Anslut dig till vårt nätverk!

Lantbruk

Yttrande: Hur industrin försöker urvattna riskbedömning av blandningar av bekämpningsmedel i vardagsmaten

DELA MED SIG:

publicerade

on

bekämpningsmedel-sprayEn rapport från Pesticide Action Network (PAN) Europe hävdar att de har avslöjat ett välplanerat och orkestrerat försök från industrin att undergräva policyer som syftar till att utvärdera toxiciteten hos kemikalieblandningar (kumulativ riskbedömning, CRA). Detta görs genom att sätta branschanknutna experter i avgörande positioner i expertpaneler inom Världshälsoorganisationen (WHO) och Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet EFSA. En massiv försening i genomförandet av politiken är resultatet. Åtta år efter att EU beordrade sådana riskbedömningar för bekämpningsmedelsrester i livsmedel, misslyckas EFSA fortfarande med att utföra dem, vilket lämnar konsumenter och medborgare oskyddade mot skadorna av blandningar av bekämpningsmedel i livsmedel.

Varje dag utsätts människor för dussintals bekämpningsmedelsrester i mat, i frukt och grönsaker och för hundratals andra kemikalier under sin livstid. Livsmedelsstandarder är dock baserade på en enda exponering, vilket är orealistiskt. Följaktligen skyddar dessa standarder inte människor mot potentiella hälsoskador av blandningar, särskilt under en längre tidsperiod. När politikerna slutligen gick med på att ändra livsmedelsstandarderna utvecklade industrin sina synpunkter på CRA och satte sig för att infiltrera statliga organ som skulle implementera policyn om CRA.

För mer information, klicka här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend