Anslut dig till vårt nätverk!

estland

#DigitalHealth: Mer än 100 europeiska organisationer tar upp digital innovation inom hälso- och sjukvården

DELA MED SIG:

publicerade

on

 

Idag, den 17 oktober, vid en e-hälsokonferens på hög nivå i Tallinn, en gemensam förklaring av e-hälsoorganisationer tillkännagavs för att påskynda digital innovation inom hälso- och sjukvården. Deklarationen från över 100 europeiska organisationers uppmaning till konkreta steg för att utveckla e-hälsa i Europa och alla intressenter som är intresserade av framtidens e-hälsa förväntas stödja den och gå med i arbetsgrupperna som arbetar med konkreta åtgärder och lösningar.

EU-kommissionären för hälsa och livsmedelssäkerhet Vytenis Andriukaitis, som deltog i e-hälsokonferensen i Tallinn, har också varit i framkant av e-hälsoutvecklingen i Europa. ”Jag välkomnar att det estniska ordförandeskapet har gjort EU-samarbete för att stödja digital hälsoinnovation till en prioritet. Vid det informella rådsmötet i juli uttryckte hälsoministrarna sin vilja att vara mer ambitiösa när det gäller digital hälsa och att samarbeta mer effektivt kring frågor som datasäkerhet, cybersäkerhet och nya mjukvaruprodukter för datadelning, säger Andriukaitis. "Det verkar som att momentum för att konvergera våra ansträngningar äntligen har kommit. Låt oss alla arbeta tillsammans med regeringar, vårdpersonal, företag och forskare, men framför allt med patienterna för att göra digital hälsa i Europa till verklighet.”

”Europeiska länder har gjort framsteg när det gäller att utveckla e-hälsa, både när det gäller att utveckla hälsoinformationssystem och att införa digitala recept. Men det här räcker inte för att klara av människors växande förväntningar och för att dra nytta av digital innovation inom hälso- och sjukvården, säger Estlands hälso- och arbetsminister Jevgeni Ossinovski. ”Deklarationen är ett bra exempel på hur olika intressenter är villiga att arbeta mot ett gemensamt mål. Offentliga myndigheter har en avgörande roll att spela för att skapa förutsättningar för utveckling av e-tjänster, men vi behöver bidrag från alla intressenter inom hälsosektorn och privat-offentliga partnerskap för att genomföra förändringarna.”

Brian O'Connor, ordförande för ECHAlliance, betonade vikten av Digital Health Society (DHS): "Eftersom det behövs en helhetssyn har DHS-rörelsen integrerat input från en grupp med flera intressenter som delar en vision mellan medborgare och patienter, beslutsfattare, hälso- och sjukvårdspersonal och vårdchefer, forskare, företag, nystartade företag, försäkringsbolag och fonder, investerare, etc. DHS-deklarationen, som fick många bidrag, är ett manifest som uttrycker de nuvarande huvudutmaningarna för implementeringen av digital hälsa och belyser varje kategori av intressenters mål och initiativ att uppnå i en kollektiv rörelse. Människor och organisationer är nu inbjudna att anmäla sig till DHS-rörelsen och delta i arbetet med DHS Task Forces.”

Digital Health Society, initierat av det estniska ordförandeskapet för Europeiska unionens råd och ECHAlliance, har sammanställt en e-hälsodeklaration som inkluderar mer än 100 europeiska organisationers förslag för att utveckla e-hälsa i Europa.

Annons

Deklarationen beskriver de flaskhalsar som hämmar utvecklingen av e-hälsa, såsom bristen på människors förtroende för e-tjänster i Europa, bristen på interoperabilitet mellan olika informationssystem, avsaknaden av en tydlig rättslig ram, otillräcklig utbildning av hälso- och sjukvård. vårdpersonal. Dokumentet föreslår lösningar för att övervinna dessa hinder och betonar behovet av enhetliga tillvägagångssätt för utveckling av infrastruktur för datautbyte, öka människors medvetenhet om användningen av e-hälsolösningar och implementera EU:s dataskyddsförordning på ett sätt som det inte skapar onödiga hinder för det fria flödet av data mellan medlemsstaterna.

Deklarationen och konferensdiskussionerna kommer att stödja slutsatserna från Europeiska unionens råd, som kommer att antas av hälsoministrarna vid hälsoministrarnas råd i december.

Högnivåkonferensen om e-hälsa "Hälsa i det digitala samhället. Det digitala samhället för hälsa" äger rum i Tallinn kl 16-18 Oktober. Mer än 600 digitala hälsoexperter från Europa och över hela världen har samlats i Tallinn för att utbyta kunskap och dela bästa praxis som en del av eHealth Tallinn-konferensen. Konferensen har en livesändning som kan följas via Estniska ordförandeskapets webbplats.

 

Program för konferensen

Bilder från konferensen

Deklarationen för det digitala hälsosamhället

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend