Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#EAPM: Charlie och medicinfabriken

DELA MED SIG:

publicerade

on

NatGeo16I det berömda sluttalet från 1940-filmen Diktatorn, Charlie Chaplins karaktär säger: "Jag är ledsen, men jag vill inte bli en kejsare. Det är inte min sak. Jag vill inte härska eller erövra någon. Jag skulle vilja hjälpa alla om möjligt... Vi vill alla hjälpa varandra. Människor är sådana”, skriver Europeiska alliansen för personifierade Medicine (EAPM) verkställande direktör Denis Horgan. 

Han fortsätter: "Vi vill leva efter varandras lycka, inte av varandras elände...Livssättet kan vara fritt och vackert, men vi har tappat vägen...Vi tänker för mycket och känner för lite." Sedan pratar han om innovation i termer av dess plats i världen: ”Mer än maskiner, vi behöver mänskligheten. Mer än smarthet, vi behöver vänlighet och mildhet ... Flygplanet och radion har fört oss närmare varandra. Själva naturen hos dessa uppfinningar ropar efter det goda i människan; ropar efter universellt broderskap; för oss allas enhet.”

Och mycket nära talets klimax säger han: ”Låt oss kämpa för att befria världen! Att avskaffa nationella barriärer... Låt oss kämpa för en värld av förnuft, en värld där vetenskap och framsteg kommer att leda till alla människors lycka."

Så, hur långt har vi kommit sedan den filmen gjordes för cirka 77 år sedan? Tja, vetenskapen har verkligen gått långt bortom "flygplanet och radion" på alla områden i livet. Och i delar av EU har vi till och med "avskaffat nationella hinder" i en mycket verklig mening genom Schengen. Det finns till och med enstaka tecken på "universellt broderskap".

Men för att sammanfatta: "Livssättet kan vara fritt och vackert, men vi har tappat vägen ... Vi tänker för mycket och känner för lite ... Mer än smarthet, vi behöver vänlighet och mildhet ... Mer än maskineri, vi behöver mänsklighet. ” I denna moderna Europeiska Union har vi en åldrande befolkning på cirka 500 miljoner medborgare. Även när Storbritannien avgår någon gång längre fram kommer det fortfarande att finnas i storleksordningen 435 miljoner. Dessa medborgare kommer att leva längre i genomsnitt än någonsin tidigare, vilket kommer att lägga större bördor på redan utträngda sjukvårdssystem.

Våra medborgare, deras barn och deras barns barn kommer att lida av mer än en sjukdom åt gången, men ändå lider dagens medborgare i 28 medlemsländer redan - de lider av ojämlikhet inom hälso- och sjukvården inför denna generations tickande tidsbomb. Det är tråkigt men sant att tillgången på behandlingar och nya läkemedel varierar enormt från nation till nation i EU, oavsett den fantastiska vetenskapen bakom nya genetiskt baserade utvecklingar, såsom personlig medicin, som syftar till att ge rätt behandling till rätt patient. vid rätt tidpunkt, på ett mycket riktat sätt, samtidigt som det har en enorm potential för förebyggande av sjukdomar.

Men framstegen i allmänna sjukvårdstermer är inte tillräckligt snabba. Bortsett från det faktum att varje medlemsstat har kompetens för sitt eget hälso- och sjukvårdssystem, så att det ofta finns oenighet och replikering, vad som ofta kommer i vägen för "vänligheten och mildheten" och "mänskligheten" som skulle kunna arbeta tillsammans med "slugheten" ” och ”maskineriet” är brist på samarbete, brist på samordning, silotänkande och inaktuella regelverk och processer som inte längre är ändamålsenliga på 21-talet.

Annons

Det råder verkligen ingen brist på "vänlighet och mildhet" inom hälsoområdet, men har vetenskap och framsteg faktiskt lett till "alla människors lycka" och "enighet mellan oss alla"? Uppenbarligen inte än. Det vi kanske behöver är ett starkt ledarskap. Inte på det satiriska sättet Diktatorn – trots den spännande finalen – men i verkligheten, här och nu.

Våra politiska ledare måste förstå det faktum att det inte bara är en pensionsklippa som vi vacklar på kanten av, utan en sjukvårdsklippa över vilken det faller hinkar med pengar dagligen, mycket av det slösas bort. Det måste finnas smartare tänkande, snarare än "för mycket" tänkande, smartare sätt att fungera, "snarare än "för mycket", och bättre regelverk för att styra hur medicin och sjukvård i allmänhet går vidare in i framtiden.

Alla intressenter, inklusive beslutsfattare, lagstiftare, vetenskapsmän, akademiker, branschrepresentanter, vårdpersonal, media och, naturligtvis, patienter, måste arbeta hårt tillsammans för att nå samförstånd och hitta bättre och mer rättvisa sätt att använda all ny teknik runt oss - oavsett om det är Big Data, nya IVD:er, genombrott inom genetik, snabbare "bänk-till-säng" nya läkemedel och kliniska prövningar som tar hänsyn till undergrupper av sällsynta sjukdomar. Framtiden är redan med oss. Så låt oss se till oss själva och våra ledare för att bygga "en värld där vetenskap och framsteg kommer att leda till alla människors lycka".

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend