Anslut dig till vårt nätverk!

Cancer

Europas #cancer forskare: Sällsynta ljuspunkt för globalt samarbete

DELA MED SIG:

publicerade

on

MaskinenI både Europa och Förenta staterna verkar det som om själva tanken om gränsöverskridande samarbete och internationell kollektiv insats är i brand. I Förenta staterna har retorik och politiska förslag som skrivit av FN, Nato och det europeiska projektet som föråldrade eller till och med som hot mot amerikanska intressen fått stor valuta, skriver James Drew.

Inom Europa är partier och politiska ledare avsedda för demontering av Europeiska unionen att drabbas av bräckliga politiska institutioner. Denna onsdag (15 mars) kommer bara att erbjuda den första av många katastrofscenarier för europeiska integrationer, eftersom nederländska folk bestämmer sig för att rösta sina röster för Geert Wilders och tillbaka sitt direkta avslag på inte bara Europa utan hela ideen om internationalism.

Om dagens politiska landskap verkar skrämmande splittras, är alla tecken på att det fortsätter att bryta ner ytterligare. Brexit rösta i juni och Trumps uppstigning till ordförandeskapet har förstört vad som var säkra antaganden om globalism och internationella samarbetsinsats för nio månader sedan, med de dramatiska förändringarna i status quo skärp politiseringen av allt från invandringspolitik till miljökontroll. I december 2015 markerade COP21-avtalet i Paris det enskilt viktigaste internationella engagemanget för klimatåtgärder i mänsklig historia. Bara femton månader senare, det globala samhället befinner sig i frågan om den milstolpe kan överleva det nya politiska landskapet i Washington.

Medan intressegrupper på båda sidor av Atlanten utnyttjar det kaotiska landskapet för att driva sina egna dagordningar, har viktiga initiativ från de offentliga sektorns initiativ över gränserna blivit bortglömda. Ett huvudproblem: Integriteten för det vetenskapliga arbetet mot cancer, ett globalt gissel som är alltför förödande för att låta ansträngningarna slockas i en rad okoordinerad, överflödig forskning på grund av politiska headwinds.

Som mördare går är cancer en av de mest obevekliga. Det är beräknad att 39.6% av människorna kommer att få diagnosen cancer någon gång i livet - var och en av de personer med familj och vänner som också kommer att känna effekterna av diagnoserna. Ingen kropp, inte ens Europeiska unionen eller USA, har möjlighet att utföra behandlingar och potentiella botemedel på egen hand. I Amerika var tidigare vicepresident Bidens "Cancer Moonshot" bara det senaste av en rad regerings uttalanden som upprepade gånger har drunknat av det vita bullret från politiken (även om Bidens tydligt engagemang Att förfölja orsaken som privatperson borde komma som välkommen nyheter).

Medan politiska tidvatten förändras ständigt fortsätter det globala vetenskapliga samfundet sitt arbete för att bekämpa cancer, gör sitt bästa för att samarbeta trots att barriärerna sprids upp längs de nationella gränserna och, som Biden påpekade i sin senaste SXSW-nyckeladress, de tekniska utmaningarna för samarbete som förhindrar Forskare delar effektivt information inom och över gränserna. Många av de viktigaste noderna i den internationella cancerforskningsrörelsen är belägna i Europa, inklusive Internationella byrån för cancerforskning (IARC) i Lyon. IARC har varit en funktionellt oberoende myndighet i Världshälsoorganisationen och har genomfört cancerforskning över hela världen från sin bas i Frankrike för över fem årtionden.

Kärnelementet i IARC: s aktivitetsportfölj är det Monographs Program, som sammankallar arbetsgrupper av expertvetenskapliga inom sitt område för att utvärdera befintliga dataskydd om en cancerframkallande substans. Beroende på branschbindningar och funktion inom en opartisk miljö, producerar IARC Working Groups monografier som går långt i riktning mot att hantera hälsoproblem som är internationella i skala och som annars skulle plågas av en översvämning av fördjupade, industrifinansierade studier.

Annons

Inte heller är IARC den enda europeiska institutionen som bekämpar den goda kampen - andra, inklusive Ramazzini-institutet (Bologna), hjälper också till att ge en tydlig och användbar cancerframkallande forskning till allmänheten. Ramazzini-institutet har visat sig ovärderligt för området för folkhälsoforskning, som samarbetar med partners som IARC om större forskning och rättstvister i global hälsorisker som asbest. Institutet har bidragit med opartisk och oberoende forskning till amerikanska och europeiska regeringar och olika andra internationella grupper om en mängd andra potentiella cancerframkallande ämnen.

Genom att samarbeta har grupper som IARC och Ramazzini hjälpt till att skingra ny ljus på några av de största frågorna i exponering och cancerriskforskning. Ledande experter kan komma ihop för att bidra till både RI och IARC-ansträngningar i frågor som cancerframkallande effekter av artificiella sötningsmedel, radiovågsstrålning, polyklorerade bifenyler och pesticidglyfosatet.

Trots sin apolitiska karaktär och skydd mot yttre inflytande verkar upphetsad offentlig debatt och kritik följa även dessa organisationer vart de än går. Debatten om glyfosat har varit särskilt omtänksam och IARC har kritiserats för allt från de glyfosatstudier som den valde för att utvärdera cancerframkallande egenskaper till dess grundläggande utvärderings- och klassificeringssystem. Varför är allt uppröret över IARC, Ramazzini och andra liknande institutioners arbete? Pengar och politik.

Med tanke på sin oberoende karaktär, skämmer IARC inte bort från att utvärdera ämnen som kan vara avgörande för industrins aktörer. Trots sin lilla storlek (IARC har ungefär 300-personal) kan dess monografier ha ett enormt fotavtryck. Glyfosat är till exempel den primära ingrediensen i Monsantos Roundup-herbicid. IARC har också mötts med hård blowback över sina fynd på radiovågsstrålning, det fysiska sättet som vårt samhälle kommunicerar i modern tid i sken av mobiltelefoner, radioer och satelliter. Med tanke på de aktuella insatserna, skulle vi bli överraskade att telekommunikationsföretag skulle noga undersöka de potentiella bristerna i IARC: s metoder?

Styrkan av industriattacker på oberoende forskningsinstitutioner bör vara ett problem, särskilt nu när många av de politiska styrkorna i både Europa och Amerika är benägna att ta starka pro-positioner på allt från reglering till forskning. Ironin är naturligtvis att IARC och Ramazinni representerar ett av de få områden där altruism är den verkliga ledningsfaktorn för internationellt samarbete. Cancer känner inte igen partisan eller ideologiska uppdelningar, och kampen mot den borde heller inte heller.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend