Anslut dig till vårt nätverk!

Cirkulär ekonomi

Effekten av textilproduktion och avfall på miljön

publicerade

on

Kläder, skor och textilier för hushåll ansvarar för vattenföroreningar, växthusgasutsläpp och deponi. Ta reda på mer i infografiken. Snabbt mode - den ständiga leveransen av nya stilar till mycket låga priser - har lett till en stor ökning av mängden kläder som produceras och kastas.

För att ta itu med miljöpåverkan vill EU påskynda EU gå mot en cirkulär ekonomi.

I mars 2020 den Europeiska kommissionen antog en ny handlingsplan för cirkulär ekonomi, som inkluderar en EU-strategi för textilier, som syftar till att stimulera innovation och öka återanvändningen inom sektorn. Parlamentet kommer att rösta om ett initiativbetänkande om handlingsplanen för cirkulär ekonomi i början av 2021.

Cirkularitetsprinciper måste implementeras i alla steg i en värdekedja för att göra den cirkulära ekonomin till en framgång. Från design till produktion, hela vägen till konsumenten.

Jan Huitema (Renew Europe, Nederländerna), lLäs parlamentsledamoten om handlingsplanen för cirkulär ekonomi.
infografisk med fakta och siffror om textilers miljöpåverkan Fakta och siffror om textilers miljöpåverkan  

Vattenanvändning

Det krävs mycket vatten för att producera textil, plus mark för att odla bomull och andra fibrer. Det uppskattas att den globala textil- och klädindustrin används 79 miljarder kubikmeter vatten 2015, medan EU: s hela ekonomins behov uppgick till 266 miljarder kubikmeter 2017. För att göra en enda bomullst-shirt, Det krävs 2,700 liter färskvatten enligt uppskattningar, tillräckligt för att tillgodose en persons dricksbehov i 2.5 år.

Infografisk med fakta och siffror om miljöpåverkan av textilierFakta och siffror om textilers miljöpåverkan  

Vattenförorening

Textilproduktion beräknas svara för cirka 20% av den globala rena vattenföroreningarna från färgning och efterbehandling.

Tvättsyntetik släpps en uppskattad 0.5 miljoner ton mikrofibrer ut i havet om året.

Tvätt av syntetiska kläder står för 35% av den primära mikroplasten släpps ut i miljön. En enda tvättmängd polyesterkläder kan släppa ut 700,000 XNUMX mikroplastfibrer som kan hamna i livsmedelskedjan.

Infografisk med fakta och siffror om miljöpåverkan av textilier     

Växthusgasutsläpp

Det beräknas att modebranschen ansvarar för 10% av de globala koldioxidutsläppen - mer än internationella flygningar och sjöfart kombinerad.

Enligt Europeiska miljöbyrån, genererade textilinköp i EU år 2017 cirka 654 kg koldioxidutsläpp per person.

Textilavfall på deponier

Det sätt som människor blir av med oönskade kläder har också förändrats, med saker som kastas snarare än doneras.

Sedan 1996 har mängden kläder som köps i EU per person ökat med 40% efter ett kraftigt prisfall, vilket har minskat klädernas livslängd. Européer använder nästan 26 kilo textilier och kastar cirka 11 kilo av dem varje år. Begagnade kläder kan exporteras utanför EU men förbränns eller deponeras mestadels (87%).

Globalt återvinns mindre än 1% av kläderna som kläder, delvis på grund av otillräcklig teknik.

Hantering av textilavfall i EU

Den nya strategin syftar till att ta itu med snabbt mode och ge riktlinjer för att uppnå höga nivåer av separat insamling av textilavfall.

Enligt avfallsdirektivet godkändes av parlamentet 2018 kommer EU-länderna att vara tvungna att samla in textilier separat till 2025. Den nya kommissionens strategi innehåller också åtgärder för att stödja cirkulärt material och produktionsprocesser, hantera förekomsten av farliga kemikalier och hjälpa konsumenter att välja hållbara textilier.

EU har en EU: s miljömärke att producenter som respekterar ekologiska kriterier kan tillämpas på föremål, vilket säkerställer en begränsad användning av skadliga ämnen och minskad vatten- och luftförorening.

EU har också infört några åtgärder för att mildra effekterna av textilavfall på miljön. Horizon 2020-medel RESYNTEX, ett projekt som använder kemisk återvinning, vilket kan ge en cirkulär ekonomi affärsmodell för textilindustrin.

En mer hållbar modell för textilproduktion har också potential att öka ekonomin. "Europa befinner sig i en oöverträffad hälso- och ekonomisk kris som avslöjar bräckligheten hos våra globala försörjningskedjor", säger ledamot Huitema. "Att stimulera nya innovativa affärsmodeller kommer i sin tur att skapa ny ekonomisk tillväxt och de jobbmöjligheter som Europa kommer att behöva återhämta sig."

Mer om avfall i EU

Cirkulär ekonomi

E-avfall i EU: Fakta och siffror  

publicerade

on

E-avfall är den snabbast växande avfallsströmmen i EU och mindre än 40% återvinns. Elektronisk utrustning och elektrisk utrustning definierar det moderna livet. Från tvättmaskiner och dammsugare till smartphones och datorer är det svårt att föreställa sig livet utan dem. Men det avfall de genererar har blivit ett hinder för EU: s ansträngningar för att minska dess ekologiska fotavtryck. Läs mer för att ta reda på hur EU hanterar e-avfall i sitt steg mot ett mer cirkulär ekonomi.

Vad är e-avfall?

Elektroniskt och elektriskt avfall, eller e-avfall, täcker en mängd olika produkter som kastas efter användning.

Största hushållsapparater, såsom tvättmaskiner och elektriska spisar, är de mest insamlade och utgör mer än hälften av allt insamlade e-avfall.

Därefter följer IT- och telekommunikationsutrustning (bärbara datorer, skrivare), konsumentutrustning och solcellspaneler (videokameror, lysrör) och små hushållsapparater (dammsugare, brödrostar).

Alla andra kategorier, såsom elektriska verktyg och medicintekniska produkter, utgör tillsammans bara 7.2% av det insamlade e-avfallet.

Infografik om elektroniskt och elektriskt avfall i EU Infografik som visar procentandelen e-avfall per apparattyp i EU  

Återvinningsgraden för e-avfall i EU

Mindre än 40% av allt e-avfall i EU återvinns, resten är osorterad. Återvinningsmetoder varierar mellan EU-länderna. År 2017 återvände Kroatien 81% av allt elektroniskt och elektriskt avfall, medan det på Malta var 21%.

Infografik om återvinningsgraden för e-avfall i EU Infografik som visar återvinningsgraden för e-avfall per EU-land  

Varför behöver vi återvinna elektroniskt och elektriskt avfall?

Kasserad elektronisk och elektrisk utrustning innehåller potentiellt skadliga material som förorenar miljön och ökar riskerna för personer som är involverade i återvinning av e-avfall. För att motverka detta problem har EU gått igenom lagstiftning för att förhindra användning av vissa kemikalier, som bly.

Många sällsynta mineraler som behövs i modern teknik kommer från länder som inte respekterar mänskliga rättigheter. För att undvika att oavsiktligt stödja väpnade konflikter och kränkningar av de mänskliga rättigheterna har parlamentsledamöter antagit regler som kräver europeiska importörer av sällsynta jordartsmetaller för att utföra bakgrundskontroller av sina leverantörer.

Vad gör EU för att minska e-avfallet?

I mars 2020 presenterade Europeiska kommissionen en ny handlingsplan för cirkulär ekonomi som har en av sina prioriteringar att minska elektroniskt och elektriskt avfall. Förslaget beskriver specifikt omedelbara mål som att skapa ”rätten till reparation” och förbättra återanvändbarhet i allmänhet, införandet av en gemensam laddare och inrätta ett belöningssystem för att uppmuntra återvinning av elektronik.

Parlamentets ståndpunkt

Parlamentet kommer att rösta om ett initiativbetänkande om handlingsplanen för cirkulär ekonomi i februari 2021.

Den holländska Renew Europe-medlem Jan Huitema, ledande parlamentsledamot i denna fråga, sa att det var viktigt att närma sig kommissionens handlingsplan "helhetsmässigt": "Cirkularitetsprinciper måste implementeras i alla steg i en värdekedja för att göra cirkulär ekonomi till en framgång. ”

Han sa att särskilt avfall bör ges till e-avfallssektorn, eftersom återvinning släpar efter produktionen. "År 2017 genererade världen 44.7 miljoner ton e-avfall och endast 20% återvanns ordentligt."

Huitema säger också att handlingsplanen kan hjälpa till med den ekonomiska återhämtningen. ”Att stimulera nya innovativa affärsmodeller kommer i sin tur att skapa den nya ekonomiska tillväxten och de jobbmöjligheter som Europa kommer att behöva återhämta sig.

Läs mer om cirkulär ekonomi och avfall

Läs mer 

Fortsätt läsa

Cirkulär ekonomi

Cirkulär ekonomi: Definition, betydelse och fördelar

publicerade

on

Den cirkulära ekonomin: ta reda på vad det betyder, hur det gynnar dig, miljön och vår ekonomi med infografiken nedan. Europeiska unionen producerar mer än 2.5 miljarder ton avfall varje år. Den uppdaterar för närvarande sin lagstiftning om avfallshanteraret att främja en övergång till en mer hållbar modell som kallas cirkulär ekonomi. I mars 2020 lade Europeiska kommissionen fram under European Green Deal och som en del av det föreslagna ny industriell strategi, en ny handlingsplan för cirkulär ekonomi som innehåller förslag om mer hållbar produktdesign, minskning av avfall och bemyndigande av konsumenter (såsom rätt till reparation). Särskilt fokus läggs på resurskrävande sektorer, t.ex. elektronik och IKT, plast, textilier och konstruktion.

Men vad betyder den cirkulära ekonomin exakt? Och vad skulle fördelarna med?

Vad är den cirkulära ekonomin? 

Den cirkulära ekonomin är en modell för produktion och konsumtion, som innebär att dela, leasa, återanvända, reparera, renovera och återvinna befintliga material och produkter så länge som möjligt. På så sätt förlängs produktens livscykel.

I praktiken innebär det att minska avfallet till ett minimum. När en produkt når slutet av sitt liv, hålls materialet i ekonomin, om möjligt. Dessa kan användas produktivt igen och igen och därigenom skapa ytterligare värde.

Detta är en avvikelse från den traditionella, linjära ekonomiska modellen, som baseras på ett take-make-consume-throw-mönster. Denna modell är beroende av stora mängder billiga, lättillgängliga material och energi.

En del av denna modell är också planerad föråldring, när en produkt har utformats för att ha en begränsad livslängd för att uppmuntra konsumenter att köpa den igen. Europaparlamentet har begärt åtgärder för att hantera denna praxis.

Varför behöver vi byta till en cirkulär ekonomi?

Världens befolkning växer och därmed efterfrågan på råvaror. Tillgången på viktiga råvaror är dock begränsad.

Slutliga leveranser betyder också att vissa EU-länder är beroende av andra länder för sina råvaror.

Dessutom har extrahering och användning av råmaterial en stor inverkan på miljön. Det ökar också energiförbrukningen och CO2-utsläppen. Men en smartare användning av råmaterial kan lägre CO2-utsläpp.

Vilka är fördelarna?

Åtgärder som förebyggande av avfall, ekodesign och återanvändning kan spara EU-företag pengar samtidigt minska de totala årliga utsläppen av växthusgaser. För närvarande står produktionen av material som vi använder varje dag för 45% av koldioxidutsläppen.

Att gå mot en mer cirkulär ekonomi kan ge fördelar som att minska trycket på miljön, förbättra säkerheten för råvaruförsörjningen, öka konkurrenskraften, stimulera innovation, öka den ekonomiska tillväxten (ytterligare 0.5% av bruttonationalprodukten), skapa jobb (700,000 2030 arbetstillfällen bara i EU XNUMX).

Konsumenterna kommer också att få tillgång till mer hållbara och innovativa produkter som ökar livskvaliteten och sparar pengar på lång sikt.

Fortsätt läsa

Cirkulär ekonomi

Press för återanvändningsbar förpackning i Europa står inför COVID-tidens ekonomiska verklighet för restauranger

publicerade

on

Även efter Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) skynda på godkännande av det tillverkade BioNTech / Pfizer-vaccinet med Europa villkorligt grönt ljus levereras den 21 decemberst, det är tydligt att Europas erfarenhet av Covid-19 redan har förändrat vardagen på sätt som sannolikt kommer att bestå i många år framöver. Bland andra skift har distansarbete blivit ett faktum i livet industrier och länder där det var praktiskt taget obefintligt före pandemin, särskilt Italien och Spanien. Resemarknaden som såg lågprisflygbolag skicka européer runt Schengenområdet har kraterat och tvingat Norwegian Air att fil för konkurs skydd bara förra månaden. Stora livsmedelsserviceföretag som sköter kontorsarbetare, som Pret a Manger, har stängt dussintals butiker och minskat tusentals jobb.

Faktum är att en av de mest revolutionära förändringarna som Covid-19 har gjort kan vara i hur européer äter. I länder som Frankrike, där regeringen kämpade för att uppmuntraDoggy bag"för att minska matsvinnet bara förra året har efterfrågan på takeaway och matleverans exploderat. Efter att restaurangstängningar på våren ursprungligen lämnade sektorn ta tag i en livlina, begränsade kunder i slutändan kom att omfamna beställa från tjänster som Deliveroo.

Med den nya modellen för leverans av livsmedel nu på plats har marknaden för företag som Uber Eats fortsatte växa, även efter att restauranger öppnats igen. Å ena sidan är detta en sällsynt silverfodring för en kontinent vars ekonomier har blivit buffrade av hälsokrisen. Å andra sidan är detta markanta skifte i foodservice ett skott över fören för European Green Deal, ledd av Europeiska kommissionens vice ordförande Frans Timmermans.

Europeiska restauranger slår larm

Bara förra året antog Europeiska unionen Direktiv (EU) 2019 / 904, annars känt som plastdirektivet för engångsbruk, för att strukturera EU: s ansträngningar för att minska ”påverkan av vissa plastprodukter på miljön.” Eftersom detaljerna i kommissionens utkast till riktlinjer till medlemsstaterna om detta direktiv har läckt ut, är livsmedelssektorn har reagerat med larm.

Baserat på sektorns reaktion verkar utkastet till riktlinjer peka mot ett förbud mot en stora svampar av engångsprodukter i syfte att tvinga upp återanvändbara alternativ. När kommissionen tar en så bred uppfattning om vad som är oacceptabelt ”engångsplast” verkar kommissionen ha för avsikt att hindra dessa industrier från att gå över till mer hållbara val för engångsbruk, inklusive fiberbaserade pappersprodukter. Därmed utmanar den modellen direkt som har hållit restaurangbranschen flytande, i stället driver den mot merkostnader i en tid av extrem ekonomisk tvång.

Som livsmedelssektorn påpekar finns det en grundläggande fråga om hygien och säkerhet vid avveckling av engångsprodukter, särskilt när globala pandemier blir en mer regelbunden förekomst. Återanvändbara produkter, ofta höll upp av miljökampanjer som ett universalmedel för frågor som havsföroreningar, har nackdelen att de återanvänds av dussintals, om inte hundratals olika kunder. Som livsmedelsforskare som David McDowell från Ulster University har påpekat, begränsar engångsprodukter inom livsmedelssektorn kunde avslöja kunder till högre risker för korskontaminering från livsmedelsburna sjukdomar, inklusive bakterier som E. coli och listeria, samt virus.

Nu föredrar naturligtvis kunder som använder matleveransservice undvik att interagera med sin leveransperson alls, än mindre dela tallrikar eller koppar som används av andra beskyddare. De varningar som experter som McDowell framfört har upprepats av Europeiska miljöbyrån, som medgav engångsprodukter "har spelat en viktig roll för att förhindra spridningen av Covid-19", även om det uttryckte oro över huruvida den ökade efterfrågan skulle kunna undergräva EU: s ansträngningar att utveckla ett "mer hållbart och cirkulärt plastsystem."

Minska plastföroreningar samtidigt som man stöder den cirkulära ekonomin

Europeiska konsumenter delar denna oro. Enligt en DS Smith-undersökning som publicerades i januari, över 90% av kunder i fyra europeiska länder uppgav att de ville ha förpackningar med mindre plast; över 60% sa att de skulle vara villiga att betala en premie för det. Lyckligtvis, i skarp kontrast till kommissionens berättelse, kan mer hållbara engångsprodukter faktiskt hjälpa till att lösa problemet marin föroreningskris direktivet om engångsplastik är tänkt att ta itu med.

Dessa alternativ inkluderar främst engångsfiberbaserade produkter, såsom papperskoppar, tallrikar och lådor. Medan vissa av dessa produkter innehåller en minimal mängd plastpolymerer, är fiberbaserad förpackning i stort sett mer återvunnet och ekologiskt sund än plasten huvudansvarig för marin skräp. Som kungariket Royal Statistical Society berömde 2018, över 90% plastavfall som någonsin genererats har aldrig återvunnits. Däremot nästan tre fjärdedelar pappersprodukter återvinns i genomsnitt i EU.

Fiber kan till och med hävda fördelar jämfört med återanvändbara livsmedelsserviceprodukter, särskilt när det gäller koldioxidavtryck och vattenanvändning. Eventuella fördelar återanvändbara produkter kanske tycker om över pappersartiklar för engångsbruk när det gäller koldioxidutsläpp beror på hur många gånger de kan återanvändas. I fallet med en keramisk kopp, skulle föremålet eventuellt behöva användas så många som 350 gånger. När det gäller ”ekosystemkvalitetsindikatorer”, såsom försurning, kan dessa fördelar snabbt avbrytas av varmvatten och tvättmedel som behövs för att tvätta återanvändbara koppar. Samtidigt är effektiv återvinning av papper, allt vanligare i hela Europa, minskar sitt fotavtryck med över 50%.

Lösningen som föreslagits av vissa förespråkare för återanvändbara produkter - nämligen att begränsa tvätt - är uteslutet för en livsmedelsserviceindustri som ansvarar för att skydda konsumenter från livsmedelsburna patogener. Miljontals européer som nu är vana vid avhämtning och leverans förväntar sig att de företag som betjänar dem - inklusive otaliga små och medelstora företag (restaurangföretag) - kommer att följa höga krav på livsmedelssäkerhet och hygien.

Hållbara, fiberbaserade alternativ till plast för livsmedelsförpackningar kan tillgodose detta behov utan att störa tillväxten i sektorn. Istället för att lägga till restaurangbranschen redan betydande förluster med ett dåligt genomfört tillvägagångssätt för plast kommer de europeiska tillsynsmyndigheterna sannolikt snart att inse behovet av att acceptera och uppmuntra mer hållbara engångsprodukter som hjälper haven utan att skada ekonomin.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend