjningskedja men inte någon annanstans håller inte vatten, eftersom det naturligtvis inte är något problem att få vaccinet från Storbritannien till kontinenten", säger EU-lagstiftaren Peter Liese, som kommer från samma parti som Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

EU kallade till ett möte med AstraZeneca efter fredagens (22 januari) tillkännagivande för att söka ytterligare förtydligande. Mötet började kl 1230 på måndagen.

EU-tjänstemannen som deltog i samtalen med AstraZeneca sa att förväntningarna inte var höga för mötet, där företaget kommer att bli ombedd att bättre förklara förseningarna.

Tidigare i januari tillkännagav Pfizer, som för närvarande är den största leverantören av COVID-19-vacciner till EU, förseningar på nästan en månad på sina transporter, men timmar senare reviderade detta för att säga att förseningarna bara skulle pågå en vecka.

EU-avtal med vaccinproducenter är konfidentiella, men EU-tjänstemannen som deltar i samtalen utesluter inte påföljder för AstraZeneca, med tanke på den stora revideringen av dess åtaganden. Källan utarbetade emellertid inte vad som kunde utlösa straff. "Vi är inte där ännu", tillade tjänstemannen.

"AstraZeneca har varit kontraktligt skyldigt att producera sedan så tidigt som i oktober och de levererar uppenbarligen till andra delar av världen, inklusive Storbritannien utan dröjsmål," sa Liese.

AstraZenecas vaccin förväntas godkännas för användning i EU den 29 januari, och de första leveranserna förväntas från och med den 15 februari.

($ 1 = € 0.8214)

Fortsätt läsa

EU

Kemikalier: EU skyddar vilda djur från negativa effekter av bly i miljön

publicerade

on

Den 25 januari vidtog kommissionen bestämda åtgärder för att säkerställa att vilda djur skyddas från de negativa effekterna av bly i miljön genom att begränsa dess användning vid skott i eller runt våtmarker. Antaget inom ramen för EU: s kemikalieregulering, kommer åtgärden att bidra till att skydda miljön genom att avsevärt minska blyföroreningar och samtidigt förhindra den undvikbara dödsfallet med blyförgiftning av cirka 1 miljon vattenfåglar varje år. Bly är ett mycket giftigt ämne som släpps ut i miljön och förorenar både jord och vatten.

Varje år släpps 4,000 till 5,000 ton bly i våtmarker från blyskott. Det finns prisvärda alternativ, till exempel stålskott, som för närvarande kostar ungefär samma som blyskott. Den åtgärd som antas idag kommer att harmonisera och förbättra effektiviteten i nationell lagstiftning som begränsar användningen av blyskott i våtmarker som redan finns i 24 medlemsstater.

Det börjar gälla om två år. Begränsningen stöder målen för Kemisk strategi för hållbarhet och den Grön affär. Det stöder också målen för fågeldirektivetoch är en första konkret leverans enligt den nya EU 2030 Strategi för biologisk mångfald. Mer information här.

Fortsätt läsa

EU

72 amerikanska och EU-föreningar kräver upphävande av vedergällningstullar

publicerade

on

Sjuttiotvå amerikanska och europeiska organisationer som representerar ett brett spektrum av branscher skickade en skrivelse den 25 januari till president Joseph R. Biden och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som uppmanar till omedelbar upphävande av tullar på sektorer som inte är relaterade till de pågående transatlantiska handelstvisterna.

Koalitionen uppgav att upphävande av tariffer kommer att lindra ekonomiska skador och hjälpa till att återupprätta ett samarbetsvilligt transatlantiskt handelsförhållande.

”COVID-19-pandemin och de nödvändiga nedläggningarna av icke-väsentliga företag fortsätter att påverka den globala ekonomin, inklusive våra sektorer som stöder miljontals arbetstillfällen på båda sidor om Atlanten,” säger gruppen av amerikanska och EU-föreningar. ”De pågående handelstvisterna mellan EU och USA och ytterligare tullar, som fortsätter att plåga den transatlantiska handeln, har förvärrat en dålig situation. Med de skador vi har lidit förra året och fortfarande lider kan den nuvarande situationen inte tillåtas fortsätta längre. ”

Gruppen sade: "Vi tror att omedelbar upphävande av dessa tariffer är en nödvändig och grundläggande åtgärd, som kommer att ge en ekonomisk stimulans i en tid då den behövs mest."

De drog slutsatsen: ”Våra industrier stöder ett konstruktivt och blomstrande handels- och ekonomiskt förhållande mellan USA och EU. Att ta bort dessa tariffer kommer att ge en positiv drivkraft för att återställa det viktiga bilaterala förhållandet och samarbetsinsatser för att hantera globala ekonomiska utmaningar. Dessutom kommer ett gemensamt åtagande att undvika nya ytterligare tariffer att skapa nödvändig säkerhet och stabilitet för att växa den transatlantiska ekonomin. ”

Lista över 72 amerikanska och EU: s handelsföreningar

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend