Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Europeiska antibiotikadagen 2013: EU trappar upp kampen mot resistenta bakterier

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

EAAD2013_MRSAEn enkät1 publicerad av Europeiska kommissionen idag (15 november) avslöjar en minskning av antibiotikabruk hos människor sedan 2009 och ökad medvetenhet om att antibiotika inte dödar virus. Emellertid överskuggas denna positiva nyhet av data som släppts parallellt av European Center for Disease Prevention and Control (ECDC) som visar en markant ökning i Europa av flermedikamentresistenta gramnegativa bakterier som är resistenta mot karbapenem - antibiotika förra linjen som används för att behandla sjukvårdsrelaterade infektioner. Kommissionen intensifierar därför kampen mot antimikrobiell resistens (AMR) genom finansieringen av nya forskningsprojekt 15 (MEMO / 13 / 996) och harmoniserade regler för insamling av uppgifter om AMR kopplat till djur och livsmedel (MEMO / 13 / 994).

Hälsokommissionär Tonio Borg sa: "Jag är djupt oroad över det faktum att antibiotika, som har gjort det möjligt för oss att behandla tidigare dödliga bakterieinfektioner och rädda många liv, nu blir mindre och mindre effektiva. Jag kan inte nog betona hur seriöst kommissionen tar antimikrobiell resistens. Kommissionen är fortfarande helt engagerad i att fortsätta sin handlingsplan för att hantera antimikrobiell resistens både hos människor och hos djur på ett samordnat sätt. "

Forskning- och innovationskommissionär Máire Geoghegan-Quinn tillade: "Forskning och innovation är avgörande för att vi ska vända tidvattnet mot antimikrobiell resistens. Dessa nya projekt kommer att bidra till det utmärkta arbetet med att utveckla nya läkemedel och behandlingar. Jag är särskilt glad att så många små företag är partner i dessa projekt - något jag vill se tvärs över det nya EU-forskningsprogrammet, Horizon 2020. "

Annons

Handlingsplan: Tillståndsspel

Kommissionens handlingsplan från november 20112 för att förhindra ytterligare spridning av antimikrobiell resistens fastställs sju nyckelområden där åtgärder är mest nödvändiga: 1) att se till att antimikrobiella medel används på lämpligt sätt både hos människor och djur; 2) förhindrar mikrobiella infektioner och deras spridning; 3) utveckla nya effektiva antimikrobiella medel eller alternativ för behandling; 4) samarbetar med internationella partners för att innehålla riskerna med AMR; 5) förbättring av övervakning och övervakning inom human- och djurmedicin; 6) forskning och innovation; och 7) kommunikation, utbildning och utbildning. Två år efter femårsplanen har betydande framsteg gjorts inom de flesta områden, särskilt:

Forskning och innovation: EU har investerat cirka 800 miljoner euro i AMR-relaterad forskning, bland annat genom Innovative Medicines Initiative (IMI). Kommissionen tillkännager idag lanseringen av nya 15-forskningsprojekt för ett totalt EU-budgetbidrag på 91 miljoner euro. Projekten, som involverar vissa 44 små och medelstora företag samt universitet och andra forskningsorganisationer, kommer att utveckla nya antimikrobiella medel eller alternativ som fager och vacciner. De kommer också att adressera antibiotikaresistens inom livsmedelskedjan och undersöka nanoteknologier som kan leverera antimikrobiella läkemedel.

Annons

Förbättrad övervakning och övervakning: Mycket ansträngning har gjorts för att stärka och konsolidera övervakningssystemen för antimikrobiell konsumtion och resistens inom veterinärsektorn. I ett kommissionsbeslut, som publicerades denna vecka, fastställs regler för harmoniserad datainsamling om AMR i djur och livsmedel. Detta är viktigt för jämförbarheten mellan uppgifter mellan medlemsstaterna för både den mänskliga och veterinära sektorn och för att utvärdera de vidtagna åtgärderna.

Lämplig användning av antibiotika hos människor och djur: Flera projekt som finansieras inom hälsoprogrammet behandlar till exempel missbruk av antimikrobiella medel inom humanmedicin, medvetenhet om intressenter - läkare, jordbrukare, apotekare och patienter - och försäljning av antimikrobiella medel utan recept. Dessutom är kommissionen i den sista fasen av översynen av de rättsliga verktygen för veterinärmedicinska läkemedel och läkemedelsfoder som kommer att behandla AMR i dessa områden.

Förhindra mikrobiella infektioner och deras spridning: I maj i år antog kommissionen ett förslag till en enda omfattande djurhälsolag som fokuserar på förebyggande av sjukdomar, vilket skulle minska behovet av antibiotika. På människors hälsosida stöder pågående projekt och åtgärder som medfinansieras av hälsoprogrammet genomförandet av rådets rekommendation om patientsäkerhet, inklusive sjukvårdsrelaterade infektioner.

För mer information om genomförandet av AMR: s handlingsplan se färdplan.

Bakgrund

Antimikrobiella medel innefattar antibiotika, som är viktiga läkemedel för människor och djur, och kan också användas som desinfektionsmedel, antiseptika och andra hygienprodukter. De har minskat risken för infektionssjukdomar avsevärt. Antibiotika är ett oundgängligt verktyg inom medicinen och används vid förfaranden som transplantation och kemoterapi.

Men med åren har bakterier blivit resistenta mot antibiotika. Detta motstånd har manifesterats i sjukhusförvärvade infektioner, luftvägsinfektioner, meningit, diarrésjukdomar och sexuellt överförda infektioner. Resistenta bakterier kan överföras från djur till människor via livsmedelskedjan eller genom direktkontakt.

Sedan 1990, när AMR erkändes som ett allvarligt hot mot folkhälsan, har kommissionen startat olika initiativ och åtgärder i olika sektorer, dvs. mänsklig och veterinärmedicinsk medicin, mat och foder och vetenskaplig forskning. Handlingsplanen 2011 är den senaste i en serie åtgärder som kommissionen vidtagit för att hantera AMR.

För mer information, klicka här.

coronavirus

SÄKER: Rapporten bekräftar instrumentets framgångar för att skydda jobb och inkomster

publicerade

on

Du har nu möjlighet Kommissionen har publicerat sin andra rapport om effekterna av SURE, instrumentet på 100 miljarder euro som är avsett att skydda jobb och inkomster som drabbats av COVID-19-pandemin.

Rapporten finner att SURE har lyckats dämpa de allvarliga socioekonomiska konsekvenserna av COVID-19-pandemin. Nationella arbetsmarknadsåtgärder som stöds av SURE beräknas ha minskat arbetslösheten med nästan 1.5 miljoner människor år 2020. SURE har bidragit till att effektivt bekämpa ökningen av arbetslösheten i de mottagande medlemsstaterna under krisen. Tack vare SURE och andra stödåtgärder har denna ökning av arbetslösheten visat sig vara betydligt mindre än under den globala finanskrisen, trots det mycket större fallet i BNP.

SÄKER är en avgörande del av EU: s övergripande strategi för att skydda medborgarna och mildra de negativa konsekvenserna av COVID-19-pandemin. Det ger ekonomiskt stöd i form av lån som beviljas på förmånliga villkor från EU till medlemsstaterna för att finansiera nationella korttidsarbetssystem, liknande åtgärder för att bevara arbetstillfällen och stödja inkomster-särskilt för egenföretagare och vissa hälsorelaterade åtgärder .

Annons

Totalt 94.3 miljarder euro i ekonomiskt bistånd har hittills godkänts till 19 medlemsstater, varav 89.6 miljarder euro har betalats ut. SÄKER kan fortfarande ge nästan 6 miljarder euro i ekonomiskt bistånd till medlemsstaterna av det totala kuvertet på 100 miljarder euro.

Viktigaste resultaten

Annons

SURE har stött cirka 31 miljoner människor 2020, varav 22.5 miljoner är anställda och 8.5 miljoner egenföretagare. Detta motsvarar mer än en fjärdedel av det totala antalet anställda i de 19 mottagarmedlemsstaterna.

Dessutom har cirka 2.5 miljoner företag som drabbats av COVID-19-pandemin gynnats av SURE, så att de kan behålla arbetare.

Med tanke på EU: s starka kreditvärdighet har mottagarmedlemsstaterna sparat uppskattningsvis 8.2 miljarder euro i räntebetalningar tack vare SURE.

Kommissionen tog in ytterligare 36 miljarder euro för tre emissioner sedan tidpunkten för utarbetandet av den första rapporten i mars 2021. Dessa emissioner var i stort sett övertecknade. Alla medel har samlats in som sociala obligationer, vilket ger investerare förtroende för att deras pengar går till ett socialt syfte och gör EU till världens största emittent av sociala obligationer.

Den 4 mars 2021 presenterade kommissionen en Rekommendation om effektivt aktivt stöd till sysselsättningen efter COVID-19-krisen (EASE). Den beskriver en strategisk strategi för att gradvis övergå mellan nödåtgärder som vidtagits för att bevara arbetstillfällen under pandemin och nya åtgärder som behövs för en jobbrik återhämtning. Med EASE främjar kommissionen skapande av arbetstillfällen och övergångar mellan jobb, inklusive mot den digitala och gröna sektorn, och uppmanar medlemsstaterna att använda tillgängliga EU-medel.

En ekonomi som fungerar för människor Executive Vice President Valdis Dombrovskis sa: ”SURE -systemet har bevisat sitt värde och fortsätter att uppfylla sitt syfte. Vi skapade det under en nödsituation för att stödja människors inkomster, skydda deras familjer och bevara deras försörjning när de behövde det som mest. Dess framgång kan mätas med siffrorna i dagens rapport som visar att SURE lyckades hålla många miljoner européer i ett jobb under den värsta krisen. Det har spelat en viktig roll i Europas övergripande svar, vilket vi också måste tacka nationella regeringar för. När vi lämnar pandemin bör vårt tillvägagångssätt gradvis fokusera på att främja kvalitetsarbete och skapa lättare jobb-till-jobb-övergångar genom utbildning och andra åtgärder. ”

Jobb- och socialrättskommissionär Nicolas Schmit sa: ”SURE -instrumentet har visat sig vara både innovativt och oumbärligt. Det är ett lysande exempel på ett Europa som skyddar och fungerar för människor. I rapporten som offentliggjordes i dag står det att finansiering tillgänglig för medlemsstaterna genom SURE hjälpte till att undvika att upp till 1.5 miljoner fler personer kommer in i arbetslöshet 2020. SURE hjälpte till att stoppa detta flöde. Nu måste vi agera lika resolut och snabbt för att införa aktiv arbetsmarknadspolitik för en jobbrik återhämtning på den föränderliga arbetsmarknaden. ”

Bakgrund

Kommissionen föreslog SURE -förordningen den 2 april 2020 som en del av EU: s första svar på pandemin. Den antogs av rådet den 19 maj 2020 och blev tillgänglig efter att alla medlemsstater undertecknat garantiavtalen den 22 september 2020. Den första utbetalningen skedde fem veckor efter att SURE blev tillgängligt.

Budget- och administrationskommissionär Johannes Hahn sade: ”Det är lugnande att de pengar som samlats in på marknaden under SURE har hjälpt EU -länderna att nå imponerande resultat på kort tid. För kommissionen har SURE satt scenen för lån under det mycket större NextGenerationEU -återvinningsinstrumentet. Med 49 miljarder euro utbetalade till 13 EU -länder hittills och några miljarder till EU: s budgetprogram ser NextGenerationEU också till att återhämtningen fungerar för alla. ”

Dagens rapport är den andra rapporten om SURE som riktas till rådet, Europaparlamentet, Ekonomiska och finansiella kommittén (EFC) och sysselsättningskommittén (EMCO). Enligt artikel 14 i SURE -förordningen är kommissionen lagligt skyldig att utfärda en sådan rapport inom 6 månader från dagen då instrumentet blev tillgängligt. De första rapporten publicerades den 22 mars 2021. Efterföljande rapporter kommer att följa var sjätte månad så länge SURE är tillgängligt.

Ekonomikommissionär Paolo Gentiloni sade: ”Den här andra rapporten om SUREs inverkan bekräftar värdet av detta solidaritetsinstrument utan motstycke. Siffrorna talar för sig själva: 1.5 miljoner färre arbetslösa, 31 miljoner arbetare och 2.5 miljoner företag som stöds och mer än 8 miljarder euro i räntebesparingar. Jag är stolt över den europeiska framgångssagan som är SÄKER: en framgångssaga som vi måste bygga på! ”

Kommissionen utfärdar sociala obligationer för att finansiera SURE-instrumentet och använder intäkterna för att tillhandahålla back-to-back-lån till förmånstagarländerna. Ytterligare information om dessa obligationer, tillsammans med en fullständig översikt över de medel som samlas in under varje emission och mottagarmedlemsstaterna, är tillgänglig online här.

Mer

Andra rapporten om genomförandet av SURE

SÄKER webbplats

Faktablad om SÄKER

SÄKER reglering

EU som låntagarwebbplats

Fortsätt läsa

Europeiska kommissionen

Vinnare av EU-tävlingen för unga forskare 2020-2021

publicerade

on

Den 19 september tillkännagav kommissionen vinnarna av de 32nd EU: s tävling för unga forskare, med toppriserna till sex projekt från Bulgarien, Tyskland, Irland, Spanien, Turkiet och Ukraina. Vinnarna får 7,000 5 euro för vart och ett av sina enastående projekt inom vetenskap, teknik, teknik och matematik (STEM), samt inom samhällsvetenskap. Bland de många forskningsämnena fanns kvantberäkning, innovativa solceller och en statistisk undersökning av könsstereotyper hos 7-XNUMX-åringar. Det andra och tredje priset beviljades projekt från Bulgarien, Tjeckien, Irland, Italien, Polen, Slovakien, Schweiz, Turkiet, Vitryssland och Kanada.

Kommissionär för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdomar Mariya Gabriel sa: ”Grattis till alla vinnare av årets tävling med deras enastående prestation. Det senaste året har visat oss vikten av utmärkt forskning och innovation för att övervinna kriser som drabbar oss alla. Denna tävling firar en ny generation talanger vars upptäckter och innovationer kommer att vara avgörande för att forma den framtid vi vill leva i. Jag är verkligen stolt över vår ungdoms exceptionella arbete."

EU -tävlingen för unga forskare inrättades 1989 av EU -kommissionen för att uppmuntra samarbete och utbyte mellan unga forskare och ge dem möjlighet att vägledas av några av Europas mest framstående forskare. Det syftar också till att uppmuntra unga människor att studera STEM och att fortsätta en karriär inom vetenskap. I år deltog 158 lovande unga forskare, mellan 14 och 20 år och från 34 länder. Studenterna presenterade 114 olika projekt för en internationell jury av kända forskare, under ledning av Dr Attila Borics från den ungerska vetenskapsakademien. Vinnarna delade sammanlagt 93,000 18 euro i prispengar, fördelade på de XNUMX kärnpriserna, liksom andra priser, till exempel besök hos några av de mest innovativa organisationerna och företagen i Europa. De tillkännagavs under en ceremoni i universitetet i Salamanca, Spanien, efter en tvådagars virtuell tävling. Den detaljerade listan över vinnarna finns tillgänglig här och mer information finns här.

Annons

Fortsätt läsa

coronavirus

HERA: Första steget mot inrättandet av EU FAB, ett nätverk av ständigt varm produktionskapacitet

publicerade

on

Kommissionen har offentliggjort Meddelande om tidigare information, som ger vaccin- och terapiproducenter preliminär information om EU: s FAB-uppmaning till tävling, planerad till början av 2022. Målet med EU FAB är att skapa ett nätverk av "ständigt varma" produktionskapacitet för vaccin- och medicintillverkning som kan aktiveras vid framtida kriser. EU FAB kommer att täcka flera vaccin- och terapeutiska tekniker. För att vara i drift hela tiden förväntas de deltagande produktionsanläggningarna säkerställa tillgången på kvalificerad personal, tydliga driftsprocesser och kvalitetskontroller, så att EU kan vara bättre förberett och bemöta framtida hälsorisker. EU FAB kommer snabbt och enkelt att kunna aktivera sitt nätverk av tillverkningskapacitet för att möta efterfrågan på vacciner och/eller terapibehov tills marknaden har skalat upp produktionskapaciteten. EU FAB kommer att utgöra en nyckelkomponent i den industriella dimensionen hos European Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA), vilket meddelades i meddelandet Vi presenterar HERA, nästa steg mot att slutföra Europeiska hälsounionen, den 16 september. Meddelandet om förhandsinformation om EU FAB är tillgängligt här.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend