Anslut dig till vårt nätverk!

Funktionshinder

EU är fullt engagerat i att skydda personer med funktionshinder, konstaterar kommissionens rapport om FN-konventionen

DELA MED SIG:

publicerade

on

2010_EU_handikappkonventionenEuropeiska kommissionen publicerade idag (5 juni) sin första rapport om hur EU ger effekt åt FN: s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (UNCRPD). Denna konvention är det första internationella rättsligt bindande instrumentet som fastställer minimistandarder för en rad civila, politiska, sociala, ekonomiska och kulturella rättigheter för personer med funktionsnedsättning runt om i världen. Det är också den första heltäckande människorättskonventionen som EU har blivit part i (IP / 11 / 4). Publiceringen av denna rapport sammanfaller med lanseringen, av Europeiska kommissionen, av den 5th Access City Award-tävling – ett årligt pris som uppmärksammar städer för deras ansträngningar att göra det lättare för funktionshindrade och äldre människor att få tillgång till offentliga områden som bostäder, kollektivtrafik eller kommunikationsteknik (se länk).

"Europeiska unionen är fullt engagerad i att skydda och främja rättigheterna för personer med funktionsnedsättning på alla områden i livet, med alla tillgängliga medel, från lagstiftning till politik och från forskning till finansiering. Rapporten som utfärdades i dag om genomförandet av FN:s konvention om funktionshinders rättigheter är ett bevis på det åtagandet“, said European Commission Vice President Viviane Reding, the EU’s justice commissioner. “Människor med funktionsnedsättning möter fortfarande för många hinder i vardagen, varför vi har satt tillgänglighet i centrum för vår strategi för att bygga ett barriärfritt Europa. Europeiska kommissionen vill se till att personer med funktionsnedsättning kan åtnjuta sina rättigheter på lika villkor som alla andra medborgare. "

Omkring 80 miljoner människor med funktionsnedsättning bor i EU och är fortfarande sårbara för diskriminering, stigmatisering och social utestängning. FN-konventionen, som ratificerades av EU i januari 2011, fyller en viktig skyddslucka i internationell lag om mänskliga rättigheter, eftersom den erkänner funktionshinder som en juridisk fråga snarare än en ren välfärdsfråga.

Alla 28 medlemsländer har undertecknat konventionen och 25 av dessa har ratificerat den, medan de återstående tre (Finland, Irland och Nederländerna) pågår mot ratificering. EU-medlemsstater som har ratificerat konventionen behöver regelbundet informera FN:s kommitté för rättigheter för personer med funktionsnedsättning om de åtgärder som vidtagits för att genomföra konventionen.

Rapporten som publicerades idag beskriver hur EU har implementerat konventionen genom lagstiftning, politiska åtgärder och finansieringsinstrument. Den tar upp alla rättigheter och skyldigheter som är inskrivna i konventionen, från tillgänglighet och icke-diskriminering till internationellt samarbete och styrelsestrukturer, och över ett brett spektrum av politikområden: från rättvisa till transport, sysselsättning och utbildning till informationsteknik, utvecklingssamarbete till humanitärt bistånd.

Rapporten visar att ratificeringen av konventionen har påtagliga effekter på fältet i EU:

  1. I området av rättvisa, den Kommissionens rekommendation från 2013 om processuella garantier för utsatta personer som misstänks eller anklagas i brottmål (IP / 13 / 1157) hänvisar uttryckligen till konventionen för att säkerställa att behoven hos personer med funktionsnedsättning identifieras korrekt och tillgodoses under förfarandet, till exempel genom att förse dem med information om deras processuella rättigheter i ett tillgängligt format.

    Annons
  2. 2014-2020 regelverket för Europeiska strukturfonderna och investeringsfonder innehåller nya, förstärkta bestämmelser och förhandsvillkorskriterier för att säkerställa att investeringar effektivt används för att främja jämlikhet, icke-diskriminering, social integration och tillgänglighet för personer med funktionshinder genom riktade åtgärder och effektiv integrering.

  3. Smakämnen nya direktiv om offentlig upphandling, antagen i 2014, gör det nödvändigt att ta hänsyn tillgänglighet för personer med funktionshinder i de flesta upphandlingsförfaranden.

Bakgrund

The Europeiska handikappstrategi 2010-2020, antagen av kommissionen i november 2010 (IP / 10 / 1505), ställer in en konkret handlingsplan inom områdena tillgänglighet, deltagande, jämställdhet, sysselsättning, utbildning, socialt skydd, hälsa och yttre åtgärder.

En av sex personer i Europeiska unionen – omkring 80 miljoner – har ett funktionshinder som varierar från lindrigt till svårt. Över en tredjedel av personer över 75 år har funktionshinder som begränsar dem i viss utsträckning. Dessa siffror kommer att stiga i takt med att EU:s befolkning blir allt äldre. De flesta av dessa människor hindras alltför ofta från att fullt ut delta i samhället och ekonomin på grund av fysiska eller andra hinder, samt diskriminering. Personer med funktionshinder möter till exempel begränsningar i sin rätt till fri rörlighet inom EU, särskilt på grund av bristande ömsesidigt erkännande av deras funktionshinderstatus och relaterade förmåner, ett hinder som erkänns i 2013 års medborgarskapsrapport (IP / 13 / 410).

Olika nationella tillgänglighetskrav för produkter och tjänster påverkar den inre marknadens välfungerande och orsakar nackdelar för både företag och konsumenter. Av denna anledning, efter samråd med intressenter och industrin (senast i december 2013 IP / 13 / 1192), arbetar Europeiska kommissionens tjänster för närvarande på en europeisk tillgänglighetslag. Det aims to improve the functioning of the assistive technology market for the benefit of people with disabilities supporting a “Design for all” approach that benefits a wider part of the population, such as elderly people and those with reduced mobility.

Nästan hälften av européerna anser att diskriminering på grund av funktionshinder är utbredd i EU och 28 % av européer med funktionshinder säger att de har upplevt sådan diskriminering (Special Eurobarometer 393 – 2012). Den genomsnittliga utbildnings-, sysselsättnings- och fattigdomsnivån för personer med funktionsnedsättning är genomgående och avsevärt sämre än för personer utan funktionshinder. Personer med funktionshinder i EU har en genomsnittlig sysselsättningsgrad på 47 % (72 % för personer utan funktionshinder).

Mer information

Europeiska kommissionen – Människor med funktionshinder,
och här
FN: s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning
Hemsida för kommissionens vice ordförande Viviane Reding
Justitiedirektoratets nyhetsrum
Följ vicepresidenten på Twitter: VivianeRedingEU
Följ EU Justice på Twitter: EU_Justice

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend