Anslut dig till vårt nätverk!

Allmänt

Hur förfalskade dokument förankrade en miljardär i Kazakhgate-skandalen

publicerade

on

När miljardären Patokh Chodiev utnämndes som en del av en belgisk politisk skandal skapade det ett mediefrågor men en ny utredning har avslöjat att affären kan ha varit baserat på falska dokument.

Kazakhgateskandalen skakade de politiska eliterna i Belgien och Frankrike och utlöste enorm medietäckning, men en rapport publicerad av den franska undersökningstidningen Mediapart har konstaterat att vid minst tre tillfällen fejkades handlingar som rör ärendet.

Utan dessa förfalskningar är det osannolikt att affären skulle ha brutit ut på samma sätt eller att den skulle ha skadat Chodievs rykte.

Skandalen går tillbaka till början av 1990-talet när Chodiev och hans partners, som skapade ett framgångsrikt gruvföretag i Kazakstan, bosatte sig i Belgien och tog medborgarskap. De belgiska myndigheterna inledde en utredning om vissa fastighetstransaktioner och Chodiev och hans partners anklagades för brott mot finansiella lagar.

Ärendet fortsatte i 16 år men avgjordes så småningom 2011 efter att Belgien hade infört en ny grund fynd lag. Chodiev och hans partners betalade en avgift och ärendet avgjordes utan erkännande av skuld.

Det var därefter hävdade att belgiska politiker hade infört den nya förhandlingslagen och tillämpat den på Chodiev-ärendet, efter att ha utsatts för påtryckningar från fransmännen, som ville ha affärsmannens hjälp i säkring ett stort flyg- och rymdkontrakt med Kazakstan. Belgiens media blev upprörda över att deras lands lagar kan ha påverkats av franska tjänstemän som ville landa ett stort tillverkningsavtal.

Bevisen för detta påstådda quid-pro-quo-avtal kom från e-postutbyte mellan Jean-Francois Etienne des Rosaies, en rådgivare till den franska presidenten, och Claude Guéant, stabschef för presidenten.

I e-postmeddelandena skriver Des Rosaies att det juridiska team som franskmännen ordnat för Chodiev framgångsrikt hade avslutat ärendet med hjälp av en belgisk senator Armand de Decker.

Dessa anklagelser var tillräckligt allvarliga för att det belgiska parlamentet inledde en utredning om affären. I vittnesbörd till den parlamentariska undersökningskommittén (PIC) bestred Guéant äktheten av Des Rosaies e-postmeddelanden och sa att han inte kunde minnas att han fick dem. Han uppgav att fransk hjälp till Chodiev bara gick så långt som att introducera honom till en ny advokat, Catherine Degoul. Degoul anställde sedan senator De Decker utan Chodievs kunskap.

Des Rosaies har också lämnat in ett klagomål om att e-postmeddelandet var förfalskat och PIC fann att det inte hade förekommit något felaktigt inflytande över införandet av lagen om förhandlingsförhandlingar.

En annan förfalskning uppträdde strax efter 2013 när Le Vif rapporterade att en fransk diplomat som heter Damien Loras hade fått en guld Jacquet Droz-klocka till ett värde av 44,000 XNUMX euro i present från Chodiev. Loras hade varit en del av Élysée-teamet som hade till uppgift att hjälpa Chodiev i Belgien.

Tidningen publicerade en kopia av kvittot på klockan som påstås köpas av Chodiev vid Kronometry 1999 i Paris. Implikationen tycks ha varit att Chodiev försökte muta en fransk tjänsteman för att hjälpa honom i det belgiska fallet.

Kvittot är dock falskt och använder ett annat brevpapper och format som de som utfärdats av Kronometry. Enligt Mediapart: "Någon ansträngde sig avsevärt för att skapa ett falskt kvitto för att implicera Chodiev och Loras i ett förmodligen korrupt förhållande."

Ännu en falskhet verkar ha utlöst en separat del av Kazakhgate-skandalen. Det rapporterades att Chodiev felaktigt hade fått belgiskt medborgarskap på 1990-talet och detta påstående undersöktes också av den belgiska parlamentariska utredningen Kommittén (BILD).

PIC fann att två polisrapporter hade lämnats in i förhållande till Chodjevs medborgaransökan. Den första rapporten var av en polisergeant som rekommenderade en fördröjning baserad på information från den statliga säkerhetstjänsten om Chodjevs obevisade länkar till den ryska maffian.
Den andra rapporten skrevs förmodligen av Michel Vanderwalle, kommissionär för Waterloo-polisen, och gav en positiv rapport om Chodiev. Det hävdades att Chodiev hade övertalat en belgisk politiker att sätta press på Vanderwalle att skriva den positiva rapporten.

Båda dessa rapporter verkar utformade för att orsaka Chodiev-problem, och i vittnesbörd om den parlamentariska utredningen bekräftade Vanderwalle att båda var förfalskningar.

Den belgiska underrättelsetjänsten har också uttryckt tvivel om de två polisrapporternas äkthet och PIC drog slutsatsen att Chodiev hade fått medborgarskap ordentligt.

Dessa dokument utlöste en politisk skandal som verkar ha byggts på lögner och förfalskningar. Som Mediapart noterade, om de underliggande dokumenten i den här affären är falska, väcker det frågor om vem som skapade dem och varför de ansträngde sig så mycket?

Det verkar som att skuggiga aktörer i Europa och Kazakstan har utnyttjat medias vilja att publicera falska dokument för att skada rykte hos ledande politiker och affärsmän.

Allmänt

Nytt Indonesien-visum online för resenärer från resekorridorenationer

publicerade

on

Indonesiska visum kommer snart att finnas tillgängligt online. Indonesiens regering lanserar en nytt eVisa-system för att göra ansökningsprocessen enklare, säkrare och effektivare.

Resenärer från ett utvalt antal länder kommer att kunna ansöka om en eVisa från Indonesien, vilket rapporteras från och med den 15 oktober 2020, det förväntas att onlinevisumet kommer att göras tillgängliga för medborgare i fler länder nästa år, som rapporterats om indonesiaevisas.com.

Lanseringen av Indonesiens eVisa sker i rätt tid. Ansökan online är det säkraste sättet att få ett Indonesiens visum under den pågående koronaviruspandemin, eftersom ansikte mot ansikte kan undvikas. Detta kommer att vara mycket viktigt under de kommande veckorna och månaderna när vissa utlandsresor till den sydostasiatiska nationen återupptas.

Resekorridor / ömsesidiga gröna körfält har nu skapats för att möjliggöra väsentliga resor till Indonesien. För att komma in i landet, berättigade utlänningar måste ansöka om visum uteslutande med hjälp av online-systemet.

När den lanseras kommer Indonesiens eVisa initialt att vara begränsad till resenärer från länder som har upprättat en resekorridor avtal med Indonesien. För närvarande har Kina, Förenade Arabemiraten och Sydkorea nått en sådan överenskommelse med den indonesiska regeringen, med Singapore sannolikt att gå med på listan inom kort.

Affärsresenärer, kvalificerade arbetare, investerare och tjänstemän som uppfyller alla Indonesiens eVisa-krav kan ansöka om tillstånd för väsentliga resor.

För att få Indonesiens eVisa måste behöriga resenärer skicka in ett onlineansökningsformulär. Passinformation och några personliga uppgifter behövs för att framgångsrikt kunna slutföra begäran. Stödjande dokument kan helt enkelt vara laddas upp digitalt utan att behöva presentera pappersarbete personligen på en ambassad eller ett visumansökningscenter. Sökande betalar visumavgifter säkert online med kredit- eller bankkort. Hela processen kan slutföras hemifrån och all anmälan och korrespondens kommer att skickas till den sökande via e-post. Dessutom skickas visumet direkt till sökanden när det väl godkänts via e-post.

Turister kan för närvarande inte resa till Indonesien eftersom regeringen försöker hitta en balans mellan ekonomisk återhämtning och folkhälsa och säkerhet. När allmän internationell resa återkommer kommer turister sannolikt att kunna dra nytta av det nya viseringsansökningssystemet online.

Utlänningar som är bekanta med liknande viseringssystem online som de som redan finns i Vietnam, Laos och Kambodja kommer att vara medvetna om fördelarna. Inte bara är eVisa-ansökan snabb att slutföra, men behandlingstiderna är också snabbare än traditionella visumansökningar.

Turister som ser fram emot en tillflykt efter Covid kommer gärna att höra om eVisa för Bali, eftersom Indonesiens mest besökta ö online-systemet kommer att gynna miljontals utländska besökare. Semesterfirare kommer också att kunna ansöka elektroniskt när systemet har utvidgats till resenärer som besöker landet för fritid och inte bara i affärer.

Mer information om den nya Indonesien eVisa förväntas de närmaste dagarna och veckorna inklusive den fullständiga listan över berättigade länder och behandlingsavgift. Den som hoppas kunna åka till Indonesien inom en snar framtid bör kontrollera sin behörighet och alla de senaste uppdateringarna och informationen från den indonesiska regeringen innan de reser.

Fortsätt läsa

EU

CBD-oljelaglighet i EU: Ett föränderligt landskap

publicerade

on

Du har förmodligen redan hört hype om de trendiga fördelarna med CBD Oil. Det är en naturlig substans som härrör från hampaväxten som dyker upp i alla typer av former i Europas livsmedels- och skönhetsindustri tack vare dess medicinska egenskaper.

Idag har Europa 2nd världens största CBD-marknad - bara bakom Nordamerika. Från CBD-gummier och potatischips till CBD-ansiktsmasker, alla företagare vill ha den här blomstrande industrin.

I skrivande stund är CBD lagligt i de flesta europeiska länder, vilket förklarar den meteoriska ökningen av CBD-användning på kontinenten. Det har emellertid inte varit helt enkelt att segla för denna spirande marknad - ordspelet tänkt.

Ange EU: s restriktiva CBD-oljebestämmelser. Medan den europeiska CBD-marknaden expanderar exponentiellt har de ständigt förändrade reglerna för CBD-laglighet visat sig vara ett stort handikapp.

Låt oss titta på vad CBD-olja är, dess laglighet i Europa och vad framtiden har för CBD-laglighet i Europa

Vad är CBD-olja?

För att inte förväxlas med hampolja är CBD-olja den mest populära formen av cannabidiol (CBD) - en aktiv, naturligt förekommande cannabinoid som finns i cannabisväxter. CBD extraheras huvudsakligen från hampträdet och löses sedan upp i växtbaserade oljor som olivolja eller ricinolja för att bilda CBD-olja.

De flesta använder termerna CBD olja och hampolja omväxlande eftersom båda är hampextrakt. Dessa två oljor kunde dock inte vara mer olika. Till exempel, medan CBD-olja extraheras från hampens löv, stam och blommor, erhålls hampolja uttryckligen från hampfrön. Dessutom innehåller hampafrön inget CBD; hampolja har därför inte CBD-oljans hälsofördelar.

Vad sägs om THC, ingrediensen som gjorde cannabisväxten berömd, frågar du. Tja, Tetrahydrocannabinol (THC) är en annan aktiv cannabinoid som främst finns i marijuana-växten - en kusin till hampan. THC är känt för sina psykoaktiva effekter, vilket ger dig det ”höga”.

Världshälsoorganisationen (WHO) rapporterar att CBD-olja inte har någon av dessa psykoaktiva effekter, till skillnad från THC. Eftersom hampaväxten bara innehåller mycket låga THC-nivåer (mindre än 0.2%), föreskriver de flesta europeiska länders CBD-föreskrifter att produkter endast använder hampextraherad CBD. Mer om detta senare.

Är CBD-olja lagligt i EU?

Det har varit lagligt att odla och leverera hampaväxter för hampfibrer (med mindre än 0.2% THC) i EU under en tid nu, men CBD-oljelagligheten runt om i Europa är ganska komplex.

Med detta sagt framstår Europa som en av de mest liberala regionerna när det gäller legalisering av cannabis. Idag är CBD-olja lagligt i nästan alla länder i Europa. Det saknas dock fortfarande enighet om CBD-produkters laglighet - det enda samförstånd verkar vara om användningen av CBD extraherad från hampan.

I Storbritannien till exempel får jordbrukare odla hampa så länge du har en licens från det brittiska hemmakontoret. Du kan dock bara använda denna hampa för sin fiber- och fröolja. Och som vi nämnde tidigare innehåller fröna ingen CBD.

Därför, medan användningen av CBD-produkter - härrörande från hampa som innehåller mindre än 0.2% THC - och odling av hampa är helt lagligt i Storbritannien, kan du inte skörda och bearbeta hampablommor och blad för CBD-olja, bland andra produkter.

I andra länder som Belgien, Grekland och Schweiz tillåter reglerna odling och bearbetning av hampablomma.

Schweiz var bland de första länderna som tillät försäljning av hampablomma. Dessutom tillåter deras regler en högre THC-gräns (1%), vilket innebär att de har högkvalitativa CBD-knoppar.

Andra länder med särskilt höga THC-gränser inkluderar Italien (0.6%) och Österrike (0.3%).

Här är en lista över länder i Europa där hampblomma och CBD-produkter är lagliga:

  • Schweiz
  • Belgien
  • luxemburg
  • Österrike
  • Spanien
  • Tjeckien
  • Grekland
  • Polen

Det är värt att notera att även om försäljning och användning av CBD-blommor är olagligt i länder som Italien, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Nederländerna, Sverige och andra skandinaviska länder, är CBD-produkter helt lagliga - underkastade lokala lagar.

CBD är helt olagligt i Andorra, Albanien, Armenien, Vitryssland, Litauen och Slovakien.

CBD-reglering som en ny mat

I januari 2019 instruerade EU genom Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) att alla cannabinoidinfunderade livsmedelsprodukter skulle godkännas som nya livsmedel. Även om denna nya förordning inte är obligatorisk, tillämpar de flesta länder den och skärper sina lagar runt CBD-marknaden.

Ett ämne anses vara ett nytt livsmedel om det inte konsumerades betydligt före 1997. Detta innebär att företag som tillverkar CBD-produkter som oljor, kakor och drycker måste ha en ny livsmedelslicens innan de säljer dem inom EU.

Tanken bakom denna förordning är att se till att CBD-produkter är:

  • Säkrare för konsumtion, och
  • korrekt märkt för att förhindra vilseledande konsumenter.

Uppmaningen om att CBD ska ingå i EU: s nya livsmedelskatalog har lett till ett uppståndelse över cannabisindustrin. Medan vissa tror att det kommer att göra CBD-produkter säkrare, ser CBD-tillverkare det som en extra ekonomisk och reglerande börda.

Klassificering av CBD som ett narkotiskt medel av EU

Innan dammet hade lagt sig på EU: s reglering av CBD som en ny mat, beslutade Europeiska kommissionen (EG) att pausa alla nya livsmedelsapplikationer för CBD-produkter. De tänker klassificera CBD som ett narkotiskt medel eftersom det extraheras från blomman från hampan.

Detta är baserat på FN: s enda konvention om narkotika från 1961. I fördraget anges att "extrakt och tinkturer" av hampas blommande toppar klassas som narkotika.

Om det klassificeras som ett narkotiskt medel kommer det att kväva den nuvarande Europas CBD-marknad. Du kommer till exempel inte att kunna lagra CBD-produkter på den europeiska marknaden lagligt. Dessutom kommer detta sannolikt att hindra cannabinoidforskning och innovation i Europa samtidigt som det kväver möjligheterna för en laglig och reglerad CBD-industri.

Som förväntat har dock European Industrial Hemp Association (EIHA) kommit ut och avvisat beslutet. Handelsgruppen anser att denna kontroversiella politik är mot både EU: s gröna ambition och den växande efterfrågan på CBD i Europa.

Det finns giltig rädsla för att genomdrivande av denna politik kan skapa en stor oreglerad grå CBD-marknad som leder till produkter av låg kvalitet och felaktig märkning.

Ett föränderligt landskap: Framtiden för CBD-olja i Europa

Att genomföra förbud mot den nuvarande växande CBD-marknaden kommer att bli dyrt. Dessutom, med den ekonomiska sammandragningen som EU-länderna möter i tiden efter COVID-19 är det osannolikt att medlemsstaterna kommer att investera kraftigt i CBD-fokuserade politik.

Dessutom har vi redan länder som Storbritannien som avviker från EU: s nya livsmedelsregel. DeStorbritanniens Food Safety Association (FSA)har redan planer på att driva sitt eget oberoende nya livsmedelsgodkännandeprogram 2021.

Därför behöver CBD-tillverkare inte oroa sig för EG: s beslut att pausa de nya livsmedelsapplikationerna. Programmet kommer att göra det möjligt för brittiska operatörer att lämna in ansökningar om CBD extraherade från hampblommor som öppnar tydliga vägar till laglig försäljning av CBD.

Å andra sidan ska Europeiska kommissionen ännu inte fatta ett slutgiltigt beslut på deras rekommendation, eftersom de väntar på omröstningen från FN: s kommitté för narkotika (CND) angående ändringen av cannabisfördraget från 1961. De viktigaste förslagen handlar om att radera extrakt och tinkturer från cannabiskategorin och klargöra kontrollen av CBD-produkter med mindre än 0.2% THC.

Det är svårt att säga när denna omröstning kommer att ske. En sak är dock säker; beslutet kommer att vara ganska störande - inte bara i Europa utan också i hela världens CBD-marknad.

Som sagt, Europas efterfrågan på CBD är på en ostoppbar uppåtgående tillväxt. När vi väntar på tillsynsorganens dom är det alltid tillrådligt att använda CBD-produkter från registrerade och betrodda företag. Kom också ihåg att söka efter labrapporter från tredje part för att bekräfta produktens säkerhet och laglighet innan du köper det.

Fortsätt läsa

skisserat

CAS-avgörandet ifrågasätter Rodchenkovs vittnesmål

publicerade

on

Court of Arbitration for Sport (CAS) gjorde rubriker i sportvärlden efter välter livstidsförbud som infördes för tre ryska skidskyttar för påstådda förseelser vid vinter-OS 2014 i Sotji, Ryssland. Medan två av idrottarna - Yana Romanova och Olga Vilukhina - rensades från alla anklagelser på grund av otillräcklig bevisning, Olga Zaitseva förlorat hennes individuella överklagande av dopning men ändå återkallade hennes livstidsförbud.

Domen är viktig inte bara för de tre namngivna idrottarna och de som drabbas av medaljerna som nu kommer att återinföras, utan också för den framträdande visselblåsaren på vars vittnesmål de först anklagades. Grigory Rodchenkov var en gång chef för Rysslands antidopningsbyrå och den påstådda hjärnan bakom sitt spelande av systemet men har sedan dess vänt whistleblower för att avslöja landets dopningsprogram. Vilified i Ryssland och vördad i USA, det är nu oklart var den verkliga Rodchenkov står mellan dessa polära motsatta uppfattningar.

Undersökning äntligen

Tillsammans med lagkamraten Yekaterina Shumilova hävdade idrottsutövaren silvermedaljen i en stafett vid Sochi Games, bara för att deras prestationer ifrågasattes av Rodchenkov. Efter att ha trasslat från Ryssland och utvandrat till USA avslöjade Rodchenkov att han hade varit huvudpersonen bakom en rikstäckande dopningsagenda genom vilken Moskva hoppades att återinföra stoltheten i landet efter en nedslående uppvisning i Vancouver fyra år tidigare.

I sitt skriftliga vittnesmål hävdade Rodchenkov att Sochi-tjänstemän hade samarbetat med agenter från FSB för att ta bort inkriminerande urinprover från testlaboratoriet och ersätta dem med rena alternativ. Romanov, Vilukhina och Zaitseva var alla inblandade vid namn, efter att ha antagit tagit blodförstärkaren EPO och en speciellt utformad blandning av prestationsförbättrande läkemedel som kallas "hertiginnecocktailen", något som Rodchenkov själv påstår sig ha uppfunnit.

Sammanlagt sanktionerade Internationella olympiska kommittén (IOC) 43 idrottare på grund av Rodchenkovs vittnesmål, varav 28 senare upphävdes. Med det senaste CAS-beslutet - och det slutliga i väntan på ett från dessa spel - har den siffran svällt upp till 31, eller 72% av de som ursprungligen anklagats för fel. Det är uppenbart att CAS inte anser att Rodchenkov nu ska tas på hans ord, eller att bevisen som läggs fram är tillräckligt starka för att ge en skyldig dom.

Omotiverad och inkonsekvent

För att nå sitt beslut drog en panel av CAS-skiljemän slutsatsen att ingen av anklagelserna mot skidskyttarna kunde bekräftas till "bekväm tillfredsställelse" och upphävde därmed förbuden. I synnerhet fann de att Rodchenkovs påstående att den höga koncentrationen av salt i idrottarnas urinprover var ett tecken på manipulering var obefogad antagande.

Medan Zaitseva fanns skyldig till överträdelsen fortsätter hon att behålla sin oskuld och pekar på förekomsten av högnatriummat som röd kaviar och rökt lax (som båda säljs i Sochi-matsalen) i hennes kost som en naturlig orsak av överskottet av saltnivåer i hennes prov. Under tiden gav det enda blodprovet som togs från Zaitseva - över vilket det inte har funnits något förslag om chicanery - negativa resultat för EPO och någon av de så kallade hertiginnans cocktailingredienser, vilket ytterligare stöder hennes ståndpunkt.

Det finns även misstankar över Rodchenkovs engagemang i sitt eget vittnesbörd. Handskrivningsspecialister fann att hans signatur duplicerades digitalt på två av de åtta förklaringar som hans team lämnat in, medan de sex andra antas ha antagligen skrivits av någon annan. När han ifrågasatt denna upptäckt, producerade hans advokat Jim Walden omedelbart ett helt nytt dokument som bekräftade alla tidigare och med en ny version av Rodchenkovs underskrift - men även denna signatur ifrågasattes av ledande handskriftsexperter från Storbritannien och Tyskland.

Mer än vad som möter ögat?

Mitt i all denna förvirring tycks det finnas några säkerheter: att Ryssland genomförde en långtgående kampanj för idrottsdopning, att Rodchenkov var avgörande för att genomföra och dölja det och att när hans värde för Ryska federationen slutade, fann han berömmelse som antidopingaffischpojke för USA. Men betyder det att hans ord nu borde litas ovillkorligt under alla omständigheter?

I ett fall som kännetecknas av kontrovers och inkonsekvens är det vettigt att ta ett steg tillbaka och omvärdera situationen, som CAS har gjort här - särskilt när karriären och anseendet som professionella idrottare har kämpat så hårt står på spel. För sin del har Zaitseva gjort det signalerade hennes avsikt att aldrig sluta slåss för att rensa hennes namn, medan hon och hennes två rättfärdigade lagkamrater också har väckt en rättegång på 30 miljoner dollar mot Rodchenkov för vad de anser vara lite mer än okorraterad förtal. Huruvida det fallet drar en positiv slutsats för idrottarna återstår att se, men förhoppningarna läggs på stjärnan i Netflix-dokumentären Icarus föreslår att visselblåsaren själv också kan ha fått sina vingar sjungna av den mycket kontrovers som har gjort honom (in) berömd.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend