Anslut dig till vårt nätverk!

Allmänt

EU bör komma överens om återstående klimatlagar till sommaren, säger Sverige

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska unionen siktar på att förhandlingarna ska avslutas senast i juli om lagar som kommer att uppfylla dess klimatmål för 2030. En omstridd översyn av skatterna på fossila bränslen kan dock ta längre tid, konstaterade Sveriges ambassadörer i blocket på måndagen (9 januari).

EU, som omfattar 27 länder, förhandlar för närvarande om omkring 12 lagar för att bekämpa den globala uppvärmningen. Förra året nådde de affärer på många av dem, inklusive en 2035 förbud mot försäljning av nya fossilbränslebilarOch en en omfattande översyn av sin koldioxidmarknad.

Sverige har det roterande ordförandeskapet i EU och kommer att leda förhandlingarna mellan medlemsländerna fram till juli. Det vill slutföras strängare mål för förnybar energi, energieffektivitetoch minimistandarder för energiprestanda.

"Vi kommer att göra det komplett så att vi under denna första del av året kan konstatera att Fit for 55-paketet har slutförts framgångsrikt när det gäller lagstiftningsarbete", sa Torbjörn Hak, Sveriges biträdande ambassadör, till reportrar i Bryssel .

Haak uppgav att Sverige inte förväntar sig några nya akuta förslag för att hantera Rysslands minskning av gasflödet till Europa. Detta var efter att EU-länderna hade gått med på nödåtgärder förra året, inklusive ett krav på fyllning av lager och ett pristak på gas.

Han tillade: "Vi utesluter ingenting."

Det är avgörande att EU når sitt mål att minska nettoutsläppen av växthusgaser med 55 % till 2030 från 1990 års nivåer. Detta kommer att hjälpa landet att nå sitt mål att så småningom ersätta all rysk gas med ren energi.

Annons

Samtal mellan EU-länder, som måste komma överens om de slutgiltiga lagarna med Europaparlamentet förra året, visade dock att det fanns åtgärder för att försvaga vissa förslag, inklusive kravet på att renovera energislukande strukturer.

Utsikterna till en överenskommelse för förslaget att avsluta EU:s skattebefrielse för förorenande flygplan bränsle är mindre positiva. Det är extremt svårt för länder att godkänna EU-skatteändringar eftersom de måste godkännas enhälligt.

Lars Danielsson, Sveriges EU-ambassadör, sa: "Vi tror inte att det är så många resultat."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

trend