Anslut dig till vårt nätverk!

EU

"Klockan är på fem till tolv för antibiotikaresistens"

DELA MED SIG:

publicerade

on

europeisk-antibiotika-awareness-dayIdag (18 november) firas den sjätte Europeiska antibiotikadagen, ett initiativ för att öka medvetenheten om antimikrobiell resistens, ett av dagens allvarligaste hot mot folkhälsan, inte bara i Europa utan över hela världen.

Over recent decades, growing mobility of the global population has increased the risk and incidence of cross-border diseases, and antimicrobials have been instrumental in preventing and treating such infections.  AMR results from the overuse or misuse of antimicrobials to treat infections – the more an antimicrobial is employed to fight an infection the faster the infection will mutate into a resistant strain.

Eftersom AMR gör att även vanliga sjukdomar inte svarar på traditionella behandlingar, utgör det ett allvarligt hot mot folkhälsan, vilket framgår av spridningen av regionala och globala pandemier. Omkring 25,000 1.5 patienter dör varje år till följd av infektioner orsakade av bakterier som uppvisar AMR. Utöver de mänskliga kostnaderna kostar produktivitetsförlusten och ökningen av hälsovårdsutgifterna EU:s hälsosystem cirka XNUMX miljarder euro per år.

"Om vi ​​inte agerar nu, kommer ökningen av AMR-incidensen i ett ständigt växande antal sjukdomar att leda oss in i en tid där hälsosystemen i Europa och utanför inte kan hantera mindre infektioner, än mindre organtransplantationskomplikationer," sade Europeiska folkhälsoalliansen (EPHA) generalsekreterare Monika Kosińska. Endast hälften av alla utvecklade antimikrobiella medel är avsedda för människor.

Inom veterinärmedicinen används antimikrobiella medel mer och mer som tillväxtfrämjare och för att förebygga eller behandla infektionssjukdomar hos boskap. Även om överföring av AMR från djur till människor fortfarande är föremål för vetenskaplig undersökning, bör interaktionen mellan de två inte förbises. Att hantera det allvarliga och akuta hotet från AMR kräver sammanhängande tillvägagångssätt från olika politikområden såväl som från läkare, patienter, berörda industrier och folkhälsosamfundet som helhet.

Dessutom har en ny front i kampen mot AMR nyligen öppnats i de pågående förhandlingarna om ett transatlantiskt handels- och investeringspartnerskap (TTIP) mellan EU och USA. Om den inte behandlas på ett adekvat sätt kan denna pakt späda ut europeiska standarder för kött- och fjäderfäproduktion, inklusive de som reglerar användningen av antimikrobiella ämnen i industriellt jordbruk.

"Till stor del orsakad av överanvändning av antibiotika, avslöjar AMR en konflikt mellan affärsintressen och folkhälsomål. Vi behöver brådskande och sammanhängande svar från beslutsfattare på både europeisk och nationell nivå innan vi skjuts in i en pre-antibiotisk era”, avslutade Kosińska.

Annons

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend