Anslut dig till vårt nätverk!

Kliniska prövningar

Patienter och vårdpersonal är överens om framtidsvision för sjukhusapotek i Europa

DELA MED SIG:

publicerade

on

ehpopVid ett internationellt toppmöte i Bryssel har man kommit överens om en robust uppsättning standarder för sjukhusapotek för Europa. Dessa standarder bör uppfyllas i alla europeiska hälsosystem för att säkerställa säker, effektiv och optimal användning av läkemedel i samarbete med tvärvetenskapliga team. Standarderna, som omfattar 44 praxisförklaringar, antogs vid European Hospital Pharmacy Summit som avslutades den 15 maj, och där deltog mer än 100 personer. 

Utlåtandena var föremål för öppna Delphi-samråd med nationella sjukhusapotekföreningar, europeiska patientgrupper, läkare och sjuksköterskeorganisationer. Organisationerna gav sedan sitt slutliga gemensamma godkännande till varje uttalande individuellt genom en viktad röstningsmetod vid toppmötet. European Statements of Hospital Pharmacy inkluderar:

  • Alla sjukhus bör ha tillgång till en sjukhusapotekare som har det övergripande ansvaret för en säker, effektiv och optimal användning av läkemedel.
  • Sjukhusfarmaceuter bör involveras i alla patientvårdsmiljöer för att prospektivt påverka samarbetande, multidisciplinärt terapeutiskt beslutsfattande.
  • Alla recept bör granskas och valideras så snart som möjligt av en sjukhusapotekare.
  • Sjukhusfarmaceuter bör spela en fullständig roll i beslutsfattandet, inklusive rådgivning, implementering och övervakning av läkemedelsförändringar i fullt samarbete med patienter, vårdare och annan vårdpersonal
  • Sjukhusapoteker bör ha tillgång till patienternas journal. Deras kliniska insatser bör dokumenteras i patienternas journal och analyseras för att informera om kvalitetsförbättringsinsatser.
  • Kliniska apotekstjänster bör ständigt utvecklas för att optimera patienternas resultat.

De 44 European Statements of Hospital Pharmacy finns tillgängliga här..

European Association of Hospital Pharmacists (EAHP) ordförande Dr Roberto Frontini: "Genom de nya europeiska utlåtandena för sjukhusapotek har patienter, sjukhusapotekare och vår systersjukvårdspersonal lagt upp en tydlig vision för vad sjukhusapotek bör uppnå i alla europeiska länder.

"Uppgiften övergår nu omedelbart till implementering. EAHP kommer att rulla ut en rad verktyg och initiativ för att stödja uppnåendet av uttalandena, men en stor skyldighet vilar nu på hälsosystemen att bereda vägen för förbättring också. Det positiva stödet från patienten organisationer och annan vårdpersonal försäkrar oss om att uttalandena är en gemensam strävan och ger en väg mot att kontinuerligt förbättra patientvården på sjukhus i alla europeiska länder.”

Mer information

1. European Association of Hospital Pharmacists (EAHP) är en sammanslutning av nationella organisationer i 34 länder som representerar sjukhusapotekare på europeisk och internationell nivå. Mer information om EAHP och dess historia här..

Annons

2. Den fullständiga texten till de 44 uttalandena finns tillgänglig här..

3. Den Europeiska toppmötet om sjukhusapotek hölls på Diamant Business Centre i Bryssel den 14-15 maj 2014. Mer information om toppmötet finns tillgänglig här..

4. En video som ger bakgrunden till toppmötet finns tillgänglig här..

5. 31 nationella sjukhusapoteksföreningar röstade vid sidan av 12 patientorganisationer, 4 vårdorganisationer och 3 läkarorganisationer använde en viktad metod som tilldelade 50 % av de totala rösterna till sjukhusapotekare, 25 % till vårdpersonal och 25 % till patientorganisationer. Ett uttalande krävde ett uppnått konsensusgodkännande på 85 % för att godkännas. Mer information om röstningsmetoden finns tillgänglig via denna video (från 4.39). Resultaten av omröstningarna om uttalandena finns tillgängliga här..

6. Fotografier från toppmötet, för återanvändning av media, kommer att göras tillgängliga via EAHPs onlinepressrum. Mer information här..

7. Förfrågningar om intervjuer med Dr Roberto Frontini, ordförande för European Association of Hospital Pharmacists (EAHP), nationella sjukhusapoteksdelegater och närvarande patient- och vårdorganisationer kan göras genom att kontakta [e-postskyddad]

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend