Anslut dig till vårt nätverk!

Sjukdomar

Världs #Rabies Dag: Sjukdom känner inga gränser

DELA MED SIG:

publicerade

on

rabies-308408På 10th IFAH-Europe årliga World Rabies Day (28 september) samarbetar med Global Alliance for Rabies Control för att öka medvetenheten om behovet av fortsatt vaccineringskrav mot rabies i EU och stöd för globala utrotningsprojekt.

För många sjukdomar som rabies som hotar både djur- och människors hälsa (zoonoser) finns det redan djurmedicinska lösningar. I många fall är den mest effektiva och ekonomiskt hållbara lösningen för att skydda folkhälsan genom att förebygga sjukdomen hos djuret. Trots detta är rabies fortsatt endemisk i Afrika, Asien och delar av Latinamerika och ansvarar för cirka 60,000 dödsfall per år.

Vid öppnande av evenemanget sa vice generaldirektör GD SANTE Ladislav Miko: ”I flera år har Europa lyckats kontrollera eller till och med utrota sjukdomen från stora EU-områden tack vare EU: s samfinansierade program för oral vaccination av vilda djur. Den obligatoriska vaccin mot rabies mot husdjur flyttade inom och till Europa (EU: s husdjurförordning) är avgörande mot sjukdomen om vi ska förhindra återintroduktionen av denna dödliga sjukdom."

Verkställande direktör för den globala alliansen för rabieskontroll (GARC) professor Louis Nel presenterade Avsluta rabies nu, den globala kampanjen som syftar till att avsluta mänskliga dödsfall från hundöverförd rabies av 2030. ”Vi vet att vi kan eliminera hund rabies om vi vaccinerar 70% av hundar. Om internationella institutioner investerar mer i massvaccinationsprojekt för hundar i områden där sjukdomen är endemisk, med fortsatt stöd från djurhälsoindustrin, kan vi tillsammans göra rabieshistoria, ”sade han.

”Djurhälsovårdsindustrin har donerat miljoner doser av hundvaccin och tillhandahåller veterinärutbildning för att stödja globala utrotningsprogram för rabies. Vi stöder EU-institutionernas avsikter att fortsätta finansieringen av rabiesbekämpning med zoonoser och kommer att fortsätta arbeta med lokala myndigheter runt om i världen för att försöka lösa befintliga utmaningar för rabiesbekämpning och se till att veterinärmedicinska läkemedel som rabiesvacciner kan göras tillgängliga och användas effektivt där det behövs, säger IFAH-Europas president Wijnand de Bruijn.

  • Rabies är en försummad tropisk sjukdom. Det är 100% som kan förhindras genom vaccination hos djur och människor, och ändå är det fortfarande en underrapporterad och försummad zoonos, som är endemisk i många av världens fattigaste samhällen. Hund-till-människa överföring står för 99% av fall av mänsklig rabies men det kan elimineras vid källan genom vaccineringskampanjer mot hundar rabies.
  • Uppskattningar från G-ARC föreslår att 20 miljoner hundar avlivas varje år runt om i världen för att försöka hålla rabies i fjärd. I verkligheten är detta ineffektivt för att skydda människor från sjukdomen.
  • Rabies kostar globala ekonomier uppskattningsvis $ 124 miljarder dollar (€ 110bn) årligen inom sjukvården. Att eliminera rabies från hundpopulationer minskar betydligt människors exponering för sjukdomen och är för närvarande den enskilt mest kostnadseffektiva lösningen.
  • IFAH-Europa är det representativa organet för tillverkare av veterinärmedicinska läkemedel, vacciner och andra djurhälsoprodukter i Europa. Det representerar både innovatörer och generiker, såväl som stora, medelstora och små företag. IFAH-Europe främjar en inre marknad för veterinärmedicinska läkemedel i hela EU som garanterar tillgången på läkemedel för att skydda djurens hälsa och välfärd.

Resa med din hund.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend