Anslut dig till vårt nätverk!

Allmänt

Den slovakiske finansministern inleder kampen med föreslagen skatt på rysk oljebearbetning

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Den slovakiske finansministern Igor Matovic sa på tisdagen (17 maj) att han skulle föreslå en särskild skatt på rysk råolja som bearbetas i landet, vilket krockar med en regeringskoalitionspartner när han försöker få in budgetintäkter för statens antiinflationsåtgärder.

Förslaget kommer när EU:s stater också söker enighet om en hårdare uppsättning sanktioner mot Ryssland för dess invasion av Ukraina. Det inkluderar ett eventuellt oljeembargo från vilket Slovakien har sökt ett tillfälligt undantag.

Slovakien förlitar sig på rysk råolja, som kommer via den sovjetiska eran Druzhba (vänskap) från Ryssland. Landets enda raffinaderi drivs av Slovnaft, som kontrolleras av Ungerns MOL (MOLB.BU).

Matovic sa att den särskilda skatten skulle kunna inbringa cirka 300 miljoner euro (316.29 miljoner dollar) av ytterligare intäkter till statsbudgeten, vilket kan täcka vissa kostnader för statliga åtgärder för att lätta bördan av stigande inflation i landet.

Han sa att skatten på 30 % borde betalas från skillnaden mellan priset på råolja från Ryssland och priset från andra leverantörer.

Medan Matovic sa att han förväntade sig att få tillräckligt stöd för förslaget när han lämnar det till regeringen på onsdag, är planen fortfarande osäker och en koalitionspartner har redan kritiserat det.

Ekonomiminister Richard Sulik, vars SaS-parti har motsatt sig högre skatter, sa att planen kan leda till högre bränslepriser, och han har hotat att lägga in sitt veto mot förslaget, rapporterade nyhetsbyrån TASR.

I februari hade regeringen sökt en skatt på "övervinster" från kärnkraftsproduktion när den letade efter sätt att hjälpa hushållen att klara av skyhöga energiräkningar.

Annons

Men den slopade skatten efter att ha nått en överenskommelse med Slovenske Elektrarne (ENEISL.UL), som driver landets två kärnkraftverk och är majoritetsägt av italienska Enel om att sätta ett tak för hushållens elpriser. (ENEI.MI) och den tjeckiske miljardären Daniel Kretinskys EPH-grupp.

($ 1 = € 0.9485)

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

trend