Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

"Det är dags för alla att ta sitt ansvar" Barnier

publicerade

on

I morse (18 december) talade Michel Barnier, EU: s chefsförhandlare, Europaparlamentet för att uppdatera det om förhandlingarna med Storbritannien. 

Barnier döljde inte allvaret i situationen och beskrev detta ögonblick som ”mycket allvarligt och dyster”. Det uttrycktes helt enkelt, "om tio dagar eller så lämnar EU med eller utan en affär". Han upprepade president von der Leyens bedömning att en överenskommelse var möjlig, men att vägen till den är mycket smal.

Barnier sa att det var dags för alla att ta sitt ansvar. Han redogjorde för de tre grundläggande aspekterna av förhandlingarna. För det första sa han att britterna satte in deadline, de avvisade möjligheten till förlängning i juni. För det andra satte britterna denna tidsfrist medvetna om den extraordinära utmaningen att slutföra ett omfattande avtal på så kort tid. Slutligen sade han i enlighet med sitt mandat att allt behövde komma samman som en helhet, att ingenting är överens förrän allt är överens. 

Den brittiska röda linjen om suveränitet har varit i konflikt med EU: s egna delade suveränitet som Storbritannien måste respektera. Denna solidaritet bygger på gemensamma gemensamma värderingar som ligger till grund för den inre marknaden, baserade på rättvis konkurrens, med ambitiösa standarder. Om Storbritannien vill avvika från dessa standarder är det fritt att göra det, men det skulle få konsekvenser när det gäller tullar och kvoter. På samma sätt tillägger Barniers att om Förenade kungariket vill återfå sin suveränitet över fisket kan det, men Europeiska unionen kommer att utöva sin suveräna rätt att reagera eller kompensera genom att anpassa villkoren för produkter, och särskilt fiskeriprodukter som kommer in på den inre marknaden. från Storbritannien. 

Barnier sa att man i samarbete med medborgarnas säkerhet har kommit överens om samarbete inom åtta specifika områden: Europol, Eurojust, Prüm-arrangemang, utlämning, informationsutbyte, frysning och konfiskering av tillgångar. Förenade kungariket är villigt att respektera EU: s två förutsättningar: respekten för de grundläggande rättigheterna, framför allt, eftersom de är förankrade i den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter och skyddet av privata uppgifter.

Brexit

Brexit slaktare EU-handel för skotska nötköttsproducenter

publicerade

on

Brexit har utsatt Andrew Duff för ett slag. Hans växande försäljning av högklassigt skotskt nötkött till Europa väntar på grund av att hans verksamhet är för liten för att navigera efter tullgränsen efter Brexit för tillfället skriver .

32-åringen hade varit på väg att utvidga familjeföretaget och använt sina marknadsföringsfärdigheter på sociala medier för att främja det sällsynta nötköttet som har fötts upp på gårdar över det skotska låglandet och gränserna i århundraden.

I stället är hans Macduff-verksamhet nu en av tusentals över hela Storbritannien som saknar den ekonomiska eldkraften för att kasta på de otaliga hälsokontroller, tulldeklarationer och högre logistikkostnader som krävs för att exportera varor till Europeiska unionen.

"Med dessa kunder tar det år att bygga relationen och få dem ombord, och det kan ta sekunder att förlora", säger Duff, vars kunder inkluderar en prisbelönt slaktare i Tyskland och en restaurang med Michelin-stjärna i Belgien.

”Lyckligtvis är januari en lugn månad. Kom februari, mars, om situationen fortfarande är densamma kan det vara problematiskt, säger han till Reuters.

Långt ifrån de allvarliga varningarna från igensatta hamnar och backbacks som föregick avgången, har Brexit hittills sett fabriker och fiskare inte kunna slutföra pappersarbete och få varorna från deras gård. Många vet fortfarande inte vilka formulär som behöver fyllas i. Olika kurirer ger olika svar.

Regeringen har sagt att de hjälper företag att hantera ”tandproblemen”. Det har uppmanat exportörer att se till att deras pappersarbete är i ordning och sagt att det kommer att ge 23 miljoner pund (31 miljoner dollar) till fiskare som har tappat försäljningen på grund av leveransförseningar.

Premiärminister Boris Johnson hävdade att Storbritannien skulle vara fria att handla globalt när det hade kastat bort EU: s bojor. Men hans strävan efter ett förhållande som gör det möjligt för Storbritannien att fastställa sina egna regler innebär att de företag som handlar med Europa står inför en fullständig tullgräns.

De hårdast drabbade är de små företagen som byggdes upp under Storbritanniens 47-åriga medlemskap i världens största handelsblock för att sälja ofta billiga produkter som kurirades i snabb takt över hela kontinenten.

Nästan hälften av 2018 års 76 miljarder pund i export till EU från små och medelstora företag kom från företag som sysselsätter färre än 9 personer.

Där en stor kött- eller fiskproducent kan fylla en lastbil med en produkt och fylla i en uppsättning tullpapper, hämtar Duff högkvalitativa nötkreatur från ett urval av gårdar.

Hans varor - ben-in bitar från Shorthorn och Luing raser - skickas på en lastbil som bär produkter från andra leverantörer, en process som kallas gruppage.

Nu krävs ett veterinärgodkänt hälsointyg för varje företags varor, vilket innebär potentiellt upp till 30 per lastbil. En fiskexportör sa att han behövde över 400 sidor med exportdokumentation för en EU-bunden lastbil. Ett fel kan blockera leveransen.

Duffs transportföretag har sagt att de kämpar för att hjälpa stora kunder, så gruppering måste vänta.

Han är också orolig för priserna, eftersom han vet att han inte kan ta upp alla kostnader för tulldeklarationer, längre logistiktider och hälsointygen.

Logistikchefer tror att Brexit kan tvinga ut en skakning i handeln. Truckvolymerna mellan Storbritannien och EU minskade i genomsnitt 29% under årets första 20 dagar, enligt dataföretaget Sixfold. Logistikgrupper säger att vissa lastbilar återvänder tomma till Europa för att undvika pappersarbete. Priserna stiger.

En av dem som fångats upp av byråkratin är Sarah Braithwaite, som arbetade 16 timmar på att bygga ett hästfoderföretag som fram till den 1 januari sålde till 20 europeiska länder.

Den här månaden har hennes lager inte lyckats komma till Europa eller avvisats av kunder på grund av oväntade tullräkningar och skatter. Hennes Forage Plus har stoppat europeiska beställningar - upp till 30% av sin försäljning - och återbetalar £ 40,000 XNUMX till kunder.

Braithwaite säger att hennes verksamhet är för liten för att kunna bygga en närvaro i Europa för att övervinna de nya hindren. "Den handel som vi har nu skulle inte stödja kostnaden för att sätta upp allt detta", sa hon.

Både hon och Duff är hoppfulla att exporten kan återupptas när det nya systemet har lagt sig men nerverna är slitna. I desperation kallade Braithwaite den brittiska regeringen för hjälp.

Meddelandet hon fick tillbaka: ring den franska ambassaden.

Fortsätt läsa

Brexit

"Det är ingen vänlig signal från Storbritannien omedelbart efter att ha lämnat Europeiska unionen" Borrell

publicerade

on

EU: s höga representant för utrikesfrågor, Josep Borrell, frågades om Storbritanniens beslut att vägra EU: s ambassadör i Storbritannien Joao Vale de Almeida och hans team i London full diplomatisk status. Borrell sa att det inte var en vänlig signal från Storbritannien omedelbart efter att ha lämnat Europeiska unionen.

Borrell påpekade att EU: s 143 delegationer runt om i världen alla hade - utan undantag - beviljat delegationerna en status motsvarande den enligt Wienkonventionen. Han sa att EU inte skulle acceptera att Förenade kungariket skulle vara det enda landet i världen som inte kommer att ge EU-delegationen det erkännande som motsvarar ett diplomatiskt uppdrag. 

”Att bevilja ömsesidig behandling baserad på Wienkonventionen om diplomatiska relationer är standardpraxis mellan lika partner och vi är övertygade om att vi kan klara denna fråga med våra vänner i London på ett tillfredsställande sätt,” säger Peter Stano, kommissionens talesman för utrikesfrågor.

Fortsätt läsa

Brexit

Kommissionen föreslår att EU: s 2021-budget ändras för att tillgodose Brexit-justeringsreserven

publicerade

on

Efter förslaget till en reserv för justering av Brexit som kommissionen lade fram den 25 december har kommissionen idag föreslagit en ökning på 4.24 miljarder euro (motsvarande 4 miljarder euro i 2018 års priser) av EU: s budget 2021. Detta kommer att säkerställa att det finns tillräckliga resurser tillgängliga i år för att stödja EU-länderna att ta itu med de omedelbara effekterna av Brexit. Det totala beloppet för Brexit Adjustment Reserve är 5 miljarder euro i 2018 års priser, eller 5.37 miljarder euro i löpande priser för MFF 2021-27. Detta skulle öka budgeten till 168.5 miljarder euro i åtaganden och 170.3 miljarder euro i betalningar.

Kommissionär Hahn kommenterade beslutet: ”EU: s budget har alltid varit och är fortfarande ett verktyg för att uppfylla EU: s politiska åtaganden. Brexit Adjustment Reserve är ännu ett exempel på europeisk solidaritet. Kommissionen kommer nu att samarbeta med Europaparlamentet och rådet för att se till att pengar blir tillgängliga för företag och företag, regioner och lokala samhällen så snart som möjligt. ”

Sammanhållnings- och reformkommissionär Elisa Ferreira (avbildad) tillade: ”Vårt motto i sammanhållningspolitiken är att lämna ingen bakom sig. Brexit Adjustment Reserve kommer att stödja de som är mest påverkade av Brexit. Europeisk enhet var nyckeln under förhandlingarna och den europeiska solidariteten kommer att vara avgörande för att hantera resultatet. ”

Brexit-anpassningsreserven kommer att vara snabbt tillgänglig och flexibel och täcker utgifter för att motverka negativa konsekvenser av Brexit i alla medlemsstater under en period av 30 månader. De allra flesta kommer att fördelas genom förfinansiering redan 2021, beräknat på grundval av den förväntade effekten av slutet av övergångsperioden på varje medlemsstats ekonomi, med hänsyn till den relativa graden av ekonomisk integration med Storbritannien. Detta inkluderar handel med varor och tjänster och de negativa konsekvenserna för EU: s fiskerisektor.

En första uppdelning per medlemsstat är tillgänglig online här. De återstående 1 miljarder euro i 2018 års priser kommer att betalas 2024, efter att medlemsstaterna har meddelat kommissionen om de faktiska utgifterna. Detta gör det möjligt att svara på oförutsedda händelser och säkerställa att stödet från Brexit Adjustment Reserve är koncentrerat på de medlemsländer och sektorer som drabbas mest av utträdet. För mer information om Brexit Adjustment Reserve, se här och här.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend