Anslut dig till vårt nätverk!

Frankrike

Att stoppa nedgången av medborgerliga friheter i Frankrike

publicerade

on

Nyligen meddelade franska tjänstemän deras beslut att skriva om delar av landets globala säkerhetslag. Flytten tillkännagavs av parlamentariska ledare från den styrande majoriteten som dominerades av president Emmanuel Macrons parti La République en Marche (LREM), skriver Josef Sjöberg.

Vårt controversiella avsnitt av lagförslaget som kallas artikel 24 skulle göra det till ett brott att filma och identifiera poliser som utför sina uppgifter. Enligt ändringsspråket skulle den nya versionen av lagen göra det till ett brott att visa ansiktet eller identiteten för en tjänsteman i tjänst "i syfte att skada deras fysiska eller psykiska integritet". Andra avsnitt som artiklarna 21 och 22 i den föreslagna lagen avgränsar ”massövervakning” -protokoll. 

De föreslagna ändringarna har varit föremål för enorm kritik både hemma och utomlands sedan de lämnades in den 20 oktober. Kritiker pekar på den oöverträffade utvidgningen av regeringens övervakning av sina medborgare och risken för att polisen och säkerhetsstyrkorna arbetar straffri.

Det ironiska med förslaget är att det hotar underminera själva saken den försöker påstås skydda. Drivkraften för denna lag var det tragiska dödandet av franska läraren Samuel Paty den 16 oktober av en ung muslimsk man som vedergällning för Paty som visade sin klass en karikatyr av profeten Muhammad. Händelsen fick president Emmanuel Macrons åtagande att försvara yttrandefriheten och medborgerliga friheter. För att upprätthålla dessa värden har dock Macrons regering tillsammans med medlemmar i hans parti infört ny lagstiftning som effektivt begränsar dem. 

Bekymmer för säkerhetslagen är inte bara teoretiska. En betydande uppgång i polisvåldet i Frankrike har visat vilka trender som är möjliga. En incident som har spridit sig som en löpeld över nyhetsplattformarna var brutalt misshandel av en man, en Michel Zecler, av fyra poliser i Paris. Medan inrikesministern omedelbart beordrade avstängning av de inblandade officerarna, utlöste händelsen rikstäckande upprördhet som ytterligare drivit flammorna av fiendskap mot polisen.

Attacken mot Zecler kom bara några dagar efter större polisoperation ägde rum för att demontera ett migrerande läger i landets huvudstad. Videofilmer från händelsen visade att polisen använde aggressiv makt samt tårgas för att sprida den olagliga lägringen. Två separata prober relaterade till nedmontering av lägret har sedan dess lanserats av tjänstemän. En av flampunkterna för polisvåld har i själva verket varit motstånd mot själva säkerhetspropositionen. Under de sista dagarna i november organiserade aktivister marscher över hela landet för att protestera mot de föreslagna ändringarna. Minst XNUMX personer greps av polisen och flera skador från officerare rapporterades också. Åtminstone ett av offren var den syriska frilansfotografen Ameer Al Halbi, 24, som skadades i ansiktet när han täckte demonstrationen.

Attacken mot Al Halbi och andra tycktes bekräfta rädslan för säkerhetspropositionens motståndare, eftersom det främsta problemet har varit förmågan att upprätthålla pressfrihet enligt de nya stadgarna. I själva verket har trenden med polisvåld i många medborgares ögon fått fart under den större delen av 2020. Det breda spektrumet av motstånd mot säkerhetslagen drivs av det senaste minnet av Cedric Chouviat-incident i januari. Chouviat, 42 vid tiden för hans död, konfronterades av polisen nära Eiffeltornet medan han var på leveransjobb. Påståendet att Chouviat pratade i sin telefon medan han körde, arresterade officerare honom så småningom och applicerade ett chokehold för att döda honom. Trots Chouviats upprepade rop att han inte kunde andas höll officerare honom fastspända. Chouviat dog strax efteråt.

Observatörer har noterat att införandet av lagförslaget har varit ännu ett beklagligt steg mot erosion av Frankrikes "mjuka makt" -politik. Tillbaka i 2017 visade sig Frankrike vara globala ledare i svetspåverkan genom överklagande snarare än aggression. Denna förbättring tillskrivs till stor del den måttliga ledningen för centrist Macron. Man hoppades att denna alternativa inställning till makten också skulle tillämpas av den franska presidenten i inrikespolitiken. Tyvärr har medborgarnas misstro gentemot polisen i flera år har bara ökat, eftersom officerare har blivit allt vanligare med våldsbruk i Frankrike.          

Med den otroliga offentliga motreaktionen mot föreslagna ändringar är det uppenbart att tilläggen till säkerhetspropositionen är ett steg i fel riktning. En demokratisk och fri nation som Frankrike, kan inte och får inte anta en politik som uttryckligen begränsar ansvarsskyldigheten för dess säkerhetsstyrkor, inkräktar på personlig integritet och begränsar journalistisk aktivitet. Macron och hans team måste ompröva lagförslaget och ändra förslagen. Först då kan Frankrikes ledning börja ta itu med problemet med polisbrutalitet för vad det är och säkerställa kontinuiteten och blomningen av franska medborgerliga friheter.

Brexit

Macron erbjuder Storbritanniens Johnson 'Le reset' om han håller sitt Brexit-ord

publicerade

on

By

Frankrikes president Emmanuel Macron erbjöd sig på lördag (12 juni) att återställa förbindelserna med Storbritannien så länge premiärminister Boris Johnson står vid Brexit-skilsmässeavtalet som han undertecknade med Europeiska unionen. skriver Michel Rose.

Sedan Storbritannien avslutade sin utträde ur EU i slutet av förra året har förbindelserna med blocket och i synnerhet Frankrike försämrats, och Macron har blivit den högsta kritikern av Londons vägran att respektera villkoren för en del av sitt Brexit-avtal.

Vid ett möte i gruppen av sju rika nationer i sydvästra England sa Macron till Johnson att de två länderna hade gemensamma intressen, men att banden bara kunde förbättras om Johnson höll sitt ord om Brexit, sa en källa.

"Presidenten sa till Boris Johnson att det måste göras en återställning av det fransk-brittiska förhållandet," sade källan, som talade på villkor av anonymitet.

"Detta kan hända förutsatt att han håller sitt ord med européerna", sade källan och tillade att Macron talade på engelska till Johnson.

Elysee-palatset sa att Frankrike och Storbritannien delade en gemensam vision och gemensamma intressen i många globala frågor och "en gemensam strategi för transatlantisk politik".

Johnson kommer att träffa Tysklands förbundskansler Angela Merkel senare på lördag, där hon också kan ta upp tvisten om en del av EU: s skilsmässeavtal som kallas Nordirlandsprotokollet.

Den brittiska ledaren, som är värd för G7-mötet, vill att toppmötet ska fokusera på globala frågor, men har ställt sin plats för handel med Nordirland och uppmanar EU att vara mer flexibel i sin strategi för att underlätta handeln till provinsen från Storbritannien. .

Protokollet syftar till att hålla provinsen, som gränsar till EU-medlemmen Irland, både i Förenade kungarikets tullområde och EU: s inre marknad. Men London säger att protokollet är ohållbart i sin nuvarande form på grund av den störning det har orsakat leveranser av vardagliga varor till Nordirland.

Fortsätt läsa

EU

Macron slog i ansiktet under walkabout i södra Frankrike

publicerade

on

By

En man slog president Emmanuel Macron i ansiktet på tisdag (8 juni) under en promenad i södra Frankrike, skriva Michel Rose och Sudip Kar-gupta.

Macron sa senare att han inte hade fruktat för sin säkerhet och att inget skulle hindra honom från att fortsätta jobbet.

I en video som cirkulerade på sociala medier räckte Macron ut sin hand för att hälsa på en man i en liten skara åskådare som stod bakom en metallbarriär när han besökte en yrkesutbildningsskola för hotellbranschen.

Mannen, som var klädd i en khaki-T-shirt, ropade sedan "Down with Macronia" ("A Bas La Macronie") och slog Macron på vänster sida av ansiktet.

Han kunde också höras ropa "Montjoie Saint Denis", den franska arméns stridsrop när landet fortfarande var en monarki.

Två av Macrons säkerhetsdetaljer tacklade mannen i T-tröjan, och en annan ledde bort Macron. En annan video som publicerades på Twitter visade att presidenten, några sekunder senare, återvände till raden av åskådare och återupptog handskakningen.

Den lokala borgmästaren, Xavier Angeli, berättade för franceinfo radio att Macron uppmanade hans säkerhet att "lämna honom, lämna honom" eftersom gärningsmannen hölls på marken.

Två personer arresterades, berättade en källa från polisen till Reuters. Identifieringen av mannen som slog Macron och hans motiv var oklar.

Slagordet som mannen ropade har under de senaste åren koopererats av royalister och personer till höger till höger i Frankrike, berättade Fiametta Venner, en statsvetare som studerar franska extremister, till sändaren BFMTV.

Macron var på besök i Drome-regionen för att träffa restauratörer och studenter och prata om att återvända till ett normalt liv efter COVID-19-pandemin.

Frankrikes president Emmanuel Macron interagerar med medlemmar av en folkmassa när han besöker Valence, Frankrike 8 juni 2021. Philippe Desmazes / Pool via REUTERS
Frankrikes president Emmanuel Macron pratar med journalister vid Hospitality School i Tain l'Hermitage, Frankrike 8 juni 2021. Philippe Desmazes / Pool via REUTERS

Det var ett av en serie besök han gör, säger hans medhjälpare, för att ta nationens puls före ett presidentval nästa år. Senare fortsatte han sitt besök i regionen.

Macron, en före detta investeringsbank, anklagas av sina motståndare för att vara en del av en penningelit som är avskild från vanliga medborgares oro.

Delvis för att motverka dessa anklagelser söker han ibland nära kontakt med väljare i improviserade situationer, men detta kan ge upphov till utmaningar för hans säkerhetsdetalj.

Film i början av tisdagens slående incident visade Macron jogga över till barriären där åskådarna väntade och lämnade hans säkerhetsdetaljer som kämpade för att hålla jämna steg. När klaffen inträffade stod två av säkerhetsdetaljerna vid hans sida, men två andra hade precis kommit ikapp.

I en intervju med tidningen Dauphine Libere efter attacken sa Macron: "Du kan inte ha våld eller hat, varken i tal eller handlingar. Annars är det demokratin i sig som hotas."

"Låt oss inte låta isolerade händelser, ultraviolenta individer ... ta över den offentliga debatten: de förtjänar det inte."

Macron sa att han inte hade fruktat för sin säkerhet och hade fortsatt att skaka hand med allmänheten efter att han slogs. "Jag fortsatte och jag kommer att fortsätta. Ingenting kommer att hindra mig", sa han.

År 2016 kastades Macron, som då var ekonomiminister, med ägg av hårt vänstra fackföreningsmedlemmar under en strejk mot arbetsreformer. Macron beskrev den händelsen som "par för kursen" och sa att den inte skulle begränsa hans beslutsamhet.

Två år senare protesterade anti-regeringen ”gul väst” och protesterade Macron i en incident som regeringsallierade sade lämnade presidenten skakad.

Fortsätt läsa

Frankrike

Fransk föreläsare sträcker sig efter stjärnor med astronautapplikation

publicerade

on

By

Matthieu Pluvinage, kandidat till European Space Agency (ESA) astronautval, poserar på sitt kontor vid ESIGELEC ingenjörsskola där han undervisar, i Saint-Etienne-du-Rouvray, Frankrike, 4 juni 2021. Bild tagen 4 juni, 2021. REUTERS / Lea Guedj
Matthieu Pluvinage, kandidat till European Space Agency (ESA) astronautval, poserar på sitt kontor vid ESIGELEC ingenjörsskola där han undervisar, i Saint-Etienne-du-Rouvray, Frankrike, 4 juni 2021. Bild tagen 4 juni, 2021. REUTERS / Lea Guedj

I en paus från sitt jobb som läraringenjör till studenter i Frankrikes Normandie-region, Matthieu Pluvinage (avbildad) lägg sista handen på en ansökan om ett nytt jobb: astronaut, Reuters.

Pluvinage, 38, utnyttjar ett initiativ från Europeiska rymdorganisationen för att driva en öppen rekryteringsdriv för nya astronauter till sitt bemannade flygprogram.

Medan han aldrig har varit testpilot eller tjänstgjort i militären - typiska uppgifter för astronauter tidigare - markerar han många av rutorna i arbetsbeskrivningen.

Han har en magisterexamen i naturvetenskap, han talar engelska och franska, han anser att han är tillräckligt lämplig för att klara medicinen och han har en passion för rymden.

"Det finns saker som får mig att tänka," Jag vill göra det här! Det är coolt! ", Säger Pluvinage på sitt kontor vid ESIGELEC ingenjörsskola nära Rouen, 140 km väster om Paris, där han undervisar.

Pluvinage har en samling böcker om Thomas Pesquet, rymdteknikern och flygpiloten som i år blev den första franska befälhavaren för den internationella rymdstationen.

Hans jobbansökan visades på en datorskärm, som fortfarande utarbetades. Han har fram till den 18 juni att skicka in den och kommer att få reda på resultatet i oktober.

Oddsen är långa. Han har ännu inte ens gått in i rekryteringsprocessen. Konkurrensen blir hård. För att lyckas måste Pluvinage gå igenom sex urvalsrundor.

Men han sa att han bestämde sig för att ta risken för att nästa gång rymdorganisationen lägger ut ett öppet samtal för nya astronauter, troligtvis om några år framöver, kan han vara för gammal.

"Oavsett resultatet, om jag inte försöker det kommer jag att ångra resten av mitt liv", sa han.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

Annons

trend