Anslut dig till vårt nätverk!

Allmänt

Sluta röka: De bästa alternativen för att hjälpa dig att sluta

DELA MED SIG:

publicerade

on

Att sluta röka är en svår uppgift, men det är värt att ta sig an. Det finns många fördelar med att sluta, inklusive förbättrad hälsa, mer pengar på fickan och minskade stressnivåer.

Även om det finns många metoder tillgängliga för att hjälpa dig att sluta röka, är inte alla effektiva för alla. Vi är här för att hjälpa dig att lära dig all nödvändig information och komma till en slutsats om vilket alternativ som fungerar bäst för dig. 

Nu går vi.

Vilka är några av de bästa alternativen till att sluta röka?

Det finns tre primära effektiva alternativ till att sluta röka:

1. E-cigaretter
E-cigaretter är ett populärt alternativ till traditionella cigaretter, och de låter dig få din nikotinfix utan att utsättas för många av de skadliga kemikalierna som finns i tobaksrök.

2. Nikotintuggummi eller plåster
Nikotingummi, plåster och nikotinpåsar, som du kan köpa på Snusdirekt, kan ge dig en liten dos nikotin för att dämpa ditt begär. 

3. Medicin
Det finns flera typer av medicin tillgängliga som kan hjälpa till att minska ditt sug. Din läkare kan ordinera dessa mediciner om de anser att de skulle vara lämpliga för dig och vi kommer att nämna dem i nästa stycke.

Hur väljer man det bästa alternativet till att sluta röka?

Det finns många olika sätt att sluta röka, och den bästa metoden för dig beror på dina personliga preferenser och situation. 

-Om du vill fortsätta använda nikotin är ett alternativ att använda nikotinersättningsterapi (NRT). NRT innebär att du använder produkter som plåster, påsar eller tuggummi som ger dig små doser nikotin för att lindra abstinensbesvär.

-Om du vill utesluta nikotin finns det två typer av mediciner som kan hjälpa till att minska abstinensbesvär och göra det lättare att sluta röka. Dessa inkluderar bupropion (Zyban) och vareniklin (Chantix).

-Ett annat alternativ är att använda beteendeterapier, som kan hjälpa dig att identifiera triggers som gör att du vill röka och utveckla copingstrategier för att hantera dem.

Hur lång tid tar det att se fördelarna med att sluta röka?

Vissa fördelar med att sluta röka kan vara omedelbara och andra långvariga. Låt oss dela upp dem alla åt dig.

Efter bara 20 minuter av att sluta kommer ditt blodtryck och din hjärtfrekvens att sjunka. Tolv timmar efter att du slutat med ditt tobaksintag kommer kolmonoxidnivån i ditt blod att återgå till det normala.

Efter två till tre veckor kommer din blodcirkulation att förbättras och din lungfunktion att öka. En till nio månader efter att du slutat har du mindre hosta och andnöd. Cilia (små hårliknande strukturer som flyttar slem ut ur lungorna) börjar återfå normal funktion, vilket ökar deras förmåga att ta bort slem och rengöra lungorna.

Ett år efter att du har slutat är din risk för kranskärlssjukdom hälften så trolig som för en rökare. Efter fem års rökfri praktik är din risk för stroke reducerad till den för en icke-rökare. Tio år efter att du slutat, kommer din dödlighet i lungcancer också att halveras.

Vi hoppas att vi har hjälpt till. Lycka till på din resa mot tobaksutslagning!

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend