Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#EAPM – Medlemsstaterna samlar de senaste #HTA-förslagen

DELA MED SIG:

publicerade

on


Med sitt rundabordssamtal om de pågående frågorna om hälsoteknikbedömning (HTA) som kommer upp onsdagen den 7 november, positionerar European Alliance for Personalized Medicine sig och sina intressenter för att ta itu med de inblandade frågorna, vilket också kommer att diskuteras ingående på EAPM:s kongress i Milano (26-28 november),
skriver europeiska alliansen för personifierade Medicine (EAPM) verkställande direktör Denis Horgan.

Mötet i Bryssel, som ska vara värd för Maltas permanenta representation i EU, syftar till att föra hela debatten framåt och, tillsammans med Malta, den österrikiske parlamentsledamoten Paul Rubig, vars land innehar EU's roterande ordförandeskap fram till slutet av året, kommer att fungera som medvärd.

Hälso- och sjukvårdsrepresentanter från Österrike, Cypern, Slovakien, Slovakien, Sverige, Ungern, Nederländerna, Litauen, Kroatien, Grekland, Tyskland och naturligtvis Malta kommer att närvara medan representanter från industrin och patientgrupper också kommer att delta.

Mötet kommer att bedöma var Europa för närvarande står när det gäller kommissionens förslag om HTA, samt ta upp direkta problem och möjligheter. 

Rundabordssamtalen kommer också att undersöka fördelarna med den föreslagna nya lagstiftningen om HTA, samtidigt som man fokuserar på sätt att möjliggöra föra innovation i hälso- och sjukvårdssystemen i en verkligt praktisk mening.

Sammankomsten kommer också att zooma in på specifika bestämmelser och delar av lagförslaget, för att föra en meningsfull och praktisk diskussion bland nyckelaktörer, bl.a. EUnetHTA.

The round table will, in fact, feature presentations from representatives of EUnetHTA – which performs the function of the scientific and technical cooperation of the HTA Network.

Annons

Mötet kommer mot en bakgrund som har sett det nuvarande roterande EU-ordförandeskapet, Österrike, föreslå en kompromiss till medlemsländerna i delar av HTA-frågan.

Kommissionens planer har orsakat något av rabalder på grund av dess och Europaparlamentets stöd till ett obligatoriskt europeiskt HTA-samarbete.

Österrike lämnade sina förslag till nationella hälsodelegater vid ett möte på fredagen och, samtidigt som de stödde de obligatoriska delarna, underströk de medlemsstaternas rätt att lägga till EU-omfattande ansträngningar land för land.

Given that member states have competence for health care under the Treaties, several states – including heavyweights Germany and France – feel that the Commission is over-stretching its powers. However, the EU’s legal eagles have said that it isn’t.

Österrike producerade ett dokument som avslöjats i Wien som säger att medlemsländerna "ska använda de gemensamma kliniska bedömningsrapporterna" i sina egna HTA-processer och "inte ska duplicera" det gemensamma arbetet.

Däremot kan enskilda länder gå ensamma med arbetet för att "komplettera" de gemensamma ansträngningarna.

Dessutom kan de också "ta hänsyn till andra kliniska data och bevis som inte ingick i den gemensamma kliniska bedömningen", plus att de kan utföra "icke-kliniska bedömningar på samma hälsoteknologi".

I ett slag mot kommissionen har dock Österrike drivit på för att skära ner en del av Berlaymonts planer och sagt att man anser att kommissionens önskan att godkänna eller förkasta medlemsländernas förslag om HTA utöver det gemensamma arbetet måste läggas åt sidan.

Österrike föreslår att medlemsländerna "ska förbli ansvariga för den nationella bedömningsprocessen för hälsoteknik och ska dra sina egna övergripande slutsatser om mervärdet av den berörda hälsotekniken baserat på den gemensamma kliniska bedömningsrapporten och eventuella kompletterande analyser och icke-klinisk bedömning" .

Som nämnts ovan kommer den breda frågan att hamna under lupp på EAPM:s novemberkongress, till vilken du kan registrera dig här.. För att se programmet, vänligen klicka här.

Also key to the agenda at the Milan event is embedding healthcare innovation, incentives and investment through personalised medicine. The Alliance has called this process “3i – innovation, investment and incentives”, saying it is geared towards encouraging investment in health innovation.

Detta börjar från och med nu och kommer att ta hänsyn till valet till Europaparlamentet nästa år, samt utformningen av en ny kommission inte långt därefter.

Programmet passar ihop med EAPM'pågår 'SMARTinitiativet, som står för Smaller Member States And Regions Together, och involverar ett tillvägagångssätt och närvaro på platsen för att hjälpa till att integrera personliga medicinkoncept i nationella hälso- och sjukvårdssystem.

Innovation (och incitamenten för det) är nyckeln till hälsa och välstånd i det nuvarande EU-28 och kommer att bli ännu viktigare efter att Storbritannien lämnar i slutet av mars 2019.

Tidig dialog mellan teknikutvecklare, regulatoriska, hälsotekniska bedömningar och, där så är relevant, prissättningsorgan kommer att främja innovation och snabbare tillgång till läkemedel till överkomliga priser, till gagn för patienterna.

Perhaps surprisingly, there are far too few forums that allow this necessary inter-stakeholder dialogue, with the result that the people who need the fastest results most – namely the patients – end up losing out. The Alliance provides, therefore, a vital one-stop-shop.

EAPM's övergripande plan för 3i-projektet, enligt alliansens verkställande direktör Denis Horgan, är slutligen att "lyfta fram innovationens roll samtidigt som man visar upp exempel på innovativ utveckling inom personlig medicin på gräsrotsnivå i medlemsländerna".

"Detta är ett nyckelfokus för kongressen och för vårt arbete framåt", sa han.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend