Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#FoodSafety - Medlemsstaterna stöder kommissionens förslag att minska förekomsten av #TransFattyAcids

DELA MED SIG:

publicerade

on

Inom ramen för en ständig kommitté har medlemsstaterna godkänt kommissionens förslag att fastställa en maximal gräns för användningen av industriellt producerade transfett i livsmedel i EU.

Åtgärden syftar till att skydda konsumenternas hälsa och främja hälsosammare livsmedelsalternativ för européer. Under åren har ett antal vetenskapliga studier, inklusive en ny från Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, har betonat att kostintag av transfettsyror bör vara så låga som möjligt för att undvika hälsorisker. Kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet, Vytenis Andriukaitis, välkomnade resultatet av omröstningen och betonade att: "Det alltmer höga intaget av transfetter har varit ett stort bekymmer för läkare, som jag själv, i många år, och många vetenskapliga studier har visat att något hade att göras åt det.

"Den gynnsamma omröstningen är ett steg framåt eftersom det kommer att leda till konkreta åtgärder för att eliminera industriellt producerade transfetter till förmån för EU-medborgarna. Efter parlamentets granskning av texten ser jag fram emot ett slutligt antagande av förordningen genom våren 2019. "

Den högsta inställda gränsen motsvarar två gram transfetter per 100 gram fett i maten som är avsedd för slutkonsumenten. Europaparlamentet har nu två månader att granska förslaget till förordning.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend