Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Brexitsamtalen får inte underskrida hälso- och sjukvården, annars kommer hela Europa att lida

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den här veckan, enfin, började brexitförhandlingarna vid Europeiska kommissionen i Bryssel, mellan EU:s Michel Barnier och Storbritanniens David Davis, tillsammans med deras back-up team, skriver Europeiska alliansen för personifierade Medicine (EAPM) Verkställande direktör Denis Horgan.

De två höll en gemensam presskonferens efteråt där Barnier meddelade: "Vi kom överens om datum, organisation och vi kom överens om prioriteringar för förhandlingarna."

Det som också framkom var Storbritanniens tidiga eftergift till EU:s påtryckningar att genomföra förhandlingarna i två faser, snarare än parallella samtal om ett handelsavtal, och det visade sig att (som förväntat av de flesta i Bryssel) primära samtal skulle omfatta EU-medborgarnas rättigheter i Storbritannien (och vice versa), gränsen mellan Irland och Nordirland efter Brexit, och Storbritanniens "skilsmässaräkning".

Efter att man kommit överens om dessa nyckelelement kommer vi att diskutera handelsavtal. I grund och botten har Storbritannien varit tvungen att klättra ner så tidigt som dag ett.

Barrier added: “The UK has decided to leave the EU – it’s not the other way round. The consequences are substantial. I’m not in the frame of mind to make concessions or ask for them,” adding that the job ahead is to “unravel 43 years of patiently-built relations”.

Båda männen verkade vara glada över att vara konstruktiva och på något sätt nå en produktiv överenskommelse under mindre än idealiska förhållanden, med klockan som tickar snabbt ner till mars 2019. Samtalen kommer att pågå under en hel vecka per månad, inklusive under sommaren.

Det finns många saker som ska täckas, men ett av nyckelområdena är utan tvekan hälsa. Effekterna av Brexit kan resultera i en negativ effekt på tillgången till hälso- och sjukvård för medborgare såväl som på biomedicinsk forskning över hela EU som helhet, och i synnerhet Storbritannien.

Annons

I grund och botten, mitt i osäkerheten, kan Storbritannien finna sig isolerat i sjukvård och forskning, åtminstone tillfälligt.

Gränsöverskridande samarbete inom sådana områden är suboptimalt med tanke på medlemsstaternas kompetens för hälsa, men ändå förekommer en hel del vetenskapligt samarbete mellan Storbritannien och andra. Åtminstone för stunden.

And with the European Medicines Agency (EMA) on the move from London (destination as yet undecided) there are other issues that the UK must take into account – not least that the EMA and the European Commission have stated that all centrally approved medicines must be registered to an EU-based entity.

Detta påverkar såväl globala företag som paneuropeiska. Många håller nu på att inrätta så kallade "spökkontor" i andra medlemsländer för att förebygga Storbritanniens avresa längre fram.

Internt för Storbritannien är många av den utbildade personalen i Storbritanniens redan belägrade National Health Service från EU och det verkar som att potentiella nya för närvarande är ovilliga att ta sig dit.

NHS England Chief Executive Simon Stevens went on record last year to say that the NHS had “benefited enormously” from employing doctors and nurses from the EU. He spoke of an impact in the event that 130,000 staff could leave due to uncertainty over work visas.

Under tiden måste Storbritannien definitivt gå med på att upprätthålla redan införda EU-omfattande lagar och rekommendationer om till exempel IVD, kliniska prövningar och dataskydd och delning.

Den tidigare nämnda förordningen om kliniska prövningar syftar till att förvandla nuvarande föråldrade prövningsmodeller till sådana som passar i en hälsomiljö som har sett den snabba framväxten av personlig medicin.

Det kommer att införa en EU-omfattande databas och mycket större samarbete och harmoni – allt till förmån för forskningen och därmed även patienterna. Det kommer också att minska byråkratin och förenkla "bänk till säng"-processen i många fall av innovativa läkemedel och behandlingar, vanligtvis när den medicinska produkten i fråga medför mindre risker.

Om Storbritannien går tillbaka från lagstiftningen kommer det att möta extra administrationsproblem när de håller rättegångar i EU-länder. Detta är oundvikligt.

Och vad gäller god tillverkningssed följer Storbritannien EU-direktiven och håller en standard som gör det möjligt för landet att exportera och importera kvalitetssäkrade läkemedel inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Detta skulle dock bara gälla så länge som brittiska standarder förblir likvärdiga med dem inom EU.

Samtidigt, som nämnts tidigare, kommer "försörjningslinjerna" för forskning och gränsöverskridande samarbete säkerligen att lida i pan-europeisk skala efter att Brexit börjar slå in.

Efter Brexit kan Storbritannien ha tillgång till mindre datamängder än de i unionen. Inte bara det, utan EU kan förlora data från Storbritannien. Detta innebär i praktiken mindre samarbete och delning av information. Detta scenario lovar att påverka patienterna, bli mindre effektivt och dyrare.

Det är också viktigt att gränsöverskridande hälso- och sjukvård för dem som söker behandling utanför Storbritannien (och vice versa) kan påverkas utan att de rätta avtalen är på plats.

Inget av detta kan tillåtas hända och förhandlingar här är nyckeln.

EAPM tror att befolkningen i Storbritannien kommer att bli mycket bättre betjänad av de standardiserade och robusta hälsobestämmelser, bästa praxis, samarbete och samarbete som redan förekommer i ett enat Europa, så det som är viktigt är att varje eventuell affär tar allt ovan beaktas.

Det återstår att se vad eventuella slutliga affärer kommer att innebära, även om EAPM kommer att fortsätta att samarbeta med personliga läkemedelsintressenter i Storbritannien.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend