Anslut dig till vårt nätverk!

estland

#EAPM: Estland avslöjar hälso- och dataplaner för presidentskapet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Estland tog över det roterande ordförandeskapet för Europeiska unionen från Malta den 1 juli, och dess program för de kommande sex månaderna har publicerats, skriver europeiska alliansen för personifierade Medicine (EAPM) verkställande direktör Denis Horgan. 

Inom hälsa har politikerna i huvudstaden Tallinn identifierat två prioriteringar: att ta itu med skadlig användning av alkohol och att främja digital innovation. Det sistnämnda är särskilt avgörande när det gäller personlig medicin, som i hög grad är beroende av insamling, lagring och delning av viktiga hälsodata.

Ordförandeskapet säger att det också kommer att arbeta med andra ämnen, såsom antimikrobiell resistens och hållbara svar på hiv och tuberkulos. Estland planerar att anordna en konferens på hög nivå "för att främja e-hälsa och fördelarna med digital hälsa för alla europeiska medborgare och hälsosystemens hållbarhet".

Vid den konferensen kommer Tallinndeklarationen om ett digitalt hälsosamhälle att undertecknas. Sedan, mot slutet av året, i december, kommer EU:s råds slutsatser att läggas fram för hälsoministrarna för antagande.

Dessa slutsatser kommer att vara lika avgörande som slutsatserna från Luxemburgs råd om tillgång till personlig medicin, som kom fram i december 2015 i slutet av Storhertigdömets egen presidentperiod. Det estniska ordförandeskapet förutser också att det "kan ställas inför uppgiften att främja rådets diskussioner om de frivilliga mekanismerna för prissamarbete och hållbara hälsosystem".

På en allmän nivå noterar Estland den ambitiösa och pågående uppgiften att skapa europeisk enhet inför "utmaningar utan motstycke", (som Brexit) men säger att de har "styrkan och förmågan att vända utmaningar till möjligheter". På hälsoområdet säger Estland att de vill starta en diskussion för att främja "samarbete och samordning om e-hälsa".

Detta kommer att ha som mål att skapa "nödvändiga förutsättningar för en bredare användning och gränsöverskridande förflyttning av hälsodata för behandling, forskning och innovation och för att främja databaserad innovation inom hälso- och sjukvården".

Annons

EAPM och dess intressenter välkomnar detta åtagande från Tallinn, liksom det faktum att Estland är angelägna om att fokusera EU-samarbetet på praktiska lösningar som ger människor elektronisk tillgång till - och större kontroll över användningen av - deras hälsodata.

Dessutom syftar ordförandeskapet till att göra det möjligt för medborgare att samtycka till att säkert dela sina hälsouppgifter för e-tjänsters syften. Ordförandeskapet säger att EU "bör sätta stopp för de omotiverade begränsningarna av datalokalisering av icke-personliga uppgifter, uppnå rättslig klarhet om äganderätten till icke-personliga uppgifter och säkerställa tillförlitlig lagring och utbyte av data baserat på "engångsprincipen" i den offentliga sektorn”.

Estland säger att man planerar en bred debatt om fri rörlighet för data och om åtgärder som ökar dataekonomin, och även detta välkomnas av alliansen. Tallinn har också sagt att man kommer att sträva efter "en e-förvaltning som stöder den inre marknaden och bygger på de viktiga principerna för ett välfungerande digitalt samhälle: principerna "digital som standard", "en gång" och "ingen arv" och den fria rörligheten för data”.

Presidentdokumentet noterar att "utvecklingen av ett digitalt samhälle har öppnat upp många nya möjligheter, samtidigt som vi har gjort oss mer sårbara, skapat nya risker och förvärrat befintliga risker, såsom skadlig användning av teknik".

Den säger att i cyberrymden måste Europa stå för sina värderingar och skydda sin säkerhet. Avgörande tillägger den att en anpassning av lagstiftningen om e-sekretess till dagens behov och målen för dataskyddsreformen kommer att bidra till att öka förtroendet”. Estland säger också att de "vill gå vidare med förhandlingarna om e-integritetsförordningen".

Den fria rörligheten för data är avgörande för utvecklingen av ett digitalt samhälle, menar den, och säger att med tekniska framsteg har "data blivit en resurs och en nyckeldrivkraft för social utveckling och ekonomisk tillväxt".

Den noterar att EU är i de tidiga stadierna av en datadriven ekonomi och att ordförandeskapet kommer att betona behovet av att utveckla ett digitalt samhälle på alla områden i livet, med tanke på att internet och digital teknik "förändrar liv, jobb och samhällen" integreras i alla ekonomiska sektorer och samhällsskikt.

Men ordförandeskapet varnar för att "tekniska framsteg också innebär risker för vår säkerhet och demokrati". Estland säger att de kommer att sammanställa flera evenemang, plus ett digitalt toppmöte, för att främja "fördomsfria diskussioner om Europas digitala framtid".

European Alliance for Personalized Medicine och dess medlemskap med flera intressenter. kommer att stödja Estland i alla dess ansträngningar på detta avgörande område, till gagn för alla patienter i hela Europeiska unionen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend