Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Irland stöder flexibilitet för Nordirlands brexitperioder inför förhandlingarna mellan EU och Storbritannien

DELA MED SIG:

publicerade

on

Irland stödde en brittisk uppmaning på onsdagen om en förlängning av fristerna för kontroller av varor som går mellan Storbritannien och Nordirland, innan EU och Storbritannien pratar om provinsen, där handelsfrågor efter Brexit och hamnkontroll orsakar spänningar, skriva

Som en del av sitt Brexit-avtal förra året gick Storbritannien med på att kontrollera vissa varor som rör sig mellan brittiskt styrda Nordirland och andra delar av Storbritannien.

Det lät landgränsen mellan Nordirland och resten av Irland förbli öppen utan kontroller. Men myndigheterna i Nordirland klagar över att det har lett till svårigheter att få in varor från andra delar av Storbritannien.

Enligt en rapport från BBC ber Storbritannien om en förlängning till 2023 av en frist för kontroller av handeln mellan Nordirland och resten av Storbritannien, för att mildra effekterna av Brexit.

"Ur ett irländskt perspektiv vill vi att det ska finnas en viss flexibilitet här om det är möjligt att göra det," sa den irländska utrikesministern Simon Coveney till den nationella TV-kanalen RTE.

Handel över landgränsen i Irland var den mest omtvistade frågan i Storbritanniens femåriga brexitförhandlingar. I slutändan gick London med på att Nordirland skulle förbli i EU:s inre marknad och tullområde när resten av Storbritannien lämnade den 1 januari i år.

Det betyder att inga kontroller krävs av varor som rör sig över den irländska landgränsen, men de behövs för varor som reser mellan Nordirland och England, Skottland eller Wales.

Brittiska stormarknader som säljer till Nordirland har nu tre månaders frist för att anpassa sina system för tullkontroller. Men vissa nordirländska butiker har redan haft brist på färska varor som vanligtvis importeras från Storbritannien och fruktar att situationen kan förvärras.

Annons

Många pro-brittiska fackföreningsmedlemmar i Nordirland motsätter sig de nya handelshinder som införts med resten av Storbritannien.

Nordirlands decentraliserade regering avbröt tillfälligt vissa inspektioner vid hamnarna i Larne och Belfast sent på måndagen. EU sa också till sina tjänstemän där att inte komma till jobbet på grund av allvarlig oro för deras säkerhet, orsakad av en ökning av "olycksbådande och hotfullt beteende" de senaste veckorna, inklusive förekomsten av graffiti som beskriver hamnpersonal som "mål".

Spänningen ökade förra veckan när EU-kommissionen, driven av oro för europeisk covid-19-vaccinförsörjning, åberopade nödbefogenheter för att meddela att den skulle kontrollera vacciner som korsar landgränsen till Nordirland.

Kommissionen drog snabbt tillbaka idén efter ett tumult från Dublin, Belfast och London, men blunderet satte fart på det brittiska argumentet att Nordirlandsprotokollet borde justeras.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend