Anslut dig till vårt nätverk!

Allmänt

Varför språkinlärning fortfarande är viktigt

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

I en alltmer globaliserad värld där det engelska språket utan tvekan är dominerande kan vissa ifrågasätta om det verkligen är nödvändigt att prata andra språk. Till exempel, många resenärer förlitar sig nu på Google Översätt och andra appar om de behöver tyda tecken och andra instruktioner i andra länder.

Det här är mycket bra, men det kommer inte att vara någon stor hjälp när man ska inleda en konversation, vare sig det är i affärs- eller fritidssammanhang. Och faktum är att ju fler språk vi kan behärska, desto fler möjligheter kommer vi att öppna för oss.

För att bara ge ett exempel, om man är på semester i Spanien och letar efter den bästa tapasrestaurangen i området kan du lita på en guidebok för rekommendationer. Men om du lär dig grunderna i konversationsspanska så skulle du kunna få informationen från första hand från någon som känner till de bästa platserna att besöka. Att lära sig ett språk är lättare än någonsin som det är webbplatser på nätet som täcker många språk, inklusive spanska, med massor av handledare för var och en till olika priser. Att göra den där extra ansträngningen i förväg kan räcka långt eftersom alla du närmar dig är mer benägna att gå lite längre för att hjälpa.

Kulturell uppskattning

Sedan är det frågan om att kunna uppskatta kulturen i ett land på en mer djupgående och autentisk nivå genom att ha åtminstone en övergående kunskap om språket. Det kan innebära att kunna läsa både nationens klassiska och samtida litteratur, eller till och med delta i kulturevenemang som filmfestivaler och att kunna njuta av filmerna från det aktuella landet utan att behöva läsa undertexterna. Genom att också kunna fånga upp finesser och nyanser av betydelse i både det skrivna och talade ordet kan man också koppla mer direkt till deras skapares avsikter och betydelser.

Att uppmuntra nationer att utveckla en djupare förståelse för sina grannar har naturligtvis alltid varit en av EU:s nyckelprinciper, tillsammans med ett antal andra kompletterande principer. Ett initiativ som har varit särskilt avgörande i detta har varit Erasmusprogrammet, som startade första gången 1987 och uppgraderades till Erasmus + 2014. Under årens lopp har detta gjort det möjligt för tusentals studenter att vidga sina vyer – och det har varit det mycket välkomnande nyligen nyheter att programmet kommer att förstärkas avsevärt. Som en del av detta kommer satsningen säkert också att vara att understryka vikten och relevansen av språkinlärning, samt att underlätta det för så många elever som möjligt.

Och det är inte bara universitetsstudenter som man känner kan dra nytta av förbättrade lärandemöjligheter. Det finns också en drivkraft att främja begreppet livslångt lärande och personlig utveckling även hos vuxna. Genom att skaffa nya språkkunskaper, vid sidan av praktiska och professionella, är planen att öppna upp fler möjligheter för social och fysisk rörlighet också. Så jobbmöjligheter kan öppnas inte bara nationellt utan också internationellt. Allt läggs till det faktum att det fortfarande finns en mycket stark uppsättning skäl att lära sig språk. Och ju mer man kan bemästra, desto större kan fördelarna bli

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend