Anslut dig till vårt nätverk!

EU

# Glyphosate: Kommissionen föreslår vägen framåt - Uttalande av kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet Vytenis Andriukaitis

DELA MED SIG:

publicerade

on

glyfosat jordbruksbekämpningsmedel"Mine damer och herrar - I morse informerade jag mina kolleger i kommissionärerna om läget för de diskussioner som kommissionen för med medlemsstaterna om glyfosatfilen.

"Först och främst vill jag återigen betona att EU:s tillståndsförfarande när det gäller bekämpningsmedel är det strängaste i världen.

"Det tar år av vetenskaplig bedömning innan ett verksamt ämne godkänns – eller förnyas på EU-nivå.

"Vår vetenskapliga process är mycket sträng och bygger på en sammanslagning av expertis mellan Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet och alla 28 medlemsstater.

"Våra förslag och beslut om glyfosat baserades på den guidade bedömning som gjorts av EFSA och dessförinnan - tyska federala institutet för riskbedömning (Bundesinstitut für Risikobewertung). Båda drog slutsatsen att glyfosat sannolikt inte är cancerframkallande.

"Sedan i höstas har mina tjänster diskuterat med medlemsländerna den bästa vägen framåt för förnyelsen av glyfosat i expertkommittén. Vi har strävat efter en lösning som får största möjliga stöd från medlemsländerna.

"Än så länge, även om en majoritet av medlemsländerna är för förnyelsen, har ingen kvalificerad majoritet uppnåtts, trots kommissionens ansträngningar att tillmötesgå förfrågningar och farhågor från ett antal nationella regeringar, såväl som från Europaparlamentet. (som uttryckte sig för en sjuårig förnyelse).

Annons

”Vissa medlemsländer har varit ovilliga att ta ställning.

"Jag anser att det är viktigt att förtydliga att när ett verksamt ämne väl har godkänts – eller förnyats på EU-nivå – är det upp till medlemsländerna att godkänna de slutliga produkterna (selva herbiciderna och bekämpningsmedlen) som släpps ut på sina respektive marknader.

”EU-godkännandet av ett verksamt ämne innebär bara att medlemsländerna kan godkänna växtskyddsmedel på sitt territorium, men de är inte skyldiga att göra det.

"De medlemsländer som inte vill använda glyfosatbaserade produkter har möjlighet att begränsa användningen. De behöver inte gömma sig bakom kommissionens beslut.

"Men om det inte finns något EU-godkännande har medlemsländerna inget val längre: auktorisationen går ut den 1st av juli. Om det inte blir någon förlängning måste medlemsstaterna dra tillbaka godkännandena för växtskyddsmedel som innehåller glyfosat från sin marknad.

"Vi har nu krävt att expertkommittén ska mötas den 6 juni för att diskutera ärendet igen och ta omröstningen på grundval av en begränsad förlängning av det nuvarande godkännandet, tills Echas yttrande skingra de återstående tvivelna.

"I själva verket, enligt EU-lagstiftningen tillhör det sista ordet ECHA (Europeiska unionens byrå för kemiska produkter), det är därför kommissionen föreslår att be ECHA om dess vetenskapliga bedömning av glyfosatets cancerogenicitet och att förlänga det nuvarande godkännandet av glyfosat tills det får Echas yttrande.

"Nästa måndag (8 juni) kommer därför medlemsländerna att uppmanas att rösta om en sådan åtgärd. Återigen är detta ett kollektivt beslut.

"Utöver dessa omedelbara åtgärder förbereder kommissionen ett andra beslut, som ser över villkoren för användning av glyfosat. I detta beslut skulle jag vilja ge 3 tydliga rekommendationer till medlemsländerna:

    • Förbjud ett hjälpmedel som kallas POE-talgamin från glyfosatbaserade produkter;
    • minimera användningen i offentliga parker, offentliga lekplatser och trädgårdar, och;
    • minimera användningen av glyfosat före skörd.

"Ansvaret för att införa sådana typer av åtgärder ligger på medlemslandet, men jag tror att detta är viktigt för att främja hållbar användning av bekämpningsmedel och ogräsmedel.

”Sammanfattningsvis vill jag upprepa att bollen nu ligger hos medlemsländerna.

"Kommissionen har gjort sitt yttersta för att nå en lämplig lösning, baserad på solida vetenskapliga bevis.

"Som kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet upprepar jag att för mig är hög skyddsnivå för människors hälsa och miljön, som föreskrivs i EU:s lagstiftning, av största vikt. Samtidigt förblev jag djupt övertygad om att våra beslut bör förbli baserad på vetenskap, inte på politisk bekvämlighet.

"Jag ser fram emot ett svar från medlemsländerna. Tack."

Mer information

Vanliga frågor: Glyfosat

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend