Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#EAPM: #Macron ska gratuleras men var kommer fransk sjukvård nu?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Många i Europa - säkerligen de som är engagerade i Europeiska unionen - andas den här veckan stora suckar av lättnad, skriver Europeiska alliansen för personifierade Medicine (EAPM) verkställande direktör Denis Horgan. 

I söndags besegrade Emmanuel Macron på ett övertygande sätt den högerextrema Marine Le Pen i det franska presidentvalet med 66.1 % till 33.9 %. Le Pen hade hotat att dra sig ur den gemensamma valutan och hålla en folkomröstning i Brexit-stil. Det kommer nu inte att hända och efter sin seger sa centristen Macron: "Ikväll vann du, Frankrike vann."

Han tillade att han kommer att "bekämpa splittringens krafter som undergräver Frankrike". EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker skrev på Twitter att han var "glad över att fransmännen valde en europeisk framtid". Samtidigt sa Tysklands förbundskansler Angela Merkel att Macrons vinst representerade en "seger för ett starkt, enat Europa".

Rysslands president Vladimir Putin och hans amerikanske motsvarighet Donald Trump skickade också ut positiva signaler om att få veta resultatet. För hennes del, efter att ha samlat runt 11 miljoner röster (nästan dubbelt så många som hennes far Jean-Marie fick 2002), sa Le Pen att valet hade splittrat "patrioter och globalister". Med en tredjedel av rösterna har hon en poäng. .

Men högerextrema populister har nu förlorat val i Österrike, Nederländerna och Frankrike, och det verkar som, åtminstone för närvarande, nivåerna av nationalism och motvilja mot EU inte längre är lika höga, även om nyckelfrågor som immigration och arbetslösheten kommer inte att försvinna inom kort.

Macron, en före detta investeringsbankir och bara 39 år gammal, leder det nystartade partiet "En Marche" som för närvarande inte har några parlamentsplatser, även om dessa val kommer nästa månad. Sanningen i saken är att trots storleken på hans seger, röstade många väljare motvilligt på Macron för att stoppa hans motståndare. Han har många utmaningar, alla som han erkänner.

Annons

"Mitt ansvar kommer att vara att förena alla kvinnor och män redo att ta sig an de enorma utmaningar som väntar på oss och att agera", har han sagt. "Jag kommer att kämpa med all min makt mot de splittringar som undergräver oss och som sliter isär oss."

Frankrike, en grundare av EU, har en distinkt identitet bland EU-28 och behöver desperat den enhet som Macron talar om. Så, för övrigt, gör det 320 miljoner starka USA, som utan tvekan ser sin identitet upplösas för tillfället med vänster och höger poler isär.

De ser öga mot öga praktiskt taget ingenting (förutom, möjligen, Trumps hälsovårdsplaner som fortfarande är i rörelse, bara, men som mycket väl kan förkastas på senatsnivå). Säkert kommer USA att återfå sin gemensamma identitet till förmån för sina egna medborgare (för att inte tala om alla andra på planeten), och detsamma kan sägas, eller åtminstone hoppas på, för Frankrike.

Den affärsvänliga nya presidenten kan behöva bilda en koalition för att driva igenom utlovade reformer som inkluderar en minskning med 120,000 7 av jobben inom den offentliga sektorn (samtidigt som den totala arbetslösheten sänks till under 60 %) och minska de offentliga utgifterna med hela XNUMX euro miljard. Han har också lovat att lätta på arbetslagstiftningen och erbjuda nytt skydd till egenföretagare.

Angående sjukvården har Macron tidigare sagt: ”Vi har ett system med utmärkt vård. Men dessutom är vaccinationsfrekvensen den lägsta i Europa, konsumtionen av antibiotika och psykotropa läkemedel är den högsta i Europa...(med)...fetma tre gånger högre bland arbetare." Mycket att göra alltså.

Det ska bli intressant att se var hans utlovade nedskärningar i de offentliga utgifterna kommer att ske. Den Brysselbaserade European Alliance for Personalized Medicine (EAPM) hoppas innerligt att de inte kommer att ha någon inverkan på vården, även om de flesta liknande strategier historiskt sett har gjort det.

Storbritannien, som är på väg att börja förhandla om sitt utträde ur EU, verkar förneka det eländiga tillståndet för sin nationella hälsovård och säljer i princip bort det bit för bit till privata företag. Förhoppningsvis kommer Macron att sätta sjukvården för sina medborgare mycket högre upp än vad Westminster för närvarande ser ut att göra.

Inte bara i Frankrike och Storbritannien utan i hela Europa står sjukvården inför stora utmaningar. De medicinska framstegen under de senaste decennierna har säkerställt att människor i allmänhet lever längre, men det har medfört sina egna problem: chansen är stor att människor kommer att drabbas av inte bara en utan flera kroniska sjukdomar sent i livet, vilket leder till en tyngre börda på sjukvården tjänster som är svåra att betala för med tanke på pensionsklyftan som orsakas av en mindre, ung arbetsstyrka.

EAPM anser att även om hälso- och sjukvård är en medlemsstats behörighet, har EU en skyldighet att arbeta hårdare för att tillhandahålla den bästa tillgängliga behandlingen till alla sina potentiella 500 miljoner patienter. Detta kan bara uppnås genom att det finns ett enat Europa, och för hans del är den EU-vänliga Macron ett överlägset bättre alternativ än den nationalistiska Le Pen.

Medborgare, på samma sätt som medlemsländernas ledare, kommer alltid att ha sina meningsskiljaktigheter, men tricket är att arbeta tillsammans för att förbättra allas liv. Hälsa betyder rikedom: Emmanuel Macron kommer att veta det. Så låt oss hoppas att han, från sitt nya residens i Elysée-palatset, använder den kunskapen för att främja den typ av medicinsk forskning och utveckling som kommer att vara effektiv över hela Frankrike och till och med uppmuntra dessa länder utanför dess gränser genom att andas en ny känsla av syfte i Frankrike. EU.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend