Anslut dig till vårt nätverk!

Tjeckien

EU: s sammanhållningspolitik: 160 miljoner euro för att modernisera järnvägstransporterna i Tjeckien

publicerade

on

Går in i 2021 EU: s järnvägsårhar Europeiska kommissionen idag godkänt en investering på över 160 miljoner euro från Sammanhållningsfonden fonden~~POS=HEADCOMP att ersätta den enda linjen mellan Sudoměřice u Tábora och Votice i Tjeckien med en ny 17 km lång dubbelspårig järnväg. Detta möjliggör passage av långdistans-, höghastighetståg och fler godståg och regionaltåg. Sammanhållnings- och reformkommissionären Elisa Ferreira sa: ”Detta projekt kommer att modernisera järnvägstransporter i Tjeckien, vilket gör dess järnvägsnät mer konkurrenskraftigt och attraktivt jämfört med andra mer förorenande och farliga transportsätt. Detta kommer att gynna människor och företag inte bara i Tjeckien utan också i resten av Centraleuropa. ”

Projektet kommer att bidra till ökad kapacitet och konkurrenskraft hos järnvägstransporter. Detta bör uppmuntra en övergång från väg till järnvägstransport, vilket kommer att medföra miljöfördelar, i form av mindre buller och luftföroreningar, samtidigt som det bidrar till socioekonomisk utveckling i södra och centrala Böhmen. Den nya linjen på järnvägskorridoren Prag-České Budějovice underlättar tillgången till städerna České Budějovice och Prag och staden Tábor, vilket gör det lättare för människor att möta efterfrågan på jobb i dessa stadscentrum. Detta projekt är en del av den transeuropeiska järnvägen som förbinder Tyskland och Österrike via Tjeckien och det förväntas börja vara i drift under första kvartalet 2023.

Tjeckien

Kommissionen godkänner investeringsstöd för tjeckiska fruktträdgårdar och bevattningar. öppnar fördjupade utredningar av tjeckiska åtgärder till förmån för stora jordbruksföretag

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt två tjeckiska stödsystem för investeringsstöd för omstrukturering av fruktträdgårdar och bevattning, samtidigt som man inledde en djupgående undersökning för att bedöma om investeringsstöd som beviljats ​​vissa stora företag som varit verksamma inom jordbrukssektorn tidigare var i linje med EU: s regler om statligt stöd inom jordbrukssektorn. Parallellt har kommissionen inlett en djupgående undersökning för att bedöma om tidigare och planerat stöd till vissa stora företag för att stödja grödor och boskapsförsäkringar är i linje med EU: s regler om statligt stöd inom jordbrukssektorn.

Investeringsstöd till stora företag för omstrukturering av fruktträdgårdar och bevattning

Tjeckien meddelade kommissionen sina planer på att genomföra två stödordningar för att stödja företag som är verksamma inom jordbrukssektorn, oavsett deras storlek i att investera i omstrukturering av fruktträdgårdar och bevattning. Den beräknade budgeten för systemen var 52.4 miljoner euro respektive 21 miljoner euro.

Kommissionen fann att det stöd som de tjeckiska myndigheterna planerar att bevilja i framtiden inom ramen för de två anmälda systemen är i linje med villkoren i 2014 års riktlinjer för statligt stöd för jordbruket med avseende på alla typer av stödmottagare. På grundval av detta godkände kommissionen åtgärderna enligt EU: s regler för statligt stöd.

När det gäller det förflutna fann kommissionen under sin bedömning av de föreslagna åtgärderna att under de föregående åren hade några av stödmottagarna av dessa system felaktigt kvalificerats av de tjeckiska beviljande myndigheterna som små eller medelstora företag (SMF). medan de faktiskt var stora företag. Kommissionen konstaterade att dessa stora företag hade fått stöd på grundval av befintliga tjeckiska system, som gruppundantas enligt gruppundantagsförordningen för jordbruk och endast är tillgängliga för små och medelstora företag.

I kommissionens riktlinjer för statligt stöd från jordbruket 2014 kan medlemsstaterna bevilja investeringsstöd till förmån för företag av alla storlekar, på vissa villkor. När investeringsstöd beviljas stora företag, på grund av dess potentiella snedvridande effekter, måste vissa ytterligare villkor uppfyllas för att säkerställa att eventuella snedvridningar av konkurrensen minimeras. I synnerhet måste investeringsstöd till stora företag: (i) ha en verklig stimulanseffekt, dvs. stödmottagarna skulle inte genomföra investeringen i frånvaro av det offentliga stödet (nämligen ett "kontrafaktiskt scenario" som beskriver situationen utan stödet); och (ii) hållas till det minimum som krävs baserat på specifik information.

I detta skede tvivlar kommissionen på att det stöd som Tjeckien redan har beviljat de stora företagen uppfyller dessa villkor, särskilt på grund av att det inte har lämnats in ett kontrafaktiskt scenario för att säkerställa att stöd som tidigare har beviljats ​​stora företag var proportionerligt. .

Kommissionen kommer nu att undersöka ytterligare för att avgöra om dess ursprungliga problem bekräftas. Inledandet av en fördjupad utredning ger alla berörda parter möjlighet att kommentera åtgärden. Det föregriper inte på något sätt resultatet av utredningen.

Stöd för att stödja gröda- och boskapsförsäkringspremie för stora företag

Tjeckien underrättade kommissionen om sina planer på att bevilja 25.8 miljoner euro i offentligt stöd för försäkringspremie för gröda och boskap för stora företag.

Kommissionens bedömning avslöjade att sådant stöd redan tidigare hade beviljats ​​stödmottagare som felaktigt hade kvalificerats av de tjeckiska beviljande myndigheterna som små och medelstora företag, medan de faktiskt var stora företag.

I detta skede tvivlar kommissionen på att det tjeckiska stödet för skördeförsäkringspremier tidigare uppfyller kraven i 2014 års riktlinjer för statligt stöd för jordbruket för stora företag. I detta avseende är det osannolikt att de tjeckiska myndigheterna kunde se till att det stöd som beviljats ​​stora företag hade en stimulanseffekt, i avsaknad av att ett motfaktiskt scenario lämnades in av mottagarna som felaktigt kvalificerades som små och medelstora företag.

Enligt det system som meddelats av Tjeckien kommer stödmottagarna att behöva ansöka om stödet endast vid utbetalningen av försäkringspremien, och inte innan försäkringsavtalet undertecknas. Kommissionen tvivlar därför i detta skede på att åtgärden har en verklig stimulanseffekt, med andra ord att stödmottagarna inte skulle ingå försäkringsavtal i avsaknad av offentligt stöd. Även när det gäller tidigare och planerat stöd till stöd för gröda och boskapsförsäkringspremier för stora företag kommer kommissionen nu att undersöka ytterligare för att avgöra om dess ursprungliga problem bekräftas. Inledandet av en fördjupad utredning ger alla berörda parter möjlighet att kommentera åtgärden. Det föregriper inte på något sätt resultatet av utredningen.

Bakgrund

Med tanke på jordbrukarnas ofta minskade finansieringsmöjligheter tillåter kommissionens riktlinjer för statligt stöd från 2014 inom jordbruks- och skogsbrukssektorn och på landsbygden medlemsstaterna att stödja investeringar och försäkringspremier för företag. Åtgärderna bör dock uppfylla ett antal villkor, särskilt:

  • Principen "incitamentseffekt": stödansökan måste lämnas in innan den stödda aktiviteten inleds.
  • kravet för stora företag att bevisa "stimulanseffekten" genom ett "kontrafaktiskt scenario": de måste lämna in dokumentation som visar vad som skulle ha hänt i en situation där stödet inte hade beviljats;
  • stödet måste respektera vara proportionerligt, och
  • specifika villkor relaterade till stödberättigande aktiviteter, stödberättigande kostnader och stödintensitet.

Små och medelstora företag definieras i Bilaga I till kommissionens förordning (EU) 702/2014. I samma förordning förklaras att utvecklingen av små och medelstora företag kan begränsas av marknadsmisslyckanden. Små och medelstora företag har vanligtvis svårt att få kapital eller lån, med tanke på vissa finansmarknaders riskavvikande karaktär och den begränsade säkerhet som de kan erbjuda. Deras begränsade resurser kan också begränsa deras tillgång till information, särskilt när det gäller ny teknik och potentiella marknader. Som unionsdomstolarna konsekvent har bekräftat måste definitionen av små och medelstora företag tolkas strikt.

Den icke-konfidentiella versionen av besluten kommer att göras tillgänglig under ärendenummer SA.50787, SA.50837 och SA. SA.51501 i statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst. Nya publikationer av beslut om statligt stöd på internet och i Europeiska gemenskapernas officiella tidning finns upptagna i Statligt stöd Weekly e-News.

 

Fortsätt läsa

coronavirus

Kommissionen godkänner ett tjeckiskt program på 7.5 miljoner euro för att stödja företag i staden Pilsen som drabbats av koronavirusutbrottet

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett tjeckiskt system på 7.5 miljoner euro för att stödja företag i staden Pilsen som drabbats av koronavirusutbrottet. Systemet godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk. Målet med det är att hjälpa till att avhjälpa en allvarlig störning i den tjeckiska ekonomin och hjälpa företag och organisationer i Pilsen att bevara den ekonomiska kontinuiteten. Det kompletterar också andra statliga stödprogram ('COVID Rent Program', 'COVID-SPORT Program' och 'ANTIVIRUS Program').

Systemet är öppet för stödmottagare som är verksamma inom alla sektorer utom finansinstituten. Den består av följande delåtgärder: Rabatt på hyror och uppskjutande av hyresbetalningar för icke-bostadsfastigheter i staden, förfallodag för betalning av leasing av jordbruksmark och mark för utvecklingsverksamhet, direktbidrag till offentligt samfinansierade organisationer som upprättats eller grundades av staden Pilsen och för idrottsklubbar och kulturorganisationer som inte har upprättats av staden Pilsen.

Kommissionen fann att det tjeckiska systemet överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen. I synnerhet kommer det totala stödet som mottagarna får inte överstiga 800,000 120,000 euro per företag (100,000 107 euro per företag som är aktivt inom fiskeri- och vattenbrukssektorn eller 3 XNUMX euro per företag som är verksamt i den primära produktionen av jordbruksprodukter. Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig , lämpligt och proportionellt för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel XNUMX bi EUF-fördraget och villkoren i den tillfälliga ramen.

På denna grund godkände kommissionen åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om det tillfälliga ramverket och andra åtgärder som vidtagits av kommissionen för att hantera den ekonomiska effekten av koronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.58430 i EU statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst.

Fortsätt läsa

CO2 utsläpp

Kommissionen godkänner kompensation till energiintensiva företag i Tjeckien för indirekta utsläppskostnader

publicerade

on

Europeiska kommissionen har enligt EU: s regler för statligt stöd godkänt att Tjeckien delvis kompenserar energiintensiva företag för högre elpriser till följd av indirekta utsläppskostnader enligt EU: s system för handel med utsläppsrätter (ETS). Systemet kommer att täcka indirekta utsläppskostnader under 2020 och har en preliminär budget på cirka 88 miljoner euro. Åtgärden kommer att gynna företag som är verksamma i Tjeckien i sektorer som står inför betydande elkostnader och som är särskilt utsatta för internationell konkurrens.

Ersättningen kommer att beviljas genom delvis återbetalning av indirekta ETS-kostnader till berättigade företag. Kommissionen utvärderade åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd, särskilt dess riktlinjer för vissa statliga stödåtgärder inom ramen för systemet för handel med utsläppsrätter för växthusgaser efter 2012 och fann att det är i linje med kraven i riktlinjerna. Systemet kommer särskilt att bidra till att undvika en ökning av de globala utsläppen av växthusgaser på grund av företag som flyttar till länder utanför EU med mindre stränga miljöregler.

Dessutom drog kommissionen slutsatsen att det beviljade stödet är begränsat till det minsta nödvändiga. Mer information kommer att finnas på kommissionens konkurrens hemsida, i Registret över statligt stöd under fallnummer SA. 58608.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend