Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Qatar står upp mot de saudiska mobbarna och vinner

publicerade

on

Idag (4 december) tillkännagavs det att den saudiarabiska regeringen är nära att gå med på att upphäva sin blockad mot Qatar. Efter att ha stått fast mot saudisk aggression och desinformation kommer Qataris gratulera sig själva för att de framgångsrikt har besegrat mobbpojkens taktik hos sin mycket större granne, skriver Emily Barley.

Jared Kushner, seniorrådgivare och svärson till USA: s president Trump, enligt uppgift reste till Saudiarabien med ett sändebud i början av veckan. Hans uppdrag var att få ett slut på blockeringen av Qatar, i en sista press för utrikespolitiska vinster under presidentens sista dagar i ämbetet. Det verkar som om detta steg var tillräckligt för att få Saudiarabien och de andra blockadrarna i linje och få affären förmedlas av Kuwait över linjen.

Qatar har genomgått blockaden som leddes av sina grannar i över tre år och har dragit ut sin rikedom av gas och olja och sin smidiga politiska utformning för att stå upp mot mobbpojktaktiken för en koalition av Gulfstater ledd av saudierna.

I juni 2017 införde en grupp länder i Mellanöstern - inklusive Förenade Arabemiraten, Egypten, Bahrain, Saudiarabien och andra - en blockad mot Qatar. Detta innebar att förbjuda sina medborgare att resa till eller bo i landet, utvisa Qatari-medborgare, stänga sitt luftrum för Qatari-flygplan och stänga landets enda landgräns.

Gruppens krav allt från att stänga av Doha-baserade nyhetsnätverket Al Jazeera till att avsluta det militära samarbetet med Turkiet. Kanske mest berättande krävde de också att Qatar anpassade sig till de andra arabiska länderna militärt, politiskt, socialt och ekonomiskt.

När statligt stödda tidningar i Saudiarabien föreslog att landet skulle kunna göra Qatar till en ö genom att bygga en kanal vid gränsen och dumpa giftigt avfall i den, en Financial Times redaktionella hävdade att Qatar målsattes av sina grannar för att vägra acceptera en "skuggroll", och istället valde att driva sin egen utrikespolitik och stödja tillväxten av arabiska medier genom Al Jazeera.

Efter att först ha stött blockaden 2017 drog president Trump snabbt tillbaka sitt stöd när saudiska tjänstemän bad honom göra det stödja en markinvasion av Qatar - en plan som förmodligen väckte Trump till deras motivations verklighet.

Den katariska regeringen har konsekvent vägrat att uppfylla kraven och säger att det skulle innebära att man överlämnade suveränitet. Landet är fast beslutet att hugga ut sin egen väg, med utrymme att avvika från Mellanöstern normer - oavsett hur stort tryck det kommer under från fientliga grannar.

Det trycket har tagit många former, med blockaden som orsakar ekonomisk skada såväl som att familjer slits sönder. En viktig plan för aggressionen mot Qatar har inkluderat att anklaga landet för finansiering av terrorism, trots att det var medlem i den USA-ledda koalitionen mot Islamiska staten och värd för den största USA. offshore-flygbas i världen.

Saudiarabien inledde en desinformationskampanj, översvämmer sociala medier med falska konton som hängde på ett brett spektrum av frågor, inklusive brittiska fotbollsklubbar och coronavirus för att attackera Qatar. Dessa konton smetar alla kritiker av Saudiarabien som en pro-Qatar-shill och sprider lögner om Qatari-stöd för terrorism. Förra året The Guardian avslöjade att desinformationskampanj har till och med utvidgat sig till att skapa en serie av unbranded Facebook 'nyhetssidor.

Sedan blockadens början har det fått utbredd kritik: människorättsgrupper i Qatar har hävdat att blockaden var godtycklig, kränkande och olaglig, medan FN: s internationella domstol regerade till förmån för Qatar i den rättsliga tvisten om flygplan. I vad som kan visa sig vara den sista spiken i blockadens kista, en rapport som publicerades i november 2020 av en FN-specialföredragande som märkte blockaden 'olaglig'och krävde att det skulle ta slut.

Eftersom Saudiarabien sökte och inte kunde hitta stöd för sina handlingar utanför länderna i Mellanöstern under dess omedelbara inflytande, försvann enligt uppgift dess vilja att fortsätta till konflikten - vilket gav Kushner och hans sändebud en öppen dörr att driva på. Människor nära samtalen sa att Saudiarabien var motiverad att avsluta blockaden delvis av sin önskan att komma tillbaka till ett vänligt läge med USA när president Trump lämnar sitt ämbete och den utvalda presidenten Biden förbereder sig för att komma in i Vita huset.

Under de senaste tre åren har det lilla, välmående landet Qatar stått upp mot attacker och utstryk från sina närmaste grannar, och det förestående avtalet visar att dess ledares beslutsamhet att inte låta mobbarna vinna har gett resultat. Regeringar runt om i världen kommer nu att följa noga för att se hur denna seger förändrar maktbalansen i regionen, och vad Qataris kommer att göra nästa med sitt nyligen vunna inflytande.

coronavirus

COVID-19-vacciner: EU måste reagera med enhet och solidaritet 

publicerade

on

Ledamöterna uttryckte brett stöd för den gemensamma EU-strategin för att bekämpa pandemin och krävde fullständig insyn när det gäller kontrakt och utplacering av COVID-19-vacciner.

I plenumsdebatten tisdagen (19 januari) utbytte parlamentsledamöter åsikter med Ana Paula Zacarias, portugisiska statssekreteraren för europeiska frågor, och Stella Kyriakides, EU-kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet.

En stor majoritet av parlamentsledamöterna visade sitt stöd för den enade EU-metoden, som säkerställde att vacciner utvecklades snabbt och säkerställde tillgången till vaccin för alla europeiska medborgare. Samtidigt beklagade de ”hälsonationalism”, inklusive påstådda parallella avtal som undertecknats av medlemsstaterna eller försök att konkurrera ut mot varandra. För att upprätthålla den europeiska framgångshistorien måste EU reagera med enhet och solidaritet, med alla regeringsnivåer som arbetar tillsammans, säger ledamöter.

Medlemmarna krävde att villkoren för kontrakt mellan EU och läkemedelsföretag som involverar offentliga medel ska vara helt transparenta. Kommissionens senaste ansträngningar att låta parlamentsledamöter konsultera ett ofullständigt kontrakt ansågs vara otillräckliga. Ledamöterna upprepade att endast fullständig öppenhet kan hjälpa till att bekämpa desinformation och skapa förtroende för vaccinationskampanjer över hela Europa.

Talare erkände också den globala dimensionen av COVID-19-pandemin, som kräver globala lösningar. EU har ett ansvar att använda sin styrka för att stödja sina mest utsatta grannar och partners. Pandemin kan övervinnas endast när alla människor har lika tillgång till vacciner, inte bara i rika länder, tillade ledamöterna.

Debatten berörde också andra frågor, såsom behovet av jämförbara nationella uppgifter och ömsesidigt erkännande av vaccinationer, behovet av att undvika förseningar och öka vaccinationshastigheten, liksom den okonstruktiva karaktären av att skylla EU eller läkemedelsindustrin för alla misslyckanden.

Se videoupptagning av debatten här. Klicka på namnen nedan för enskilda uttalanden.

Ana Paula Zacarias, Portugisiska ordförandeskapet

Stella Kyriakides, EU-kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet

Esther de Lange, EPP, NL

Iratxe García Pérez, S&D, ES

Dacian Cioloş, Förnya Europa, RO

Joëlle Mélin, ID, FR

Philippe Lamberts, Gröna / EFA, BE

Joanna Kopcińska, ECR, PL

Marc Botenga, Vänster, BE

Sammanhang

Kommissionen offentliggjorde ett ytterligare meddelande om EU: s COVID-19-strategi den 19 januari. EU: s ledare kommer att diskutera läget för pandemin under Europeiska rådets möte den 21 januari.

Bakgrund

Den 22 september 2020 höll parlamentet en offentlig utfrågning om ”Hur man säkerställer EU-medborgares tillgång till COVID-19-vaccin: kliniska prövningar, produktions- och distributionsutmaningar”. Under plenarsessionen i december 2020 uttryckte parlamentet stöd för snabbt godkännande av säkra vacciner och den 12 januari 2021 ledamöter skyllde bristen på öppenhet för att stimulera osäkerhet och desinformation angående COVID-19-vaccination i Europa.

Mer 

Fortsätt läsa

Brexit

'Brexit-blodbad': Skaldjurslastbilar protesterar i London över exportförseningar

publicerade

on

By

Mer än 20 skaldjurslastbilar parkerade på vägar nära det brittiska parlamentet och premiärminister Boris Johnsons bostad på Downing Street på måndag för att protestera mot byråkratin efter Brexit som har stört exporten till Europeiska unionen. skriva och

Många fiskare har inte kunnat exportera till EU sedan fångstcertifikat, hälsokontroller och tulldeklarationer infördes i början av året, vilket försenade leveranserna och uppmanade europeiska köpare att avvisa dem.

Lastbilar med slagord som ”Brexit-blodbad” och ”inkompetent regering som förstör skaldjursindustrin” parkerade meter från Johnsons 10 Downing Street-kontor i centrala London. Polisen bad lastbilsförarna om detaljer.

"Vi känner starkt att systemet potentiellt kan kollapsa", säger Gary Hodgson, chef för Venture Seafoods, som exporterar levande och bearbetade krabbor och hummer till EU.

”Premiärminister Boris Johnson måste vara ärlig mot oss, med sig själv och med den brittiska allmänheten om problemen för industrin,” sa han till Reuters. En operatör, sade han, behövde 400 sidor med exportdokumentation förra veckan för att komma in i Europa.

David Rosie på DR Collin & Son, som har 200 anställda, skickade en eller två lastbilar per natt till Frankrike med levande krabba, hummer och langoustine till ett värde av cirka 150,000 203,000 pund (XNUMX XNUMX dollar). Han sa att han inte hade exporterat en enda låda i år.

Fiskare, sa han, "förlorade sitt försörjning med en klocka" när Storbritannien lämnade EU: s omlopp på nyårsafton.

Enligt en överenskommelse som uppnåddes förra månaden är den brittiska handeln med EU fortfarande fri från tullar och kvoter. Men skapandet av en fullständig tullgräns innebär att varor måste kontrolleras och pappersarbete fylls i, vilket sönderdelar expressleveranssystem.

Brittisk köttindustri varnar för gränskaos eftersom förseningar stoppar exporten

Johnson använde en fras som har upprört många företagare och beskrev förändringarna som ”tandproblem” och sa att de hade förvärrats av COVID-19-pandemin.

Johnson sa att ytterligare en fond på 23 miljoner pund (31.24 miljoner dollar) hade skapats för att kompensera företag som "utan eget fel har upplevt byråkratiska förseningar, svårigheter att få sina varor genom där det finns en äkta köpare på andra sidan kanalen" .

Regeringen sa att dessa extra pengar var på toppen av en investering på 100 miljoner pund i branschen under de närmaste åren och nästan 200 miljoner pund gavs till den skotska regeringen för att minimera störningar.

Storbritanniens avdelning för miljö, livsmedel och landsbygdsfrågor (Defra) sa att det, förutom ekonomiskt stöd, samarbetade med industrin och EU för att ta itu med dokumentationsfrågor.

"Vår prioritet är att säkerställa att varor kan fortsätta att flyta smidigt till marknaden", sade en regeringsordförande i ett mejlmeddelande.

Fiske enbart bidrar med 0.1% av Storbritanniens BNP om bearbetning ingår, men för kustsamhällen är det en livlina och ett traditionellt sätt att leva.

Skottlands mat- och dryckesförening säger att exportörer kan tappa mer än 1 miljon pund i försäljning om dagen.

Många i kustsamhällen röstade för Brexit men sa att de inte hade förväntat sig denna påverkan.

Allan Miller, ägare av AM Shellfish i Aberdeen, Skottland, sade att tiderna för sina leveranser av levande brun krabba, hummer och räkor hade fördubblats från 24 timmar. Detta betyder lägre priser och en del av produkten överlevde inte, sa han.

”Du pratar 48 timmar till 50 timmar. Det är galet, sa han.

Fortsätt läsa

EU

Kommissionen vidtar ytterligare steg för att främja öppenheten, styrkan och motståndskraften i Europas ekonomiska och finansiella system

publicerade

on

 

Europeiska kommissionen presenterade idag (19 januari) en ny strategi att stimulera öppenhet, styrka och motståndskraft i EU: s ekonomiska och finansiella system under de kommande åren. Denna strategi syftar till att bättre göra det möjligt för Europa att spela en ledande roll i global ekonomisk styrning, samtidigt som EU skyddas från orättvisa och kränkande metoder. Detta går hand i hand med EU: s åtagande för en mer motståndskraftig och öppen global ekonomi, väl fungerande internationella finansmarknader och det reglerbaserade multilaterala systemet. Denna strategi är i linje med President von der Leyens ambition för en geopolitisk kommission och följer kommissionens meddelande från maj 2020 Europas ögonblick: Reparera och förbered dig på nästa generation.

Detta föreslagna tillvägagångssätt bygger på tre ömsesidigt förstärkande pelare:

  1. Främja en starkare internationell roll för euron genom att nå ut till tredjelandspartner för att främja dess användning, stödja utvecklingen av eurodominerade instrument och riktmärken och främja dess status som en internationell referensvaluta inom energi- och råvarusektorerna, inklusive för begynnande energibärare såsom väte. Emissionen av högkvalitativa euroobligationer under NextGenerationEU kommer att ge betydande djup och likviditet till EU: s kapitalmarknader under de kommande åren och kommer att göra dem och euron mer attraktiva för investerare. Att främja hållbar finansiering är också ett tillfälle att utveckla EU: s finansmarknader till ett globalt "grönt finanscentrum", vilket stärker euron som standardvaluta för hållbara finansiella produkter. I detta sammanhang kommer kommissionen att arbeta för att främja användningen av gröna obligationer som verktyg för finansiering av energiinvesteringar som är nödvändiga för att nå energi- och klimatmålen 2030. Kommissionen kommer att emittera 30% av de totala obligationerna under NextGenerationEU i form av gröna obligationer. Kommissionen kommer också att leta efter möjligheter att utvidga EU: s system för handel med utsläppsrätter (ETS) för att maximera sitt miljömässiga resultat och för att stödja ETS-handelsaktivitet i EU. Utöver allt detta kommer kommissionen också att fortsätta att stödja Europeiska centralbankens (ECB) arbete med ett eventuellt införande av en digital euro, som ett komplement till kontanter.
  2. Ytterligare utveckling av EU: s finansmarknadsinfrastrukturer och förbättring av deras motståndskraft, bland annat mot extraterritoriell tillämpning av sanktioner från tredjeländer. Kommissionen kommer i samarbete med ECB och de europeiska tillsynsmyndigheterna att samarbeta med infrastrukturföretag på finansmarknaderna för att göra en grundlig analys av deras sårbarheter när det gäller olaglig extraterritoriell tillämpning av unilaterala åtgärder från tredjeländer och vidta åtgärder för att hantera sådana sårbarheter. Kommissionen kommer också att inrätta en arbetsgrupp för att bedöma möjliga tekniska frågor i samband med överföring av finansiella kontrakt i euro eller andra EU-valutor som clearas utanför EU till centrala motparter i EU. Utöver detta kommer kommissionen att undersöka sätt att säkerställa ett oavbrutet flöde av väsentliga finansiella tjänster, inklusive betalningar, med EU-enheter eller personer som är utsatta för den extraterritoriella tillämpningen av ensidiga sanktioner från tredje land.
  3. Ytterligare främja ett enhetligt genomförande och verkställighet av EU: s egna sanktioner. I år kommer kommissionen att utveckla en databas - Sanctions Information Exchange Repository - för att säkerställa effektiv rapportering och informationsutbyte mellan medlemsstaterna och kommissionen om genomförande och verkställighet av sanktioner. Kommissionen kommer att samarbeta med medlemsstaterna för att inrätta en enda kontaktpunkt för frågor om verkställighet och genomförande med gränsöverskridande dimensioner. Kommissionen kommer också att se till att EU-medel som tillhandahålls tredjeländer och internationella organisationer inte används i strid med EU: s sanktioner. Med tanke på vikten av att övervaka det harmoniserade genomförandet av EU-sanktioner kommer kommissionen att inrätta ett särskilt system som möjliggör anonym rapportering av sanktionsundandragande, inklusive visselblåsning.

Dagens strategi bygger på 2018 års meddelande om den internationella rollen för euron, som hade ett starkt fokus på att stärka och fördjupa den ekonomiska och monetära unionen (EMU). En motståndskraftig ekonomisk och monetär union är kärnan i en stabil valuta. Strategin erkänner också den aldrig tidigare skådade återhämtningsplanen 'Nästa generations EU '' som EU antog för att ta itu med COVID-19-pandemin och för att hjälpa Europas ekonomier att återhämta sig och anamma de gröna och digitala omvandlingarna.

En ekonomi som fungerar för människor Verkställande vice ordförande Valdis Dombrovskis sa: ”EU är en förkämpe för multilateralism och är fast besluten att arbeta nära sina partner. Samtidigt bör EU befästa sin internationella ställning ekonomiskt och finansiellt. Denna strategi anger viktiga sätt att göra detta, särskilt genom att öka den globala användningen av EU: s gemensamma valuta - euron. Det tittar också på sätt att förstärka infrastrukturen som ligger till grund för vårt finansiella system och att sträva efter globalt ledarskap inom grön och digital finansiering. Vid utformningen av en mer motståndskraftig ekonomi måste EU också bättre försvara sig mot orättvisa och olagliga metoder från andra håll. När dessa inträffar bör vi agera beslutsamt och kraftfullt, varför det trovärdiga genomförandet av EU-sanktioner är så viktigt. ”

Kommissionär för kapitalmarknadsunionen Mairead McGuinness sa: ”EU: s ekonomi och finansmarknad måste fortsätta att vara attraktiv för internationella investerare. Betydande framsteg sedan den senaste globala finanskrisen har bidragit till att förbättra EU: s institutionella och lagstiftande ram. Dessutom kommer EU: s ambitiösa återhämtningsplan som svar på COVID-19-krisen att stödja ekonomin, främja innovation, bredda investeringsmöjligheter och öka utbudet av högkvalitativa euro-obligationer. För att fortsätta dessa ansträngningar - och ta hänsyn till nya geopolitiska utmaningar - föreslår vi ett antal ytterligare åtgärder för att öka motståndskraften i EU: s ekonomi och dess finansiella marknadsinfrastrukturer, främja eurons status som en internationell referensvaluta och stärka genomförandet och verkställighet av EU-sanktioner. ”

Ekonomikommissionär Paolo Gentiloni sa: ”Att stärka den internationella rollen för euron kan skydda vår ekonomi och vårt finansiella system från valutaskador, minska beroende av andra valutor och säkerställa lägre transaktions-, säkrings- och finansieringskostnader för EU-företag. Med vår nya långsiktiga budget och NextGenerationEU har vi verktygen för att stödja återhämtningen och förändra våra ekonomier - i processen gör euron ännu mer attraktiv för globala investerare. ”

Energikommissionär Kadri Simson sa: ”En stark euro är viktig för energisektorn. På EU: s energimarknader har eurons roll ökat avsevärt de senaste åren. För naturgaskontrakt har vi sett dess andel öka från 38% till 64%. Vi måste se till att denna trend fortsätter till framväxande marknader, till exempel för väte, liksom strategiska marknader för förnybara energikällor, där EU är världsledande. Vi vill också stärka eurons roll i finansieringen av hållbara investeringar, särskilt som valuta för gröna obligationer. ”

Bakgrund

Kommissionens meddelande från december 2018 om att stärka eurons internationella roll redogjorde för några viktiga åtgärder för att förbättra eurons status. Det meddelandet åtföljdes av en Rekommendation om euroens internationella roll i energi och följt av fem sektoriella samråd om eurons roll på valutamarknaderna, inom energisektorn, på råvarumarknaderna, inom handeln med jordbruk och livsmedelsvaror och inom transportsektorn.

Mer

Kommissionens meddelande

Meddelande från december 2018 "Mot en starkare internationell roll för euron"

Rekommendation om euroens internationella roll i energi

Sektorsrådgivning om eurons roll på valutamarknaderna, inom energisektorn, på råvarumarknaderna, inom handeln med jordbruk och livsmedelsråvaror och inom transportsektorn

Uppdaterad blockeringsstadga till stöd för Irans kärnkraftsavtal träder i kraft

Q & A

 

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend