Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#EAPM – Årsavslutningsevenemanget är en stor succé

DELA MED SIG:

publicerade

on

Det är nästan slutet av 2018, och EAPM den här veckan avslutade med stil med en fantastisk kväll i Europaparlamentet i Bryssel, under ett evenemang med sponsrat av Roche, skriver Europeiska alliansen för personifierade Medicine (EAPM) verkställande direktör Denis Horgan.

En stor del av den fantastiska dialogen som involverade 60 gäster, en mängd parlamentsledamöter och de stora och goda anhängarna av personlig medicin, var dialogen mellan alla människor där. Maten var inte dålig heller.

Horgan sa till de församlade: "Det har varit ett fantastiskt år. Och tack till alla här, såväl som de som inte kunde vara med, som har bidragit till en hektisk, tuff, men oerhört värdefull tolv månader.

”Tyvärr var tomten upptagen med att öppna en mässa någonstans i Lappland och kunde inte komma. Men vi har lämnat lite mat ute...”

Den sponsrande ledamoten i Europaparlamentet var Sirpa Pietkainen, en långvarig förespråkare för personlig medicin. Hon sa: "Framtidssäkrande hållbarhet inom hälso- och sjukvården i EU" är avgörande och gratulerade även expertgruppen till deras hållbarhetsindex.

Indexet ger en unik översikt över den aktuella statusen för de nuvarande 28 EU:s hälso- och sjukvårdssystem, och är baserat på den största datamängden i sitt slag, alla med öppen källkod, interaktiva och verifierade av en oberoende expertpanel.

Marian Harkin, parlamentsledamot, sa: "Indexet ger meningsfulla insikter om hälso- och sjukvårdens hållbarhet i hela EU och expertpanelen inkluderar patientföreningar, policyexperter, vårdpersonal och läkemedelsföretag. "

Annons

Som ett tecken på året var det ett idealiskt evenemang, särskilt efter en ganska extraordinär andra årliga kongress i Milano och inför EAPM:s sjunde årliga ordförandeskapskonferens i april. Däremellan finns den inte så lilla frågan om Brexit i slutet av mars, följt av val till Europaparlamentet och en ny kommission.

Så det blir inte tystare snart.

Låt oss under tiden fokusera lite på FutureProofing-indexet, som möjliggör ett framtidsfokuserat samtal som är baserat på fakta och att dela bästa praxis, bland vårdpersonal, media, patienter och allmänheten i hela Europeiska Unionen.

Indexet innehåller en djupgående analys av vårdens tillstånd under hela patientresan för en specifik sjukdom varje år. Först ut är bröstcancer.

Sade Horgan: "Bröstcancerindex spårar vårdtillståndet för sjukdomen, baserat på en poäng för varje land som visar hur system stödjer förebyggande och diagnos, behandling, resultat och överlevnad, patientfokus och palliativ vård.

"Det övergripande målet är att svara på ständiga frågor genom att arbeta tillsammans med partners från hela sjukvårdssystemet för att använda en komplett bild av vad Europa vet nu för att driva en konversation om de sjukvårdssystem som patienter kommer att behöva härnäst."

På frågan om indexet tillade Horgan: "Det ställer frågor som är rikare länder alltid friskare, vilka länder som får tillgång till innovationer först, finns det ett samband mellan förhållandet mellan privata hälsoutgifter och offentliga utgifter och hälsoresultat, och en koppling mellan folkhälsa utgifter i perioder av lågkonjunktur och hälsoresultat?

"Tillgång är nyckeln här, som vi alltid har sagt," tillade han.

Gästerna hörde att andra frågor inkluderar vad som är sambandet mellan länder med ett universellt hälsosystem och hälsoresultat, finns det en koppling mellan kvaliteten på övervakningen av befolkningens hälsobehov och systemets övergripande prestanda, vad är sambandet mellan skillnader i hälsa över hela landet. befolkning och allmänna hälsoresultat.

En extremt viktig fråga (även om de alla är viktiga) är vad är kopplingen mellan antalet som får tillgång till screeningprogram och överlevnadsfrekvensen?

EAPM är en del av expertpanelen i detta pågående projekt och uppfattningen från alliansen är att sådana index måste finnas inom alla viktiga sjukdomsområden, inklusive lungcancer. Hållbarhet och tillgång

Tuula Helander från Finlands hälsoministerium sa: "Självklart finns det mer än ett sätt att se på hälso- och sjukvårdssystemens hållbarhet. Mötet i riksdagen kommer att undersöka vilka viktiga slutsatser som kan dras från befintliga data och vilka data som behövs i framtid för att utveckla evidensbaserade och resultatorienterade sjukvårdssystem."

Lydia Makaroff, direktör, European Cancer Patient Coalition från patientgruppen European Cancer Patient Coalition sa: "Hållbarhet är en bred fråga, och en viktig utmaning för hälso- och sjukvårdssystemen är att hantera läkemedelsutgifter - samtidigt som de levererar innovation. Europa måste säkerställa en rationell användning av resurser."

En del av denna process är att där det är möjligt att behandla en patient för att rikta in sig på ett äldre billigare läkemedel, bör det göras. Men om en patient behöver en modernare behandling, bör tillgång ges till rimliga priser som återspeglar både mervärdet och volymen över hela marknaden - med behandlingar med låg volym, naturligtvis till ett högre pris.

Att få denna balans rätt, säkerställer att alla vinner. Befintliga bevis visar tydligt att länder som aktivt hanterar rationell användning har lägre utgiftstillväxt för läkemedel som helhet - och därför mer potentiellt "utrymme för innovation".

Integrering av innovation 

Detta är ett ämne som behandlades ingående på EAPM:s kongress i Milano den 26-28 november. Kongressen arbetade under bannern "Forward as one: Integrating Innovation into Europe's Healthcare Systems" och samlade 100-tals ledande experter inom den snabbrörliga hälsovårdsarenan.

Massor av beslutsfattare, statliga tillsynsmyndigheter, patienter, forskare, akademi, sjukvårdspersonal, journalister var där för att driva insikter till handling.

Tillbaka i parlamentet den här veckan sa MEP Sirpa Pietkainen: "Om potentialen för personlig medicin ska förverkligas kommer förändringar att vara nödvändiga i hur läkemedel utvecklas, regleras, bedöms och belönas.

"Det är nödvändigt att få beslutsfattare och betalare att inse att investeringar nu i dessa avancerade terapier och teknologier, såväl som i adekvata ramverk för regelverk och betalarens beslutsfattande, kommer att vara en nyckelförutsättning för att se den långsiktiga, kostnadseffektiva patienten. Resultatfördelar och effektivare hälso- och sjukvårdssystem förverkligas”, tillade hon.

De föreslagna lösningarna sträcker sig från bättre samordnings- och samarbetsmodeller mellan intressenter och beslutsfattare i olika stadier inom tidsramen bänk-till-säng till mer sofistikerade prissättnings-, ersättnings- och finansieringsmekanismer samt effektiva former av användningshantering för att hantera den inneboende komplexiteten av personlig anpassad medicin.

Innovation och incitamenten för den är avgörande för hälsa och välstånd i det nuvarande EU-28 (och kommer att bli ännu viktigare efter att Storbritannien lämnar nästa år). Det uppmuntrar också investeringar från länder utanför EU, vilket är klart bra för företag och jobb.

Liknande utmaningar, liknande budskap. Och här är en till - glad helg!

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend