Anslut dig till vårt nätverk!

Cigaretter

#EUTPD: 700,000 dödsfall per år: ta itu med rökning i EU

DELA MED SIG:

publicerade

on

 smokingnew

Mer än en av fyra européer röker. Hälften av dem kommer att dö i förtid, vilket förkortar deras liv genom 14 år i genomsnitt. Från 20 maj ny europeisk lagstiftning kommer att vara på plats för att göra rökning och cigaretter mindre attraktivt, särskilt bland unga människor. Läs vidare för att ta reda på vad som kommer att förändras.

Vad förändras

Det nya direktivet, som träder i kraft i alla EU-länder fredagen den 20 maj, innehåller strängare regler för tobak och relaterade produkter.

Några av de nya reglerna syftar till att göra röka mindre attraktivt för ungdomar genom att förbjuda cigaretter och rulltobak med kännetecknar smaker, samt små och billigare förpackningar för vissa tobaksprodukter.

Hälsovarningar - inklusive både bild och text - måste täcka 65% av framsidan och baksidan av cigarett- och rulltobakspaket, medan alla reklam och vilseledande element på tobaksprodukter är förbjudna.

Tillverkarna är skyldiga att anmäla nya tobaksvaror innan de släpps ut på EU-marknaden, medan de också skyldiga att lämna detaljerade rapporter till EU-länder om de ingredienser som används i tobaksvaror, särskilt cigaretter och rulltobak.

Dessutom EU-länder får förbjuda internetförsäljning av tobak och relaterade produkter och e-cigaretter regleras antingen som läkemedel - om de används för att hjälpa människor att sluta röka - eller som tobaksprodukter.

Annons

Slutet av gimmick tobaksprodukter

Tobaksbolagen försökte hindra de nya reglerna träder i kraft, men EU-domstolen dömt dem.

Storbritanniens S & D-medlem Linda McAvan, som var ansvarig för att styra de nya reglerna genom parlamentet, välkomnade lagstiftningen som träder i kraft den här veckan: "Människor över hela EU kommer att se tobakspaket förändras från och med nu när gimmick-tobaksprodukter försvinner från marknaden och tobaksförpackningar innehåller fler hälsovarningar än annonser. Dessa nya tydliga regler, tillsammans med andra nationella åtgärder som rökförbud på offentliga platser, bör hjälpa till att hindra tobaksindustrin från att rekrytera en ny generation unga rökare i Europa. Och nu när stora tobaksföretag förlorade sitt ärende vid EG-domstolen, de medlemsstater som fortfarande inte har införlivat direktivet helt måste fortsätta och göra det. "

Den letala vana

Tobakskonsumtionen är ansvarig för nästan 700,000 dödsfall i EU varje år. Rökare drabbas mer av ohälsa (eftersom de löper större risk för cancer, hjärt-och luftvägssjukdomar) och hälften av dem dör i förtid (14 år i genomsnitt).

Mer information

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend