Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#EAPM – Semestern är här, och inte före tiden...

DELA MED SIG:

publicerade

on

Påsken är snart över oss, och alla här på EAPM hoppas att ni får en trevlig och uppfriskande semester, skriver Europeiska alliansen för personifierade Medicine (EAPM) verkställande direktör Denis Horgan.

Och även om det inte var den bästa starten på Stilla veckan, med den förödande branden vid Notre Dame i Paris, måste saker alltid gå framåt.

Å andra sidan, när vi närmar oss slutet av den fjärde månaden av 2019 (ja, redan!), vill vi ta tillfället i akt att också se tillbaka lite på vad som har hänt inom vårt område och sedan dess. årets.

Brexit (oh kära) har mullrat och fortsätter, och fortsätter att mullra som ett barn med en hungrig mage som väntar på sina påskägg. Och med mullret har det kommit muttrande och, att vi inte glömmer, två missade deadlines redan (29 mars och 12 april).

It’s fair to say that while the majority of those in government in the EU-27 don’t actually want the UK to leave – certainly not in a no-deal scenario – they’re all getting a little fed up. Will it have all come to an end by the festival of All Saints’ Day? Or Christmas? Or even next Easter? Who knows?

It’s almost as though British prime minister Theresa May is on a hunt for an elusive shiny, golden Easter egg – one that probably doesn’t exist – while her merry band of parliamentary and governmental colleagues keep rejecting the ones she actually has found.

Och vad är den största problematiken i det föreslagna utträdesavtalet? En hård gräns i Irland. Som inte längre existerar på grund av...Långfredagsavtalet. Ja, långfredag. Låt oss alla låta det sjunka in (särskilt du, Arlene Foster).

Annons

Så, Brexit har fastnat som Nalle Puh med ansiktet i en burk honung, men det är inte bara britterna som har hamnat i en återvändsgränd. Hela debatten om bedömning av hälsoteknik (eller HTA) är lika fast, fast nu på rådsstadiet.

Flera länder är fortfarande emot kommissionens förslag när det gäller obligatoriska EU-gemensamma åtgärder för HTA (trots att Europaparlamentet i stort sett stödjer det). Detta har tjatat i Brexit-stil, till den grad att det österrikiska ordförandeskapet i EU försökte extremt hårt men misslyckades med att få ett genombrott och, med tanke på den situationen, valde det rumänska ordförandeskapet medvetet att bara ta itu med de tekniska aspekterna.

Viktigt arbete, ja, men stafettpinnen för vad som förhoppningsvis blir den sista etappen går över till Finland den 1 juli. Så lycka till, Helsingfors.

On a more positive note, EAPM held its 7th annual conference earlier this month – yes, 7th, how time flies – and the Brussels event is the subject of a report which you can find online, här..

Som alltid samlades de stora och goda intressenterna inom personlig medicin i den belgiska huvudstaden för att diskutera de bästa sätten att få innovation att fungera till förmån för patienterna, inte minst genom politiska beslutsfattande åtgärder.

Alliansen har alltid betonat politikens roll på hälso- och sjukvårdsområdet, och det underströks särskilt (som en Westminster treradspiska?) i detta år av Europaparlamentsval, som kommer att äga rum med eller utan britterna.

Därefter kommer den nya EU-kommissionen med sitt eget femåriga mandat, och samverkan med de relevanta kommittéerna och avdelningarna i båda institutionerna förblir en EAPM-prioritet.

Så, tillbaka till framtiden, och Alliansen har redan satt datumen för sin 3:e årliga kongress (även i Bryssel) den 4-5 december.

Temat blir Framåt tillsammans med innovation: Vikten av policyskapande i en tid präglad av personlig medicin.

EAPM har mognat under åren genom dialog som positionerat personlig medicin som vägen framåt i modern sjukvård. Nästa steg är att göra det lättare att föra in det på ett bra sätt i EU:s hälso- och sjukvårdssystem.

Kongressen kommer att visa upp olika mål som både den offentliga och privata sektorn kan stödja, i syfte att låta EU presentera ett gemensamt mål. 

Innovation och incitamenten för den är nyckeln till hälsa och välstånd i det nuvarande EU-28 (och kommer att bli ännu viktigare efter att Storbritannien lämnar). 

Det slutliga målet med kongressen är att producera konkreta resultat och rekommendationer som på ett lämpligt sätt representerar läget inom personlig medicin och fokuserar på hur multiintressentgemenskapen kan ta de många olika elementen framåt.

EAPM är säker på att dess tredje årliga kongress kommer att föra Europa framåt i detta avseende.

Under tiden har vi påsk och sedan ytterligare en deadline för brexit, och sedan de där europeiska valen.

I bakgrunden denna vecka kan (eller kanske inte) Storbritanniens tories och oppositionspartier ha fortsatta diskussioner om ett avtal, men ingen håller andan eftersom de alla har varit på semester i en vecka redan och inte kommer tillbaka i Parlamentet fram till St George's Day (23 april).

Förresten, för att skriva av dig, om du inte redan visste ordet 'påsk' kommer från den anglosaxiska gudinnan av gryningen, som heter Eostre.

Easter, among obvious symbols relating to Christianity (and paganism, of course), marks the return of warmth to the earth – a time when plants start to grow again and animals make merry. Usually with each other.

Och för oss människor är fastan slut. Och vi kan äta choklad igen. Eller i fallet med Brexit, kanske luta dig tillbaka och öppna lite mer popcorn...

Vad du än väljer att göra under påskperioden, ha en bra semester!

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend