Anslut dig till vårt nätverk!

EU

6.1 miljarder euro för hållbart fiske och skydd av fiskesamhällen 

publicerade

on

Idag (4 december) nådde EU: s lagstiftare en preliminär överenskommelse om hur EU-länderna kommer att kunna spendera medel avsatta till fiske och vattenbruk 2021-2027.

Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden (EMFAF) för perioden 2021-2027 uppgår till 6.1 miljarder euro (6.108 miljarder euro i löpande priser). 5.3 miljarder euro kommer att avsättas för förvaltning av fiske, vattenbruk och fiskeflottor, medan det återstående beloppet kommer att täcka åtgärder som vetenskaplig rådgivning, kontroller och kontroller, marknadsinformation, sjöövervakning och säkerhet.

Medlemsstaterna måste spendera minst 15% av pengarna på effektiv fiskekontroll och efterlevnad, inklusive kamp mot olagligt, orapporterat och oreglerat fiske. I linje med Green Deal kommer åtgärder inom fonden att bidra till det övergripande budgetmålet att avsätta 30% av medlen till klimatåtgärder.

Ersättning för fiskare

Om fiskarnas aktiviteter upphör permanent kan de stödjas för att skrota eller avveckla ett fartyg. För att få ersättning tas motsvarande fiskekapacitet permanent ut ur EU: s fiskeflottaregister och stödmottagaren får inte registrera något fiskefartyg inom fem år efter att ha fått stöd.

Om fiskeverksamheten upphör tillfälligt kan fiskare beviljas kompensation under högst 12 månader per fartyg eller per fiskare under programperioden.

Särskilda behov för småskaligt kustfiske och unga fiskare

Medlemsstaterna kommer att behöva ta hänsyn till de specifika behoven för småskaligt kustfiske, inklusive förenkla administrativa krav. Det första förvärvet av ett fiskefartyg eller delvis ägande (på minst 33%) kan också finansieras om fiskaren inte är mer än 40 år och har arbetat i minst fem år som fiskare eller har förvärvat motsvarande kvalifikation. Fiskare kan köpa småskaliga kustfartyg (total längd mindre än 12 meter) som har registrerats i tre år eller fartyg upp till 24 meter som har registrerats i fem år.

Småskaliga fartyg kan också få stöd för att byta ut eller modernisera motorer om den nya eller moderniserade motorn inte har mer effekt i kW än den för sin nuvarande motor.

Förbättra säkerhet, arbetsförhållanden och energieffektivitet

Ett fiskefartyg som inte är längre än 24 meter och äldre än 10 år kan öka sitt bruttotonnage om detta resulterar i betydande förbättringar, såsom renovering av boende och andra faciliteter för besättningens välbefinnande, bättre brandförebyggande ombord och säkerhetssystem, ökad energieffektivitet eller lägre koldioxidutsläpp.

Andra viktiga åtgärder

- Motorer kan bytas ut eller moderniseras under strikta villkor: för fartyg mellan 12 och 24 meter och minst fem år gamla får den nya eller moderniserade motorn inte ha mer effekt i kW och en minskning med 20% koldioxidutsläpp måste säkerställas. fiskekapaciteten som dras tillbaka på grund av motorbyte eller modernisering kan inte ersättas.

- Fokusera på yttersta randområdena: medlemsstaterna kommer att behöva utarbeta en handlingsplan för var och en av deras yttersta randområden; specifika budgetanslag planeras.

- Stöd kan också beviljas för lagring av fiskeriprodukter i exceptionella händelser som genererar en betydande störning av marknaderna.

Föredragande Gabriel Mato (EPP, ES) sa: ”Vi nådde en balanserad överenskommelse om den framtida Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden. En fond som skulle göra det möjligt för EU: s flotta att fiska och odla bättre, inte att fiska mer. En fond som gör det möjligt för sektorn att investera i arbetarnas säkerhet och välbefinnande och miljöeffektiva motorer och fartyg. Och en fond som möjliggör förnyelse av generationen, samtidigt som man undviker överkapacitet och överfiske. Fiske- och vattenbrukssektorn och hela värdekedjan för fisk och skaldjur behöver stöd nu mer än någonsin för att möta nuvarande och framtida utmaningar. ”

Nästa steg

Nu förväntas parlamentet och rådet godkänna avtalet. Bestämmelserna i förordningen kommer sedan att tillämpas från och med den 1 januari 2021.

Bakgrund

Förslaget från Europeiska havs- och fiskerifonden publicerades av kommissionen i juni 2018 och hänvisar till den fleråriga finansieringsramen 2021--2027. Den tidigare EHFF-budgeten för åren 2014 till 2020 uppgick till 6.4 miljarder euro.

Mer 

Fortsätt läsa

coronavirus

COVID-19-vacciner: EU måste reagera med enhet och solidaritet 

publicerade

on

Ledamöterna uttryckte brett stöd för den gemensamma EU-strategin för att bekämpa pandemin och krävde fullständig insyn när det gäller kontrakt och utplacering av COVID-19-vacciner.

I plenumsdebatten tisdagen (19 januari) utbytte parlamentsledamöter åsikter med Ana Paula Zacarias, portugisiska statssekreteraren för europeiska frågor, och Stella Kyriakides, EU-kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet.

En stor majoritet av parlamentsledamöterna visade sitt stöd för den enade EU-metoden, som säkerställde att vacciner utvecklades snabbt och säkerställde tillgången till vaccin för alla europeiska medborgare. Samtidigt beklagade de ”hälsonationalism”, inklusive påstådda parallella avtal som undertecknats av medlemsstaterna eller försök att konkurrera ut mot varandra. För att upprätthålla den europeiska framgångshistorien måste EU reagera med enhet och solidaritet, med alla regeringsnivåer som arbetar tillsammans, säger ledamöter.

Medlemmarna krävde att villkoren för kontrakt mellan EU och läkemedelsföretag som involverar offentliga medel ska vara helt transparenta. Kommissionens senaste ansträngningar att låta parlamentsledamöter konsultera ett ofullständigt kontrakt ansågs vara otillräckliga. Ledamöterna upprepade att endast fullständig öppenhet kan hjälpa till att bekämpa desinformation och skapa förtroende för vaccinationskampanjer över hela Europa.

Talare erkände också den globala dimensionen av COVID-19-pandemin, som kräver globala lösningar. EU har ett ansvar att använda sin styrka för att stödja sina mest utsatta grannar och partners. Pandemin kan övervinnas endast när alla människor har lika tillgång till vacciner, inte bara i rika länder, tillade ledamöterna.

Debatten berörde också andra frågor, såsom behovet av jämförbara nationella uppgifter och ömsesidigt erkännande av vaccinationer, behovet av att undvika förseningar och öka vaccinationshastigheten, liksom den okonstruktiva karaktären av att skylla EU eller läkemedelsindustrin för alla misslyckanden.

Se videoupptagning av debatten här. Klicka på namnen nedan för enskilda uttalanden.

Ana Paula Zacarias, Portugisiska ordförandeskapet

Stella Kyriakides, EU-kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet

Esther de Lange, EPP, NL

Iratxe García Pérez, S&D, ES

Dacian Cioloş, Förnya Europa, RO

Joëlle Mélin, ID, FR

Philippe Lamberts, Gröna / EFA, BE

Joanna Kopcińska, ECR, PL

Marc Botenga, Vänster, BE

Sammanhang

Kommissionen offentliggjorde ett ytterligare meddelande om EU: s COVID-19-strategi den 19 januari. EU: s ledare kommer att diskutera läget för pandemin under Europeiska rådets möte den 21 januari.

Bakgrund

Den 22 september 2020 höll parlamentet en offentlig utfrågning om ”Hur man säkerställer EU-medborgares tillgång till COVID-19-vaccin: kliniska prövningar, produktions- och distributionsutmaningar”. Under plenarsessionen i december 2020 uttryckte parlamentet stöd för snabbt godkännande av säkra vacciner och den 12 januari 2021 ledamöter skyllde bristen på öppenhet för att stimulera osäkerhet och desinformation angående COVID-19-vaccination i Europa.

Mer 

Fortsätt läsa

Brexit

'Brexit-blodbad': Skaldjurslastbilar protesterar i London över exportförseningar

publicerade

on

By

Mer än 20 skaldjurslastbilar parkerade på vägar nära det brittiska parlamentet och premiärminister Boris Johnsons bostad på Downing Street på måndag för att protestera mot byråkratin efter Brexit som har stört exporten till Europeiska unionen. skriva och

Många fiskare har inte kunnat exportera till EU sedan fångstcertifikat, hälsokontroller och tulldeklarationer infördes i början av året, vilket försenade leveranserna och uppmanade europeiska köpare att avvisa dem.

Lastbilar med slagord som ”Brexit-blodbad” och ”inkompetent regering som förstör skaldjursindustrin” parkerade meter från Johnsons 10 Downing Street-kontor i centrala London. Polisen bad lastbilsförarna om detaljer.

"Vi känner starkt att systemet potentiellt kan kollapsa", säger Gary Hodgson, chef för Venture Seafoods, som exporterar levande och bearbetade krabbor och hummer till EU.

”Premiärminister Boris Johnson måste vara ärlig mot oss, med sig själv och med den brittiska allmänheten om problemen för industrin,” sa han till Reuters. En operatör, sade han, behövde 400 sidor med exportdokumentation förra veckan för att komma in i Europa.

David Rosie på DR Collin & Son, som har 200 anställda, skickade en eller två lastbilar per natt till Frankrike med levande krabba, hummer och langoustine till ett värde av cirka 150,000 203,000 pund (XNUMX XNUMX dollar). Han sa att han inte hade exporterat en enda låda i år.

Fiskare, sa han, "förlorade sitt försörjning med en klocka" när Storbritannien lämnade EU: s omlopp på nyårsafton.

Enligt en överenskommelse som uppnåddes förra månaden är den brittiska handeln med EU fortfarande fri från tullar och kvoter. Men skapandet av en fullständig tullgräns innebär att varor måste kontrolleras och pappersarbete fylls i, vilket sönderdelar expressleveranssystem.

Brittisk köttindustri varnar för gränskaos eftersom förseningar stoppar exporten

Johnson använde en fras som har upprört många företagare och beskrev förändringarna som ”tandproblem” och sa att de hade förvärrats av COVID-19-pandemin.

Johnson sa att ytterligare en fond på 23 miljoner pund (31.24 miljoner dollar) hade skapats för att kompensera företag som "utan eget fel har upplevt byråkratiska förseningar, svårigheter att få sina varor genom där det finns en äkta köpare på andra sidan kanalen" .

Regeringen sa att dessa extra pengar var på toppen av en investering på 100 miljoner pund i branschen under de närmaste åren och nästan 200 miljoner pund gavs till den skotska regeringen för att minimera störningar.

Storbritanniens avdelning för miljö, livsmedel och landsbygdsfrågor (Defra) sa att det, förutom ekonomiskt stöd, samarbetade med industrin och EU för att ta itu med dokumentationsfrågor.

"Vår prioritet är att säkerställa att varor kan fortsätta att flyta smidigt till marknaden", sade en regeringsordförande i ett mejlmeddelande.

Fiske enbart bidrar med 0.1% av Storbritanniens BNP om bearbetning ingår, men för kustsamhällen är det en livlina och ett traditionellt sätt att leva.

Skottlands mat- och dryckesförening säger att exportörer kan tappa mer än 1 miljon pund i försäljning om dagen.

Många i kustsamhällen röstade för Brexit men sa att de inte hade förväntat sig denna påverkan.

Allan Miller, ägare av AM Shellfish i Aberdeen, Skottland, sade att tiderna för sina leveranser av levande brun krabba, hummer och räkor hade fördubblats från 24 timmar. Detta betyder lägre priser och en del av produkten överlevde inte, sa han.

”Du pratar 48 timmar till 50 timmar. Det är galet, sa han.

Fortsätt läsa

EU

Kommissionen vidtar ytterligare steg för att främja öppenheten, styrkan och motståndskraften i Europas ekonomiska och finansiella system

publicerade

on

 

Europeiska kommissionen presenterade idag (19 januari) en ny strategi att stimulera öppenhet, styrka och motståndskraft i EU: s ekonomiska och finansiella system under de kommande åren. Denna strategi syftar till att bättre göra det möjligt för Europa att spela en ledande roll i global ekonomisk styrning, samtidigt som EU skyddas från orättvisa och kränkande metoder. Detta går hand i hand med EU: s åtagande för en mer motståndskraftig och öppen global ekonomi, väl fungerande internationella finansmarknader och det reglerbaserade multilaterala systemet. Denna strategi är i linje med President von der Leyens ambition för en geopolitisk kommission och följer kommissionens meddelande från maj 2020 Europas ögonblick: Reparera och förbered dig på nästa generation.

Detta föreslagna tillvägagångssätt bygger på tre ömsesidigt förstärkande pelare:

  1. Främja en starkare internationell roll för euron genom att nå ut till tredjelandspartner för att främja dess användning, stödja utvecklingen av eurodominerade instrument och riktmärken och främja dess status som en internationell referensvaluta inom energi- och råvarusektorerna, inklusive för begynnande energibärare såsom väte. Emissionen av högkvalitativa euroobligationer under NextGenerationEU kommer att ge betydande djup och likviditet till EU: s kapitalmarknader under de kommande åren och kommer att göra dem och euron mer attraktiva för investerare. Att främja hållbar finansiering är också ett tillfälle att utveckla EU: s finansmarknader till ett globalt "grönt finanscentrum", vilket stärker euron som standardvaluta för hållbara finansiella produkter. I detta sammanhang kommer kommissionen att arbeta för att främja användningen av gröna obligationer som verktyg för finansiering av energiinvesteringar som är nödvändiga för att nå energi- och klimatmålen 2030. Kommissionen kommer att emittera 30% av de totala obligationerna under NextGenerationEU i form av gröna obligationer. Kommissionen kommer också att leta efter möjligheter att utvidga EU: s system för handel med utsläppsrätter (ETS) för att maximera sitt miljömässiga resultat och för att stödja ETS-handelsaktivitet i EU. Utöver allt detta kommer kommissionen också att fortsätta att stödja Europeiska centralbankens (ECB) arbete med ett eventuellt införande av en digital euro, som ett komplement till kontanter.
  2. Ytterligare utveckling av EU: s finansmarknadsinfrastrukturer och förbättring av deras motståndskraft, bland annat mot extraterritoriell tillämpning av sanktioner från tredjeländer. Kommissionen kommer i samarbete med ECB och de europeiska tillsynsmyndigheterna att samarbeta med infrastrukturföretag på finansmarknaderna för att göra en grundlig analys av deras sårbarheter när det gäller olaglig extraterritoriell tillämpning av unilaterala åtgärder från tredjeländer och vidta åtgärder för att hantera sådana sårbarheter. Kommissionen kommer också att inrätta en arbetsgrupp för att bedöma möjliga tekniska frågor i samband med överföring av finansiella kontrakt i euro eller andra EU-valutor som clearas utanför EU till centrala motparter i EU. Utöver detta kommer kommissionen att undersöka sätt att säkerställa ett oavbrutet flöde av väsentliga finansiella tjänster, inklusive betalningar, med EU-enheter eller personer som är utsatta för den extraterritoriella tillämpningen av ensidiga sanktioner från tredje land.
  3. Ytterligare främja ett enhetligt genomförande och verkställighet av EU: s egna sanktioner. I år kommer kommissionen att utveckla en databas - Sanctions Information Exchange Repository - för att säkerställa effektiv rapportering och informationsutbyte mellan medlemsstaterna och kommissionen om genomförande och verkställighet av sanktioner. Kommissionen kommer att samarbeta med medlemsstaterna för att inrätta en enda kontaktpunkt för frågor om verkställighet och genomförande med gränsöverskridande dimensioner. Kommissionen kommer också att se till att EU-medel som tillhandahålls tredjeländer och internationella organisationer inte används i strid med EU: s sanktioner. Med tanke på vikten av att övervaka det harmoniserade genomförandet av EU-sanktioner kommer kommissionen att inrätta ett särskilt system som möjliggör anonym rapportering av sanktionsundandragande, inklusive visselblåsning.

Dagens strategi bygger på 2018 års meddelande om den internationella rollen för euron, som hade ett starkt fokus på att stärka och fördjupa den ekonomiska och monetära unionen (EMU). En motståndskraftig ekonomisk och monetär union är kärnan i en stabil valuta. Strategin erkänner också den aldrig tidigare skådade återhämtningsplanen 'Nästa generations EU '' som EU antog för att ta itu med COVID-19-pandemin och för att hjälpa Europas ekonomier att återhämta sig och anamma de gröna och digitala omvandlingarna.

En ekonomi som fungerar för människor Verkställande vice ordförande Valdis Dombrovskis sa: ”EU är en förkämpe för multilateralism och är fast besluten att arbeta nära sina partner. Samtidigt bör EU befästa sin internationella ställning ekonomiskt och finansiellt. Denna strategi anger viktiga sätt att göra detta, särskilt genom att öka den globala användningen av EU: s gemensamma valuta - euron. Det tittar också på sätt att förstärka infrastrukturen som ligger till grund för vårt finansiella system och att sträva efter globalt ledarskap inom grön och digital finansiering. Vid utformningen av en mer motståndskraftig ekonomi måste EU också bättre försvara sig mot orättvisa och olagliga metoder från andra håll. När dessa inträffar bör vi agera beslutsamt och kraftfullt, varför det trovärdiga genomförandet av EU-sanktioner är så viktigt. ”

Kommissionär för kapitalmarknadsunionen Mairead McGuinness sa: ”EU: s ekonomi och finansmarknad måste fortsätta att vara attraktiv för internationella investerare. Betydande framsteg sedan den senaste globala finanskrisen har bidragit till att förbättra EU: s institutionella och lagstiftande ram. Dessutom kommer EU: s ambitiösa återhämtningsplan som svar på COVID-19-krisen att stödja ekonomin, främja innovation, bredda investeringsmöjligheter och öka utbudet av högkvalitativa euro-obligationer. För att fortsätta dessa ansträngningar - och ta hänsyn till nya geopolitiska utmaningar - föreslår vi ett antal ytterligare åtgärder för att öka motståndskraften i EU: s ekonomi och dess finansiella marknadsinfrastrukturer, främja eurons status som en internationell referensvaluta och stärka genomförandet och verkställighet av EU-sanktioner. ”

Ekonomikommissionär Paolo Gentiloni sa: ”Att stärka den internationella rollen för euron kan skydda vår ekonomi och vårt finansiella system från valutaskador, minska beroende av andra valutor och säkerställa lägre transaktions-, säkrings- och finansieringskostnader för EU-företag. Med vår nya långsiktiga budget och NextGenerationEU har vi verktygen för att stödja återhämtningen och förändra våra ekonomier - i processen gör euron ännu mer attraktiv för globala investerare. ”

Energikommissionär Kadri Simson sa: ”En stark euro är viktig för energisektorn. På EU: s energimarknader har eurons roll ökat avsevärt de senaste åren. För naturgaskontrakt har vi sett dess andel öka från 38% till 64%. Vi måste se till att denna trend fortsätter till framväxande marknader, till exempel för väte, liksom strategiska marknader för förnybara energikällor, där EU är världsledande. Vi vill också stärka eurons roll i finansieringen av hållbara investeringar, särskilt som valuta för gröna obligationer. ”

Bakgrund

Kommissionens meddelande från december 2018 om att stärka eurons internationella roll redogjorde för några viktiga åtgärder för att förbättra eurons status. Det meddelandet åtföljdes av en Rekommendation om euroens internationella roll i energi och följt av fem sektoriella samråd om eurons roll på valutamarknaderna, inom energisektorn, på råvarumarknaderna, inom handeln med jordbruk och livsmedelsvaror och inom transportsektorn.

Mer

Kommissionens meddelande

Meddelande från december 2018 "Mot en starkare internationell roll för euron"

Rekommendation om euroens internationella roll i energi

Sektorsrådgivning om eurons roll på valutamarknaderna, inom energisektorn, på råvarumarknaderna, inom handeln med jordbruk och livsmedelsråvaror och inom transportsektorn

Uppdaterad blockeringsstadga till stöd för Irans kärnkraftsavtal träder i kraft

Q & A

 

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend