Anslut dig till vårt nätverk!

Europaparlamentet

Future of Europe: Konferensen avslutas med löfte om förändringar 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Tordförandena för EU-institutionerna lovade att agera utifrån medborgarnas idéer om EU-förändringar efter att ha mottagit slutrapporten från konferensen om Europas framtid, EU-frågor.

Dokumentet, inklusive 49 förslag med mer än 300 åtgärder antogs av konferensens plenarsammanträde den 30 april, presenterades vid en avslutande evenemang till konferensen den 9 maj - Europadagen - i Strasbourg.

Talar vid ceremonin, Roberta Metsola, Europaparlamentets ordförande; Ursula von der Leyen, ordförande för Europeiska kommissionen; och Frankrikes president Emmanuel Macron, som företräder rådet, erkände att några av de mest ambitiösa förslagen skulle kräva ändringar av EU:s fördrag.

"Vi befinner oss återigen i ett avgörande ögonblick av europeisk integration och inget förslag till förändring bör vara förbjudet. Vilken process som än krävs för att vi ska nå dit bör omfamnas, säger Metsola.

Ledamöterna efterlyste redan förfarande för fördragsändring ska utlösas i en resolution som antogs den 4 maj. Processen kan kräva att man bildar en konvention som samlar företrädare för Europaparlamentet, rådet och kommissionen samt nationella parlament för att föreslå fördragsändringar.

"Det finns ett gap mellan vad folk förväntar sig och vad Europa kan leverera för tillfället. Det är därför vi behöver ett konvent som nästa steg. Det finns problem som helt enkelt inte kan vänta”, tillade Metsola.

Vägen framåt

Annons

Macron, vars land för närvarande innehar det roterande ordförandeskapet i rådet, sa att en reformering av fördragen skulle göra det möjligt för EU att "gå framåt mot mer enkelhet" och skulle "ge legitimitet åt den demokratiska kontrollen" som lanserades av konferensen.

Han talade för att fatta beslut med kvalificerad majoritet snarare än enhällighet i rådet: "Vi vet vägen att gå: att fortsätta att generalisera omröstning med kvalificerad majoritet i våra beslut för våra huvudsakliga offentliga politik."

Kommissionens ordförande von der Leyen lovade att arbeta med nya förslag baserade på medborgarnas rekommendationer och att lägga fram dem i september, när hon håller sitt årliga tal om tillståndet i Europeiska unionen.

"Det finns redan mycket vi kan göra utan dröjsmål och det gäller även för de rekommendationerna, som kommer att kräva att vi vidtar nya åtgärder," sa hon och betonade att många åtgärder som föreslås av medborgarna redan kan implementeras inom de nuvarande fördragen.

Talare vid evenemanget uppmanade till att hitta sätt att direkt involvera medborgarna i EU:s beslutsfattande på ett permanent sätt.

"Det är min fasta övertygelse att vi, bortom valen, måste institutionalisera direkta medborgares deltagande som ett motgift mot splittring i samhället," sade konferensens medordförande Guy Verhofstadt.

Ukraina

Brådskan att reformera EU har blivit ännu mer uppenbar i och med det ryska kriget mot Ukraina, sa ordförandena för EU-institutionerna.

Världen nu är "farligare" och "Europas roll har förändrats", sa Metsola. "Europas framtid är knuten till Ukrainas framtid. Hotet vi står inför är verkligt. Och kostnaderna för ett misslyckande är enorma, tillade hon.

Folkets rekommendationer

Konferensens slutrapport kommer efter ett år av möten och gräsrotsevenemang över hela EU, där hundratals och tusentals människor deltog. Rapporten bygger på idéer som lämnats in på konferensens webbplats och rekommendationer från europeiska och nationella medborgarpaneler.

Förslagen inkluderar uppmaningar om att ge Europaparlamentet rätt till lagstiftningsinitiativ, ta bort enhällighet i rådet om utrikespolitik, inrätta en rätt till hälso- och sjukvård för alla EU-medborgare, en omställning av energiproduktionen mot förnybara energikällor och förbättra utbildningen i miljöfrågor, digitalt teknik, mjuka färdigheter och EU-värderingar.

"När jag är 65 år, 2070, skulle jag vilja berätta för mina barnbarn att många av de positiva förändringarna i Europa uppstod från denna unika övning", säger 16-åriga Camille Girard från Frankrike, en av de yngsta deltagarna i konferensen.

Mer än 43,000 XNUMX bidrag var spelas in på hemsidan av konferensen.

Kolla in konferensens slutrapport.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend