Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Kommer det att finnas vatten på Krim?

publicerade

on

Sedan Krim enades med Ryssland i mars 2014 stör problem med vattenförsörjningen befolkningen på halvön. Ukraina har slutat leverera färskt vatten från Dnjeprfloden genom norra Krimkanalen, skriver Alex Ivanov, Moskvas korrespondent.

Det är känt att det alltid har varit brist på vatten på Krim, både på grund av det torra klimatet och låg nederbörd och på grund av den naturliga bristen på underjordiskt vatten.

Ukraina har blockerat kanalen och Ryssland letar desperat efter nya källor för vattenförsörjning till halvön. I världen och i Europa, var inte uppmärksam på det faktum att 2.340 miljoner människor som bor på Krim tvingas sakna dricksvatten, som om det vore Saharaöknen.

I förbindelserna mellan Moskva och Kiev bröt en ny skandal ut - den här gången tanken att bygga vattenavsaltningsanordningar på Krimhalvön. Det ryska utrikesdepartementet gjorde i dessa dagar klart att problemet med vattenförsörjningen till Krim kommer att lösas oavsett de ukrainska myndigheternas ställning, som "inte bryr sig om människors liv".

Uttalandet var en reaktion på löftet "att förhindra genomförandet av projektet på alla möjliga sätt", vilket tillkännagavs av Ukrainas utrikesminister Dmitry Kuleba. I Kiev är de säkra på att Krimens vattenresurser är tillräckliga för lokalbefolkningens behov, och ytterligare vattenförsörjningar hotar att "militarisera regionen".

Statsdumaens talman Vyacheslav Volodin kommenterade situationen: "Efter att ha stoppat tillgången på färskvatten genom kanalen berövar de ukrainska myndigheterna vatten i allmänhet. Är det nödvändigt att hata människor så mycket?" Han har också påminde om att Ukrainas ledning tidigare hävdade att "Krimbron kommer inte att byggas, och det kommer inte att finnas några turister på Krim".

Ukrainas utrikesminister Dmitry Kuleba förklarade nyligen att "de olagliga ockupationsmyndigheterna på Krim lockar ett stort internationellt företag för att införa vattenavsaltningsteknologi". Kuleba sa att "vi kommer att förhindra att genomföra detta projekt".

I detta avseende noterade Dmitry Kuleba att Kiev nästa år kommer att skapa "Krim-plattformen" - en internationell förhandlingsplattform för halvöns återkomst till Ukraina. Han sa att olika stater, internationella organisationer och människorättsorganisationer och experter kommer att delta i plattformens arbete. "Vi kommer att göra sådana förhållanden för Ryssland i världspolitiken som kommer att pressa det ut ur Krim."

Ukraina tillhandahöll upp till 85% av Krimens behov i sötvatten genom norra Krimkanalen. 2014 stoppades leveranserna. Sedan dess har frågan om vattenförsörjning delvis lösts på bekostnad av reservoarer, som under det senaste året på grund av brist på nederbörd har blivit betydligt grundare.

I slutet av året förbättrades situationen med nederbörd på Krim något, men nivån på reservoarer som försörjer de största städerna på halvön är fortfarande minimal. Mer än femtio städer och bosättningar på halvön tar emot vatten enligt scheman. Men regionen är fast besluten att lösa vattenförsörjningsproblem utan Ukraina.

För några dagar sedan meddelade chefen för Krim Sergey Aksenov att byggandet av avsaltningsanläggningar kan börja redan den 1 januari 2021.

Enligt honom, om nederbörd fortfarande inte räcker, är "avsaltning den enda vägen ut."

Det är helt uppenbart att Ryssland inte kommer att tolerera Ukrainas aggressiva inställning till Krimbefolkningen och Kievs önskan att svälta befolkningen på halvön, som de ukrainska myndigheterna är så angelägna om att återvända till Ukrainas makt. Rolig situation.

Ryssland gör redan allt för att förse befolkningen på Krim med dricksvatten i tillräckliga mängder och för att garantera halvöns jordbruk.

Det är förvånande att hela världen ser på denna situation likgiltigt. Människor har berövats nästan allt: investeringar, visum, möjligheter att resa utomlands och nu dricksvatten, bara för att förmodligen återställa rättsstatsprincipen till nackdel för människors omedelbara behov?

De åsikter som uttrycks i ovanstående artikel är författarens och återspeglar inte någon åsikt från EU-Reporter.

Ekonomi

EU godkänner 2.9 miljarder euro i statligt stöd till batteriprojekt som lockar 9 miljarder euro

publicerade

on

Kommissionen har godkänt statligt stöd på upp till 2.9 miljarder euro i finansiering för ett "viktigt projekt av gemensamt europeiskt intresse" (IPCEI) för att stödja forskning och innovation i batterikedjan. De tolv involverade EU-länderna kommer att tillhandahålla offentlig finansiering som förväntas frigöra ytterligare 9 miljarder euro i privata investeringar.

Projektet, som kallas ”European Battery Innovation”, utarbetades gemensamt och anmäldes av Österrike, Belgien, Kroatien, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Italien, Polen, Slovakien, Spanien och Sverige.

Vice vice ordförande Margrethe Vestager, med ansvar för konkurrenspolitiken, sade: ”För de enorma innovationsutmaningarna för den europeiska ekonomin kan riskerna vara för stora för att bara en medlemsstat eller ett företag kan ta ensam. Dagens projekt är ett exempel på hur konkurrenspolitiken fungerar hand i hand med innovation och konkurrenskraft. Med betydande stöd kommer också ansvar: allmänheten måste dra nytta av sin investering, varför företag som får stöd måste generera positiva spridningseffekter i hela EU. ”

När Vestager frågades om företag utanför EU, som Tesla, kunde dra nytta av denna finansiering sa hon att detta var möjligt och visade att EU var engagerat i att öppna strategisk autonomi och välkomnar företag utanför EU när de har rätt projekt.

Vice ordföranden för framsyn, Maroš Šefčovič, sade: ”Kommissionen har gett sitt gröna ljus till ett andra viktigt projekt av det gemensamma europeiska intresset inom batteriområdet. Teknik är avgörande för vår övergång till klimatneutralitet. Siffrorna visar vilket enormt åtagande detta är. Det involverar tolv medlemsländer från Nord-, Syd-, Öst- och Västindustrin, som tillför upp till 2.9 miljarder euro i statligt stöd till stöd för 46 projekt som designats av 42 företag, vilket i sin tur kommer att generera tre gånger så mycket privata investeringar. "

Projektet kommer att täcka hela batteriets värdekedja: utvinning av råvaror, design och tillverkning av battericeller, återvinning och bortskaffande. Det förväntas bidra till utvecklingen av en hel uppsättning nya tekniska genombrott, inklusive olika cellkemier och nya produktionsprocesser, och andra innovationer i batteriets värdekedja, utöver vad som kommer att uppnås tack vare det första batteriet IPCEI.

 

Fortsätt läsa

coronavirus

EU uppmanar AstraZeneca att påskynda leveranser av vacciner mitt i "leveranschock"

publicerade

on

Europeiska unionen har uppmanat AstraZeneca att hitta sätt att snabbt leverera vacciner efter att företaget tillkännagav en stor nedskärning av leveransen av sitt COVID-19-skott till blocket, eftersom nyheten framkom att läkemedelsproducenten också mötte leveransproblem någon annanstans skriva och

I ett tecken på EU: s frustration - efter att Pfizer också meddelade förseningar i leveransen tidigare i januari - sa en högre EU-tjänsteman till Reuters att blocket under de kommande dagarna skulle kräva att läkemedelsföretag registrerar COVID-19-vaccinexport.

AstraZeneca, som utvecklade sitt skott med Oxford University, berättade för EU på fredag ​​att det inte kunde nå överenskomna leveransmål fram till slutet av mars, med en EU-tjänsteman inblandad i samtalen som berättade för Reuters att det innebar en nedskärning på 60% till 31 miljoner doser.

”Vi förväntar oss att företaget kommer att hitta lösningar och att utnyttja alla möjliga flexibiliteter för att snabbt kunna leverera,” sade en talesman för EU-kommissionen och tillade chefen för EU: s verkställande direktör Ursula von der Leyen hade ett samtal tidigare på måndagen med AstraZenecas chef Pascal Soriot för att påminna honom av företagets åtaganden.

En talesman för AstraZeneca sa att Soriot sa till von der Leyen att företaget gjorde allt för att få sitt vaccin till miljoner européer så snart som möjligt.

Nyheter framkom på måndagen att företaget står inför bredare leveransproblem.

Australiens hälsovårdsminister Greg Hunt berättade för journalister att AstraZeneca hade underrättat landet att det hade upplevt ”en betydande försörjningschock”, vilket skulle minska leveranserna i mars under vad man kom överens om. Han gav inte siffror.

Thailands hälsovårdsminister Anutin Charnvirakul sa att AstraZeneca skulle tillhandahålla 150,000 200,000 doser istället för de 1 XNUMX planerade, och mycket mindre än de XNUMX miljon skott som landet ursprungligen hade begärt.

AstraZeneca avböjde att kommentera globala leveransfrågor.

EU: s ledande tjänsteman sa att blocket hade en avtalsenlig rätt att kontrollera företagets böcker för att bedöma produktion och leveranser, ett drag som kan innebära att EU fruktar att doser avleds från Europa till andra köpare utanför blocket.

AstraZeneca har fått en förskottsbetalning på 336 miljoner euro (409 miljoner dollar) från EU, sa en annan tjänsteman till Reuters när 27-nationsblocket slutade en leveransavtal med företaget i augusti för minst 300 miljoner doser - den första undertecknad av EU för att säkra COVID-19-skott ..

Under förhandsköpsavtal som stängts under pandemin, gör EU utbetalningar till företag för att säkra doser, och pengarna förväntas främst användas för att utöka produktionskapaciteten.

"Initialvolymerna kommer att vara lägre än ursprungligen förväntat på grund av minskade avkastningar på en tillverkningsanläggning inom vår europeiska leverantörskedja", sa AstraZeneca på fredag.

Webbplatsen är en viralvektorfabrik i Belgien som drivs av läkemedelsproducentens partner Novasep.

Virusvektorer produceras i genetiskt modifierade levande celler som måste vårdas i bioreaktorer. Det komplexa förfarandet kräver finjustering av olika ingångar och variabler för att nå konstant höga avkastningar.

"Den tunna motivationen att det finns svårigheter i EU: s försörjningskedja men inte någon annanstans håller inte vatten, eftersom det naturligtvis inte är något problem att få vaccinet från Storbritannien till kontinenten", säger EU-lagstiftaren Peter Liese, som kommer från samma parti som Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

EU kallade till ett möte med AstraZeneca efter fredagens (22 januari) tillkännagivande för att söka ytterligare förtydligande. Mötet började kl 1230 på måndagen.

EU-tjänstemannen som deltog i samtalen med AstraZeneca sa att förväntningarna inte var höga för mötet, där företaget kommer att bli ombedd att bättre förklara förseningarna.

Tidigare i januari tillkännagav Pfizer, som för närvarande är den största leverantören av COVID-19-vacciner till EU, förseningar på nästan en månad på sina transporter, men timmar senare reviderade detta för att säga att förseningarna bara skulle pågå en vecka.

EU-avtal med vaccinproducenter är konfidentiella, men EU-tjänstemannen som deltar i samtalen utesluter inte påföljder för AstraZeneca, med tanke på den stora revideringen av dess åtaganden. Källan utarbetade emellertid inte vad som kunde utlösa straff. "Vi är inte där ännu", tillade tjänstemannen.

"AstraZeneca har varit kontraktligt skyldigt att producera sedan så tidigt som i oktober och de levererar uppenbarligen till andra delar av världen, inklusive Storbritannien utan dröjsmål," sa Liese.

AstraZenecas vaccin förväntas godkännas för användning i EU den 29 januari, och de första leveranserna förväntas från och med den 15 februari.

($ 1 = € 0.8214)

Fortsätt läsa

EU

Kemikalier: EU skyddar vilda djur från negativa effekter av bly i miljön

publicerade

on

Den 25 januari vidtog kommissionen bestämda åtgärder för att säkerställa att vilda djur skyddas från de negativa effekterna av bly i miljön genom att begränsa dess användning vid skott i eller runt våtmarker. Antaget inom ramen för EU: s kemikalieregulering, kommer åtgärden att bidra till att skydda miljön genom att avsevärt minska blyföroreningar och samtidigt förhindra den undvikbara dödsfallet med blyförgiftning av cirka 1 miljon vattenfåglar varje år. Bly är ett mycket giftigt ämne som släpps ut i miljön och förorenar både jord och vatten.

Varje år släpps 4,000 till 5,000 ton bly i våtmarker från blyskott. Det finns prisvärda alternativ, till exempel stålskott, som för närvarande kostar ungefär samma som blyskott. Den åtgärd som antas idag kommer att harmonisera och förbättra effektiviteten i nationell lagstiftning som begränsar användningen av blyskott i våtmarker som redan finns i 24 medlemsstater.

Det börjar gälla om två år. Begränsningen stöder målen för Kemisk strategi för hållbarhet och den Grön affär. Det stöder också målen för fågeldirektivetoch är en första konkret leverans enligt den nya EU 2030 Strategi för biologisk mångfald. Mer information här.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend