Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Opinion: Ett hälsosammare Europa – jämlikhet, moral och etik

DELA MED SIG:

publicerade

on

PICT1963Av Anastassia Negrouk, chef för International Regulatory and Intergroup Office, EORTC, ordförande för Europeiska alliansen för personifierade Medicine (EAPM) Working Group on Regulatory Affairs, Magdda Chlebus, Director Science Policy, Denis Horgan, EAPM Executive Director.

En av Europeiska unionens grundsatser är jämlikhet. I en multikulturell union med 28 stater med 500 miljoner medborgare är den jämställdheten en utmaning inom alla EU:s politikområden, men inom hälso- och sjukvården är det utan tvekan den största utmaningen av alla.

Det finns inte bara skillnader i förmögenhet mellan individer och, naturligtvis, hela länder, utan det finns också skillnader i standarder för hälso- och sjukvårdssystem och behandling mellan medlemsländerna.

Europa har en åldrande befolkning och när som helst är miljoner sjuka i någon eller annan grad. Svårigheten är att EU:s jämlikhetsideal inte har uppnåtts när det gäller patienter som får tillgång till befintliga bästa behandlingar, eller till och med råd, i lika stor utsträckning i hela unionen.

Dessutom fortsätter vetenskapliga framsteg, vilket leder till att bättre behandlingar och mediciner (särskilt vid cancer och sällsynta sjukdomar) hela tiden utvecklas. Med framstegen inom genomisk vetenskap, personlig medicin och individuellt riktade behandlingar för sällsynta cancerformer har det aldrig funnits en bättre möjlighet att förbättra patienternas resultat i hela EU.

Tja, det skulle man kunna tro. Men som dessa tbehandlingarna går från bänk till säng vi ser en lång, mödosam godkännande- och återbetalningsprocess i Europa.

En nödvändig del av denna process innefattar kliniska prövningar. Men eftersom nya, riktade läkemedel per definition är utformade för mindre grupper, kan de som lider av en viss sjukdom spridas över många länder beroende på sjukdomsincidensen. På grund av denna mindre koncentration är patienter som inte bor nära en storstad eller ett undervisningssjukhus ofta omedvetna om, eller kan inte få tillgång till, en potentiell genombrottsbehandling som testas i en klinisk prövning. Ändå är det just dessa människor som skulle få störst hjälp och potentiellt få störst nytta av alla försök som inrättats för att ta itu med deras specifika tillstånd.

Annons

Även om den nuvarande tillämpningen av kliniska prövningar verkligen är en utmaning, är det bara en av flaskhalsarna. Andra hälsoutmaningar inkluderar debatten om en patients rätt att äga och få tillgång till hans eller hennes medicinska data; kostnaden för gränsöverskridande behandling; och brist på standardiserad, likvärdig och rättvis ersättning när de måste resa för behandling.

EU saknar också en tydlig kommunikationslinje från läkare till patienter som gör det möjligt för de senare att aktivt delta i beslut om sin egen hälsa.

En komplicerande faktor är att många läkare ofta är omedvetna om en ny behandling när den blir tillgänglig. Dessutom, om och när de är medvetna, saknar de ofta rätt fortlöpande utbildning för att utnyttja den nya tekniken på bästa sätt.

Det finns otaliga problem som måste övervinnas. Om EU ska uppnå sitt uttalade mål om jämlikhet i hälso- och sjukvården för alla medborgare, då är det dags att agera nu.

Ett nytt parlament har valts och en ny kommission kommer snart att utses. Dessa nyplacerade politiker kommer att ha ett femårigt mandat, men de måste planera mycket längre in i framtiden än så.

Ett ständigt ökande antal patientgrupper och enskilda medborgare blir medvetna om individanpassad medicins förmåga att ge dem rätt behandling vid rätt tidpunkt. Personlig medicin är ett kostnadseffektivt sätt att behandla patienter eftersom det i många fall tillåter patienter att fortsätta arbeta medan de genomgår behandling. Detta frigör dyra sjukhussängar och kliniker.

Det nya parlamentet och kommissionen måste se framåt, men inte bara ur ett finansiellt perspektiv. EU har en moralisk och etisk plikt att sätta patienterna i hjärtat av hälso- och sjukvården genom att skapa ramar för att forskning och utveckling ska blomstra, vilket gör det lättare att få tillgång till kliniska prövningar samt dra fördel av gränsöverskridande vård.

EU har också en skyldighet att ta itu med och lösa de nuvarande osäkerheterna kring Big Datas ägande och effektiva användning.

Endast genom att inta en moralisk och etisk hållning vid sidan av de ständigt närvarande skattemässiga övervägandena kan EU någonsin hoppas att nå den heliga graalen av jämlik sjukvård för alla, med högsta möjliga standard.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend