Anslut dig till vårt nätverk!

Cigaretter

World No Tobacco Day

DELA MED SIG:

publicerade

on

värld-notobaksdagenFör att uppmärksamma World No Tobacco Day den 31 maj uppmanade European Public Health Alliance (EPHA) EU:s medlemsländer att fullt ut implementera det reviderade tobaksproduktdirektivet (TPD). Det nya direktivet, som antogs tidigare i år, trädde i kraft den 19 maj och ger bland annat medlemsländerna möjlighet att införa standardiserade tobaksförpackningar av folkhälsoskäl.

"Europa är nu utrustat med en förordning som är lämplig för ändamålet och som har potential att skydda oss från vilseledande marknadsföring. Tobaksindustrin har länge riktat in sig på unga människor i marknadsföringen av deras produkter. EU:s produktdirektiv kommer att ge Europa en möjlighet att stävja dessa marknadsföringsaktiviteter genom enkla förpackningar och att stoppa unga pojkar och flickor från att börja röka. Med ett så kraftfullt nytt vapen för att bekämpa tobaksanvändning kommer detta drag att göra det möjligt för oss att minska den kroniska sjukdomsbördan som rökning orsakar”, säger EPHA:s ordförande Peggy Maguire.

"På World No Tobacco Day skulle jag vilja fira Europas djärva åtagande att sätta strängare kontroller på en produkt som dödar cirka 700,000 XNUMX människor varje år i Europa. Jag hoppas att detta direktiv kommer att bana väg för fler medlemsländer att lagstifta om standardiserade förpackningar”, tillade EPHA:s interimsekreterare Emma Woodford.

Även om införlivandet av TPD är avgörande bör det inte innebära slutet på vägen för tobakskontroll – det finns ytterligare sätt som nationella regeringar kan bekämpa tobaksepidemin. Temat för årets World No Tobacco Day är att höja tobaksbeskattningen. Detta är en nyckelfaktor för att minska konsumtionen, hejda användningen och hjälpa människor att ge upp; den lovar också att minska ojämlikheterna i hälsa. EPHA är glada över att Världshälsoorganisationen (WHO) och dess samarbetspartners använder tillfället från World No Tobacco Day 2014 för att uppmana länder att höja skatterna på tobak.

Inför World No Tobacco Day berömde WHO nyckelaktörer för deras ansträngningar att ta itu med tobaksepidemin i Europa, inklusive hälsokommissionär Tonio Borg, Irlands hälsominister James Reilly och Litauens hälsominister Vytenis Povilas Andriukaitis.

När Borg utsågs till kommissionsledamot med ansvar för hälso- och konsumentfrågor såg han till att kommissionen släppte översynen av TPD i tid för att Europaparlamentet och rådet skulle kunna anta det nya direktivet före slutet av Europaparlamentets mandatperiod. Under en lagstiftningsprocess präglad av stort tobakslobbyinflytande uppmuntrade Borg EU-kammaren och rådet att enas om ett starkt direktiv med fokus på skydd av barn från tobaksmarknadsföring. Vi vill också betona att den slutliga kompromissen inte hade varit möjlig utan det kontinuerliga och outtröttliga stödet från föredraganden, parlamentsledamot Linda McAvan.

Irlands hälsominister spelade också en avgörande roll i antagandet av TPD och var avgörande för att lägga fram ett förslag om enkla förpackningar i Irland, som gav ett exempel på bästa praxis för andra medlemsländer att följa.

Annons

Trogen hans ord gjorde det litauiska hälsoministeriet förnyelsen av TPD till en högsta prioritet för det litauiska ordförandeskapet i Europeiska rådet (andra halvåret 2013), efter hans stödjande tal vid EPHA:s årliga konferens förra året.

Den 31 maj har EPHA också publicerat en information om onlinemarknadsföring av tobaksprodukter. "Den virtuella miljön är den vanligaste gränsöverskridande plattformen för tobaksreklam och den största utmaningen för ett effektivt genomförande av ett EU-reklamförbud", betonade författaren till briefingen, EPHA Policy Coordinator Zoltán Massay-Kosubek.

Närmare 13 miljoner människor lider av rökrelaterade sjukdomar i EU, såsom cancer, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes eller kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL). Detta har förödande effekter inte bara på samhällen och sjukvårdssystem, utan också ekonomiskt.

Mer information

(1) Temat för World No Tobacco Day 2014 är "höja tobaksskatten: lägre död och sjukdom"

(2) Direktiv 2014 / 40 / EG om tillnärmning av medlemsstaternas lagar och andra författningar. Det nya TPD-direktivet trädde i kraft den 19 maj 2014. EU:s medlemsstater har nu två år på sig att implementera det. Enligt artikel 24.2: "Detta direktiv ska inte påverka en medlemsstats rätt att bibehålla eller införa ytterligare krav, som är tillämpliga på alla produkter som släpps ut på dess marknad, i samband med standardisering av förpackningar av tobaksvaror, om det är motiverat av folkhälsoskäl, med hänsyn till den höga skyddsnivå för människors hälsa som uppnås genom detta direktiv."

(3) Utmärkelser World No Tobacco Day 2014 – vinnarna

(4) [EPHA-förklaring] Förlorad i medbeslutande? En fallstudie om tobaksproduktdirektivet (TPD) och e-cigaretter.

(5) [Gemensamt pressmeddelande] EU-ordförandeskapens uttalande visar ett fast ledarskap och engagemang när det gäller tobak.

(6) [EPHA Öppet brev] EPHA:s bidrag till samrådet om folkhälsoförslaget – Stöd från Europeiska folkhälsogemenskapen till det allmänna systemet för vanliga förpackningar i Irland.

(7) Hälsoprioriteringar för det litauiska ordförandeskapet i EU-rådet.

(8) [Konferensrapport] EPHA 4:e årliga konferensen (4 och 5 september 2013)

(9) [EPHA briefing] Online marknadsföring av tobaksprodukter.

(10) Rökning är den främsta riskfaktorn för kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL), en vanlig lungsjukdom som blockerar luftvägarna och gör det svårt att andas. KOL påverkar mer än 440,000 XNUMX människor enbart i Irland (data från Irländska Thoracic Society).

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend