Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Hälsa: Schaldemose – "Energidrycker ska inte ha några hälsopåståenden"

DELA MED SIG:

publicerade

on

energidryckerSka energi och sockerdrycker tillåtas hävda på sina etiketter att koffeinet i dem ökar vakenhet och koncentration? Parlamentets utskott för folkhälsa och livsmedelssäkerhet befarar att detta kan påverka barn och tonåringar, som är de största konsumenterna av energidrycker. Onsdagen den 15 juni diskuterar utskottets ledamöter om de ska rösta emot ett förslag från EU-kommissionen som tillåter detta. Christel Schaldemose, som är ansvarig för att styra planerna genom riksdagen, förklarar varför hon motsätter sig det.

Inom EU kan påståenden om att en livsmedelsprodukt gynnar din hälsa – till exempel genom att minska din vikt eller stärka ditt immunförsvar – endast anges på etiketten om det är vetenskapligt bevisat. Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet ansvarar för att utvärdera de vetenskapliga bevisen.

Kommissionen vill nu tillåta hälsopåståenden om koffein, utom för läkemedel och produkter för barn och tonåringar. Det kan dock leda till att de sätts på energidrycker, som främst används av ungdomar. Dessa drycker innehåller höga halter av socker och en hög konsumtion av socker i unga år kan leda till ökad sockerkonsumtion senare i livet. Energidrycker har också kopplats till sömnproblem, huvudvärk och beteendeproblem hos unga som regelbundet använder dem.

Desto större anledning för Schaldemose, en dansk medlem av S&D-gruppen, att inte tillåta dessa hälsopåståenden på energidryckers etiketter. "Från statistik vet vi att många ungdomar och till och med barn dricker mycket av dessa energidrycker," sa hon. ”Så det är inte bara koffeinet, det är också att energidrycker innehåller mycket socker också. Och vi tycker inte att den här typen av drycker ska ha någon form av hälsopåståenden."

Schaldemose tillade att det inte handlade om att förbjuda energidrycker för ungdomar, utan om att inte berätta för dem att de skulle prestera bättre i skolan: ”Vi ska inte säga att vuxna inte ska dricka kaffe eller energidrycker. Vi vill helt enkelt inte [hjälpa företag] tjäna mycket pengar på ett hälsopåstående som vi tror inte är lämpligt för små barn."

Mer information

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend