Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Eurobarometer om idrott avslöjar höga nivåer av inaktivitet i EU

DELA MED SIG:

publicerade

on

MEP_flyer_shortEnligt resultaten från den senaste Eurobarometer-undersökningen om idrott och fysisk aktivitet tränar 59 % av EU:s medborgare aldrig eller sällan, medan 41 % gör det minst en gång i veckan.

Norra Europa är mer fysiskt aktivt än söder och öster. 70 % av de tillfrågade i Sverige sa att de tränar eller idrottar minst en gång i veckan, strax före Danmark (68 %) och Finland (66 %), följt av Nederländerna (58 %) och Luxemburg (54 %). I andra änden av skalan gör 78 % det aldrig i Bulgarien, följt av Malta (75 %), Portugal (64 %), Rumänien (60 %) och Italien (60 %).

Commenting on the findings, Androulla Vassiliou, European commissioner responsible for sport, said: “The results of the Eurobarometer confirm the need for measures to encourage more people to make sport and physical activity a part of their daily lives. This is crucial, not only in terms of an individual’s health, well-being and integration, but also because of the significant economic costs resulting from physical inactivity. The Commission is committed to supporting member states in efforts to encourage the public to be more active. We will implement the recently adopted Council Recommendation on health-enhancing physical activity and move ahead with plans for a European Week of Sport. The new Erasmus+ programme will also – for the first time – provide funding for transnational initiatives to promote sport and physical activity.”

Undersökningen visar att särskilt lokala myndigheter skulle kunna göra mer för att uppmuntra medborgarna att vara fysiskt aktiva. Medan 74 % av de tillfrågade anser att lokala idrottsklubbar och andra leverantörer ger tillräckliga möjligheter för detta, tycker 39 % att deras lokala myndigheter inte gör tillräckligt.

Bakgrund

Denna Eurobarometerundersökning genomfördes för Europeiska kommissionen av TNS Opinion & Social Network i de 28 medlemsländerna mellan 23 november och 2 december 2013. Nästan 28 000 svarande från olika sociala grupper och befolkningsgrupper deltog i undersökningen. Undersökningen följer jämförbara undersökningar som genomfördes 2002 och 2009 och kommer att bidra till att tillhandahålla data för att stödja utvecklingen av policyer för att främja idrott och fysisk aktivitet.

Viktiga resultat från undersökningen:

Annons

1. Hur ofta tränar eller idrottar du?

2. Hur ofta ägnar du dig åt annan fysisk aktivitet?

Mer information

MEMO / 14 / 207
Eurobarometerundersökning om idrott och fysisk aktivitet
The EU’s role in sport
Utbildning och fortbildning
Androulla Vassilious hemsida

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend