#EAPM - Närhet av händelsen är stor framgång

| December 6, 2018

Det är nästan slutet på 2018 och EAPM undertecknade denna vecka i stil med en bra kväll i Europaparlamentet i Bryssel under ett evenemang sponsrat av Roche, skriver Europeiska alliansen för personifierade Medicine (EAPM) verkställande direktör Denis Horgan.

En stor del av den fantastiska dialogen som involverade 60-gäster, en mängd parlamentsledamöter, och de stora och goda supporterna till personlig medicin var dialogen mellan alla människor där. Maten var inte heller heller.

Horgan berättade för den samlade: "Det har varit ett fantastiskt år. Och tack till alla här, liksom de som inte kunde vara, som har bidragit till en upptagen, tuff men extremt värdefull tolv månader.

"Tyvärr var Santa upptagen med att öppna en mässa någonstans i Lappland och kunde inte göra det. Men vi har lämnat lite mat ute ... "

Den sponsrande parlamentsledamoten var Sirpa Pietkainen, en långvarig förespråkare för personlig medicin. Hon sa: "Framtida insatser för hälsovårdens hållbarhet i EU" är avgörande och gratulerade också expertgruppen med sitt hållbarhetsindex.

Indexet ger en unik översikt över nuvarande status för nuvarande 28 EU-hälso- och sjukvårdssystem, och bygger på den största datasatsen av sitt slag, alla öppna källor, interaktiva och verifieras av en oberoende expertpanel.

Marian Harkin MEPsaid: "Indexet ger meningsfull insikt om hållbarhet inom hälso- och sjukvården i hela EU, och expertpanelen omfattar patientorganisationer, policyexperter, vårdpersonal och läkemedelsföretag. ”

Som ett tecken på året var det en ideal händelse, särskilt på baksidan av en ganska extraordinär andra årskongress i Milano och före EAPM: s sjunde ordförandeskapskonferens som kommer fram i april. Mellan detta finns det inte så små saker om Brexit i slutet av mars, följt av valet till Europaparlamentet och en ny kommissionen.

Så det blir inte tystare någon gång snart.

Låt oss emellertid fokusera lite på FutureProofing-indexet, vilket möjliggör en framtidsinriktad konversation som bygger på fakta och utbyte av bästa praxis bland vårdpersonal, media, patienter och allmänheten i hela Europeiska unionen.

Indexet innehåller en djupgående analys av tillståndet i vården under patientresan för en specifik sjukdom varje år. Först är bröstcancer.

Horgan Horgan: "Bröstcancerindexet spårar vården av sjukdomen och avgör på ett poäng för varje land som visar hur systemen stöder förebyggande och diagnos, behandling, resultat och överlevnad, patientfokus och palliativ vård.

"Det övergripande målet är att svara på fleråriga frågor genom att samarbeta med partners från hela vårdsektorn för att använda en komplett bild av vad Europa nu vet för att driva en konversation om de sjukvårdssystem som patienterna behöver nästa."

Fråga om indexet, Horgan tillade: "Det ställer frågor som är rikare länder är alltid hälsosammare, vilka länder får tillgång till innovationer först, finns det en koppling mellan förhållandena mellan privata hälsoutgifter för offentliga utgifter och hälsoutfall och en koppling mellan folkhälsan spendera i perioder av lågkonjunktur och hälsoutfall?

"Tillträde är nyckel, här, som vi alltid har sagt," tillade han.

Gästerna hörde att andra frågor inkluderar vad som är sambandet mellan länder med ett universellt hälsosystem och hälsoutfall. Finns det en koppling mellan kvaliteten på övervakningen av befolkningens hälsobehov och övergripande systemprestanda, vad är sambandet mellan skillnader i hälsa över hela befolkning och övergripande hälsoutfall.

En extremt viktig fråga (även om alla är viktiga) är vad som är länken mellan siffror som får tillgång till screeningsprogram och överlevnadsnivåer?

EAPM är en del av expertpanelen i detta pågående projekt och synpunkten från alliansen är att sådana index måste existera på alla viktiga sjukdomsområden, inklusive lungcancer. Hållbarhet och tillgång

Sade Tuula Helander från Finlands hälsovårdsministerium: "Det finns naturligtvis mer än ett sätt att titta på hållbarheten i hälsovårdssystemen. Mötet i parlamentet kommer att undersöka vilka viktiga slutsatser som kan dras från befintliga uppgifter och vilka uppgifter som behövs i framtiden för att utveckla bevisbaserade och resultatinriktade vårdsystem. "

Lydia Makaroff, regissör, ​​European Cancer Patient Coalition från patientgrupps European Cancer Patient Coalition sa: "Hållbarhet är en bred fråga, och en viktig utmaning för hälsovårdssystem är att hantera läkemedelsutgifterna - samtidigt som vi levererar till innovation. Europa måste säkerställa en rationell resursanvändning. "

En del av denna process är att där det är möjligt att behandla en patient för att rikta sig mot en äldre billigare medicin, bör det ske. Men om en patient behöver en modernare behandling, ska tillgången ges till rimliga priser som återspeglar både mervärdet och volymen på marknaden - med lågvolymbehandlingar, som naturligtvis ger ett högre pris.

Att få denna balans rätt, säkerställer att alla vinner. Befintliga bevis visar tydligt att länder som aktivt hanterar rationell användning har lägre utgiftsutveckling för läkemedel som helhet - och därmed mer potentiellt "headroom for innovation".

Integrera innovation

Detta är ett ämne som behandlades djupt vid EAPM: s kongress i Milano från 26-28 november. Kongressen arbetade under bannerns framåtriktning som en: Integrering av innovation till Europas hälso- och sjukvårdssystem och samlade 100s av ledande experter på den snabba hälsovårdsarenan.

Crowds av beslutsfattare, regeringsmyndigheter, patienter, forskare, akademi, sjukvårdspersonal, journalister var där för att driva insikt i åtgärder.

Tillbaka till parlamentet i veckan sa parlamentsledamoten Sirpa Pietkainen: "Om möjligheten till personlig medicin ska realiseras, kommer förändringar att vara nödvändiga för hur läkemedel utvecklas, regleras, utvärderas och belönas.

"Det är nödvändigt att göra politiker och betalare inser att investeringar nu i dessa avancerade terapier och teknologier, liksom i adekvata reglerings- och betalarbeslutsramar, kommer att vara en förutsättning för att se den långsiktiga, kostnadseffektiva patienten resultatfördelar och effektivare hälsovårdssystem materialiseras, "tillade hon.

De föreslagna lösningarna sträcker sig från bättre samordnings- och samarbetsmodeller mellan intressenter och beslutsfattare på olika stadier inom bänken till bäddsidan till mer sofistikerade prissättnings-, ersättnings- och finansieringsmekanismer samt effektiva former av användarhantering för att ta itu med den inneboende komplexiteten hos personliga medicin.

Innovation och incitament för den är avgörande för hälsa och välstånd i den nuvarande EU-28 (och kommer att bli ännu viktigare efter att Storbritannien lämnar nästa år). Det uppmuntrar också investeringar från utanför EU, klart bra för företag och jobb.

Liknande utmaningar, liknande meddelanden. Och här är en annan en lycklig semester!

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , ,

Kategori: En framsida, EU, Europeiska alliansen för personifierade Medicine, Hälsa, Personifierade medicin

Kommentarer är stängda.