Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Investeringsplanen för Europa stöder byggandet och driften av nya vindkraftsparker i Portugal

publicerade

on

Europeiska investeringsbanken (EIB) kommer att tillhandahålla 65 miljoner euro till EDP Renováveis ​​SA (EDPR) för att finansiera byggandet och driften av två vindkraftsparker på land i de portugisiska distrikten Coimbra och Guarda. EIB: s bidrag stöds av en garanti från Europeiska fonden för strategiska investeringar (EFSI), huvudpelaren i investeringsplanen för Europa. Vindkraftsparkerna förväntas ha en total kapacitet på 125 MW och skapa cirka 560 jobb under projektets byggfas.

När vindkraftparkerna väl är i drift kommer de att bidra till att Portugal når sina energi- och klimatplanmål samt kommissionens bindande mål att ha minst 32% av den slutliga energiförbrukningen från förnybara källor till 2030.

Ekonomikommissionär Paolo Gentiloni sa: ”Detta avtal mellan EIB och EDP Renováveis, med stöd av investeringsplanen för Europa, är en vinnare för både klimatet och ekonomin. Finansieringen, som stöds av Europeiska fonden för strategiska investeringar, kommer att finansiera nya vindkraftsparker på land i västra och norra Portugal, vilket hjälper landet att nå sina ambitiösa energi- och klimatmål och skapa nya jobb i processen. ”

Vårt Investment Plan för Europa har hittills mobiliserat 535 miljarder euro i investeringar i hela EU, varav 16% för energirelaterade projekt. Pressmeddelandet finns tillgängligt här.

Miljö

Kommissionen lanserar Green Consumption Pledge, de första företagen förbinder sig till konkreta åtgärder för ökad hållbarhet

publicerade

on

Den 25 januari lanserade Europeiska kommissionen sitt nya Grön konsumtionslöfte, det första initiativet under Ny konsumentagenda. Gröna konsumtionslöftet är en del av Europeiska klimatpakten som är ett EU-omfattande initiativ som uppmanar människor, samhällen och organisationer att delta i klimatåtgärder och bygga ett grönare Europa. Med sina signaturer lovar företagen att påskynda sitt bidrag till en grön övergång. Löften har utvecklats i ett gemensamt arbete mellan kommissionen och företagen. Deras mål är att påskynda företagens bidrag till en hållbar ekonomisk återhämtning och att bygga konsumenternas förtroende för företagens och produkternas miljöprestanda. Colruyt Group, Decathlon, LEGO Grupp, L'Oréal och Förnyad är de första banbrytande företagen som deltar i detta pilotprojekt. De gröna konsumtionslöften kommer att bedömas om ett år framöver, innan nästa steg tas.

Justitiekommissionär Didier Reynders sa: ”Att ge konsumenterna möjlighet att göra gröna val - det var vad vi tänkte göra förra hösten, när vi publicerade den nya konsumentagendan. För välgrundade val behöver konsumenterna större insyn i produkternas koldioxidavtryck och hållbarhet. Det är vad dagens initiativ handlar om. Jag välkomnar därför de fem företagen varmt till Green Pledge och jag applåderar dem för deras åtagande att gå längre än vad som krävs enligt lag. Jag ser fram emot att arbeta med många fler företag, så vi kan öka ytterligare hållbar konsumtion i EU. ”

Det gröna konsumtionslöftet är baserad på en uppsättning av fem kärnloften. För att gå med i det åtar sig företagen ambitiösa åtgärder för att förbättra sin miljöpåverkan och för att hjälpa konsumenter att göra mer hållbara inköp. De måste vidta konkreta åtgärder inom minst tre av de fem pantsättningsområdena och de måste bevisa sina framsteg med uppgifter som de sedan offentliggör. Varje pantsättningsföretag kommer att samarbeta med kommissionen i fullständig öppenhet för att säkerställa att framstegen är pålitliga och verifierbara. Följande fem kärntekniska områden är:

  1. Beräkna företagets koldioxidavtryck, inklusive leveranskedjan, med hjälp av beräkningen metodik or miljöledningssystem utvecklas av kommissionen och upprätta korrekta aktsamhetsprocesser för att uppnå minskade fotavtryck i linje med målen för EU Parisavtalet.
  2. Beräkna koldioxidavtrycket för utvalda flaggskeppsprodukter med den metod som utvecklats av kommissionen och för att uppnå vissa minskningar av fotavtrycket för de utvalda produkterna och avslöja framstegen för allmänheten.
  3. Öka försäljningen av hållbara produkter eller tjänster inom den totala försäljningen av företaget eller dess utvalda affärsdel.
  4. Engagera en del av PR-utgifterna för att främja hållbara metoder i linje med kommissionens genomförande av programmet European Green Deal politik och åtgärder.
  5. Säkerställ information som ges till konsumenter i förhållande till företaget och produktens kolavtryck är lätt att komma åt, korrekt och tydlig och hålla denna information uppdaterad efter eventuella minskningar eller ökningar av fotspåren.

Vårt Grön konsumtionslöfte -initiativet fokuserar på icke-livsmedelsprodukter och det är ett komplement till uppförandekoden som lanseras i morgon den 26 januari som en del av Farm to Fork strategi. Uppförandekoden kommer att sammanföra intressenter från livsmedelssystemet för att göra åtaganden för ansvarsfull affärs- och marknadsföringsmetod.

Nästa steg

Alla företag från icke-livsmedelssektorn liksom företag inom detaljhandeln som säljer både livsmedel och icke-livsmedelsprodukter som är intresserade av att gå med i Green Pledge kan kontakta Europeiska kommissionen före slutet av mars 2021.

Denna inledande pilotfas av Grön konsumtionslöfte kommer att slutföras senast i januari 2022. Innan nästa steg kommer att genomföras kommer en utvärdering av pantsättningen att genomföras i samråd med de deltagande företagen, relevanta konsumentorganisationer och andra intressenter.

Bakgrund

Den gröna övergången är en av de viktigaste prioriteringarna för Ny konsumentagenda, som syftar till att säkerställa att hållbara produkter är tillgängliga för konsumenter på EU-marknaden och att konsumenterna har bättre information för att kunna göra välgrundade val. Med tanke på den nyckelroll som industri- och handelsoperatörer spelar uppströms är det viktigt att komplettera lagförslag med frivilliga, icke-reglerande initiativ riktade till pionjärer i branschen som är angelägna om att stödja den gröna övergången. The Green Pledge är ett av de icke-reglerande initiativen i den nya konsumentagendan.

Det gröna konsumtionslöftet är ett av flera initiativ som kommissionen genomför för att ge konsumenterna möjlighet att göra mer hållbara val. Ett annat initiativ är lagstiftningsförslag om att underbygga gröna påståenden som kommissionen kommer att anta senare 2021. Detta initiativ kommer att kräva att företagen motiverar påståenden om miljöpåverkan av sina produkter och tjänster genom att använda standardmetoder för att kvantifiera dem. Målet är att göra anspråken pålitliga, jämförbara och verifierbara i hela EU - undvika "gröntvätt" (företag som ger ett falskt intryck av deras miljöpåverkan). Detta bör hjälpa kommersiella köpare och investerare att fatta mer hållbara beslut och öka konsumenternas förtroende för gröna märken och information.

Vårt Europeiska klimatpakten, antagen den 9 december 2020, syftar till att sprida vetenskapligt sund information om klimatåtgärder och ge praktiska råd för vardagen. Det kommer att stödja lokala initiativ och uppmuntra löften om klimatåtgärder av individer eller kollektiv, vilket hjälper till att mobilisera stöd och deltagande

Mer

Grön konsumtionslöfte

Grön konsumtionslöfte från Colruyt Group

Grönt konsumtionslöfte från Decathlon

Grön konsumtionslöfte från LEGO Group

Grön konsumtionslöfte från L'Oréal

Grön konsumtionslöftet från Renewd

Händelse: Start av pilotfasen av initiativet för grönt löfte

Ny konsumentagenda: stärkt konsumenternas motståndskraft för hållbar återhämtning

Konsumentstrategi

Farm to Fork-strategi

Kontakta GD Rättvisa och konsumenter

Fortsätt läsa

Klimatförändring

ECB inrättar centrum för klimatförändringar

publicerade

on

Europeiska centralbanken (ECB) har beslutat att inrätta ett klimatcentrum för att samla arbetet med klimatfrågor i olika delar av banken. Detta beslut återspeglar klimatförändringarnas ökande betydelse för ekonomin och ECB: s politik samt behovet av en mer strukturerad strategi för strategisk planering och samordning.Den nya enheten, som kommer att bestå av ett tiotal anställda som arbetar med befintliga team över banken, kommer att rapportera till ECB: s president Christine Lagarde (avbildad), som övervakar ECB: s arbete med klimatförändringar och hållbar finansiering. ”Klimatförändringar påverkar alla våra politikområden,” sade Lagarde. "Klimatförändringscentret tillhandahåller den struktur vi behöver för att hantera frågan med den brådskande och beslutsamhet som den förtjänar."Klimatförändringscentret kommer att forma och styra ECB: s klimatagenda internt och externt och bygga på expertis från alla team som redan arbetar med klimatrelaterade ämnen. Dess aktiviteter kommer att organiseras i arbetsströmmar, allt från penningpolitik till tillsynsfunktioner, och stöds av personal som har data- och klimatförändringar. Klimatförändringscentret börjar sitt arbete i början av 2021.

Den nya strukturen kommer att ses över efter tre år, eftersom målet i slutändan är att integrera klimatöverväganden i ECB: s rutinmässiga verksamhet.

  • Klimatförändringens fem arbetsströmmar fokuserar på: 1) finansiell stabilitet och tillsynspolitik; 2) makroekonomisk analys och penningpolitik; 3) finansmarknadsverksamhet och risk; 4) EU: s politik och finansiella regler; och 5) företagens hållbarhet.

Fortsätt läsa

Miljö

Storbritannien och Frankrike kan leda mobilisering av investeringar i skydd av tropiska skogar

publicerade

on

Brist på tillräcklig finansiering har länge varit en av de största utmaningarna för naturliga klimatlösningar. För närvarande kommer de primära intäkterna från skogar, marina ekosystem eller våtmarker från utvinning eller förstörelse. Vi måste ändra den underliggande ekonomin för att göra naturliga ekosystem värda mer levande än döda. Om vi ​​inte gör det kommer naturförstörelsen att fortsätta i takt, vilket kommer att bidra till oåterkalleliga klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald och förödande liv och försörjning för lokalbefolkningen, skriver Emergent Executive Director Eron Bloomgarden.

Den goda nyheten är att 2021 har en lovande start. Tidigare denna månad på One Planet Summit, betydande ekonomiska åtaganden gjordes för naturen. Den främsta bland dessa var Storbritanniens premiärminister Boris Johnsons löfte om att spendera minst 3 miljarder pund av den internationella klimatfinansieringen på natur och biologisk mångfald under de kommande fem åren. Före detta tillkännagivande 50 länder åtagit sig att skydda minst 30% av deras land och hav.

Detta är välkommna nyheter. Det finns ingen lösning på klimatet eller den biologiska mångfalden utan att avskogningen upphör. Skogar utgör ungefär en tredjedel av de potentiella utsläppsminskningar som krävs för att uppnå målen i Parisavtalet. De har 250 miljarder ton kol, en tredjedel av världens återstående koldioxidbudget för att hålla temperaturen upp till 1.5 grader Celsius över den före industriella åldern. De absorberar cirka 30% av de globala utsläppen, innehar 50% av världens återstående terrestriska biologiska mångfald och stöder försörjningen för mer än en miljard människor som är beroende av dem. Med andra ord är det avgörande att avsluta tropisk avskogning (parallellt med att minska koldioxidutsläppen i ekonomin) om vi ska fortsätta på vägen till 1.5 grader och bevara vår väsentliga biologiska mångfald.

Frågan är hur man kan använda denna finansiering på ett sätt som driver för att avsluta avskogningen, för gott.

För detta måste skydd av tropisk skog ske över hela länder eller stater, som arbetar med regeringar och politiska beslutsfattare, som med rätt blandning av offentlig och privat finansiering kan åta sig att minska avskogningen i stor skala.

Det här är inte en ny idé, och den bygger på lärdomar de senaste två decennierna. Centralt bland dem är att storskaliga program inte kommer att realiseras i avsaknad av massivt ökade nivåer av både offentligt och privat stöd. Till och med finansieringsstöd på hundratals miljoner dollar räcker inte alltid för att ge länderna förtroende för att storskaliga skogsskyddsprogram är värda de första investeringarna i monetärt och politiskt kapital.

Storleken på finansieringen som behövs är långt utöver vad som realistiskt kan uppnås med statligt till statligt stödflöde eller enbart bevarandefinansiering. privata sektorns kapital måste också mobiliseras.

Det bästa sättet att uppnå detta är att använda internationella marknader för koldioxidkrediter och dra nytta av den växande efterfrågan från den privata sektorn för högkvalitativa, högeffektsförskjutningar när de tävlar mot utsläppsmålen noll. Enligt ett sådant system får regeringar betalningar för de utsläppsminskningar de uppnår genom att förhindra skogsförlust och / eller nedbrytning.

Nyckeln är att givarregeringar som Storbritannien, Frankrike och Kanada ska hjälpa till att bygga infrastrukturen för att värdera naturen ordentligt, inklusive stöd för bevarande och skydd, samt upprättande och expansion av frivilliga och efterlevnadskoldioxidmarknader som inkluderar kredit för skogskrediter.

På den sistnämnda punkten kan de, efter Norges ledning, använda en del av sin pantsatta finansiering för att fastställa ett bottenpris för de krediter som genereras av stora program. Detta tillvägagångssätt lämnar dörren öppen för privata köpare att potentiellt betala ett högre pris mot bakgrund av den kraftigt ökande efterfrågan på sådana krediter, samtidigt som regeringarna i skogsländerna har sinnesro att det finns en garanterad köpare oavsett vad som händer.

Vi befinner oss vid en inflytande punkt där betydande nya skogsskyddsprogram kan mobiliseras genom en kvantökning av offentlig och privat finansiering. Givarregeringar är nu i stånd att säkra miljarder US-dollar i samfinansiering från en rad privata aktörer för att stödja nationella skogsskyddsprogram som genererar koldioxidkrediter. Att kanalisera ytterligare offentliga och uppdragsdrivna fonder kommer att katalysera privata investeringar och skulle vara transformativt för att påskynda utvecklingen av denna kritiska marknad, vilket skulle gynna den gröna återhämtningen, skogsländernas kreditvärdighet och planetens och mänsklighetens välbefinnande.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend