Anslut dig till vårt nätverk!

Biologisk mångfald

Ett planetstoppmöte: President von der Leyen efterlyser ett ambitiöst, globalt och spelförändrande avtal om biologisk mångfald

publicerade

on

Den 11 januari deltog Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i "One Planet Summit" för biologisk mångfald via videokonferens. I sitt tal betonade president von der Leyen att "2021 kommer att bli året då världen vänder ett nytt blad för vår planet" vid COP15 för naturen i Kunming, i maj i år. Hon efterlyste en "ambitiös, global och spelförändrande Paris-stilavtal "som ska utarbetas vid COP15, eftersom detta inte bara gäller hållbar utveckling utan också jämställdhet, säkerhet och livskvalitet. Presidenten upprepade Europas vilja att visa vägen och ta med så många partners som möjligt ombord, samtidigt som han leder av handling och ambition hemma. President von der Leyen talade också om sambandet mellan förlust av biologisk mångfald och COVID-19: ”Om vi ​​inte snarast agerar för att skydda vår natur kan vi redan vara i början av en tid av pandemier. Men vi kan göra något åt ​​det. Det behöver samordnade globala åtgärder och lokal hållbar utveckling. Och precis som vi samarbetar för vår "One Planet" måste vi arbeta tillsammans för vår "One Health". ”

Ursula von der Leyen talade vid toppmötet som Frankrike, FN och Världsbanken arrangerade hur kommissionen arbetar för att bevara den biologiska mångfalden: ”Detta visar att det att vända ett nytt blad för naturen kommer ner till lokal handling och global ambition. Det är därför vi med den europeiska gröna affären intensifierar vår egen handling och ambition - både lokalt och globalt. Och den nya, grönare gemensamma jordbrukspolitiken hjälper oss att skydda försörjningen och livsmedelssäkerheten - samtidigt som vi skyddar vår natur och vårt klimat. ” Slutligen påminde hon deltagarna om Europas "skyldighet att se till att vår inre marknad inte driver avskogning i lokala samhällen i andra delar av världen."

Titta på talet här, läs den helt här. Lär dig mer om kommissionens arbete för att skydda vår planetens biologiska mångfald här.

Biologisk mångfald

Offentlig utfrågning om koppling mellan förlust av biologisk mångfald och pandemier som COVID-19 

publicerade

on

Parlamentets utfrågning om "Mot den sjätte massutrotningen och ökande risken för pandemier: Vilken roll spelar EU: s strategi för biologisk mångfald för 2030" kommer att hållas idag (14 januari).

Organiserad av utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet kommer utfrågningen att ta itu med förlusten av biologisk mångfald och i vilken utsträckning detta ökar risken för pandemier på grund av förändrad markanvändning, klimatförändringar och handel med vilda djur. Den roll som EU: s biologiska mångfaldsstrategi för 2030 kan spela för att motverka förlusten av biologisk mångfald och för att öka EU: s och det globala engagemanget för biologisk mångfald kommer att diskuteras.

Mellanstatliga plattformen för biologisk mångfald och ekosystemtjänster Verkställande sekreterare Dr Anne Larigauderie och Europeiska miljöbyråns verkställande direktör Dr Hans Bruyninckx kommer att inleda den offentliga utfrågningen.

Det detaljerade programmet finns tillgängligt här.

Du kan följa utfrågningen live här från 9h idag.

EU: s strategi för biologisk mångfald 2030

På torsdag eftermiddag kommer ledamöterna att diskutera föredragandens utkast till betänkande César Luena (S&D, ES) som svarar på Kommissionens strategi för biologisk mångfald 2030 och välkomnar ambitionsnivån i strategin. I utkastet till betänkande betonas att alla viktigaste direkta drivkrafter för naturförändringar måste tas upp och uttrycker oro över markförstöring, effekterna av klimatförändringar och det minskande antalet pollinerare. Den behandlar också frågorna om finansiering, mainstreaming och styrningsramen för biologisk mångfald, efterlyser ett grönt Erasmus-program med fokus på återställande och bevarande och betonar behovet av internationella åtgärder, även när det gäller havsstyrning.

Du kan följa kommitténs möte live här från 13h15.

Mer 

Fortsätt läsa

Biologisk mångfald

EU, Leonardo DiCaprio och Global Wildlife Conservation samarbetar för att skydda biologisk mångfald

publicerade

on

Europeiska unionen, miljöaktivisten och Oscar-vinnande skådespelare Leonardo DiCaprio och Global Wildlife Conservation (GWC) har lanserat två initiativ till ett värde av 34 miljoner euro för att bättre skydda planeten 2021. Det första initiativet är ett snabbt svar för ekosystem, arter och samhällen som genomgår nödsituationer (Rapid RESCUE) som kommer att ge ett snabbt svar på framväxande hot mot biologisk mångfald. Det andra syftet är att skydda Virunga nationalpark i Demokratiska republiken Kongo, det mest skyddade området för biologisk mångfald på den afrikanska kontinenten, vilket hjälper till att återinföra östra låglandsgorillor och andra hotade arter.

Båda initiativen är ett exempel på EU: s åtagande att leverera EU: s Green Deal över hela världen och GWC: s uppdrag att bevara mångfalden av liv på jorden.

Internationella partnerskapskommissionären Jutta Urpilainen sa: ”Den biologiska mångfalden hotas över hela världen; den pågående pandemin har bara betonat ännu mer att skydd av dyrbara ekosystem är avgörande för att vilda djur ska blomstra. Vår egen existens beror på detta. Jag är glad att GWC tillsammans med Leonardo DiCaprio och Europeiska unionen samarbetar för att öka våra ansträngningar för att skydda biologisk mångfald och säkra en grön återhämtning för människor och planeten efter COVID-19-krisen. ”

EU: s totala finansiering för biologisk mångfald och ekosystem genom internationellt samarbete uppgår till 1 miljard euro för finansieringsperioden 2014--2020. Europeiska unionen är också Virunga National Parks längsta och viktigaste givare med 83 miljoner euro i bidrag sedan 2014. Mer information finns i pressmeddelandet. Mer information finns på de dedikerade webbplatserna på EU: s globala åtgärder för att bevara ekosystem och biologisk mångfald och EU: s svar på COVID-19-krisen.

Fortsätt läsa

Biologisk mångfald

Ny studie gör "tydligt fall" för teknikneutral politik

publicerade

on

En ny rapport lyfter fram det ”betydande bidraget” som kärnkraftsproducerat väte med hjälp av elektrolyserare kan ha i utvecklingen av vätgasekonomin.

Det fortsätter dock med varning att förverkligandet av dessa fördelar beror på antagandet av teknikneutral politik som "inte diskriminerar kärnkraft."

Författarna säger att studien ger ett tydligt argument för teknikneutralitet i policyer som syftar till att öka den rena vätesektorn, vilket skulle erkänna att både förnybar energi och kärnkraft är koldioxidsnåla källor för väteproduktion och bör behandlas lika.

Forskningen, med titeln "Om kärnkrafts roll i utvecklingen av en europeisk vätgasekonomi", publicerades av New Nuclear Watch Institute (NNWI) idag (16 december).

Det drar slutsatsen att användning av kärnkraft för att producera väte har flera fördelar jämfört med att använda intermittent förnybar energi.

Den finner att kärnkraft per enhet installerad elektrolyserkapacitet kan producera 5.45 respektive 2.23 gånger så mycket rent väte som solenergi respektive vindkraft. Rapporten betonar att det areal som krävs för att producera vätgas med kärnkraft är betydligt lägre än det som krävs av förnybara energikällor.

Med hjälp av ett hypotetiskt exempel visar det att en havsbaserad vindkraftspark skulle behöva 1,400 XNUMX gånger så mycket landyta för att producera lika mycket vätgas som ett traditionellt kärnkraftverk i GW-skala.

I en kommentar till undersökningsresultaten sade Tim Yeo, ordförande för NNWI: ”Denna rapport visar hur man använder kärnkraft snarare än intermittent förnybar energi för att producera vätgas tillåter elektrolyserare att arbeta med en mycket högre kapacitetsfaktor och därmed ge en starkare stimulans till utveckling av en robust vätgasekonomi. Att välja kärnkraft är ingen idé för någon regering som snabbt vill öka väteproduktionen. ”

Den nya rapporten undersöker också den möjliga framtida utvecklingen av EU: s vätgaspolitik, med beaktande av Europeiska kommissionens ”En vätgasstrategi för ett klimatneutralt Europa” som publicerades i juli 2020.

Den säger att EU: s beslut att fastställa sitt långsiktiga mål för ren "förnybar väte" -produktion, på bekostnad av andra "koldioxidsnåla" produktionskällor som kärnkraft, också kan försena investeringar i tillhörande infrastruktur som krävs av en bredbaserad vätgasekonomi.

Yeo tillägger: ”Kärnkraft kan spela en viktig roll i den kortvariga utvecklingen av vätgasmarknaden.

”Rapporten indikerar att baserat på den globala nedgången i kärnkraftsproduktion på grund av COVID-19-pandemin, skulle ledig kapacitet i Europa kunna utnyttjas för att producera mer än 286,000 2 ton rent väte till relativt låga kostnader, vilket skulle kunna minska koldioxidutsläppen med 2.8 miljoner ton per år, jämfört med den allmänt använda naturgasmetoden ”.

Rapporten's viktiga slutsatser säger att:

Väte kan vara ett viktigt verktyg för avkolning av energisystem och erbjuda många sektorer och delsektorer ett sätt att eliminera deras utsläpp om dess egen produktion kan omfattas helt av kolväten.

EU: s strategi gynnar förnybart vätgas som ett långsiktigt önskat mål med begränsat engagemang för andra former av vätgas med låga koldioxidutsläpp.

Emellertid skulle kärnkraftsproducerat väte ge flera fördelar för utvecklingen av det europeiska vätesystemet, vilket erkänns av den franska nationella vätgasstrategin, som ser en tydlig och värdefull roll för kärnkraftsproducerat väte.

Den globala pandemin ger möjlighet att använda kärnkrafts reservkapacitet för att producera väte och påskynda utvecklingen av en europeisk vätgasekonomi.

NNWI är en branschstödd tankesmedja, med fokus på den internationella utvecklingen av kärnenergi som ett sätt för regeringar att skydda sina långsiktiga hållbara energibehov. Den anser att kärnkraft är avgörande för att uppnå bindande mål för klimatavtalet i Paris och hantera klimatförändringens utmaning.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend