Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Hälsa: Driving disruption – Uber-liknande innovation och hälsovårdens framsteg

DELA MED SIG:

publicerade

on

big-data-hälsovårdMot slutet av förra året undersökte Europeiska kommissionen och dess oberoende expertpanel om effektiva sätt att investera i hälsa konsekvenserna av Disruptive Innovation för hälsa och hälsovård i Europa, skriver Denis Horgan.

Kommissionen konstaterade: ”Disruptiv innovation är en typ av innovation som skapar nya nätverk och aktörer som tenderar att tränga undan befintliga strukturer och aktörer. Det utgör ett rejält paradigmskifte i vårdens organisation.

"[Det] har potential att minska kostnaderna och komplexiteten samtidigt som patienterna får förbättrad tillgång till hälsovård, vilket resulterar i bättre hälsa och patientens egenmakt."

Kommissionens dokument tillade att: "Det preliminära yttrandet definierar och klassificerar Disruptive Innovation, identifierar drivkrafter och hinder för dess genomförande och bedömer dess relevans i EU genom att lista några fallstudier."

Den Brysselbaserade European Alliance for Personalized Medicine (EAPM) var bland de intressenter som bidrog till ett offentligt samråd om dokumentet, liksom det tidigare har gjort om många andra.

Läsare kan mycket väl ha sett och hört termen "störande innovation", och första gången de två orden kan ha verkat en udda kombination.

Vi tenderar att tänka på "innovation" i generellt positiva termer och "avbrott" som ett mestadels negativt begrepp.

Annons

Ändå har termen funnits i 20 år eller så och visar inga tecken på att försvinna.

Så vad betyder det? Åtminstone i affärstermer beskrev "Disruption" ursprungligen en process genom vilken ett mindre företag framgångsrikt kunde utmana äldre etablerade företag genom att rikta in sig på förbisedda områden som företag med bättre resurser, istället fokuserade på deras huvudkunders behov.

Som en oljetanker som försöker svänga till sjöss har de större företagen svårare att reagera snabbt medan de mindre, "innovativa" tar sig snabbt in i de traditionella områdena, samtidigt som de bevarar sina nya idéer. När de större, traditionella kunderna börjar vända sig till de nya företagens tjänster, i hög volym, då har vi "disruption".

Oavsett om det används strikt korrekt eller på annat sätt (enligt modellen ovan) har termen spridit sig till olika arenor, inte minst inom hälsa.

Nuförtiden använder många människor termen "disruptiv innovation" för att beskriva varje situation där en bransch skakas om, och det kommer att förbli fallet. 

Disruptiv innovation som hälsovårdskoncept har utvecklats i USA och mest diskuterats där. I kommissionens yttrande studerade man hur begreppet kan tillämpas i ett europeiskt sammanhang.

Det verkar som att vårdgivare idag har tre val: ignorera innovation (det kan till exempel anses vara för dyrt eller oprövat); driva på för ytterligare reglering för att täppa till inträdet på marknaden; eller acceptera det "störande" behovet av att konkurrera med avseende på effektivitet, kvalitet och till och med pris.

EAPM och dess medlemmar stöder starkt det tredje alternativet och tror att detta så småningom kommer att leda till mer värdefulla och överkomliga hälsotjänster. 

Kan detta fungera? Tja, låt oss ta exemplet med Uber, de blivande kämparna mot ineffektiva och dyra stadstaxibilar. 

Uber Technologies Inc. har definierats som ett "amerikanskt multinationellt nätverk för onlinetransportnätverk" som har sitt huvudkontor i San Francisco. 

"Det utvecklar, marknadsför och driver Ubers mobilapp, som låter konsumenter med smartphones skicka in en reseförfrågan som sedan dirigeras till Uber-förare som använder sina egna bilar."

I juni förra året var tjänsten tillgänglig i 58 länder och 300 städer över hela planeten – även om problem uppstod i Bryssel. Flera andra företag har kopierat affärsmodellen för att ge oss ordet "Uberification". Det är imponerande grejer.

Det är baserat på föreställningen att om en tjänst är opålitlig eller för dyr, kommer kunderna att söka sig någon annanstans om det finns ett alternativ. Och det har de, i massor.

Men hälsosektorn över hela Europa är mycket mer fragmenterad och komplex än taxitjänsterna i någon given stad, vare sig det är i Europa eller någon annanstans. Så kan Uber-liknande störande ingrepp inträffa under dessa omständigheter?

Tja, även om forskning och utveckling i Europa verkligen behöver stärkas av Europeiska kommissionen och enskilda medlemsländers hälsovårdstjänster, pågår det fortfarande mycket innovation som kan klassas som störande.

Faktum är att med frammarsch av personlig medicin, genomisk vetenskap, Big Data, smarta kläder et al, förbättras hälso- och sjukvården hela tiden (personlig medicin har haft en enorm inverkan inom cancervård, till exempel) och innovation (tillsammans med forskning) har varit till stor del ansvarig för detta.

När det gäller hälsan och livskvaliteten för potentiella 500 miljoner patienter i 28 EU-medlemsstater är det tydligt att vi behöver mer innovation, inte mindre.

Oavsett om vi är bekväma med "avbrott" eller inte.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend