Anslut dig till vårt nätverk!

Lantbruk

GMO-tillstånd: "Kommissionen bulldozerar genom genetiskt modifierad majs trots bekymmer"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Logo_greens-efaAv The Greens/European Free Alliance

EU-kommissionen har idag (6 november) föreslagit att godkänna odling av en ny sort av genetiskt modifierad majs (1507, marknadsförd som Herculex utanför EU) i EU, vilket skulle vara den första genetiskt modifierade majs som godkänts på 15 år. De gröna har tagit upp stora farhågor med det föreslagna godkännandet av denna gröda, som har modifierats genetiskt för att producera ett bekämpningsmedelstoxin som riktar sig mot mal och fjärilar och för att motstå en herbicid.

Kommenterar beslutet, grön MEP och vice ordförande i EP:s jordbruksutskott José Bové sade: "Det är skandalöst att kommissionen försöker skjuta igenom godkännandet av denna GM-majs, trots EU-medborgarnas massiva motstånd, såväl som medlemsstaternas regeringar, mot GMO. Riskerna med denna majs har inte varit ordentligt bedömas, med stora luckor i säkerhetstester. Kommissionen ignorerar mycket verkliga farhågor om de skadliga effekterna av GM-majs 1507 på fjärilar, som är viktiga pollinerare, samt riskerna för korskontaminering av konventionella och ekologiska grödor. Kommissionen bör ta hänsyn till EU:s konsumenters, jordbrukares och det civila samhällets oro istället för att aggressivt driva bioteknikföretagens agenda för att föra in GMO på EU:s marknad och på våra områden. EU:s miljöministrar bör naturligtvis förkasta detta förslag när de överväger det." (1)

Bart Staes, talesperson för grön livsmedelssäkerhet och miljö, kommenterade de bredare konsekvenserna för GMO-tillstånd i Europa: "Dagens förslag att tvinga igenom denna GM-majs bör förnya oro över kommissionens envisa och ideologidrivna pro-GMO-agenda i sammanhanget. av den pågående debatten om EU:s GMO-godkännandeprocess. För fem år sedan uppmanade miljöministrarna kommissionen att reformera EU:s GMO-godkännandeprocess för att ta hänsyn till de konsekvent negativa besluten i EU:s ministerråd om GMO-godkännanden. åternationalisering av befogenheter för GM-odling, som senare föreslogs av kommissionen men stannade av i lagstiftningsprocessen, får inte vara ett knep för att tillåta kommissionen att tvinga igenom snabbare och enklare tillstånd på EU-nivå. Detta skulle stå i strid med allmänhetens vilja. godkännandeförfarandet bör inte vara ett verktyg för kommissionen att mobba EU-medlemsstater att acceptera tillstånd för genetiskt modifierade grödor för vilka det uppenbarligen finns legitima farhågor."

(1) Kommissionen föreslog idag (6 november) godkännande av GM-majs 1507. Detta kommer nu att vidarebefordras till rådet för EU:s medlemsländer att besluta. Om inget beslut fattas i rådet, gör nuvarande EU-regler det möjligt för kommissionen att driva på med godkännandet. Kommissionen inledde också inledande förfaranden för tre andra produkter som innehåller genetiskt modifierad majs.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend