Anslut dig till vårt nätverk!

Lantbruk

#Superbugs: Ledamöterna vill bromsa användningen av antibiotika i jordbruket

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

EAAD2013_MRSA

För att bekämpa den växande bakteriers resistens mot dagens antibiotika, bör användningen av befintliga antimikrobiella läkemedel begränsas, och nya bör utvecklas, sade Europaparlamentet på torsdag (10 mars). I en omröstning om förslaget planerar att uppdatera EU-lagstiftningen om veterinärmedicinska läkemedel, förespråkar ledamöterna förbjuda kollektiva och förebyggande antibiotikabehandling av djur, och tillbaka åtgärder för att stimulera forskning om nya läkemedel.

"Med Världshälsoorganisationen varnar oss att världen riskerar väg in i en post-antibiotikum era, där antibiotikaresistens skulle orsaka fler dödsfall varje år än cancer, är det hög tid vi tog energiska åtgärder och förstått problemet vid rötterna", sade föredragande Françoise Grossetête (EPP, Frankrike).

Annons

"Kampen mot antibiotikaresistens måste börja på gårdarna. Vi vill förbjuda rent förebyggande användning av antibiotika, begränsa kollektiv behandling till mycket specifika fall, förbjuda veterinärmedicinsk användning av antibiotika som är av avgörande betydelse för humanmedicin och sätta stopp för onlineförsäljning av antibiotika, vacciner och psykotropa ämnen. Tack vare dessa åtgärder hoppas vi att minska mängden antibiotika som finns på konsumenternas tallrikar ", tillade hon.

"Vi behöver dock inte minska den terapeutiska arsenal tillgängliga för veterinärer. Denna lag syftar till att underlätta deras arbete. Det är absolut nödvändigt att främja forskning och innovation inom denna sektor ", avslutade hon.

Veterinärmedicinska läkemedel får inte under några omständigheter användas för att förbättra prestanda eller kompensera för dålig djurhållning, säger parlamentsledamöter, som förespråkar att begränsa profylaktisk användning av antimikrobiella medel (dvs. som en förebyggande åtgärd, i avsaknad av kliniska tecken på infektion) till enskilda djur och endast vid full motiveras av en veterinär.

Annons

För att ta itu antibiotikaresistens, till den reviderade lagen skulle ge kommissionen utse antimikrobiella som skall reserveras för behandling av människor.

Innovation

För att uppmuntra forskning om nya antimikrobiella medel, ledamöterna förespråkar incitament, även längre skydd för teknisk dokumentation om nya läkemedel, kommersiell skydd av innovativa aktiva substanser, och skydd för betydande investeringar i data som genereras för att förbättra en befintlig antimikrobiell produkt eller för att hålla det på marknadsföra.

MEPs gav också sitt stöd på torsdagen till en rapport av Claudiu Ciprian Tănăsescu (S&D, Rumänien), om ändring av en annan lag för att förbättra förfarandet för godkännande för försäljning av veterinärmedicinska läkemedel, som ska frikopplas från det för läkemedel för människor.

Nästa steg

Båda rapporterna godkändes med handuppräckning. Ledamöterna röstade också för att inleda förhandlingar med rådet i syfte att nå en överenskommelse vid första behandlingen om förslagen.

Lantbruk

Jordbruk: Kommissionen godkänner ny geografisk beteckning från Ungern

publicerade

on

Kommissionen har godkänt tillägget avSzegedi tükörponty ' från Ungern i registret över skyddade geografiska indikationer (BGB). 'Szegedi tükörponty' är en fisk av karparten som produceras i regionen Szeged, nära Ungerns södra gräns, där ett system med fiskdammar skapades. Dammarnas alkaliska vatten ger fisken en speciell vitalitet och motståndskraft. Det flagnande, rödaktiga, smakrika köttet hos fisken som odlas i dessa dammar och dess fräscha doft utan bie-smak kan direkt hänföras till den specifika saltvattenmarken.

Fiskens kvalitet och smak påverkas direkt av den goda syretillförseln vid sjöbädden i fiskdammarna som skapas på salt jord. Köttet från 'Szegedi tükörponty' är proteinrikt, fettfattigt och mycket smakrikt. Den nya valören kommer att läggas till i listan över 1563 produkter som redan är skyddade i eAmbrosia databas. Mer information online på kvalitetsprodukter.

Annons

Fortsätt läsa

Lantbruk

Kommer ledamöterna att stödja strategin Farm to Fork?

publicerade

on

Denna torsdag och fredag ​​(9-10 september) röstar Europaparlamentets AGRI- och ENVI-kommittéer om deras reaktion på EU: s strategi Farm to Fork. Europaparlamentets kommittéer för jordbruk (AGRI) och miljö (ENVI) röstar om sitt gemensamma initiativbetänkande om Farm to Fork-strategin, som beskriver hur EU siktar på att göra livsmedelssystemet ”rättvist, hälsosamt och miljövänligt” . Ändringarna i betänkandet kommer att röstas om på torsdag.

Sedan förväntas parlamentsledamöter från båda kommittéerna att godkänna sin gemensamma Farm to Fork -strategirapport på fredag ​​och skicka den till kammaren för en slutlig omröstning planerad till början av oktober. De vetenskapliga bevisen visar att EU: s livsmedelssystem för närvarande inte är hållbart och att det krävs stora förändringar i hur vi producerar, handlar och konsumerar mat om vi ska respektera våra internationella åtaganden och planetära gränser. Farm to Fork-strategin, som EU-kommissionen presenterade 2020 som ett centralt inslag i European Green Deal, är en potentiell spelväxlare på detta område. Detta beror på att det bryter igenom silos och sammanför flera politiska initiativ som syftar till att göra livsmedelssystemet mer hållbart.

Trots det har jordbruksintressenter och jordbruksministrar gett Farm to Fork -strategin ett ljummet mottagande. Det beror på att de stöder den fortsatta användningen av syntetiska bekämpningsmedel, gödningsmedel och antibiotika i EU: s jordbruk - trots de miljöskador de gör - och strategin ifrågasätter den utbredda användningen av dessa jordbrukskemikalier. Nu är det över till Europaparlamentet att fastställa sin ståndpunkt om strategin, som kommer att sända en stark politisk signal till EU -kommissionen. Detta är särskilt aktuellt med FN: s livsmedelsmöte om två veckor och den andra upplagan av Farm to Fork Conference i oktober.

Annons

”Ledamöterna kan inte missa detta gyllene tillfälle att stärka strategin Farm to Fork och göra den central för att uppnå EU: s klimat-, biologiska mångfald- och hållbara utvecklingsmål för 2030”, säger Jabier Ruiz, Senior Policy Officer för livsmedel och jordbruk vid WWF: s europeiska politiska kontor. ”Strategin har stor potential att göra våra livsmedelssystem mer hållbara om de genomförs i den skala som behövs. Parlamentet kan nu ge en väsentlig drivkraft för att detta ska hända. ”

Sammantaget måste Europaparlamentets betänkande godkänna ambitionen från strategin Farm to Fork och uppmana Europeiska kommissionen att fullt ut utveckla och utvidga de politiska initiativ som omfattas av strategin. Närmare bestämt anser WWF att det är särskilt viktigt att parlamentsledamöterna stöder kompromissändringar som ber:

Basera den framtida EU -lagen om hållbara livsmedelssystem på den senaste vetenskapliga kunskapen och involvera intressenter från en mängd olika perspektiv för att säkerställa en legitim och inkluderande process. Införa robusta mekanismer för spårbarhet av skaldjur som ger exakt information om var, när, hur och vilken fisk som fångats eller odlats för alla skaldjursprodukter oavsett om den är fångad eller importerad i EU, färsk eller bearbetad.

Erkänn att en befolkningsövergripande förändring av konsumtionsmönster behövs, inklusive att hantera överkonsumtion av kött och ultrabearbetade produkter, och presentera en proteinövergångsstrategi som täcker både efterfrågan och utbudssidan för att minska miljöpåverkan och klimatpåverkan.

Annons

Uppmuntra åtgärder för att begränsa matsvinn som förekommer på den primära produktionsnivån och tidiga stadier av leveranskedjan, inklusive oskördad mat, och sätta bindande mål för minskning av matsvinn i varje led i leveranskedjan. Inför obligatorisk due diligence för leveranskedjor för att säkerställa att EU: s import inte är fri från avskogning utan också från alla typer av ekosystemomvandling och nedbrytning - och inte leder till några negativa effekter på mänskliga rättigheter.

Efter omröstningen på torsdagen kommer AGRI: s ledamöter också att stämpla den politiska överenskommelsen om den gemensamma jordbrukspolitiken, som nåddes i juni. Detta är ett standardförfarande i EU: s beslutsfattande och inga överraskningar väntas.

Fortsätt läsa

Lantbruk

Jordbruk: Kommissionen vidtar åtgärder för att öka kassaflödet till jordbrukare

publicerade

on

EU -kommissionen har antagit en åtgärd som gör det möjligt för jordbrukare att få högre förskott inom den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP). Denna åtgärd kommer att stödja och öka kassaflödet till jordbrukare som drabbats av COVID-19-krisen och av effekterna av ogynnsamma väderförhållanden i hela EU. Vissa regioner har till exempel påverkats djupt av översvämningar.

Åtgärden kommer att göra det möjligt för medlemsstaterna att betala inkomststöd och vissa landsbygdsutvecklingssystem till jordbrukare med högre förskott, upp till 70% (från 50%) av direktstöd och 85% (från 75%) av landsbygdsutvecklingsbetalningar. Skyddsåtgärderna för att skydda EU -budgeten gäller så att betalningarna kan betalas ut en gång kontroller och kontroller har slutförts och från och med den 16 oktober 2021 för direktbetalningarna. Europeiska kommissionen har tillhandahållit stöd till livsmedelssektorn under hela COVID-19-krisen genom ökad flexibilitet och specifika marknadsåtgärder. Mer information här.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend