Anslut dig till vårt nätverk!

Digitala ekonomin

#DigitalServicesAct, #DigitalMarketsAct - Dags för vår demokrati att komma ikapp tekniken, säger Margrethe Vestager vid EESK: s plenum

publicerade

on

Europeiska kommissionens kommande initiativ för att reglera digitala tjänster och marknader kommer att säkerställa att leverantörer tar ansvar för de tjänster de erbjuder och att digitala giganter inte inför sina egna regler på Europas marknader, säger kommissionens vice ordförande Margrethe Vestager.

Europeiska kommissionens Digital Services Act och Digital Markets Act, som förväntas släppas inom kort, kommer att hjälpa den europeiska demokratin att komma ikapp med de senaste tjugo åren av digital utveckling och definiera hur digitala tjänster ska tillhandahållas och digitala marknader fungerar, sa Vestager igår (3) December) till Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs kammare under en debatt om Ett Europa som passar den digitala tidsåldern.

EESK: s ordförande Christa Schweng betonade att den digitala övergången har blivit viktigare än någonsin som en av de två byggstenarna i Europas återhämtning från COVID-19-krisen, tillsammans med den gröna övergången.

EESK: s ordförande citerade en nyligen genomförd studie som uppskattade att det kumulativa tillskottet av BNP för ny digital teknik till 2030 skulle kunna uppgå till 2.2 biljoner euro i EU - motsvarande Spaniens och Nederländernas kombinerade BNP för 2019.

Schweng sa: "Vi behöver en europeisk, mänsklig inriktning på digitalisering. Utan medborgarnas och företagens förtroende kommer vi inte att kunna ta tillvara de möjligheter som digitaliseringen erbjuder. För detta ändamål är det viktigt att bygga ett äkta europeiskt datarum där våra uppgifter skyddas och integritet och självbestämmande säkerställs. Vi måste också bygga upp EU: s teknologiska suveränitet samtidigt som vi upprätthåller global digital handel. "

Vestager redogjorde för nyckelelementen i kommissionens digitala strategi, dess fokus på att utnyttja privata investeringar, dess beroende av flaggskeppsinitiativ (digital kompetens, digitala offentliga tjänster och cybersäkerhet) och uppbyggnad och användning av digital kapacitet.

"Nu kommer Digital Services Act att se till att leverantörer av digitala tjänster tar ansvar och är ansvariga för de tjänster de tillhandahåller och att förtroendet kan byggas om", säger Vestager. "Olagligt onlineinnehåll och produkter som inte uppfyller de regler som vi har för fysiska produkter är problemet. Båda bör fixas och bör fixas på europeisk skala."

"The Digital Markets Act", fortsatte hon med att kommentera, "kommer att säga till jätteföretag: du är mer än välkommen att göra affärer i Europa, du är mer än välkommen att lyckas, men det finns en lista över do's and don ' när du når den portvaktpositionen för att rättvis konkurrens ska vara där och tjäna konsumenter på bästa möjliga sätt. Den grundläggande punkten här är att marknaden ska tjäna oss som konsumenter och att vi vill ha teknik som vi verkligen kan lita på. "

Stefano Mallia, ordförande för EESC: s arbetsgivargrupp, sade: "Europeiska arbetsgivare stöder starkt det viktigaste målet att återställa Europas digitala suveränitet. Det är vår fasta åsikt att investering i digitalisering är det bästa sättet för EU och dess medlemsstater att komma ut av den nuvarande ekonomiska svårigheten, stödja återhämtningen och skapa nya arbetstillfällen. "

Han uttryckte näringslivets stöd för kommissionens mål om över 20 miljarder euro årliga investeringar i AI under det kommande decenniet och citerade en nyligen publicerad McKinsey-studie som visade att även om bara en fjärdedel av företagen globalt rapporterar resultat från användningen av AI, verkar den effekten främst komma från generering av nya intäkter snarare än kostnadsminskningar - ett resultat som är värt att utforska i samtal mellan kommissionen, näringslivet och fackföreningar.

Oliver Röpke, ordförande för EESC: s arbetargrupp, sade: "Som arbetstagarrepresentanter är vi övertygade om att digitalisering är en möjlighet bortom den nuvarande pandemin för att få bättre jobb och arbetsvillkor. Det krävs dock tydliga och rättvisa regler för att förhindra digital plattformar från att kringgå lagstiftningen och skapa en smartphoneversion av 19th århundradets kapitalism. För att säkerställa att vi kan dra full nytta av den enorma potentialen med digitalisering måste vi fullt ut involvera arbetsmarknadens parter genom en tydlig ram med arbetarnas informations-, samråds- och delaktighetsrättigheter förankrade på alla nivåer. "

Han sade också att det var en grundläggande plan för att hitta rättvisa och effektiva sätt att beskatta den digitala ekonomin för att säkerställa korrekt omfördelning av välstånd i takt med att ny teknik utvecklades och robotisering sprids.

Seamus Boland, ordförande för EESC Diversity Europe Group, betonade att pandemin både hade avslöjat och framkallat digitaliseringen av våra liv och samtidigt fört fram situationen för människor som inte visste hur man använder tekniken.

”Digitaliseringen måste slutföras på ett sätt som är rättvist och som för alla med sig”, sa han. "Det är min fasta övertygelse att Europa framgångsrikt kommer att hantera omvandlingen till den digitala tidsåldern om vi bygger på våra styrkor och våra värderingar. Alla ögon är riktade mot Europa för att leda på det sättet, så att EU: s regler blir den globala standarden. Så inte bara om att göra "Europa lämpligt för den digitala tidsåldern", det handlar också om att göra "den digitala tidsåldern passande för Europa och världen". "

Digitala ekonomin

2021 förutsägelser för mobil telekommunikationsindustrin

publicerade

on

 

Strand Consult har följt mobiltelefonindustrin i 25 år och har publicerat förutsägelser för de senaste 20. Se samlingen här. Denna anteckning granskar topp- och nedgångar från mobiltelefonindustrin 2020 och gör förutsägelser för 2021,  skriver John Strand på Strand Consult.

I år utvecklades väldigt annorlunda än väntat, inklusive bombningen i februari den GSMA avbröt Mobile World Congress.

Det är en underdrift att förbli COVID-19 var en spelväxlare, men kärnan är att kommunikationsnät som byggs och drivs av operatörer är ännu viktigare än någonsin. Strand Consult har länge beskrivit hur telekommunikation är grunden för det moderna samhället; 2020 bevisade detta påstående bortom tvivel. Här är några av de frågor som definierade 2020 och kommer att vara relevanta 2021: COVID-19, Kina, cybersäkerhet, 5G, spektrum, klimat, Open RAN, integritet, konkurrens, konsolidering, jämställdhet och nätneutralitet.

COVID-19, allroundpolitisk motivering

Privata nätverksleverantörer genom att investera för framtiden hamnade förberedda på det oväntade. COVID19 medförde oöverträffade utmaningar för telekommunikationsnät, och dessa nätverk fungerade för att möta pandemikraven. Under avstängning och den nya normalen att arbeta hemifrån (WFH) har människor litat på dessa nätverk för arbete, skola, shopping och vård. Genom att investera för framtiden såg många nätägare till att nätverk skulle prestera i värsta fall. Denna enastående nätverksprestanda motbevisade den konventionella regleringsvisdom som nätägare lämnade till sina egna enheter skulle skada deras kunder, deras nätverk och tredjepartsleverantörer. I själva verket hände det motsatta, inte bara levererade nätleverantörer konsekvent service, många reducerade priser i solidaritet med sina kunder. Denna erfarenhet har viktiga konsekvenser för reglering av priskontroll, investeringsincitament och hållbarhet. Strand Consults rapport Nätverksbeteende under kris: Reflektioner över telekommunikation, transport och energireglering under COVID-19 undersöker reglerna som styr dessa nätverk för att se vilka lärdomar politiska beslutsfattare kan dra för att förbättra regleringen framöver. Erfarenheten visar att om man tillåter operatörer att följa marknadsincitament ger socialt gynnsamma resultat kommer beslutsfattare sannolikt att använda COVID för att motivera ännu mer reglering. Här är sex frågor om framtiden för telekomreglering.

Ett annat förhållande mellan kärlek och hat under koronatiden är mellan tillsynsmyndigheter och plattformar som Google och Apple för deras track and trace-appar. Medan antitrustansträngningar mot dessa stora aktörer har pågått globalt, gav COVID19 dem plötsligt en central position som "de goda killarna" med övervakningsfolk som faktiskt vill ha. Konkurrensmyndigheterna satsade mycket på höga antitrustärenden mot hyperjättarna; vissa av dessa kommer sannolikt att misslyckas. En bättre strategi för att minska deras dominans skulle vara att sluta göra en politik som orättvist gynnar och stärker dessa plattformar med gratis giveaways på radiofrekvenser (olicensierat spektrum), copyright (rättvis användning) och dataöverföring (nätneutralitet) och så vidare.

Mobilindustrin är fortfarande en old boys-klubb

2020 var inte året då kvinnor uppnådde paritet i ledningen inom mobiltelefonindustrin, och den mest uppenbara ojämlikheten visas i branschens globala handelsförening. Detta är inte för brist på skickliga kvinnliga chefer i branschen, utan snarare för brist på vilja. GSMA: s webbplatsanteckningar: "GSMA-styrelsen har 26 medlemmar som återspeglar de största operatörsgrupperna och medlemmar från mindre oberoende operatörer med global representation." Medan GSMA skryter med sin geografiska och ekonomiska mångfald, misslyckas den på grund av könen. Bara 3 av dess styrelseledamöter är kvinnor, varav två från USA och 2 från Singapore. GSMA har hållit många workshops om att främja kvinnor i branschen men misslyckas med att utöva vad det predikar. Detta mönster kommer sannolikt att fortsätta 1.

Birds of a Feather: Vodafone, Huawei och Kina

COVID-19 intensifierade debatten om kinesisk utrustning i nätverk. Många insåg de ökande kostnaderna och sårbarheten för kinesiska element i mobilnät och bräckligheten i tillhörande försörjningskedjor, för att inte tala om annan kritisk teknik. År 2020 hävdade många nationer att Kina och dess militärkopplade Huawei utgör säkerhetsrisker och vidtog åtgärder för att begränsa utrustning i mobilnät. Det fanns dock några anmärkningsvärda hållningar som Vodafones utrikesminister Joakim Reiter som upprepade gånger försvarar användningen av Huawei-utrustning.

Vodafone kan prioritera sitt förhållande till Huawei framför kundens säkerhet och säkerhet, men smarta operatörer kommer att dra nytta av deras val att inte exponera sina kunders uppgifter för den kinesiska regeringen. Konkurrensen inom mobilbranschen innebär att kunderna kan välja om de vill riskera att exponera sina uppgifter för den kinesiska regeringen. Att välja bort Huawei-utrustning och andra riskabla teknikleverantörer blir en unik försäljningsargument för operatörer 2021, särskilt för företagskunder. Vodafone kommer sannolikt att ta värme för att försvara sin relation med skadliga leverantörer.

5G On Track 2020 och 2021

Medan vissa operatörer envist höll fast vid kinesisk utrustning, gick andra operatörer framåt på krusande och bytte ut Huawei-utrustning utan att öka kostnaden eller sakta ner sin tidslinje till 5G. Framgångsrika omstarter inkluderar Danmarks TDC, Norges Telenor och Telia och Proximus i Belgien. Operatörer byter ut och uppgraderar sina nätverk i en takt som överstiger implementeringen av 3G och 4G. Det är imponerande att se hur snabbt ny utrustning kan användas; det tog TDC bara 11 månader att lansera ett 5G-nätverk med icke-kinesisk utrustning som täcker 90% av landet. I de flesta länder sker dessa uppgraderingar utan att operatörerna behöver öka sin CAPEX. Strand Consult beskrev detta redan 2019. Strand Consult är försiktigt optimistisk för 5G 2021. Operatörer kan utmärka byggande och drift och nätverk - även under en kris. Frågan är om applikationerna för 5G kommer att visa sig vara tvingande för konsumentintag.

Spektrumauktioner - Himlen är gränsen

När detta skrivs är auktionen för C-Band (3.7–3.98 GHz) i USA på väg att sätta världsrekord för en spektrumauktion och bryta 70 miljarder dollar. Spänningen konkurrerar med 3G-spektrumauktioner 2000 och speglar att amerikanska operatörer kan köpa rättigheter utan utgång. Europas kortfristiga spektrumlicenser har lett till allvarliga situationer där licenser löper ut och inte kan förnyas.

i 2020 Kungliga Vetenskapsakademien tilldelade Nobelpriset för ekonomi 2020 till Paul R. Milgrom och Robert B. Wilson från Stanford University "för förbättringar av auktionsteorin och uppfinningar av nya auktionsformat." På bara en generation har spektrumauktioner visat teleoperatörernas förmåga att använda knappa resurser effektivt och att bidra betydligt till statskassan. Som Royal Academy med rätta konstaterar är marknadsbaserade fördelningsmetoder som auktioner att föredra framför administrativ fördelning.

Men inte alla spektrumauktioner har varit fördelaktiga. Faktum är att höga priser i vissa länder har minskat infrastrukturinvesteringarna. I vissa fall har regeringar och anbudsgivare spelat auktionerna. Resultaten från Nobelvinnarna 2020, om de tillämpas, skulle kunna lösa dessa problem, men det kräver politisk disciplin. Strand Consult ser Nobelpriset som ett budskap till regeringar runt om i världen för att förbättra praxis för tilldelning av spektrum, särskilt när det gäller auktionsregler, spektrumåteranvändning, olicensierat spektrum och federala spektruminnehav.

Kina - Inte snyggt

Att få den riktiga historien om Kina visade sig svårt 2020. Den kinesiska propagandamaskinen vilseleder många journalister, och många berättelser om Huawei kommer från att företaget ger en exklusiv intervju med en vänlig journalist i ett föredraget media. Dessa berättelser visar Huawei som ett hjälplöst offer i handelskriget mellan USA och Kina. Få media vågar publicera en analys som jämför de driftsförhållanden som utländska företag får i Kina jämfört med den goda behandling som kinesiska företag åtnjuter utomlands. Dessutom finns det få artiklar som undersöker Huaweis roll att undertrycka mänskliga rättigheter i Kina.

Huaweis företagspraxis blir dock ohållbart för Huawei själv. Företagets danska kommunikationsdirektör Tommy Zwick avgick på Twitter För att han kunde inte acceptera Huaweis roll i Uyghur muslimsk förtryck.  Och kändisar från sport stjärnor till konstnärer säger upp sina Huawei-kontrakt. Strand Consult hoppas att fler väljer väg för integritet 2021, eftersom fokus på Kinas fruktansvärda rekord för mänskliga rättigheter är försenat.

Kina har en dröm om att president Joe Biden ska göra livet enklare. Strand Consult prenumererar inte på denna uppfattning; om något kan reglerna skärpas. Vissa länder kommer att ta begränsningar mot Kina ett steg längre och helt förbjuda sin närvaro i kommunikationsnät. Se relaterade anteckningar här: Skulle en ny president ändra USA: s syn på Huawei och ZTE i 5G-nätverk? 

Strand Consult rapporter om 4G RAN används av beslutsfattare för att förstå marknadsandelen för kinesisk utrustning i nätverk och för att bedöma tillhörande risk. Strand Consult har också publicerat rapporter för att hjälpa beslutsfattare och journalister att använda kritiskt tänkande för att ta itu med de många påståenden från Huaweis företagskommunikation.

Telekommunikation och klimatagendan

Operatörer har många initiativ för att förbättra energieffektiviteten. Dessa är viktiga eftersom den totala energiförbrukningen sannolikt kommer att öka, även med effektivitetsförbättringar i dataproduktionsskiktet. Läs den utmärkta rapporten från Barclays Equity Research Analysts Miljö socialt och samhällsstyrning - Gör det bra, gör tillräckligt?av laget som leds av Maurice Patrick.

Denna helhetssyn på energiförbrukningen är mer meningsfull än 5G klimathype som försöker mäta energiförbrukning som en funktion av de minuter eller data som en operatör producerar. Strand Consult beskriver några av dessa utmaningar och lösningar här: Nya partnerskap hjälper telekom- och teknikföretag att bli gröna. Google leder vägen i Danmark.

Verklighetskontrollen på Open Ran 

2020 framställdes Open Ran som ett mirakel ”teknik”. Många tror att Open Ran kommer att öka innovation, minska operatörskostnaderna och hjälpa till att bli av med kinesisk utrustning i telekommunikationsnät. Andra Open Ran-boosters vill att fler nationer ska bli tillverkare av telekommunikationsinfrastruktur.

2021 kommer en nödvändig verklighetskontroll. Det kommer att ta år innan Open Ran kan ersätta vanlig RAN på 1: 1-basis. Utlovade besparingar för operatörer kommer inte att vara så stora, och den påstådda öppenheten i lösningen kommer inte nödvändigtvis att ge säkerhet, åtminstone i förväntan om att Open Ran minskar beroende av kinesiska leverantörer. China Mobile, China Unicom och China Telecom är bland cirka 44 kinesiska statliga teknikföretag i O-RAN Alliance. Andra medlemmar är ZTE och Inspur, som USA förbjuder på grund av länkar till den kinesiska militären. Medan han påstår sig erbjuda vägen ut från Huawei verkar O-RAN ersätta ett kinesiskt regeringsägt företag för ett annat, som lenovo. Open Ran-specifikationer kan redan bryta mot cybersäkerhetsregler i Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Patentutmaningar är också troligt eftersom Open Ran är 100% beroende av 3GPP och patent från icke-medlemmar i O-RAN Alliance.

Strand Consult anser att industriellt samarbete är viktigt för teknisk utveckling, investeringar och innovation. En del av detta samarbete är gjort i 3GPP, de O-RAN Alliance, och andra organisationer. Mobiloperatörer bör ha frihet att välja de tekniska lösningar som är meningsfulla för deras verksamhet, förutsatt att de nationella säkerhetslagarna följs. Open Ran borde inte vara motiveringen för protektionism.

Reglering förvärvas av industrin och utformas för dess fördel

Amerikanska och EU: s politiska beslutsfattare talar ett stort spel om antitrust, plattformsreglering och dataskydd. De twitterar, gillar, vän och strömmar sin kritik mot Google, Facebook, Amazon, Apple och Netflix medan de själva använder dessa plattformar. Plattformarna har aldrig haft det så bra; de njöt av ännu ett år med iökat resultat och marknadsandelar. De ska skicka ett julkort tack Margrethe Vestager.

Liksom rökare som rasar mot tobaksindustrin kan politiker inte leva utan plattformarna. Vissa politiker tweetar ännu mer än USA: s president Donald Trump. Ta den danska ledamoten av EU-parlamentet Karen Melchior  som har twittrat 193,000 2008 gånger sedan oktober XNUMX. Det är 43 tweets om dagen i 12 år. Hon är tre gånger mer aktiv än Donald Trump, som har twittrat 59,000 tweets sedan mars 2009, cirka 13 tweets om dagen. Melchior har 21,000 88 följare: Trump, 16,000 miljoner. Melchior följer 51 XNUMX; Trumf; endast XNUMX.

Ju mer den stora tekniken regleras, desto större växer den. Politik som tvingar Netflix att köpa mer lokalt innehåll ökar bara Netflix popularitet i den lokala policyn. Dessa policyer ser bra ut / känns bra på ytan, men de har motsatsen till sin avsedda effekt. Förlorarna är naturligtvis traditionell radio, TV och tryck.

Konkurrens och konsolidering: En tid för ärlighet för operatörer och beslutsfattare

Konkurrensmyndigheterna bör se mer realistiskt på beslut som påstås förbättra konkurrensen och konsumentskyddet, särskilt begränsningar mot fyra till tre fusioner. Domstolar tillrättavisade tillsynsexperterna och visade att Europeiska kommissionen hade fel när de blockerade fusionen mellan Hutchison och O2. Europa har haft eftersläpningar i telekominvesteringar, priserna fortsätter att falla och regionen är en ständigt minskande andel av världsmarknaden (där den en gång var världsledande). Operatörer kan överbrygga klyftan genom minska hype i koncentrationsdeklarationerna.  Alternativet till konsolidering är "konsolideringsljus" där operatörer delar infrastruktur. Ett av sätten att göra detta är genom nationella roamingavtal, som beskrivs i rapporten  Förstå effekterna av nationell roaming på investeringar och konkurrens.

Strand Consult har publicerade omfattande fusioner och förvärv inom mobilbranschen. Titta på vad skapar konkurrens i telekommunikationsindustrin? Kan antalet mobiloperatörer jämföras med antalet leverantörer av infrastrukturutrustning som Huawei, Ericsson, Nokia, Samsung och ZTE?

Bredband via trådlösa lösningar - fiber i luften

2021 kommer ökade byten av 4G- och 5G / FWA-lösningar för fasta bredbandsanslutningar att öka. Medan konsumenterna i allt större utsträckning skär av sladden och går trådlöst för bredband, har många beslutsfattare och förespråkare motstått att acceptera denna trend. De vill behålla föråldrade regleringssilor. Samtidigt kommer mobiloperatörer att samarbeta med fiber till hemleverantörerna och erbjuda bredband via fast trådlös åtkomst (FWA). Större operatörer med fast och mobil verksamhet kommer att förlita sig på dessa lösningar för att komplettera fast bredband.

Det kommande fokuset på hårdvarusäkerhet

De vanligaste cyberattackerna kommer från organiserad brottslighet och statligt sponsrade aktörer av ekonomiska och spioneringsskäl. Detta år var inte annorlunda än andra för storskaliga cyberattacker. Denna policy misslyckas återspeglar bristen på en helhetssyn på nätverkssäkerhet och ofta en överfokusering på programvara. 2021 borde se större fokus på alla nätverkselement och deras ursprung, inklusive servrarna som behandlar data och de bärbara datorerna och enheterna som är anslutna till dem. Även om försök att ta bort Huawei bör applåderas förbättras inte säkerheten om Huaweis ersättning bara är en annan kinesisk regeringsägd leverantör som GE, Motorola och Lenovo, en gång amerikanska företag, som nu ägs av kinesiska regeringsanslutna intressen.

Netneutralitet tillbaka från de döda

"Öppet internet", "internetreglering" och "nätneutralitet" baseras på teorin att nätägare kommer att skada nätverksanvändare. Europa har länge haft dessa regler, regler baserade på felaktiga teorier som inte har visat sig öka innovation, investeringar eller användarrättigheter. När övning motbevisar teorin är det dags att uppdatera reglerna.

I USA upphävde Federal Communication Commission sådana regler under 2017. Den återställde jurisdiktionen för konkurrensbegränsande förfaranden på bredbandsmarknaden till Federal Trade Commission. Detta steg är förknippat med en ökning av bredbandsinvestering, hastighet och kvalitet. Det vore olyckligt att återvända till en politik som hindrar nätverksinvesteringar och innovation just när människor i allt högre grad är beroende av nätverk för arbete, skola och hälsovård. Som Strand Consult många rapporter om nätneutralitet dokumenteras på ett riktigt sätt främjas internetreglering av Silicon Valley hyperjättar och deras politiska förespråkare. Öppet internet innebär att Silicon Valley betalar noll för dataöverföring medan konsumenter betalar 100 procent, oavsett om de använder tjänsterna från jättarna. Denna policy strider mot praxis och erfarenhet av andra kommunikationsnät där innehållsleverantörer spelade en roll för att minska kostnaderna för slutanvändarna. Hårdnätneutralitet är inte empiriskt korrelerad med ökad innovation. Dessutom har många länder med sådana regler ett ihållande gap i investeringar, särskilt på landsbygden.

Slutsats

2020 offentliggjorde Strand Consult många forskningsanteckningar och rapporter för att hjälpa mobiltelefonföretag att navigera i en komplex värld och skapa transparens i policy- och lagdebatter. Under de senaste 19 åren har Strand Consult granskat året och erbjudit förutsägelser för det kommande året. Vi inbjuder dig att se själv om vi hade rätt genom åren.

Fick du det här e-postmeddelandet vidarebefordrat från en kollega? Sedan anmäla dig till Strand Consult-nyhetsbrevet och få gratis forskningsanteckningar.
Se även våra senaste rapporter om mobilbranschen
Lär dig mer om våra workshops
Om Strand Consult

Strand Consult, ett oberoende företag, producerar strategiska rapporter, forskningsnoteringar och workshops om mobiltelefonindustrin.

Läs mer om John Strand.

Läs mer om Strand Consult.

 

Fortsätt läsa

Digitala ekonomin

Kommissionen inrättar ett centrum för digitalt bevarande av kulturarv och inleder projekt som stöder digital innovation i skolor

publicerade

on

Den 4 januari lanserade kommissionen ett europeiskt kompetenscenter som syftar till att bevara och bevara det europeiska kulturarvet. Centret, som kommer att arbeta under en period av tre år, har beviljats ​​upp till 3 miljoner euro från Horizon 2020 program. Det kommer att inrätta ett gemensamt digitalt utrymme för bevarande av kulturarv och ge tillgång till datalagrar, metadata, standarder och riktlinjer. Istituto Nazionale di Fisica Nucleare i Italien samordnar teamet med 19 mottagare som kommer från 11 EU-länder, Schweiz och Moldavien.

Kommissionen har också lanserat två projekt för att stödja digital utbildning, värt upp till 1 miljon euro vardera, genom Horisont 2020. Det första projektet, MenSI, fokuserar på mentorskap för skolförbättring och kommer att pågå till februari 2023. MenSI syftar till att mobilisera 120 skolor i sex medlemsstater (Belgien, Tjeckien, Kroatien, Italien, Ungern, Portugal) och Storbritannien för att främja digital innovation, särskilt i små skolor eller på landsbygden och för socialt missgynnade studenter. Det andra projektet, iHub4Schools, kommer att pågå fram till juni 2023 och kommer att påskynda digital innovation i skolorna tack vare skapandet av regionala innovationsnav och en mentormodell. 600 lärare i 75 skolor kommer att delta och naven kommer att etableras i fem länder (Estland, Litauen, Finland, Storbritannien, Georgien). Italien och Norge kommer också att dra nytta av mentorskapet. Mer information om de nyligen lanserade projekten finns här.

Fortsätt läsa

Digitala ekonomin

Ny EU-cybersäkerhetsstrategi och nya regler för att göra fysiska och digitala kritiska enheter mer motståndskraftiga

publicerade

on

Idag (16 december) presenterar kommissionen och unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik en ny EU-cybersäkerhetsstrategi. Som en nyckelkomponent i att forma Europas digitala framtid, återhämtningsplanen för Europa och EU: s säkerhetsunionstrategi kommer strategin att stärka Europas kollektiva motståndskraft mot cyberhot och bidra till att alla medborgare och företag kan dra full nytta av pålitliga och pålitliga tjänster och digitala verktyg. Oavsett om det är de anslutna enheterna, elnätet eller bankerna, flygplanen, offentliga förvaltningar och sjukhus som européer använder eller ofta, förtjänar de att göra det med försäkran om att de kommer att skyddas från cyberhot.

Den nya cybersäkerhetsstrategin gör det också möjligt för EU att öka ledarskapet om internationella normer och standarder i cyberspace och att stärka samarbetet med partner runt om i världen för att främja en global, öppen, stabil och säker cyberspace, grundad i rättsstatsprincipen, mänskliga rättigheter grundläggande friheter och demokratiska värderingar. Dessutom lägger kommissionen fram förslag för att ta itu med både cyber och fysisk motståndskraft hos kritiska enheter och nätverk: ett direktiv om åtgärder för hög gemensam cybersäkerhetsnivå i hela unionen (reviderat NIS-direktiv eller "NIS 2") och ett nytt direktiv om motståndskraft hos kritiska enheter.

De täcker ett brett spektrum av sektorer och syftar till att hantera nuvarande och framtida risker online och offline, från cyberattacker till brott eller naturkatastrofer, på ett sammanhängande och kompletterande sätt. Tillit och säkerhet i hjärtat av EU: s digitala decennium Den nya cybersäkerhetsstrategin syftar till att skydda ett globalt och öppet internet, samtidigt som det erbjuds skydd, inte bara för att säkerställa säkerhet utan också för att skydda europeiska värden och de grundläggande rättigheterna för alla.

Baserat på de senaste månaderna och åren, innehåller den konkreta förslag till lagstiftnings-, investerings- och politiska initiativ inom tre områden av EU: s åtgärder: 1. Motståndskraft, teknisk suveränitet och ledarskap
Enligt denna handlingsstrategi föreslår kommissionen att reformera reglerna för säkerheten för nät- och informationssystem enligt ett direktiv om åtgärder för hög gemensam cybersäkerhetsnivå i hela unionen (reviderat NIS-direktiv eller "NIS 2") för att öka nivån på cybermotståndskraft i kritiska offentliga och privata sektorer: sjukhus, energinät, järnvägar, men också datacenter, offentliga förvaltningar, forskningslaboratorier och tillverkning av kritiska medicintekniska produkter och läkemedel, liksom annan kritisk infrastruktur och tjänster, måste förbli ogenomtränglig , i en allt snabbare och komplexare hotmiljö. Kommissionen föreslår också att man startar ett nätverk av säkerhetsoperationscentra över hela EU, som drivs av artificiell intelligens (AI), som kommer att utgöra en verklig '' cybersäkerhetssköld '' för EU som kan upptäcka tecken på en cyberattack tillräckligt tidigt och möjliggöra proaktiv innan skada inträffar. Ytterligare åtgärder kommer att inkludera dedikerat stöd till små och medelstora företag (små och medelstora företag) under Digital Innovation Hubs, samt ökade ansträngningar för att kvalificera arbetskraften, attrahera och behålla den bästa cybersäkerhetstalangen och investera i forskning och innovation som är öppen, konkurrenskraftig och baserad på excellens.
2. Att bygga operativ kapacitet för att förebygga, avskräcka och svara
Kommissionen förbereder genom en progressiv och inkluderande process med medlemsstaterna en ny gemensam cyberenhet för att stärka samarbetet mellan EU-organ och medlemsstaternas myndigheter som ansvarar för att förebygga, avskräcka och svara på cyberattacker, inklusive civil, brottsbekämpning, diplomatiska och cyberförsvarsmiljöer. Den höga representanten lägger fram förslag för att stärka EU: s verktyg för cyberdiplomati för att förhindra, avskräcka, avskräcka och reagera effektivt mot skadlig cyberaktivitet, särskilt de som påverkar vår kritiska infrastruktur, försörjningskedjor, demokratiska institutioner och processer. EU kommer också att sträva efter att ytterligare stärka cyberförsvarssamarbetet och utveckla avancerad cyberförsvarsfunktion, bygga vidare på Europeiska försvarsbyråns arbete och uppmuntra Mmmber-stater att till fullo använda det permanenta strukturerade samarbetet och det europeiska försvarsmakten. Fond.
3. Att främja en global och öppen cyberspace genom ökat samarbete
EU kommer att intensifiera arbetet med internationella partner för att stärka den reglerbaserade globala ordningen, främja internationell säkerhet och stabilitet i cyberspace och skydda mänskliga rättigheter och grundläggande friheter online. Det kommer att främja internationella normer och standarder som återspeglar dessa EU: s kärnvärden genom att arbeta med sina internationella partner i FN och andra relevanta forum. EU kommer att ytterligare stärka EU: s verktygslåda för cyberdiplomati och öka ansträngningarna att bygga cyberkapacitet till tredjeländer genom att utveckla en EU-agenda för cyberkapacitet. Cyberdialoger med tredjeländer, regionala och internationella organisationer såväl som intressentgruppen kommer att intensifieras.

EU kommer också att bilda ett EU Cyber ​​Diplomacy Network runt om i världen för att främja sin vision av cyberspace. EU har åtagit sig att stödja den nya cybersäkerhetsstrategin med en oöverträffad nivå av investeringar i EU: s digitala övergång under de kommande sju åren, genom nästa långsiktiga EU-budget, särskilt programmet Digital Europa och Horisont Europa, samt återhämtningen Plan för Europa. Medlemsstaterna uppmuntras därför att utnyttja EU: s återhämtnings- och motståndskraftmekanism till fullo för att öka cybersäkerheten och matcha investeringar på EU-nivå.

Målet är att nå upp till 4.5 miljarder euro i kombinerade investeringar från EU, medlemsstaterna och industrin, särskilt under Cybersecurity Competence Center och Network of Coordination Centre, och att se till att en stor del kommer till små och medelstora företag. Kommissionen syftar också till att stärka EU: s industriella och tekniska kapacitet inom cybersäkerhet, bland annat genom projekt som stöds gemensamt av EU: s och de nationella budgetarna. EU har den unika möjligheten att samla sina tillgångar för att förbättra sin strategiska autonomi och driva sitt ledarskap inom cybersäkerhet över hela den digitala leveranskedjan (inklusive data och moln, nästa generations processorteknik, ultrasäkra anslutningar och 6G-nätverk), i linje med dess värderingar och prioriteringar.

Cyber ​​och fysisk motståndskraft hos nätverk, informationssystem och kritiska enheter Befintliga åtgärder på EU-nivå som syftar till att skydda viktiga tjänster och infrastrukturer från både cyber och fysiska risker måste uppdateras. Cybersäkerhetsrisker fortsätter att utvecklas med växande digitalisering och sammankoppling. Fysiska risker har också blivit mer komplexa sedan antagandet av EU: s regler för kritisk infrastruktur 2008, som för närvarande endast täcker energi- och transportsektorn. Revisionerna syftar till att uppdatera reglerna efter logiken i EU: s säkerhetsunionstrategi, övervinna den falska dikotomin mellan online och offline och bryta ner silotillvägagångssättet.

För att svara på de växande hoten på grund av digitalisering och sammankoppling kommer det föreslagna direktivet om åtgärder för hög gemensam cybersäkerhetsnivå i hela unionen (reviderat NIS-direktiv eller 'NIS 2') att omfatta medelstora och stora enheter från fler sektorer baserat på deras kritik för ekonomin och samhället. 2 NIS stärker säkerhetskraven för företagen, hanterar säkerheten i försörjningskedjor och leverantörsförhållanden, effektiviserar rapporteringsskyldigheter, inför strängare övervakningsåtgärder för nationella myndigheter, strängare efterlevnadskrav och syftar till att harmonisera sanktionssystem i medlemsstaterna. NIS-förslaget hjälper till att öka informationsutbytet och samarbetet om cyberkrishantering på nationell nivå och EU-nivå. Det föreslagna direktivet om motståndskraft mot kritiska enheter (CER) utvidgar både omfattningen och djupet av direktivet om kritisk infrastruktur från 2. Nu täcks tio sektorer: energi, transport, bank, finansmarknadsinfrastruktur, hälsa, dricksvatten, avloppsvatten, digital infrastruktur, offentlig förvaltning och rymd. Enligt det föreslagna direktivet skulle medlemsstaterna anta en nationell strategi för att säkerställa motståndskraft hos kritiska enheter och genomföra regelbundna riskbedömningar. Dessa bedömningar skulle också hjälpa till att identifiera en mindre delmängd av kritiska enheter som skulle vara föremål för skyldigheter som är avsedda att förbättra deras motståndskraft inför icke-cyberrisker, inklusive riskbedömningar av enheter, vidtagande av tekniska och organisatoriska åtgärder och incidentmeddelanden.

Kommissionen skulle i sin tur ge kompletterande stöd till medlemsstaterna och kritiska enheter, till exempel genom att utveckla en översikt på unionsnivå av gränsöverskridande och sektorövergripande risker, bästa praxis, metoder, gränsöverskridande utbildningsaktiviteter och övningar för att testa motståndskraften hos kritiska enheter. Säkerställa nästa generations nätverk: 5G och därefter Under den nya cybersäkerhetsstrategin uppmuntras medlemsstaterna, med stöd av kommissionen och ENISA - Europeiska cybersäkerhetsbyrån, att slutföra genomförandet av EU 5G Toolbox, en omfattande och objektiv risk -baserat tillvägagångssätt för säkerheten för 5G och framtida generationer av nätverk.

Enligt en rapport som publicerades i dag, om effekterna av kommissionens rekommendation om cybersäkerhet i 5G-nätverk och framstegen i genomförandet av EU: s verktygslåda för att mildra åtgärder, sedan framstegsrapporten i juli 2020, är ​​de flesta medlemsstater redan på god väg att genomföra de rekommenderade åtgärderna. De bör nu sträva efter att slutföra genomförandet till andra kvartalet 2021 och se till att identifierade risker mildras på lämpligt sätt på ett samordnat sätt, särskilt i syfte att minimera exponeringen för högriskleverantörer och undvika beroende av dessa leverantörer. Kommissionen anger också i dag viktiga mål och åtgärder som syftar till att fortsätta det samordnade arbetet på EU-nivå.

Ett Europa passar för den digitala tidsåldern Executive Vice President Margrethe Vestager sa: "Europa är engagerad i den digitala omvandlingen av vårt samhälle och ekonomi. Så vi behöver stödja det med enastående investeringar. Den digitala omvandlingen accelererar, men kan bara lyckas om människor och företag kan lita på att de anslutna produkterna och tjänsterna - som de litar på - är säkra. "

Den höga representanten Josep Borrell sa: "Internationell säkerhet och stabilitet beror mer än någonsin på ett globalt, öppet, stabilt och säkert cyberspace där rättsstatsprincipen, mänskliga rättigheter, friheter och demokrati respekteras. Med dagens strategi intensifierar EU för att skydda dess regeringar, medborgare och företag från globala cyberhot och att ge ledarskap i cyberspace och se till att alla kan dra nytta av internet och användning av teknik. "

Att främja vår europeiska livsstil Vice president Margaritis Schinas sa: "Cybersäkerhet är en central del av säkerhetsunionen. Det finns inte längre någon skillnad mellan online- och offlinehot. Digitala och fysiska är nu oupplösligt sammanflätade. Dagens uppsättning åtgärder visar att EU är redo att använda alla sina resurser och expertis för att förbereda sig för och svara på fysiska och cyberhot med samma beslutsamhet. "

Thierry Breton, kommissionär för den inre marknaden, sa: "Cyberhot utvecklas snabbt, de blir alltmer komplexa och anpassningsbara. För att säkerställa att våra medborgare och infrastrukturer skyddas måste vi tänka flera steg framåt, Europas motståndskraftiga och autonoma cybersäkerhetssköld kommer att innebära att vi kan använda vår expertis och kunskap för att upptäcka och reagera snabbare, begränsa potentiella skador och öka vår motståndskraft. Att investera i cybersäkerhet innebär att investera i en hälsosam framtid för våra onlinemiljöer och i vår strategiska autonomi. "

Kommissionär för inrikes frågor Ylva Johansson sa: "Våra sjukhus, avloppsvattensystem eller transportinfrastruktur är bara lika starka som deras svagaste länkar. Störningar i en del av unionens risk påverkar tillhandahållandet av väsentliga tjänster någon annanstans. För att säkerställa en smidig funktion av den interna marknaden och försörjningen för dem som bor i Europa, måste vår viktigaste infrastruktur vara motståndskraftig mot risker som naturkatastrofer, terrorattacker, olyckor och pandemier som den vi upplever idag. Mitt förslag om kritisk infrastruktur gör just det. "

Nästa steg

Europeiska kommissionen och den höga representanten har åtagit sig att genomföra den nya cybersäkerhetsstrategin under de kommande månaderna. De kommer regelbundet att rapportera om framstegen och hålla Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och intressenter fullt informerade och engagerade i alla relevanta åtgärder. Det är nu upp till Europaparlamentet och rådet att granska och anta det föreslagna NIS 2-direktivet och direktivet om motståndskraft mot kritiska enheter. När förslagen väl har godkänts och följaktligen antagits måste medlemsstaterna sedan införliva dem inom 18 månader efter det att de träder i kraft.

Kommissionen kommer regelbundet att granska NIS 2-direktivet och direktivet om motståndskraft mot kritiska enheter och rapportera om deras funktion. Bakgrund Cybersäkerhet är en av kommissionens högsta prioriteringar och en hörnsten i det digitala och uppkopplade Europa. En ökning av cyberattacker under koronaviruskrisen har visat hur viktigt det är att skydda sjukhus, forskningscentra och annan infrastruktur. Det krävs starka åtgärder på området för att framtidssäkra EU: s ekonomi och samhälle. I den nya cybersäkerhetsstrategin föreslås att cybersäkerhet ska integreras i alla delar av försörjningskedjan och sammanföra EU: s aktiviteter och resurser i de fyra samhällena cybersäkerhet - den inre marknaden, brottsbekämpning, diplomati och försvar.

Den bygger på EU: s forma Europas digitala framtid och EU: s strategi för säkerhetsunionen och lutar sig till ett antal lagstiftningsakter, åtgärder och initiativ som EU har genomfört för att stärka kapaciteten för cybersäkerhet och säkerställa ett mer cyberbeständigt Europa. Detta inkluderar cybersäkerhetsstrategin från 2013 som granskades 2017 och kommissionens europeiska agenda för säkerhet 2015--2020. Det erkänner också den ökande sammankopplingen mellan intern och extern säkerhet, särskilt genom den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken. Den första EU-omfattande lagen om cybersäkerhet, NIS-direktivet, som trädde i kraft 2016 hjälpte till att uppnå en gemensam hög säkerhetsnivå för nät- och informationssystem i hela EU. Som en del av sitt viktigaste politiska mål att göra Europa lämpligt för den digitala tidsåldern tillkännagav kommissionen översynen av NIS-direktivet i februari i år.

EU: s cybersäkerhetslag som har trätt i kraft sedan 2019 utrustade Europa med en ram för cybersäkerhetscertifiering av produkter, tjänster och processer och förstärkte mandatet för EU: s byrå för cybersäkerhet (ENISA). När det gäller cybersäkerhet i 5G-nätverk har medlemsstaterna med stöd av kommissionen och ENISA inrättat en omfattande och objektiv riskbaserad strategi med EU 5G-verktygslådan antagen i januari 2020. Kommissionens granskning av sin rekommendation från mars 2019 om cybersäkerhet för 5G-nätverk visade att de flesta medlemsstaterna har gjort framsteg med att implementera verktygslådan. Från och med 2013 års cybersäkerhetsstrategi har EU utvecklat en sammanhängande och holistisk internationell cyberpolitik.

Genom att arbeta med sina partner på bilateral, regional och internationell nivå har EU främjat en global, öppen, stabil och säker cyberspace som styrs av EU: s kärnvärden och grundad i rättsstatsprincipen. EU har stött tredjeländer i att öka sin cybermotståndskraft och förmåga att ta itu med cyberbrottslighet och har använt sin EU-verktygslåda för cyberdiplomati 2017 för att ytterligare bidra till internationell säkerhet och stabilitet i cyberspace, bland annat genom att för första gången tillämpa sitt cybersanktionssystem för med 2019 individer och 8 enheter och organ. EU har gjort betydande framsteg även när det gäller cyberförsvarssamarbete, inklusive vad gäller kapacitet för cyberförsvar, särskilt inom ramen för sitt cyberförsvarspolitiska ramverk (CDPF), liksom inom ramen för det permanenta strukturerade samarbetet (PESCO) och arbetet från Europeiska försvarsbyrån. Cybersäkerhet är en prioritering som också återspeglas i EU: s nästa långsiktiga budget (4-2021).

Under programmet Digital Europa kommer EU att stödja forskning om cybersäkerhet, innovation och infrastruktur, cyberförsvar och EU: s cybersäkerhetsindustri. Dessutom säkerställs ytterligare investeringar i cybersäkerhet i återhämtningsplanen för Europa i sitt svar på Coronavirus-krisen, som ökade cyberattacker under avstängningen. EU har länge erkänt behovet av att säkerställa motståndskraften hos kritisk infrastruktur som tillhandahåller tjänster som är nödvändiga för att den inre marknaden ska fungera smidigt och de europeiska medborgarnas liv och försörjning. Av denna anledning inrättade EU det europeiska programmet för skydd av kritisk infrastruktur (EPCIP) 2006 och antog direktivet om kritisk infrastruktur (European Critical Infrastructure (ECI) 2008), som gäller energi- och transportsektorn. Dessa åtgärder kompletterades under senare år med olika sektors- och sektorsövergripande åtgärder om specifika aspekter som klimatskydd, civilskydd eller direkta utländska investeringar.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend