Anslut dig till vårt nätverk!

Lantbruk

#Superbugs: Ledamöterna vill bromsa användningen av antibiotika i jordbruket

DELA MED SIG:

publicerade

on

EAAD2013_MRSA

För att bekämpa bakteriers växande resistens mot dagens antibiotika bör användningen av befintliga antimikrobiella läkemedel begränsas, och nya bör utvecklas, sade Europaparlamentet på torsdagen (10 mars). I en omröstning om utkast till planer på att uppdatera en EU-lag om veterinärmedicinska läkemedel, förespråkar parlamentsledamöter ett förbud mot kollektiv och förebyggande antibiotikabehandling av djur, och stöder åtgärder för att stimulera forskning om nya läkemedel.

"När Världshälsoorganisationen varnar oss för att världen riskerar att glida in i en era efter antibiotikaresistens, där antibiotikaresistens skulle orsaka fler dödsfall varje år än cancer, är det hög tid att vi vidtar energiska åtgärder och förstår problemet vid dess rötter", sade föredraganden Françoise Grossetête (EPP, Frankrike).

”Kampen mot antibiotikaresistens måste börja på gårdarna. Vi vill förbjuda rent förebyggande användning av antibiotika, begränsa kollektiv behandling till mycket specifika fall, förbjuda veterinärmedicinsk användning av antibiotika som är kritiskt viktiga för humanmedicin och sätta stopp för onlineförsäljning av antibiotika, vacciner och psykotropa ämnen. Tack vare dessa åtgärder hoppas vi kunna minska mängden antibiotika som finns på konsumenternas tallrikar”, tillade hon.

"Men vi behöver inte minska den terapeutiska arsenal som finns tillgänglig för veterinärer. Denna lag syftar till att underlätta deras arbete. Det är absolut nödvändigt att uppmuntra forskning och innovation inom denna sektor”, avslutade hon.

Veterinärmedicinska läkemedel får inte under några omständigheter tjäna till att förbättra prestationsförmågan eller kompensera för dålig djurhållning, säger parlamentsledamöter, som förespråkar att den profylaktiska användningen av antimikrobiella medel (dvs. som en förebyggande åtgärd, i avsaknad av kliniska tecken på infektion) begränsas till enstaka djur och endast när det är fullt motiverat av en veterinär.

För att hjälpa till att hantera antimikrobiell resistens skulle den reviderade lagen ge Europeiska kommissionen befogenhet att utse antimikrobiella medel som ska reserveras för mänsklig behandling.

Annons

Innovation

För att uppmuntra forskning om nya antimikrobiella medel, förespråkar parlamentsledamöterna incitament, inklusive längre skyddsperioder för teknisk dokumentation om nya läkemedel, kommersiellt skydd av innovativa aktiva substanser och skydd för betydande investeringar i data som genereras för att förbättra en befintlig antimikrobiell produkt eller för att behålla den på marknadsföra.

Ledamöterna gav också sitt stöd på torsdagen till en rapport av Claudiu Ciprian Tănăsescu (S&D, Rumänien), om ändring av en annan lag för att förbättra förfarandet för försäljningstillstånd för veterinärmedicinska läkemedel, som ska frikopplas från det för läkemedel för människor.

Nästa steg

Båda rapporterna godkändes genom handuppräckning. Ledamöterna röstade också för att inleda förhandlingar med rådet, i syfte att nå en överenskommelse vid första behandlingen om förslagen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend