Anslut dig till vårt nätverk!

Frankrike

Att stoppa nedgången av medborgerliga friheter i Frankrike

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Nyligen meddelade franska tjänstemän deras beslut att skriva om delar av landets globala säkerhetslag. Flytten tillkännagavs av parlamentariska ledare från den styrande majoriteten som dominerades av president Emmanuel Macrons parti La République en Marche (LREM), skriver Josef Sjöberg.

Du har nu möjlighet controversiella avsnitt av lagförslaget som kallas artikel 24 skulle göra det till ett brott att filma och identifiera poliser som utför sina uppgifter. Enligt ändringsspråket skulle den nya versionen av lagen göra det till ett brott att visa ansiktet eller identiteten för en tjänsteman i tjänst "i syfte att skada deras fysiska eller psykiska integritet". Andra avsnitt som artiklarna 21 och 22 i den föreslagna lagen avgränsar ”massövervakning” -protokoll. 

De föreslagna ändringarna har varit föremål för enorm kritik både hemma och utomlands sedan de lämnades in den 20 oktober. Kritiker pekar på den oöverträffade utvidgningen av regeringens övervakning av sina medborgare och risken för att polisen och säkerhetsstyrkorna arbetar straffri.

Det ironiska med förslaget är att det hotar underminera själva saken den försöker påstås skydda. Drivkraften för denna lag var det tragiska dödandet av franska läraren Samuel Paty den 16 oktober av en ung muslimsk man som vedergällning för Paty som visade sin klass en karikatyr av profeten Muhammad. Händelsen fick president Emmanuel Macrons åtagande att försvara yttrandefriheten och medborgerliga friheter. För att upprätthålla dessa värden har dock Macrons regering tillsammans med medlemmar i hans parti infört ny lagstiftning som effektivt begränsar dem. 

Bekymmer för säkerhetslagen är inte bara teoretiska. En betydande uppgång i polisvåldet i Frankrike har visat vilka trender som är möjliga. En incident som har spridit sig som en löpeld över nyhetsplattformarna var brutalt misshandel av en man, en Michel Zecler, av fyra poliser i Paris. Medan inrikesministern omedelbart beordrade avstängning av de inblandade officerarna, utlöste händelsen rikstäckande upprördhet som ytterligare drivit flammorna av fiendskap mot polisen.

Attacken mot Zecler kom bara några dagar efter större polisoperation ägde rum för att demontera ett migrerande läger i landets huvudstad. Videofilmer från händelsen visade att polisen använde aggressiv makt samt tårgas för att sprida den olagliga lägringen. Två separata prober relaterade till nedmontering av lägret har sedan dess lanserats av tjänstemän. En av flampunkterna för polisvåld har i själva verket varit motstånd mot själva säkerhetspropositionen. Under de sista dagarna i november organiserade aktivister marscher över hela landet för att protestera mot de föreslagna ändringarna. Minst XNUMX personer greps av polisen och flera skador från officerare rapporterades också. Åtminstone ett av offren var den syriska frilansfotografen Ameer Al Halbi, 24, som skadades i ansiktet när han täckte demonstrationen.

Attacken mot Al Halbi och andra tycktes bekräfta rädslan för säkerhetspropositionens motståndare, eftersom det främsta problemet har varit förmågan att upprätthålla pressfrihet enligt de nya stadgarna. I själva verket har trenden med polisvåld i många medborgares ögon fått fart under den större delen av 2020. Det breda spektrumet av motstånd mot säkerhetslagen drivs av det senaste minnet av Cedric Chouviat-incident i januari. Chouviat, 42 vid tiden för hans död, konfronterades av polisen nära Eiffeltornet medan han var på leveransjobb. Påståendet att Chouviat pratade i sin telefon medan han körde, arresterade officerare honom så småningom och applicerade ett chokehold för att döda honom. Trots Chouviats upprepade rop att han inte kunde andas höll officerare honom fastspända. Chouviat dog strax efteråt.

Observatörer har noterat att införandet av lagförslaget har varit ännu ett beklagligt steg mot erosion av Frankrikes "mjuka makt" -politik. Tillbaka i 2017 visade sig Frankrike vara globala ledare i svetspåverkan genom överklagande snarare än aggression. Denna förbättring tillskrivs till stor del den måttliga ledningen för centrist Macron. Man hoppades att denna alternativa inställning till makten också skulle tillämpas av den franska presidenten i inrikespolitiken. Tyvärr har medborgarnas misstro gentemot polisen i flera år har bara ökat, eftersom officerare har blivit allt vanligare med våldsbruk i Frankrike.          

Annons

Med den otroliga offentliga motreaktionen mot föreslagna ändringar är det uppenbart att tilläggen till säkerhetspropositionen är ett steg i fel riktning. En demokratisk och fri nation som Frankrike, kan inte och får inte anta en politik som uttryckligen begränsar ansvarsskyldigheten för dess säkerhetsstyrkor, inkräktar på personlig integritet och begränsar journalistisk aktivitet. Macron och hans team måste ompröva lagförslaget och ändra förslagen. Först då kan Frankrikes ledning börja ta itu med problemet med polisbrutalitet för vad det är och säkerställa kontinuiteten och blomningen av franska medborgerliga friheter.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend