Anslut dig till vårt nätverk!

Sjukdomar

Forskare slår bioteknikindustrin under dödlig njursjukdom epidemi

DELA MED SIG:

publicerade

on

Roundup-e1357192553864-644x322Intervju med Dr Channa Sudath Jayasumana, lektor i farmakologi vid medicinska fakulteten, Rajarata University i Anuradhapura.

Dr Jayasumana släppte nyligen en studera i International Journal of Environmental Research and Public Health som föreslår en koppling mellan världens främsta säljande ogräsmedel känd som Roundup (aka Glyphosat) och en serie mystiska epidemier av dödlig kronisk njursjukdom av okänt ursprung (CKDu) som påverkar flera fattiga jordbruk regioner runt om i världen.

Bara på Sri Lanka drabbar CKDu nu 15 % av människor i arbetsför ålder i den norra delen av landet; totalt 400,000 20,000 patienter med en beräknad dödssiffra på cirka XNUMX XNUMX.

Titta på videoklipp Mystery in the Fields och Dödens cykel för fem minuter långa dokumentärer som ger ytterligare bakgrundsinformation om drabbade områden runt om i världen.

Dr Jayasumana, vad ledde dig in i utredningen av möjliga kopplingar mellan glyfosat och CKDu?

I Sri Lanka upptäcktes sjukdomen för första gången 1994 i en koloni för risodling vid namn Padavi-Sripura och belägen 350 km nordöst om huvudstaden Colombo. Den unika epidemiologiska egenskapen hos CKDu är allmänt kända riskfaktorer för CKD såsom diabetes mellitus, högt blodtryck och glomerulär nefrit ses inte hos dessa patienter. Unga till medelålders (30 till 50 år gamla) män med låg socioekonomisk bakgrund är främst drabbade. Epidemiologiska studier har visat att sjukdomen är relaterad till risodling med omfattande användning av bekämpningsmedel och konstgödsel.

De observerade geografiska och socioekonomiska sjukdomsmönstren ledde till antaganden om att miljö- och yrkesfaktorer har en viktig roll att spela som de främsta orsakerna. Tubulointerstitiell sjukdom med negativ immunfluorescens för IgG, IgM och komplement-3 var mer för en toxisk nefropati. Men kända nefrotoxiner kunde inte på ett sammanhängande sätt förklara varför CKDu är begränsad till vissa geografiska områden i Sri Lanka och varför det inte fanns någon CKDu i Sri Lanka före 1990-talet. Vi fokuserade på giftiga ämnen som härrör från kemiska gödningsmedel och bekämpningsmedel som introducerades till Sri Lanka i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet. Tidigare var vår största oro arsenik och tungmetaller från jordbrukskemikalier. Ändå har omfattande studier visat att det kan finnas något annat som bidrar till epidemin. När vi analyserade urinprover från CKDu-patienter för olika organiska och oorganiska ämnen upptäckte vi höga halter av glyfosat och AMPA förutom arsenik och tungmetaller. Detta ledde oss in i undersökningen av möjliga kopplingar mellan Glyfosat och CKDu.

Annons

Du nämner i din studie att nefrotoxiska metaller finns i vattnet runt områden där CKDu är utbredd – kan inte dessa metaller vara den enda orsaken till den kroniska njursjukdomen?

Ja, vi har hittat nefrotoxiska metaller (arsenik - en metalloid och tungmetaller) i dricksvatten i CKDu endemiska regioner. Koncentrationerna av dessa metaller är dock inte höga. Koncentrationerna av vissa tungmetaller var under WHO:s rekommenderade nivå. Enbart nefrotoxiska metaller är ganska osannolikt att orsaka denna typ av katastrofala hälsoproblem i regionen. Det är därför vi antog att det borde finnas någon annan molekyl som transporterar och levererar dessa nefrotoxiska metaller till njurarna även när de finns i låga koncentrationer i dricksvatten.

Vilka områden i världen påverkas för närvarande av CKDu?

11 länder på 3 kontinenter berörs.

Sri Lanka – North Central, North Western Eastern and Uva provinces in Sri Lanka

India – Andra, Orissa (Odesha) provinces

Stillahavsgränsen till Centralamerika - El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Honduras, Guatemala och södra Mexiko.

Africa – Egypt, El Minia Governoate, Upper Egypt, Tunisia

Vietnam-Mekong flodbassäng

Är det inte förvånande att med en så hög dödssiffra det inte finns mer mediabevakning av denna sjukdom?

Detta är en sjukdom hos fattiga bönder: en sjukdom hos bybor på landsbygden i asiatiska, afrikanska och latinamerikanska länder. Detta är inte en sjukdom i västvärlden. Därför en låg synlighet i tryckta och elektroniska medier. Det finns också nya bevis för att sjukdomen är kopplad till jordbrukskemikalier som produceras av multinationella företag. De vill dölja kopplingen, främja andra teorier och undergräva sjukdomens svårighetsgrad. Ledande medieinstitutioner i den samtida världen undergrävs av de dolda agendor som utarbetats av politiska och ekonomiska giganter. Så hur kan vi förvänta oss sanningsenlig rapportering?

Är du inte orolig över den möjliga reaktionen från den multinationella bioteknikindustrin, som producerade glyfosatbaserade ogräsmedel, på din studie?

Vårt största bekymmer är de oskyldiga bönderna i risodlingsområdena på Sri Lanka. Det endemiska området CKDu är hjärtat av forntida Sinhala-en buddhistisk civilisation med två gamla huvudstäder. Vi har odlat ris i två årtusenden utan problem. Alla dessa dök upp efter introduktionen av så kallade utvecklade rissorter och jordbrukskemikalier i regionen.

Vi är väl medvetna om reaktionen från den multinationella bioteknikindustrin. Vi vet vad som hände med publiceringen av Prof. Gilles-Éric Séralini. Vi är redo att möta dem.

Vilka egenskaper har glyfosat som kan göra det till en mördare av så många människor? Är glyfosat enbart orsaken till utbrottet av CKDu?

Den starka metallkelaterande egenskapen hos glyfosat är nyckelfaktorn. Glyfosat patenterades först som kelatbildare, vätmedel och biologiskt aktiv förening. Det användes ursprungligen som ett avkalkningsmedel för att rensa bort kalcium och andra mineralavlagringar i rör och pannor i bostäder och kommersiella varmvattensystem. Avkalkningsmedel är effektiva metallbindemedel, som griper tag i kalcium, magnesium och tungmetaller för att göra metallen vattenlöslig och lätt att ta bort. Senare förvärvade Monsanto kemikalien och fick patent på dess herbicida egenskaper. När glyfosat väl har kombinerats med en metall, följer det inte den normala nedbrytningsvägen och förblir i miljön eller biologiska system under lång tid. Enbart glyfosat är ett nefrotoxiskt ämne i veckan. När den kombineras med arsenik eller tungmetall, förbättras dess nefrotoxiska egenskaper tusen gånger.

Glyfosat ensamt är inte orsaken till CKDu, men det verkar ha fått förmågan att förstöra njurvävnaden hos tusentals bönder när det bildar komplex med nefrotoxiska metaller.

Sri Lanka har nu blivit det första landet som officiellt förbjuder alla glyfosatbaserade ogräsmedel efter en order från Sri Lankas president. Bör andra länder följa Sri Lanka i att förbjuda glyfosat ogräsmedel baserat på dina studieresultat?

Vi har precis publicerat hypotesen. Vi var tvungna att hitta en tidskrift som skulle publicera vår hypotes med en detaljerad förklaring på mer än 9900 ord. Nu håller vi på att publicera experimentella data. Det finns betydande kontaminering av miljön och biologiska system med glyfosat-metallkomplex. Samtidigt sprider sig sjukdomen snabbt i odlingsområdena.

Vi hittade orsaken och lösningen till CKDu genom att återupptäcka vårt eget unika kunskapssystem. Den odlingsteknik som vi förespråkar fanns under den antika civilisationen och omformulerades av oss. Utbytet av traditionella rissorter odlade utan jordbrukskemikalier men med inhemsk teknik har kostnadsbesparingar för bönder även efter att ha övervägt gödselmedelssubventioner.

HAN Sri Lankas president var modig och intelligent nog att vidta omedelbara åtgärder för att skydda sitt folk. Politiska myndigheter i andra länder med liknande epidemier har möjlighet att följa Sri Lanka eller hålla tyst och böja sig för multinationella företag och hjälplöst se tills deras en gång så stolta civilisationer försvinner.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend