Anslut dig till vårt nätverk!

Djurskydd

Pet Night 2014: Hundar hjälper barn med autism

DELA MED SIG:

publicerade

on

DSCF3319Två pilotprojekt i Storbritannien och Nederländerna har visat de fantastiska resultaten av hundars positiva inverkan på barn, enligt forskning från University of Lincoln, som togs upp i rampljuset under den 10th Pet Night-evenemang den 12 februari - sPet Night, stödd av International Federation of Animal Health (IFAH), samlade beslutsfattare och icke-statliga organisationer.

"Den överväldigande majoriteten av föräldrarna bekräftade att deras barn blev lyckligare efter att ha adopterat en hund, och att "härdsmälta" i närvaro av en hund var mindre sannolikt", säger Helen McCain, från det brittiska programmet Parents Autism Workshop (PAWS). Effekten på ett barn är "massivt fördelaktig", tillade hon.

Förslaget ligger i linje med EU:s politik för att öka allmänhetens medvetenhet om autism och lyfta fram sätt att skydda barn. I år representerade Pet Night den 12 februari hela spektrumet av organisationer: från väletablerade ledarhundsföreningar till nya projekt som involverar hundar för autistiska barn. Detta tyder på ett växande intresse från européernas sida för en ny nivå av syntes mellan människor och djur under 21-talet. Från vakt- och räddningshundar har mänskligheten rört sig mot mycket mer sofistikerade former av ömsesidigt fördelaktiga former av interaktion, och skiftat från fysiskt skydd av människor till mer komplexa frågor om vård för människors hälsa, inklusive psykologiska.

DSCF3266"Mina hundar arbetar vanligtvis under en timme per dag, ibland två timmar, med en paus för en promenad", säger Annick Neveu, volontär för Activ'Dog Association som fokuserar på att besöka äldreboenden, till EU Reporter. För många äldre representerar sådana besök en bro till deras förflutna och hjälper till att övervinna deras stress. Hundarna lyser upp dagarna för Alzheimersjuka och de med andra allvarliga sjukdomar, och de klokaste av "människans bästa vänner" introduceras för att ge tröst i de sista ögonblicken av dem som går bort. "Att hålla och smeka en hund är en ljusfyr", tillade Neveu.

DSCF3244Tillsammans med Activ'dog, många föreningar närvarande på Pet Night tränar och utbildar hundar och människor för ömsesidigt fördelaktiga relationer, vilket bekräftar hundarnas unika plats i mänskligt liv. Men många mysterier om det integrerade bandet mellan djur och människor återstår fortfarande att upptäcka.

Även om det inte fanns några kattdjur närvarande vid evenemanget, tyske professor Reinghold Berglers nya bok Man and Cat. Fördelarna med kattägande kompenserade till viss del för frånvaron av katter. För tillfället är katter de populäraste husdjuren i Europa - med 17 av 100 hushåll leder danskarna när det gäller förhållandet mellan människor och djur, men fransmännen, med 11 miljoner, ligger klart före i totala siffror. På samma sätt som hundar är katter oerhört stödjande för svaga individer, ger balans och avsevärt förbättrad livskvalitet vid pensionering och lindrar sorg och depression, hävdar Reinghold. Trots att det finns omkring 200 miljoner husdjur i EU, tillägger Reinghold också att för att förbättra livskvaliteten "behöver vi fler djur omkring oss än vad som är fallet för närvarande". Men förhållandet mellan djur och människor är inte en enkelriktad gata - husdjur bör också gynnas, enligt volontärer. "Att säkerställa hälsa och välbefinnande för sällskapsdjur över hela Europa är en viktig del av ansvarsfullt husdjursägande", säger ledamoten Julie Girling. En av de avgörande aspekterna av detta hälso- och sjukvårdssystem är ett enda EU-omfattande licenssystem som kommer att behandlas av Europaparlamentet i år. Enkellicenssystemet, avslutade Girling, skulle avsevärt förbättra tillgången på läkemedel för alla djur i Europa.

 

Annons

Anna van Densky

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend