Anslut dig till vårt nätverk!

Diet

Definiera nanomat: Ett stort problem i mycket liten skala

DELA MED SIG:

publicerade

on

Balanserad dietKonsumenter bör ha rätt att veta vad som finns i deras mat, inklusive förekomsten av konstruerade nanomaterial ©BELGAIMAGE/Science

Lågfettglass som fortfarande smakar fantastiskt, matolja berikad med vitaminer eller bröd berikat med fiskolja som inte smakar fiskigt. Att lägga till konstgjorda nanopartiklar i mat erbjuder spännande möjligheter, men de är fortfarande sällsynta i våra stormarknader. Eftersom det ännu inte är klart hur säkra de är bör du själv kunna göra medvetna val. Ledamöterna har dock avvisat nya märkningsregler för konstruerade nanomaterial av Europeiska kommissionen. Läs vidare för att ta reda på varför.

Om nanomaterial
Nanomaterial är små strukturer bara miljarddels meter (nanometer) i storlek. Om en nanopartikel var lika stor som en fotboll, skulle en munk vara lika stor som Storbritannien. Som ett resultat av sin lilla storlek kan de lättare tränga in i människokroppen och erbjuda andra egenskaper än större former av samma material. Dessa partiklar kan användas för att ändra smak, färg, smak och konsistens på mat.

Rätten att bli informerad
Parlamentet har alltid stött konsumenternas rätt att veta vad som finns i maten de köper, vilket ledamöterna anser också bör omfatta nanomaterial. Nuvarande EU-regler definierar konstruerade nanomaterial som alla avsiktligt framställda material vars storlek är mindre än 100 nanometer. Kommissionen vill precisera detta genom att tillägga att ett nanomaterial bör bestå av minst 50 % av partiklar med en storlek mellan 1-100 nanometer. Ledamöterna avvisade detta förslag den 12 mars, eftersom det skulle undanta livsmedelstillsatser i nanostorlek som redan finns på marknaden. Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet rekommenderar en tröskel på 10 %.

Nästa steg
Ledamöterna har uppmanat kommissionen att komma med ett nytt förslag som tar hänsyn till parlamentets ståndpunkt.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend