Anslut dig till vårt nätverk!

Bosnien och Hercegovina

"Snälla hjälp oss": Migranter som utsätts för frysande Bosnien vinter väntar chansen att nå EU

publicerade

on

Hundratals invandrare tar skydd i övergivna byggnader i och runt den nordvästra bosniska staden Bihac och täcker sig så gott de kan mot snö och iskallt väder och hoppas så småningom nå EU-medlemmen Kroatien över gränsen. skriver .
Bosnien har sedan början av 2018 blivit en del av en transitväg för tusentals migranter från Asien, Mellanöstern och Nordafrika i syfte att nå Europas rikare länder.

Men det har blivit allt svårare att korsa EU: s gränser och fattigt Bosnien har blivit en återvändsgränd med sin etniskt splittrade regering som inte klarar och lämnar hundratals människor utan ordentligt skydd.

Ali, 16, från Afghanistan, har sovit i en övergiven buss i nästan sex månader efter att han lämnat ett Bihac-läger.

"Jag är verkligen på ett dåligt sätt, det finns ingen som tar hand om oss här och förhållandena är inte säkra här", berättade Ali för Reuters.

”Människor som ska stödja oss har kommit och tagit saker från oss och sedan sålt sakerna i lägret eller på andra ställen. Vi har inget här ... Snälla hjälp oss. ”

Det finns cirka 8,000 6,500 migranter i Bosnien, cirka XNUMX XNUMX i läger runt huvudstaden Sarajevo och i det nordvästra hörnet av landet som gränsar till Kroatien.

På måndagen (11 januari) talade EU: s utrikespolitiska chef Josep Borrell telefoniskt med Bosniens ordförandeskap Serbiens ordförande Milorad Dodik och uppmanade de bosniska myndigheterna att förbättra de allvarliga humanitära förhållandena för migranter och öppna centra jämnare fördelat över hela landet.

De serbiska och kroatdominerade delarna av Bosnien vägrar att ta emot migranter, varav de flesta kommer från muslimska länder.

”Borrell betonade att om man inte gjorde det skulle det få allvarliga konsekvenser för Bosnien och Hercegovinas rykte”, sade hans kontor i ett uttalande.

Internationella organisationen för migration (IOM), som driver de bosniska lägren, sa att dess mobila team hjälper cirka 1,000 människor som hukar i hus som var öde eller förstördes under Bosnien kriget på 1990-talet.

"De har inte möjlighet till regelbunden matdistribution", säger IOMs lägerchef och koordinator Natasa Omerovic. "De kan inte söka medicinsk hjälp."

Fram till förra veckan lämnades ytterligare 900 personer utan skydd efter att Lipa sommarläger, cirka 26 km bort, tändes precis när IOM bestämde sig för att dra sig tillbaka eftersom det inte var tillräckligt varmt för vintern.

Bosniska myndigheter, som i flera månader ignorerade förfrågningar från Europeiska unionen om att hitta en alternativ plats, har nu tillhandahållit uppvärmda militära tält och sängar.

På söndag kväll åt en grupp som hittade skydd i ett övergiven hus i Bihac, en blygsam middag tillagad under facklampa på en improviserad eld. De sov på det smutsiga betonggolvet utan vatten. Vissa hade bara plast tofflor i snön.

”För hårt liv här”, säger Shabaz Kan från Afghanistan.

Bosnien och Hercegovina

Bosnien och Hercegovina: EU avsätter ytterligare 3.5 miljoner euro till stöd för utsatta flyktingar och migranter

publicerade

on

Europeiska kommissionen tillkännagav idag ytterligare 3.5 miljoner euro i humanitärt bistånd för att hjälpa utsatta flyktingar och migranter i Bosnien och Hercegovina inför en humanitär katastrof. Mer än 1,700 flyktingar och migranter förblir utan lämpligt skydd och stöd i Una Sana-kantonen. Efter att mottagningscentret i Lipa stängts, vilket inte var vintertätt och som också drabbades av en brand, befinner sig 900 personer för närvarande på den tidigare campingen. Dessutom stannar ytterligare 800 flyktingar och migranter utomhus under hårda vinterförhållanden, inklusive barn.

Hög representant / vice president Josep Borrell sa: ”Situationen i Una Sana kanton är oacceptabel. Vinterbeständigt boende är en förutsättning för humana levnadsförhållanden, som måste säkerställas hela tiden. Lokala myndigheter måste göra befintliga anläggningar tillgängliga och tillhandahålla en tillfällig lösning tills Lipa-lägret byggs om till en permanent anläggning. EU: s humanitära hjälp kommer att ge människor i nöd tillgång till grundläggande föremål som en omedelbar lindring av deras nuvarande situation. Långsiktiga lösningar behövs dock akut. Vi uppmanar myndigheterna att inte lämna människor ute i kylan utan tillgång till sanitära anläggningar mitt i en global pandemi. ”

Kommissionär för krishantering Janez Lenarčič sa: "Hundratals människor, inklusive barn, sover utomhus i iskalla temperaturer i Bosnien och Hercegovina. Denna humanitära katastrof skulle kunna undvikas om myndigheterna skapade tillräcklig vinterkapacitet i landet, inklusive genom att använda sig av EU kommer att tillhandahålla ytterligare nödhjälp inklusive de som sover ute genom att dela ut mat, filtar, varma kläder och fortsätta att stödja ensamkommande minderåriga. Men humanitärt bistånd skulle inte krävas i Bosnien och Hercegovina om landet genomför lämplig migration som EU begär i många år. ”

Den humanitära finansiering som tillkännagavs den 3 januari kommer att ge flyktingar och migranter varma kläder, filtar, mat samt vård, mental hälsa och psykosocialt stöd. Det kommer också att bidra till ansträngningar för att begränsa spridningen av coronavirus. Denna finansiering kommer utöver 4.5 miljoner euro som tilldelades i april 2020 och EU: s humanitära bistånd till flyktingar och migranter i Bosnien och Hercegovina uppgår till 13.8 miljoner euro sedan 2018.

Bakgrund

Medan över 5,400 flyktingar och migranter vistas i EU-finansierade tillfälliga mottagningscenter i Bosnien och Hercegovina, är den nuvarande skyddskapaciteten som görs tillgänglig i landet inte tillräcklig.

Trots fortsatt EU-engagemang med myndigheterna har de inte gått med på att öppna ytterligare mottagningsanläggningar och fortsatte med att stänga de befintliga, såsom det tillfälliga mottagningscentret Bira i Bihać. Människor fortsätter att sova i övergivna byggnader eller provisoriska tält utan tillgång till säkert och värdigt skydd, vatten och sanitet, el och värme, och de har bara begränsad tillgång till mat och säkert dricksvatten. Utan tillgång till grundläggande tjänster utsätts utsatta flyktingar och migranter i Bosnien och Hercegovina för allvarliga skydd och hälsorisker, förvärrat av koronaviruset. Den välbehövliga livräddningshjälpen ersätter inte långsiktiga lösningar på den nuvarande situationen.

EU tillhandahåller tekniskt och ekonomiskt stöd till Bosnien och Hercegovina i den övergripande migrationshanteringen, inklusive i samband med asylsystemet och mottagningsanläggningarna, samt stärker gränsförvaltningen. Sedan början av 2018 har EU tillhandahållit mer än 88 miljoner euro antingen direkt till Bosnien och Hercegovina eller genom genomförande av partnerorganisationer för att tillgodose de omedelbara behoven hos flyktingar, asylsökande och migranter och för att hjälpa Bosnien och Hercegovina att stärka sin kapacitet för migrationshantering.

Mer

EU: s humanitära bistånd i Bosnien och Hercegovina

Fortsätt läsa

Bosnien och Hercegovina

Resa till ingenstans: Migranter väntar i kylan för att bussas från det brända Bosnien lägret

publicerade

on

By

Hundratals migranter från Afrika, Asien och Mellanöstern väntade i kylan på tisdag (29 december) för att bussas ut från ett bränt läger som skulle demonteras i västra Bosnien, men det fanns ingen överenskommelse vart de skulle gå, skriver Ivana Sekularac.

Brand förstörde lägret i Lipa med cirka 1,200 personer förra veckan. Polis och FN-tjänstemän har sagt att branden antagligen startade av migranter som var missnöjda med den tillfälliga stängningen av lägret, planerad till samma dag.

På tisdagen citerade media Bosniens säkerhetsminister Selmo Cikotic för att migranterna skulle flyttas till en militärbarack i staden Bradina, 320 km (200 miles) bort. Finansminister Vjekoslav Bevanda bestred det och sa att det inte hade funnits någon överenskommelse.

Bosniska medier visade bilder på bussar som var parkerade för migranter ombord. Invånarna samlades i Bradina för att protestera mot migranter som flyttade dit, rapporterade portalen klix.ba.

Cirka 10,000 XNUMX migranter sitter fast i Bosnien och hoppas kunna nå rikare länder i Europeiska unionen.

Lipa-lägret, som öppnades förra våren som ett tillfälligt skydd för sommarmånaderna 25 km från Bihac, skulle stängas på onsdagen (30 december) för vinterrenovering.

Centralregeringen ville att migranterna tillfälligt skulle återvända till Bira-lägret i Bihac, som stängdes i oktober, men de lokala myndigheterna var oense om att andra delar av Bosnien också borde dela bördan av invandrarkrisen.

Europeiska unionen, som stöttat Bosnien med 60 miljoner euro för att hantera krisen och lovat 25 miljoner euro mer, har upprepade gånger uppmanat myndigheterna att hitta ett alternativ till det olämpliga Lipa-lägret och varna för en utvecklande humanitär kris.

Fortsätt läsa

Bosnien och Hercegovina

#Coronavirus - 12 miljoner euro för att stödja Bosnien och Hercegovinas små och medelstora företag

publicerade

on

Europeiska investeringsfonden (EIF) och Raiffeisen Bank dd Bosna i Hercegovina (RBBH) har tecknat ett garantiavtal som gör det möjligt för banken att öka sin utlåningskapacitet för att erbjuda 12 miljoner euro i ny finansiering med förbättrade villkor för små och medelstora företag (Små och medelstora företag) i Bosnien och Hercegovina.

EIF: s garanti till RBBH tillhandahålls under Cosme Lånegarantifacilitet, som en del av sitt ekonomiska supportpaket för coronavirus. Detta verktyg hjälper till att tillhandahålla rörelsekapital till europeiska små och medelstora företag för återhämtning.

Kommissionär för den inre marknaden Thierry Breton (avbildad) sa: ”Små och medelstora företag drabbas starkt av coronaviruspandemin. Vi reagerade mycket snabbt för att förse dem med omedelbar likviditet. Tack vare denna snabba åtgärd är koronavirusåtgärden under COSME-lånegarantifaciliteten redan tillgänglig i mer än 20 europeiska länder. Med dagens avtal kommer små och medelstora företag i Bosnien och Hercegovina också att dra nytta av EU: s stöd för återhämtning. ”

För mer information, se detta pressmeddelande.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend